Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jennisjoplin wrote:
ja ih znam troje, koji su čak isli u london u diplomatsku skolu, ne znaju bas pet jezika ali dva sigurno, tebi svaka cast. nemam ni ja problema sa strancima vec imam problema sa "domacim" kao i ti. i to nije bilo vrijedjanje jer na zapadu zaista ides od pocetka (pogotovo u privatnim kompanijama pa onda napredujes osim ako nisi vunderkind a i onda te testiraju da to ne osjetis). i savjet kao prvo diplomata mora citati izmedju redova, a ti nisi procitala sto je napisano izmedju redova vec si shvatila kao vrijedjanje, kao drugo kao diplomata morala si staviti na znanje da te je nesto uvrijedilo ali kako se to kaze u rukavicama a nisi, kao trece da si to kao diplomata bilo gdje izjavila (u ovome obliku kao sada bila bi veoma brzo povucena a razlog bi se izmislio)
Hvala ti što mi objašnjavaš kako je na Zapadu, tamo sam živjela 16 godina, a od toga godinu dana neplaćeno prakticirala u jednoj ogromnoj ambasadi. Diplomacija nema nikakve veze sa privatnim kompanijama, a karijere od portira do ambasadora ne postoje. Za savjete vezane za diplomaciju se obraćam ambasadorima koje poznajem a ne osobama koje su daleko od struke. A za moju diplomatsku karijeru ne brini, ona počinje čim dobijem državljanstvo države X
Cudime da nisi dobila strano drzavljanstvo za tolike godine!
A sto ce ti uopste strano pored drzavljanstva BiH i Hrvatske? Malo ti dva?
jennisjoplin wrote:
ja ih znam troje, koji su čak isli u london u diplomatsku skolu, ne znaju bas pet jezika ali dva sigurno, tebi svaka cast. nemam ni ja problema sa strancima vec imam problema sa "domacim" kao i ti. i to nije bilo vrijedjanje jer na zapadu zaista ides od pocetka (pogotovo u privatnim kompanijama pa onda napredujes osim ako nisi vunderkind a i onda te testiraju da to ne osjetis). i savjet kao prvo diplomata mora citati izmedju redova, a ti nisi procitala sto je napisano izmedju redova vec si shvatila kao vrijedjanje, kao drugo kao diplomata morala si staviti na znanje da te je nesto uvrijedilo ali kako se to kaze u rukavicama a nisi, kao trece da si to kao diplomata bilo gdje izjavila (u ovome obliku kao sada bila bi veoma brzo povucena a razlog bi se izmislio)
Hvala ti što mi objašnjavaš kako je na Zapadu, tamo sam živjela 16 godina, a od toga godinu dana neplaćeno prakticirala u jednoj ogromnoj ambasadi. Diplomacija nema nikakve veze sa privatnim kompanijama, a karijere od portira do ambasadora ne postoje. Za savjete vezane za diplomaciju se obraćam ambasadorima koje poznajem a ne osobama koje su daleko od struke. A za moju diplomatsku karijeru ne brini, ona počinje čim dobijem državljanstvo države X
Cudime da nisi dobila strano drzavljanstvo za tolike godine!
A sto ce ti uopste strano pored drzavljanstva BiH i Hrvatske? Malo ti dva?
oho ovo su neli novi detalji, mozda ima i trece ali krije , ipak pet jezika govori njemacki, engleski, francuski ?
odlicna jeova diskusijai super je da se ljudi zanimaju i da su upuceni u ove teme:) sto nije svakodnevna praksa (bar kod mladih ljudi). Ima dosta posla da se uradi u MVP, kao i u samoj drzavi, ali tacno je da se strasne stvari dogadjaju u instituciji koja treba da nas predstavi u inostranstvu (da ne kazem pomogne izvoz i privlacenje investicija u BiH - o tome mozemo sanjati jos dugo). Govorim iz iskustva, jer sam par puta saradjiovao sa MVP i sve traje predugo, da bi se na kraju desilo da uopste ne bude nista konkretno:( Zao mi je drzave, iako ne radim za svoju drzavu, a volio bih iskustvo koje imam u istim poslovima za drugu "razvijenu" demokratsku drzavu i koje sam stekao u inostranstvu primjenim za svoju domovinu i doprinesem njenom daljnjem razvoju. Ali kada covjek cuje oko sebe i dozivi kako je saradjivati sa MVP, stvarno se obeshrabri da pomisli da radi za svoju drzavu. Jedino da sam imao ove godine u ratu pa da debelo pustim korijenje pa da mogu razmisljati da nakon svega, mozda nesto i uradim za svoju zemlju. Interesantna tema svakako.
