Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
talić wrote:ne znam Mino za kretanja u firmama tipa ENISR treba imati informacije koje nama nisu dostupne a za Telekom je dovoljno pogledati godišnje izvještaje. Budućnost imaju struja, farmacija, voda, itd.
Da li je sadasnja cijena BHTSR dovoljno niska? Kako ide to oko dividende? Jel ti uplate na racun godisnje koliko te sljeduje ili?
talić wrote:ne znam Mino za kretanja u firmama tipa ENISR treba imati informacije koje nama nisu dostupne a za Telekom je dovoljno pogledati godišnje izvještaje. Budućnost imaju struja, farmacija, voda, itd.
Da li je sadasnja cijena BHTSR dovoljno niska? Kako ide to oko dividende? Jel ti uplate na racun godisnje koliko te sljeduje ili?
das im svoj racun i oni ti isplate dividendu.dali je to centralna depozitarna agencija ili vec kako se tacno zove tj. tamo gdje je evidencija o vlasnistvu nad dionicama.
ja licno bi kupio rafineriju brod po 8-10 feninga po dionici.
ja i dalje nisam skont'o gdje da odem da se kupe dionice a da to nije eurohaus ??
ovaj energoinvest se čini sasvim ok
(da naglasim da nikad kupio nisam dionicu nijednu i da blage veze nemam o berzi, dionicama i ekonomiji)
Hajd' ako neko može ( neka dobra duša, ko se razumije u gore navedeno) da me posavjetuje nek' se javi na pp )
Odes kod bilo kojeg brokera, ovlastenog za trgovinu na berzi, ja Eurohaus ne ulazim iz privatnih razloga... Ali i oni to rade... Potpises ugovor, raspitas se za cijene tog dana, uplatis lovu koju planiras potrositi, potpises naloga za kupovinu, oni za tebe kupe toliko dionica koliko moze za te pare, minus njihova i berzanska provizija... Uglavnom na 100 KM bi % provizije bio povelik u odnosu na ulozenu lovu...
Malo trazenja po web-u mi dade ove:
Brokerske kuće rangirane po ostvarenom gubitku u 2009. godini:
(iznose sam izbrisao, za ovu raspravu i nisu bitni)
Eurohaus Sarajevo
Raiffeisen Brokers Sarajevo
Auctor Mostar
Palisaen Sarajevo
NBC Sarajevo
Hypo Vrijednosnice Mostar
VGT Broker Visoko
Bond Invest Mostar
eBrokers Sarajevo
Unibroker Sarajevo
FIMA Sarajevo
General Broker Sarajevo
SEE Investment Sarajevo
ništa tu nije nestvarno, sve je jednostavno, kupuješ jedan dio ili djelić firme za koju vjeruješ da ima budućnost.
Npr. ima ljudi koji su stekli neku lovu i nemaju ideje čime da se bave, koji biznis da pokrenu a nije im ni interes da sebe uposle i da se angažiraju puno radno vrijeme onda kupe dionice (dijelove) jedne ili više kompanija i djele sudbinu ostalih suvlasnika. Npr. ja nikad ne bi uložio u nekretninu koja mi netreba jer prvo moraš platiti porez (5 do 8%) drugo nekretnina te košta, režijski troškovi nisu beznačajni, dakle da bi pokrio te troškove moraš je rentati, treće nekretninu nije lako prodati i četvrto nekretnine su kod nas još uvjek preskupe. Naprimjer u Njemačkoj možeš u gradu od 100 000 stanovnika kupiti stan po cijeni od 1000 do 2000 eura po kvadratu (dakle kao u Sarajevu) a uspoređivati njihov standard, visine rente, dostupnost kredita i kamatu koja se kreće već od 3% je besmisleno. Mnogi ljudi su sada milioneri pa i milijarderi jer je njihov otac ili djed kupio nekad davno dionice, coca-cole, mercedesa, BMW-a, Simensa i slično. Onaj ko je kupio jednu dionicu coca-cole (40$) kada je izišla na berzu prije stotinjak godina sada ima 1,25 miliona $. Naravno nije za očekivati da će se nešto slično ponoviti osim ako neko ne bude hazarder pa investira u neke firme koje se bave isključivo traženjem nekog lijeka, novog materijala i slično.
test01 wrote:moze li se u bih preko interneta kupovat-prodavat i koliko su provizije i kakva su iskustva?
