Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ali_G wrote:Putnice, nije mi jasna jedna stvar. Kazes da je medju zabranjenim temama religija, a onda kazes da masonerija od svojih clanova trazi da eto kao budu najbolji vjernici. Nije mi logicno.
@Ali_G
Prije svega jarane, nisam ja nikakav ekspert po ovom pitanju, samo me dosta tih neki stvari zanimalo pa sam potrazio informacije da bih zadovoljio svoju znatizelju. Ono sto sam ja saznao je sljedece:
- Posto masoni dolaze iz raznih religija - svaka medjusobna rasprava o razlicitosti istih bi dovela do medjusobnog razdvajanja - stoga se religija kao tema ne pojavljuje u lozi.
- Medjutim, iako je religija u nekom smislu tabu tema, od individualnih clanova organizacija trazi da budu dobri vjernici u onoj religiji kojoj svako od njih pripada.
Ne znam da li ovaj odgovor ima smisla, ali tako nekako sam ja to skontao.
Masoni (slobodni zidari, freemasons) su mistično - politička organizacija koji stoljećima prenose drevne babilonske, egipatske, grčke (eleuzinske), krsćanske i druge misterije. (Pazi prenose misterije...koliko to veze ima sa npr. Islamom?)
Misterije se prenose inicijacijom, a inicijacija predstavlja putovanje duše ka Bogu. Svaka misterija se temelji na priči o rođenju, životu, smrti i uskrsnuću Boga. Na isti način masonerija se temelji na priči o smrti i uskrsnuću majstora graditelja Hirama Abifa. Legenda od Hiramu Abifu je opisana u Starom Zavjetu.
Inicijacija je podijeljena u tri osnovna stupnja: učenik, pomoćnik i majstor. Prvi stupanj uči o moralu i ljubavi, drugi o prirodnoj znanosti, a treći o teozofiji, odnosno životu iza smrti.
U knjizi Mitologija, ilustrirana enciklopedija od Richard Cavendish-a na 148 i 149 str. možete vidjeti četiri prizora inicijacije u Dionizove misterije (Freske iz Vile Misterija u Pompejima, 1.st.pr.n.e.) i njihov opis.
1. Prvi stupanj je stupanj učenika koji prolazi kroz rođenje. On je još dijete, početnik koji ne zna učenje koje će tek primiti.
2. Potom dolazi stupanj pomoćnika. Na ovom stupnju mason upoznaje suštinu svoga zanata, ali još uvijek nije upoznat sa savršenim djelom.
3. Konačno, dolazi stupanj majstora na kome mason ulazi u sve tajne svoga zanata (Cini mi se da ti je neko vec objasnio ova tri stepena)
Poznate osobe masoni:
Goethe, Eliphas Levi, Cagliostro, grof Saint-Germain, Emanuel Swedenborg, Mozart, Solomon, G.Washington, H.P.Blavatsky, A Besant, Leadbeater, Lincoln, A.Mesmer, Josip Broz Tito
Literatura koja se bavi samo filozofskom stranom slobodnog zidarstva:
- Značenje slobodnog zidarstva: W.L. Wilmshurst
- Masoni: Henri Durville
- A new Encyclopaedia of Freemasonry: A.E.Waite
- Tajna društva: Serge Hutin
- Freemasonry and its Ancient Mystic Rites: C.W. Leadbeater
Slobodni zidari ili masoni najveće su međunarodno tajno društvo na svijetu, s preko 6 milijuna članova. Poznato je po svom čudnovatom pristupnom obredu, tajnim znakovima i rukovanju, po kojem se članovi međusobno prepoznaju. Tvrdi se da ‘nitko izvan tog pokreta ako čita napisane obrede, ne može shvatiti duh masonstva. Ono što u prvi mah izgleda dječja igra u atmosferi lože (gdje se masoni sastaju) oblikuje jedinstvenu vezu među muškarcima ‘. Masonstvo je isključivo muško udruženje za uzajamnu pomoć u trenucima potrebe. Načela se tumače kao ‘bratska ljubav, pomoć, i istina’. Samo teoretski svaki vjernik u Boga, kršćanin, Židov, musliman , Hindus ili budist može postati mason. Članovi su bili proganjani, jer se tvrdilo da je masonski pokret antipatriotski i antikršćanski. I danas su masoni zabranjeni u Sovjetskom Savezu, Kini, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu. Većina velikih kršćanskih crkvi, rimokatolička, pravoslavna pa i Vojska spasa, zabranjuju svojim članovima pristup u slobodne zidare. Međutim, anglikanska crkva i slobodne protestantske crkve ne zabranjuju takvo članstvo, pa mnogi vodeći članovi tih crkava zauzimaju visoka mjesta među masonima.