Sta ba meni fali,za jednog dobrog diplomatu!?
Govorim 6 jezika,slovenski,hrvatski,bosanski,srpski,crnogorski i makedonski,i jos neki,amo ne mogu da se sjetim koji!
A inace imam talenta za diplomatiju,ma et' rodjeni diplomata!
Da ne govorim o Berlinskom Kongresu,jerbo moji su i tamo bili,itd,itd,itd,.......................,itd!
Sa partijskim stazom,e tu sam kratak,sto je,je!?
Ama to mozemo na brazaka rijesiti sa "aksam shule"jal' u Becu,jal'u Londonu,a more i u Berlinu,nemam nista protiv!
Govorim 6 jezika,slovenski,hrvatski,bosanski,srpski,crnogorski i makedonski,i jos neki,amo ne mogu da se sjetim koji!
Da ne govorim o Berlinskom Kongresu,jerbo moji su i tamo bili,itd,itd,itd,.......................,itd!
Ama to mozemo na brazaka rijesiti sa "aksam shule"jal' u Becu,jal'u Londonu,a more i u Berlinu,nemam nista protiv!
Dobar pokusaj ali minus ti je sto ne govoris strane jezike. Ima ih ovdje koji znaju 4 strana i jos su ugrozeni zato sto iz njih govori pogresna krv.
Ama to mozemo na brzaka rijesiti sa "aksam shule"jal' u Becu,jal'u Londonu,a more i u Berlinu,nemam nista protiv!
Dobar pokusaj ali minus ti je sto ne govoris strane jezike. Ima ih ovdje koji znaju 4 strana i jos su ugrozeni zato sto iz njih govori pogresna krv.
Kako se vladajući političari odnose prema državi vidljivo je na svakom koraku. No, tragedija Bosne i Hercegovine nije samo to već i činjenica da se lideri Socijaldemokratske partije, koji se godinama kite lagodnim opozicionim perjem, u suštini ne razlikuju od ovih na vlasti. Odnos i jednih i drugih prema bosanskohercegovačkoj diplomaciji jedan je od mnogobrojnih pokazatelja porazne neodgovornosti.
O skandaloznoj praksi imenovanja ambasadora i popunjavanja diplomatskih misija Bosne i Hercegovine u vrijeme vladavine utemeljitelja Stranke demokratske akcije odavno se već sve zna. Nesnalaženje zalutalog Izetbegovićevog ambasadora u Beču Hadže Efendića godinama je predstavljalo nepresušan izvor skandala koji je zabavljao diplomatsku zajednicu u austrijskoj prijestolnici - urnebesne (ne)zgode ambasadora Efendića bile bi smiješne i nama, samo da nisu služile za podsmijeh državi koju predstavlja. Jadranko Prlić i drugi hrvatski lideri te Momčilo Krajišnik i njegovi nasljednici, sve do Milorada Dodika, prema izboru diplomatskih kadrova odnosili su se kao i prema državi Bosni i Hercegovini. Dolazak SDP-a na vlast u periodu Alijanse otkrio je, nažalost, da suštinske razlike između Zlatka Lagumdžije i njegovih prethodnika nema: lider SDP-a je kao vrhunski kriterij odabira ambasadora uspostavio servilnost prema njemu. Tako je na jednu od ključnih ambasadorskih pozicija, onu u Londonu, postavio dotadašnju šeficu računovodstva u novinskoj agenciji. (Iz njenog mandata ostala je upamćena službena depeša upućena MIP-u BiH u kojoj izvještava da je "hranila konja šefa kraljicine garde".) Aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH shvatio je da "njegova" kvota ambasadorskih mjesta može odlično poslužiti uhljebljenju njegovih dugogodišnjih prijatelja i stranačkih potrčkala. Nakon što je u Kuvajt vratio Jasina Ravašdea, Haris Silajdžić je u Kopenhagen poslao izvjesnog Muhameda Hajdarevića. Lik je godinama poslije rata nosio dugu bradu i skraćene nogavice na pantalonama; a onda je hajr našao u skraćivanju brade i produženju nogavica te se istakao vrijednim radom na faksiranju saopćenja Stranke za BiH tokom posljednje predizborne kampanje.