prvo moraš potpisati ugovor sa nekim brokerom da te zastupa u trgovini dionicama, treba ti lična karta i cips prijava za rezidente zatim uplaćuješ na prelazni račun brokera novac koji želiš investirati i daješ mu pismeni ili telefonski nalog sa informacijama po kojoj cijeni prodaješ ili kupuješ dionice nekog emitenta i koliko vrijedi nalog, dan ili duži period. Dalje broker sve odrađuje i obavještava te o uspješnoj ili neuspješnoj kupovini/prodaji i dogovarate se dalje. Dakle najbitnije je imati lovu i odlučiti da nešto želiš kupiti.
test01 wrote:hvala za objasnjenje,a moze li se sve regulirati preko interneta,kupoprodaja?
iskreno rečeno ne vjerujem, ali ipak treba pitati neku brokersku kuću. Kod nas se uglavnom sve plaća pješice. Da bi to mogao uraditi (mislim) moraš prvo imati mogućnost elektronskog plaćanja sa računa kod neke banke, ako ispunjavaš taj uslov onda je možda i moguće, ..
Da li mogu rezidenti Federacije kupovati dionice u RS-u preko brokera u FBIH?
Ma opet bih voljela kupiti BHTSR, cisto da ih imam. To je sigurna dionica, a ima i dividenda. A i ENISR me privlaci zbog niske cijene... Ne mogu da odlucim. Eh sad, koju od ove dvije da uzmem...
Evo sad sam gledala na stranici Eurohausa... pise da je ako ulazes 0-200KM njihova provizija 10KM, plus troskovi postarine i SASE. To mi se ne cini puno... to je bitno za nas sa manjim iznosima. Hehe.
mina22sa wrote:Vidim ove brokerske firme sve u gubicima... Ako ja kupim dionice preko neke od njih i ona propadne nekad u buducnosti, to mi nece uzrokovati probleme?
Neće.
P.S.
Mani se ti kupovine dionicama. Nećeš znanje naći na forumu. Za početak guglaj malo osnove, dionice, kapital firme, računanje vrijednosti firme.... Nema nekog velikog hajra od toga u BiH. Sve je to sitno. Jer ko se imalo razumije u makroekonomiju - rast štednih uloga u bankama pored berzanskog poslovanja koji je pao na takve grane da se više novca dnevno obrne u piljari na Heci, sve objašnjava. Jer kada se isplati više štediti u bankama nego ulagati po berzi - mrkla kapa. A niko ti i ne napisa - može se zaraditi na dionicama više nego na kamati u bankama, ali se može i sve izgubiti. Ja ne znam nikoga ko je napravio pare na berzi. Sve je to obrtanje već postojećih para,uz iskorištavanje informacija koje se ne bi smjelo imati(je li iko čuo da je u BiH neko odgovarao zbog toga?). Kada država počne izdavati državne obveznice - tada se možda stanje promjeni. Nije loša ni ova devizna štednja, al' ništa ti ja ne vjerujem državi. Treba za 2 godine vratiti kredit mmf-a. Pa i da se to pokrije novim kreditom - balon mora pući kad tad. Jedino ako do tada ne nađu naftu...
mina22sa wrote:Vidim ove brokerske firme sve u gubicima... Ako ja kupim dionice preko neke od njih i ona propadne nekad u buducnosti, to mi nece uzrokovati probleme?
Neće.
P.S.
Mani se ti kupovine dionicama. Nećeš znanje naći na forumu. Za početak guglaj malo osnove, dionice, kapital firme, računanje vrijednosti firme.... Nema nekog velikog hajra od toga u BiH. Sve je to sitno. Jer ko se imalo razumije u makroekonomiju - rast štednih uloga u bankama pored berzanskog poslovanja koji je pao na takve grane da se više novca dnevno obrne u piljari na Heci, sve objašnjava. Jer kada se isplati više štediti u bankama nego ulagati po berzi - mrkla kapa. A niko ti i ne napisa - može se zaraditi na dionicama više nego na kamati u bankama, ali se može i sve izgubiti. Ja ne znam nikoga ko je napravio pare na berzi. Sve je to obrtanje već postojećih para,uz iskorištavanje informacija koje se ne bi smjelo imati(je li iko čuo da je u BiH neko odgovarao zbog toga?). Kada država počne izdavati državne obveznice - tada se možda stanje promjeni. Nije loša ni ova devizna štednja, al' ništa ti ja ne vjerujem državi. Treba za 2 godine vratiti kredit mmf-a. Pa i da se to pokrije novim kreditom - balon mora pući kad tad. Jedino ako do tada ne nađu naftu...
Hvala na detaljnom i iskrenom postu.