Putniče valjda ti je jasno iz ovog citata zasto niti jedan istinski vjernik ne moze biti mason. Zato sto masoni veličaju stvorenje koje nije niti Alah niti Bog kojeg smo upoznali kroz Bibliju. Oni koji zaista vjeruju shvatiće o čemu se radi i zašto se masonstvo kosi sa Islamomom i Krščanstvom.
Može li kršćanin biti slobodni zidar?
Slobodni zidari tvrde da ih prihvaćaju sve religije. Međutim, njihovo učenje sadrži mnogo toga s čime se kršćani ne mogu složiti. ‘Izgubljeno ime Boga’ važan je predmet u svim obredima masonerije. U obredu inicijacije, kandidat je predstavljen Bogu kao VAS-u, velikom arhitektu svemira. Kao ‘djetića-masona’, poučavaju ga o imenu JHVH - skraćeno za Jahve. Kao majstor-mason učenjem saznaje da postoji još mnogo toga u vezi tajnovitog imena koje je otkriveno u stupnju ‘kraljevskog graditeljstva’. Mistično ime se otkriva kao kombinacija židovskih i srednjoistočnih imena za Boga, koje nitko nikad ne izgovara osim tri kraljevska graditeljska masona, a svaki od njih izgovara samo jedan slog. Slobodni zidari imaju mnoge bogove koje smatraju jednakim Isusu. Masonska literatura niječe da je Isus jedini Spasitelj svijeta. Masoni odbacuju Kristovu smrt na križu kao jedino Božje izbavljenje od grijeha. Spasenje ovisi o djelima, a ne o vjeri u Boga. Svete knjige mnogih religija, kao Veda i Kur’an smatraju jednako vrijednom Božjom objavom. Pri uvođenju u udruženje, kandidat mora priznati da je u tami i da posiže za svjetlom. Kršćani vjeruju da su pronašli istinito svjetlo; Isus je rekao: “Ja sam svjetlo svijetu!” (Ivan 8:12)
Interesantan post. Razmisljam nesto - OK ja sam naivan jer sudim samo o onim stvarima o kojima imam osobno iskustvo... Gledaj, ja nisam ni teolog niti teozof, niti se trudim da se bavim interpretacijom religijskih tumacenja. Smatram da je interpretacija religijskog ucenja kao i kvantifikacija ljudii u vjernike i nevjernike aktivnost koju moze samo da vrsi dragi Bog a ne ti i ja nikako...
Ne zanimaju mene tumacenja ucenja slobodnih zidara, jer ta bi debata bila interesantna samo ukoliko bi imali nekog masona da polemizira s nemasonima. Drugim rijecima da mi presipamo iz supljeg u prazno kako i sta se desava tamo gdje niko od nas nema pristupa je vrlo naivno - zar ne? To je ono sto je naivno ovdje jer mi svi baratamo cinjenicama koje su zasnovane na onome sto mi mislimo (dakle dojmovima i utjecajima) a ne na iskustvenom dozivljaju te organizacije (za koju ja ne mogu reci da je dobra ili losa).