U takvoj situaciji i aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić je shvatio da nije njegovo da bude "jedina budala". Ako nekadašnji pijačni inspektor iz Čapljine Tomislav Limov može biti bh. ambasador u Berlinu, onda i njegov savjetnik za vanjsku politiku može na račun poreskih obveznika letjeti u Ameriku business klasom (cijena - prava sitnica: svega tridesetak penzija federalnih penzionera). I ne samo to: 33-godišnji Ivan Barbalić ima da bude ambasador Bosne i Hercegovine - ni manje ni više - nego u Ujedinjenim nacijama.
Čini se da ovo imenovanje, ipak, zaslužuje osvrt. Naime, višedecenijska praksa ukazuje da sve zemlje za ambasadore u svjetsku organizaciju šalju ili svoje najizraslije karijerne diplomate ili ličnosti s međunarodnom reputacijom ili stručnjake koji iza sebe obično imaju više profesionalnog iskustva nego ambasador Barbalić godina života. Svejedno je da li Komšić ovo zna: ako ne zna, to govori o njegovom državničkom formatu; ako zna, utoliko gore po njega, ali, nažalost, i po Bosnu i Hercegovinu. Teško je vjerovati da međunarodna zajednica prema Bosni i Hercegovini ima razloga odnositi se drugačije nego što se član Predsjedništva Komšić odnosi prema Ujedinjenim nacijama.
No, da ne bi bilo zabune: ja ne vjerujem da će Ivan Barbalić biti imalo lošiji od dosadašnjeg prosjeka bh. ambasadora, dapače. Znam čovjeka i sreća je da se tolika spremnost da se sav utopi u vazelin zarad bilo kakve sinekure zadovoljila ambasadorskim mjestom u New Yorku. Bio sam impresioniran kako je ostao predsjednikom organizacije koja broji pedesetak magistara ljudskih prava i nakon što je prije dvije godine spriječio objavljivanje izdanja stručnog časopisa Novi pogledi zbog "neprikladne" naslovne strane, uz objašnjenje da bi "mogao izgubiti donatore". Nakon ambasadorskog imenovanja, tvrdi da je već 10 godina član SDP-a; a prije nekoliko mjeseci vršio je žestoki pritisak na osnivače Naše stranke da ga imenuju za predsjednika, nudeći zauzvrat, onako vlasnički, kolektivno učlanjenje u Našu stranku svih pedesetak magistara iz ACIPS-a.
Izbor Ivana Barbalića pokazuje da i mladi ljudi imaju šansu u ovakvoj državi, uz uvjet da posjeduju sintezu osobina nekadašnjih naprednih omladinaca Brane Miljuša i Mladena Bajagića ili, da budem aktuelniji, predstavljaju neku vrstu Mirze Hajrića. Stoga je i cinizam Komšićevog objašnjenja svog izbora ("Pružimo mu šansu da pokaže šta zna!") potpuno u skladu sa samom odlukom.
P.S. Neka ostane zapisano: nijedna ovdašnja vlast i nijedan ovdašnji političar nije se sjetio da u interesu države iskoristi jedinog Bosanca u historiji koji je napravio zavidnu diplomatsku karijeru u Ujedinjenim nacijama i koji uživa ogromnu međunarodnu reputaciju. Njegovo ime je Kemal Kurspahić.
Mislim da je Ivan Barbalic mnogo kvalitetnije rjesenje nego covjek kojeg mijenja u New York-u. Pecaninove mahalske price su dno dna, jedino je gori u tome kompanjon iz Slobodne Bosne. Ivan je mlad, inteligentan, govori odlicno engleski, sposoban da reprezentativno predstavlja svoju domovinu, a primjera radi bio je izabran od strane Francuske za studijsko putovanje u Pariz prije par godina, sto samo pokazuje da je tada ocijenjen kao perspektivan kadar. Tu ga nije slao niko iz BiH, vec je izabran izmedju mnogih od strane Francuza i na njihovu inicijativu pozvan.