Ma nije meni toliko stalo da ja obrnem i zaradim neke pare za 2 mjeseca ili za godinu. Hocu da uzmem nesto da imam... nek stoji 20 godina. Cisto da imam u posjedu neke dionice... Mozda polako ulagati, pomalo, nigdje mi se ne zuri. A cini mi se da BHTSR odlicno posluje i ne znam kako mozes izgubiti, dugorocno gledano. Plus jos imas dividendu... Ne znam koliko je taj moj rezon ispravan, ali ja tako razmisljam.
mina22sa wrote:Ma nije meni toliko stalo da ja obrnem i zaradim neke pare za 2 mjeseca ili za godinu. Hocu da uzmem nesto da imam... nek stoji 20 godina. Cisto da imam u posjedu neke dionice... Mozda polako ulagati, pomalo, nigdje mi se ne zuri. A cini mi se da BHTSR odlicno posluje i ne znam kako mozes izgubiti, dugorocno gledano. Plus jos imas dividendu... Ne znam koliko je taj moj rezon ispravan, ali ja tako razmisljam.
Dobro razmišljaš Možda bih dodao da nije loše raširiti malo rizik, ubaciti još neku sigurnu dionicu, obveznicu ili udio uzajamnog fonda...
mina22sa wrote:Ma nije meni toliko stalo da ja obrnem i zaradim neke pare za 2 mjeseca ili za godinu. Hocu da uzmem nesto da imam... nek stoji 20 godina. Cisto da imam u posjedu neke dionice... Mozda polako ulagati, pomalo, nigdje mi se ne zuri. A cini mi se da BHTSR odlicno posluje i ne znam kako mozes izgubiti, dugorocno gledano. Plus jos imas dividendu... Ne znam koliko je taj moj rezon ispravan, ali ja tako razmisljam.
Dobro razmišljaš Možda bih dodao da nije loše raširiti malo rizik, ubaciti još neku sigurnu dionicu, obveznicu ili udio uzajamnog fonda...
Možeš li mi reći još neke "sigurne" dionice?
Ne znam koliko je ENISR siguran... Neko rece da nemaju vise fabrike, samo inzinjering. Ne znam kako posluju. BSNLR mi se ne uzima, zbog ovih desavanja sa Alvogenom. FDS? Skupa dionica, ali isplacuju dividendu... To se cini kao sigurno. JPESR je isto dobra dionica, ali "slaba"/nesigurna dividenda.
Ma teško je reći, oko svake je puno pirana Recimo da Elektroprivreda ne može propasti... ma sve su generalno na niskom nivou, tako da se ne može baš puno izgubiti.
Možeš li mi reći još neke "sigurne" dionice?
Ne znam koliko je ENISR siguran... Neko rece da nemaju vise fabrike, samo inzinjering. Ne znam kako posluju. BSNLR mi se ne uzima, zbog ovih desavanja sa Alvogenom. FDS? Skupa dionica, ali isplacuju dividendu... To se cini kao sigurno. JPESR je isto dobra dionica, ali "slaba"/nesigurna dividenda.
kad želiš investirati malo novca onda ideš u veći rizik i kupuješ dionice firme koja je u povoju, neki intitut, novootvoreni rudnih deficitarne rude ili sirovine i nešto slično. Nažalost ne znam da ima takvih firmi u BiH. Trenutna trgovina na berzi je smješno niska a dva su razloga za to, prvo što su prije recesije na berzi počeli ulagati totalni amateri koji nisu znali ni čime se bave firme čije su dionice kupovali a o bilansu stanja i uspjeha u prethodnim godinama da i ne govorimo. Taj pad vrijednosti dionica je uplašio sve ulagače pa su se povukli. Ako posmatrate berze u Njemačkoj i USA onda je pad bio cca 50% a kod nas 400%. Drugi razlog je što potencijalni strani ulagači ulažu u tržišta sa visokim rizikom tek kada je tržište pokaže značajan rast. Trenutno je po mom mišljenju najzanimljivije dionice su BH telecom, Cementara Kakanj, IK banka Zenica, Elektroprivreda BiH, ... dobre su i dionice BIG fonda ali su mi fondovi poprilično netransparentni. Nikad nisu djelili dividendu koju dobiju od udjela u BH telekomu, Elektroprivredi, FDS-u,........
test01 wrote:
ja licno bi kupio rafineriju brod po 8-10 feninga po dionici.
Da, ali sta je s dugovima? Da li oni rade uopste? Sto je tako jeftina dionica?
pa napiso sam nesto u prethodnim postovima. oni rade i nece propast,a ne vrijede manje nego sto su sada. naprotiv,mnogo vise.
ne mogu nize.
ja bi u ovo ulozio.