Sto se tice ritualistike u masoneriji, ja sam prilicno dobro upoznat s procesom (koliko se o tome moze citati ili slusati) ali ponovno ne mogu da sudim o tome ni kao pozitivno ni kao negativno, to je nesto sto se odvija bez obzira kakav moj stav o tome bio.
Ne znam odakle ti informacije o uskrsnucu Hirama Abifa? Citao sam o spominjanju njegove smrti - ali ne i o uskrsnucu (ako cemo teoloski - cak ni stari zavjet ne spominje uskrsnuce vec samo nacin na koji se kralj solomon obracunao s trojicom ubojica).
Sto se tice sama tri stepena masonstva. Vidis do kasnog 19 vijeka postojala su samo dva stupnja u masoneriji, koja su nakon toga prosirena u tri ( govorimo o plavoj lozi samo). Pored toga postoji cijeli dodatni niz stepane koje neko moze postici slijedeci jorkski ili skotski red (koliko mi je poznato jorkski je nastao u velikoj britaniji a skotski u americi). medjutim postoji i red masona koji se zove shrine. Pripadnici ovog reda nose crvene fesove sa polumjesecom i zvijezdom i u literaturi se pominju pod nazivom Ancient Arabic Order of the Nobles of the Mystic Shrine. Jedan od poznatijih redova je Ben Ali red. Ne znam gdje oni pripadaju, ali mi je bilo interesantno vidjeti da imaju cijeli istorijat fesa sa pripdanoscu gradu FEz u Maroku.
Ponovno ja ne hvalim niti kudim ono sto ne znam i ne pokusavam masone izvoditi iz vjere niti uvoditi u neku vjeru, ali smijesno je apolutisticki gledati na bilo koju organizaciju. U tvom postu, pises kako je Tito bio mason, sto me navodi da pretpostavim da se ti ne sjecas Tita ako mozes da pomislis da se Tito podvrgavao ritualima iz starog zavjeta ( to je malo naivno - lol).
Sto se tice religija, katolicizam od 80-ih godina ne osporava ali niti promovise podrsku, pravoslavlje isto tako, judaizam, isto tako, islam u zavisnosti od regije (Ataturk je bio mason), u protestanskim sektama ima jako puno razlicitih misljenja od odobravanja (luterani, anglikanci, itd.) do apsolutnih zabrana (new born christians i mormoni). Ovo je vrlo intersantno obzirom da je osinvac mormonske religije bio mason. Nazalost nemam dovoljno saznanja ni o masonima ni o mormonima da bi mogao pokusati napraviti neko poredjenje...
putniče, moram priznati zvučiš kao insider kojem još uvijek nisu otkrivene sve tajne. Stav recimo Islama kao meni lično najbliže religije je potpuno jasan prema masonima. Za one koji ne znaju ima jedan islamski site koji toplo preporučujem.
Pročitajte odgovor odnosno fetvu na pitanje Can a Muslim be a freemason?
"As far as I know, Freemasonry is a secret organization whose beliefs and practices are totally kept confidential except from those who are initiated into it. They have levels of secrets which are not divulged to those who are at lower levels. A Muslim should never fall prey or give allegiance to something which cannot be scrutinized by the firm criteria of the Qur’an and the Sunnah. Whoever joins Freemasonry is like a person who writes a blank check; by doing so he agrees to give allegiance blindly to an authority to comply with their wishes no matter what they are.
No Muslim can surrender his will unconditionally to anyone but Allah. If anyone has done so, he is guilty of the most blatant violation namely shirk (associating partners with Allah). Allah says: “Do they have partners beside Allah who shall prescribe for them rituals that Allah has not sanctioned.” (Ash-Shura: 21)"
Znači niko od formuaša ne "uvodi" niti "izvodi" iz vjere. Stav i Islama i Krščanstva je potpuno jasan na ovu temu!