A sta bi rekao za Brkicevog sina koji je sa 28 bio ambasador u Spaniji?(nemam nista protiv Josipa)
Evo malo o tadasnjem pozivu u Francusku(poziv je dosao od francuskog MIP-a):
BOSNIE-HERZÉGOVINE
M. Jacob Finci, directeur de l’Agence de la fonction publique de Sarajevo accompagné d’une délégation d’une vingtaine de fonctionnaires et universitaires bosniens impliqués dans les questions de formation des fonctionnaires, a été reçu à l’ENA le 16 mai 2006.
Dans le cadre du programme des « Personnalités d’avenir » du Ministère des affaires étrangères français, le directeur adjoint des relations internationales a reçu en entretien le 21 juin 2006 M. Ivan Barbalic, président de l’Association des anciens étudiants du Centre d’études interdisciplinaires de Sarajevo, M. Željko Komsic, maire de la commune de Novo Sarajevo e vice-président du partir SDP (social-démocrate), M. Hamdija Lipovac, maire de la commune de Bihać et membre du parti SDP, et Mme Darija Ramljak, directrice adjointe de la Délégation à l’intégration européenne du Conseil des ministres de Bosnie-Herzégovine et membre de l’équipe de négociation de l’Accord de stabilisation et d’association (ASA).
ENA - ENA, Direction des Relations Internationales, l'ENA - l’Ecole nationale d'administration
U svakom slucaju Ivan je 10 puta bolji kadar od mnogih nasih kadrova u ambasadama i konzularnim predstavnistvima sirom svijeta. Ne treba pljuvati, samo da bi se pljuvalo, pljuj makar sa razlogom. (samo da nije razlog - mogao sam ja ili mi jaran u mene mjesto njega ili mogla mi je sestra).
jennisjoplin wrote:
samo se ti nadaj, opet nisi procitala izmedju redova, mozes ti zivjeti 126 godina na zapadu ali ako nisi rođena tamo ne osjecas ti taj dah, samo ti i dalje pitaj "svoje" diplomate" za savjete, pa javi kao si prosla, inace oni tamo u europi jedba cekaju da te prime u njihovo x drzavljanstvo. kao diplomata si trebala odgovoriti na ono "..poznajem najmanje tri osobe koje su zavrsile ... u londonu diplomatsku skolu...", ali ti to opet na sebe a ovo eskiviras, no dobro ti si"diplomata" pa valjda znas sto radis, mi nismo ali dobro pamtimo. ili po narodnom glup pamti pametan zapisuje pa procitaj sto ti je napisano. otkud znas da nisam od struke? otkud znas da nisam jedna od osoba koja je bila u londonu u diplomatskoj skoli? da ne bi mozda sa slikom da ti se potvrdjuje. kada si bila na zapadu onda znas da oni koji poloze se slikaju u onim (meni smjesnim ) odorama.ne mislim sa tobom vise polemizirati ali jedno znaj da imam i sekundu vlasti letila bi kao iz pracke jer zaposliti nekoga u mvp ko kaze dok dobije x drzavljanstvo i ode u diplomatiju te x drzave ravno je izdaji zemlje koja te hrani pa makar kao portira. mozes otici u diplomatiju, a sve je sigurnije da hoces ali samo ili kao zena nekog tamo diplomate ili sobarica. nikada od tebe diplomate. i trece ogronme ambasade imaju samo dvije drzave usa i kanada, ostale su velike. sretno ti bilo i moli boga da neko (a sigurno ne citaju jer su nepismeni) od onih sto brinu o "podobnosti" uposlenika u mvp pise po postovima (a pogotovo na mjestu portira oliti vratara) jer ako ovako pises onda se moze ocekivati da priopustis nekoga malo opasnijeg samo se dobro udaj pa nastavi i slijedecih 160 godina zivjeti na zapadu. aferim
Ne znam je li se trudiš biti duhovit na neki primitivan način ili imaš seksitičke i mizogine stavove, ali nemam namjeru biti ni žena diplomate (iz iskustva - vrlo teška vrsta) ili sobarica. Sve kvalitete koje posjeduje izvjesni Barbalić posjedujem i ja, samo što pored toga govorim perfektno još dva jezika i služim se sa još nekoliko od kojih nijedan nije jezik koji se govorio u bivšoj Jugoslaviji. Inače sam godinu dana bila stipendista u Engleskoj, nekoliko mjeseci stipendista u Češkoj, a pisala sam i naučne radove o međunarodnim odnosima, razvijala dalje teoriju rational choice i objavljivala u stručnim časopisima. Stvarno se pitam šta ima Barbalić a ja nemam, pa on postaje ambasador a ja sam socijalni slučaj.
jennisjoplin wrote:
samo se ti nadaj, opet nisi procitala izmedju redova, mozes ti zivjeti 126 godina na zapadu ali ako nisi rođena tamo ne osjecas ti taj dah, samo ti i dalje pitaj "svoje" diplomate" za savjete, pa javi kao si prosla, inace oni tamo u europi jedba cekaju da te prime u njihovo x drzavljanstvo. kao diplomata si trebala odgovoriti na ono "..poznajem najmanje tri osobe koje su zavrsile ... u londonu diplomatsku skolu...", ali ti to opet na sebe a ovo eskiviras, no dobro ti si"diplomata" pa valjda znas sto radis, mi nismo ali dobro pamtimo. ili po narodnom glup pamti pametan zapisuje pa procitaj sto ti je napisano. otkud znas da nisam od struke? otkud znas da nisam jedna od osoba koja je bila u londonu u diplomatskoj skoli? da ne bi mozda sa slikom da ti se potvrdjuje. kada si bila na zapadu onda znas da oni koji poloze se slikaju u onim (meni smjesnim ) odorama.ne mislim sa tobom vise polemizirati ali jedno znaj da imam i sekundu vlasti letila bi kao iz pracke jer zaposliti nekoga u mvp ko kaze dok dobije x drzavljanstvo i ode u diplomatiju te x drzave ravno je izdaji zemlje koja te hrani pa makar kao portira. mozes otici u diplomatiju, a sve je sigurnije da hoces ali samo ili kao zena nekog tamo diplomate ili sobarica. nikada od tebe diplomate. i trece ogronme ambasade imaju samo dvije drzave usa i kanada, ostale su velike. sretno ti bilo i moli boga da neko (a sigurno ne citaju jer su nepismeni) od onih sto brinu o "podobnosti" uposlenika u mvp pise po postovima (a pogotovo na mjestu portira oliti vratara) jer ako ovako pises onda se moze ocekivati da priopustis nekoga malo opasnijeg samo se dobro udaj pa nastavi i slijedecih 160 godina zivjeti na zapadu. aferim
Ne znam je li se trudiš biti duhovit na neki primitivan način ili imaš seksitičke i mizogine stavove, ali nemam namjeru biti ni žena diplomate (iz iskustva - vrlo teška vrsta) ili sobarica. Sve kvalitete koje posjeduje izvjesni Barbalić posjedujem i ja, samo što pored toga govorim perfektno još dva jezika i služim se sa još nekoliko od kojih nijedan nije jezik koji se govorio u bivšoj Jugoslaviji. Inače sam godinu dana bila stipendista u Engleskoj, nekoliko mjeseci stipendista u Češkoj, a pisala sam i naučne radove o međunarodnim odnosima, razvijala dalje teoriju rational choice i objavljivala u stručnim časopisima. Stvarno se pitam šta ima Barbalić a ja nemam, pa on postaje ambasador a ja sam socijalni slučaj.
@jennisjoplin ti je vec odgovorio na to pitanje (pogledaj prvo boldirano). Da neko postane ambasador treba da predstavlja sve gradjane svoje drzave, a ti taj uslov ne ispunjavas jer samo ponavljas __, __, __, __... (Dopuni sama na prazna polja - rijec je od 2 slova ). Ne poznajem Barbalica i nije mi namjera da njega branim ovdje ali na osnovu ovih 50-tak tvojih postova ne zvucis mi ti kao neki jak kandidat za tako odgovorno mjesto. A ja sam jos levat u domenu diplomatije...
Sto se tice te teorije rational choice, de ti nama daj kakav link ili kakvo ime od kojeg je sve to krenulo pa da mi to fino provjerimo... U stvari najbolje bi bilo da otvoris temu o toj teoriji pa da mi to ovdje propustimo kroz gusto granje...
P.S. Nisi mi odgovorila na 2 pitanja koje sam ti postavio ranije na ovoj temi.