Prema tome nemoj ih braniti! A ti ako si već zabrazdio spašavaj se što prije i ne čitaj samo ono sto oni za tebe proberu. Proširi malo vidike, informiši se, dodji do neke literature neovisno od svojih mentora.
putniče, moram priznati zvučiš kao insider kojem još uvijek nisu otkrivene sve tajne. Stav recimo Islama kao meni lično najbliže religije je potpuno jasan prema masonima. Za one koji ne znaju ima jedan islamski site koji toplo preporučujem.
Pročitajte odgovor odnosno fetvu na pitanje Can a Muslim be a freemason?
"As far as I know, Freemasonry is a secret organization whose beliefs and practices are totally kept confidential except from those who are initiated into it. They have levels of secrets which are not divulged to those who are at lower levels. A Muslim should never fall prey or give allegiance to something which cannot be scrutinized by the firm criteria of the Qur’an and the Sunnah. Whoever joins Freemasonry is like a person who writes a blank check; by doing so he agrees to give allegiance blindly to an authority to comply with their wishes no matter what they are.
No Muslim can surrender his will unconditionally to anyone but Allah. If anyone has done so, he is guilty of the most blatant violation namely shirk (associating partners with Allah). Allah says: “Do they have partners beside Allah who shall prescribe for them rituals that Allah has not sanctioned.” (Ash-Shura: 21)"
Znači niko od formuaša ne "uvodi" niti "izvodi" iz vjere. Stav i Islama i Krščanstva je potpuno jasan na ovu temu!
Prema tome nemoj ih braniti! A ti ako si već zabrazdio spašavaj se što prije i ne čitaj samo ono sto oni za tebe proberu. Proširi malo vidike, informiši se, dodji do neke literature neovisno od svojih mentora.
Dezze wrote:Kako to da niste jos skontali ko su masoni u BiH?!
Prof. dr Edvin Dervisevic je veliki majstor. Izmar Mujezinovic i prof. dr Izet Radjo (dekan Fakulteta sporta u Sarajevu) su neka od brace. Ne znam sto to toliko kriju....
Zar niko ne cita Start? Imena na slici u Startu, koja su kao prevucena crnom trakom, e pa to malo bolje pogledajte pod jacim svjetlom..... Ozbiljno!
Uostalom, postoji i internet..... Imaju slike na netu:
Ne poznajem nikog od likova koej si naveo u tvom postu i zato en mogu suditi o istima niti uspostavljati vezi izmedju njih i masonstva.
Otvorio sam ovaj link koji si postavio, ali moj talijanski nije bas najbolji. Mozes li mi malo objasniti sto se tu zapravo desava.
Ako imas magazin Start, onda pogledaj sliku na pocetku teksta o masonima. Tu ces naci kao neki reklamni materijal masona sa tog njihovog skupa u Italiji. Imaju slike i ispod njih pise ko je ko i odakle je. Tako ima slika gdje pise Veliki majstor iz BiH (na talijanskom, kojeg ni ja ne znam, ali nije tesko prepoznati) ali je lice zamagljeno, k'o biva da ga ne prepoznamo. Iznad je jos jedna slika, dva covjeka, isto iz BiH, ali zamagljeno.
Ispod slika je tu inace pisalo ko su ljudi (imena) ali su valjda ovi iz Starta precrtali crnom bojom njihova imena, da mi ne vidimo. Medjutim, Kad ispod svjetla (obicne sijalice) pogledate to prekrizeno, ispod se lijepo mogu procitati imena. I ja sam procitao ta tri imena. Ne znam ni ja te ljude, stvarno su mi nepoznati. A kad ukucate njihova imena u Google, dobijete onaj link koji sam vam dao. E sad, ako su masoni svugdje u svijetu poznati, ne znam sto kod nas ne mogu biti. Pogotovo sto se njihova imena mogu naci na netu . Smijesno.
Dezze wrote:Kako to da niste jos skontali ko su masoni u BiH?!