Abacija, sorry, nisam dobila državljanstvo nijedne od zemalja u kojima sam živjela jer se u jednoj od njih čak i stalni boravak teško dobiva (nije "imigracijska"), u drugoj sam bila student, u trećoj praktikant, u četvrtoj na studentskoj razmjeni itd. tako da nisam nigdje mogla do sada ostvariti nikakvo pravo na državljanstvo. U Bosni i Hercegovini neću nikada moći naći posao u međunarodnim odnosima, Hrvatima neću valjati jer sam iz Sarajeva i nisam iz Hercegovine, onima drugima i trećima neću valjati jer sam Hrvatica, a valjda i za portira moraš biti u nekoj stranci pa onda rotiraju i portire kao i ambasadore. Hvala Bogu pa postoji mogućnost za stipendiju za USA i doktorski studij. Možda se negdje i sretnem sa tim Barbalićem pa ću vidjeti koliko je njegov engleski perfektan (Oxbridge?), koliko je inteligentan i kolika je sreća za Bosnu i Hercegovinu što je iznjedrila takvog genijalca.
Je li ti zao sto ti nisi otisao Hajde javi se na pp, da ti pomognem, ako treba...Valjda znas kakvo je stanje u MIP-u, de mi neko ime nekog velikana koji bi trebao da ode na tu poziciju, a trenutno nije rasporedjen Usuti mi se nekako za onu NGO, valjda ti se ne uklapa u pricu Mojne supljirati preko foruma, ako imas zamjerki daj se organizirati...
Loreley wrote:Abacija, sorry, nisam dobila državljanstvo nijedne od zemalja u kojima sam živjela jer se u jednoj od njih čak i stalni boravak teško dobiva (nije "imigracijska"), u drugoj sam bila student, u trećoj praktikant, u četvrtoj na studentskoj razmjeni itd. tako da nisam nigdje mogla do sada ostvariti nikakvo pravo na državljanstvo. U Bosni i Hercegovini neću nikada moći naći posao u međunarodnim odnosima, Hrvatima neću valjati jer sam iz Sarajeva i nisam iz Hercegovine, onima drugima i trećima neću valjati jer sam Hrvatica, a valjda i za portira moraš biti u nekoj stranci pa onda rotiraju i portire kao i ambasadore. Hvala Bogu pa postoji mogućnost za stipendiju za USA i doktorski studij. Možda se negdje i sretnem sa tim Barbalićem pa ću vidjeti koliko je njegov engleski perfektan (Oxbridge?), koliko je inteligentan i kolika je sreća za Bosnu i Hercegovinu što je iznjedrila takvog genijalca.
Istina momak je zauzet, ali ako zelis, mozda se da nesto srediti. Evo sada kad procitah tvoje kvalifikacije, ne bi vi bili los par. Trebate izaci koji put, pa nikada se ne zna, mozda se rodi kakva iznenadna ljubav....
Loreley wrote:Abacija, sorry, nisam dobila državljanstvo nijedne od zemalja u kojima sam živjela jer se u jednoj od njih čak i stalni boravak teško dobiva (nije "imigracijska"), u drugoj sam bila student, u trećoj praktikant, u četvrtoj na studentskoj razmjeni itd. tako da nisam nigdje mogla do sada ostvariti nikakvo pravo na državljanstvo. U Bosni i Hercegovini neću nikada moći naći posao u međunarodnim odnosima, Hrvatima neću valjati jer sam iz Sarajeva i nisam iz Hercegovine, onima drugima i trećima neću valjati jer sam Hrvatica, a valjda i za portira moraš biti u nekoj stranci pa onda rotiraju i portire kao i ambasadore. Hvala Bogu pa postoji mogućnost za stipendiju za USA i doktorski studij. Možda se negdje i sretnem sa tim Barbalićem pa ću vidjeti koliko je njegov engleski perfektan (Oxbridge?), koliko je inteligentan i kolika je sreća za Bosnu i Hercegovinu što je iznjedrila takvog genijalca.
Istina momak je zauzet, ali ako zelis, mozda se da nesto srediti. Evo sada kad procitah tvoje kvalifikacije, ne bi vi bili los par. Trebate izaci koji put, pa nikada se ne zna, mozda se rodi kakva iznenadna ljubav....
Bojim se da bi se momak samo nepotrebno isfrustrirao, nek on misli da je najjači u zemlji a i šire
Po seksističkim komentarima primjećujem da bh. muškarci vide žene u diplomaciji samo kao domaćice na prijemima ili ukrasni detalj. Ne samo zašto su do sada izrazito ružne žene poput Lidije Topić imale čast predstavljati zemlju. Ivana Levi bar ne izgleda loše