Prof. dr Edvin Dervisevic je veliki majstor. Izmar Mujezinovic i prof. dr Izet Radjo (dekan Fakulteta sporta u Sarajevu) su neka od brace. Ne znam sto to toliko kriju....
Zar niko ne cita Start? Imena na slici u Startu, koja su kao prevucena crnom trakom, e pa to malo bolje pogledajte pod jacim svjetlom..... Ozbiljno!
Uostalom, postoji i internet..... Imaju slike na netu:
nazalost vec su skinuli tu sluku sa weba..mozda se radjo krije zato sto ga je stid Ef Cerica jer je radjo isao djabaluka na hadz
Otidji ponovo na link. Malo sporije otvara jer je tezak dokument (PDF je u pitanju). Tekst ni ja ne razumijem, ali ima slika sa njihovog okupljanja u Rimu.
Malo mi je sve ovo smijesno. Veliki majstor nece da kaze ime i prezime, ali daje intervjue u kojima ne kaze ama bas nista konkretno. I na kraju to ispadne smijesno jer mu se ime ipak vidi Samo pogledajte Start....
-Nemam nesto narocito pojma o masonima, medjutim radim kao poslovodja na renoviranju jednog "mason tample" koji je sagradjen 1912. Project treba da pocne krajem februara bit ce interesantno... Ima par prostorija gdje je ulaz zabranjen. Bio sam par puta unutra i mozes skontat odmah da su veoma misteriozni tipovi, slika i kojekakvih znakova i obiljezja svuda ono pravo' djavolsko npr.. piramida sa okom na vrhu (ono ko fol gleda svijet) ali primjetio sam veliki broj zidovskih znakova svuda po zidovima opcenito ovaj 'Tample' odnosno loza se ubraja u jednu od vecih u svijetu.
BimmerX wrote:.... ali primjetio sam veliki broj zidovskih znakova svuda po zidovima....
Simboli su univerzalni i cesto prisvajani od raznih verskih ili etnickih grupa.
Indijska Svastika je bila simbol vecnog mira i kao takva se pojavljuje u mnogim mnogobozackim religijama (izmedju ostalog i u staroslovenskoj), a i u ranom Hrisvanstvu, sve dok je nacisti nisu stavili za svoj zastitni znak i sada za vecinu covecanstva predstavlja simbol nacionalne i rasne mrznje.
BimmerX je najverovatnije video sestokraku zvezdu koju Jevreji zovu "Davidov Pecat" i koja isto tako nosi poreklo iz drevne Indije a cesto se srece po Dzamijama i Crkvama sirom sveta.
Prava simbolika tog znaka predstavlja coveka kao kompleksno bice i spoj materijalnog i duhovnog. Dva trougla, jedan okrenut spicem na gore predstavlja materijalnog coveka okrenutog ka nebu a drugi sa spicem na dole predstavlja Bozanski duh koji je Bog udahnuo u prvog coveka stvorenog od zemlje.
Osim ovog u Lozama se cesto koriste jos neki simboli koje izmedju ostalog koriste i Jevreji, jer kao sto znamo Masonerija potice iz Jerusalima od zidanja hrama Solomona.
Smatram da je pogresno shvatanje da su Mesoni Jevreji, jer cak do skoro su vrata Loza bila zatvorena za sve osim Hriscana. Danas je na svu srecu slika dosta izmenjena pa mozemo sresti pripadnike svih religija. U regularnim Lozama je obavezno verovati i Boga dok neke neregularne primaju cak i ateiste.
BimmerX mozes li mi reci u kojoj si to Lozi radio ili bar u kom gradu?
na ovo bi moj drug mulder samo tiho izustio: istina je.... ma kako ono, nesto:.... svuda oko nas. elem ako nastave ti masoni i sionisti da vas i dalje brinu, samo mi se javite na pvt da ja obavim dva tri telefonska i vidjece oni onda ko nosi gace a ko "pelenagace"... tema je