BH Dijaspora - da li je ona potrebna BiH?

Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti?

Da
40
67%
Ne
20
33%

Total votes: 60

_BosanaC

#76 Re: ZA mr_bosnjak

Post by _BosanaC »

Vodenjak wrote:
_BosanaC wrote:
bakljava wrote::bih: Gospodine mr_bosnjak. :skoljka: sta sad nije kako treba ako ti volis aliju :kiss: to je tvoja stvar a ne moja .... :thumbup: ako je tebi omogucio dobar zivot to je tvoj zivot ane moj :kravata: ja nemam razloga da branim bilo koga od vodecih ljudi ili ljudi od imena jer i oni su samo ljudi a ne bogovi svak gleda prvo sebi po onda ostalo... 8) svak ima misljenje kao sto ima i supak 8-) a one gore i dole ko jebe zasto budi ti meni ziv i zdrav :run:
Jasta nego omogucio dobar zivot, kao i mnogima ovdje...
Ama kako te bolan nije sramota? :shock: :oops:

_BosanaC wrote:
Sad decko iz Svedske naprdjuje o aktuelnoj BH situaciji i zna bolje od mene sta se desava meni pod prozorom :roll:
Pa naravno da decko zna bolje od tebe kad ti dalje od svog dvorista kroz taj prozor ne mozes ni vidjeti! :-)

8-)
Cega da me bude sramota?

Al' zato ste vi otisli iz ovog dvorista pa su vam se vidici malo vise prosirili :roll:

A meni kad padne na pamet da dignem sidro tada cu i ja napokon postati osvjesteni patriota kao i svi vi :roll:
ja71

Post by ja71 »

Svaki covjek na ovoj planeti se bar jednom u zivotu osjeca kao da je u dijaspori
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Vodenjak wrote:
SherlockHolmes wrote:Koliko god katastofalnih gresaka rahmetli Aljo napravio, uvodjenje kantona po bilo kom planu ni pod razno u konacnici ne bi sprijecilo rat.

Samo bi eventualno dalo jedan manje priglup argument Srbima za zapocinjanje agresije, a la "slucaj srpski svat".
I sta kazu jos u Centrali?

:zzzz:
Ne znam, ti mi reci sta ti Zlaja dojavljuje. Garant zna jer bi sada s njima u koaliciju. Btw, smradu, ostavi demagogiju za nekog drugog i meni se ne obracaj. Ovo je bila samo ispravka jos jedne od tvojih notornih gluposti.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

SherlockHolmes wrote:
Vodenjak wrote:
SherlockHolmes wrote:Koliko god katastofalnih gresaka rahmetli Aljo napravio, uvodjenje kantona po bilo kom planu ni pod razno u konacnici ne bi sprijecilo rat.

Samo bi eventualno dalo jedan manje priglup argument Srbima za zapocinjanje agresije, a la "slucaj srpski svat".
I sta kazu jos u Centrali?

:zzzz:
Ne znam, ti mi reci sta ti Zlaja dojavljuje. Garant zna jer bi sada s njima u koaliciju. Btw, smradu, ostavi demagogiju za nekog drugog i meni se ne obracaj. Ovo je bila samo ispravka jos jedne od tvojih notornih gluposti.
Smrad ti je tata koji te je tako odgojio!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@Sherlock

Jedno je kritikovat Aliju za greske, a drugo ga stavljat u tor s fasistima :wink:

"decko iz Svedske"... tipican primjet kako "domaci" misle o dijasporasima... :roll:
marsel

Post by marsel »

na ovom nasem brdovitom Balkanu dosad je svako protiv svakog
bio. Sad je vrijeme doslo, valjda u nedostatku "ozbiljnijih" konflikata,
da se "zakuha" izmedju domacih i dijasporaca.
Nasoj agoniji nikad kraja!
Draga pamet, niposta nije skupa - rekla bi na ovu temu moja
80-godisnja nena :sad: ( koja je pod stare dane ispod kame morala
bjezati sa svoje rodne grude u svijet bijeli i tako spasavati svoj zivot )
Balkane, balkane, moooj................. :sad: :sad: :sad: :sad:
Sve je to jadno, jadno do zla Boga.

Haj, da ste mi zivi i zdravi...........
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

sta bi mi bez dijaspore :-)
grade nam pumpe,hrane citavu BiH,prave trzne centre...edukuju nas "papke" sta je "in" sta "out" :) ,glasaju u velikom procentu za SDA onda dodju par dana na godisnji,kupe maice i dresove BiH..i razgule nazad a nama stavljaju da se "borimo" kako gamad nacionalisticku skinuti sa vlasti,ali oni su patriote!kako nisu ?pa zar ne nosaju dresove BiH kada hodaju po gradu? i onda na sve to jos pojedinci ovdje kazu,eh da vama nije nas.... :lol: :lol: :lol:
LOL
bluesky

Post by bluesky »

Puna ih je Baščaršija, ćevabdžinice i buregdžinice, zagledaju izloge, slikaju se digitalnim aparatima ispred Sebilja, snimaju kamerom s baščaršijskim golubovima. Bučni su i ovdašnji jezik kojeg koriste pun je primjesa danskog, njemačkog, švedskog, engleskog…
???

Koja svojevrsna glupost, izrecena valjda samo da bi se imalo sta nabrajati.

Provela sam par sedmica u seheru u hotelcicu u kojem nikada nisam mogla iscupati racun od vlasnika. Nisam vikala ulicom :roll:, obicno sam isla lagano haha i slusala muziku iz mp3 pl. Prvih sam dana kao zadnja stajala na semaforu cekajuci zeleno za pjesake i pri tome vjerovatno izgledala kao budala. Kasnije sam se navikla pa i sama rizikovala, te prelazila ulicu i kada mi je auto vrlo blizu. Dosavsi natrag u zapadnu evropu, morala sam se navikavati na cinjenicu da policija hoce kazniti kada predjes preko crvenog na pjesackom, te sam cekala sa ostalom rajom zeleno. Doduse, slican rusvaj na ulicama se moze primjetiti i u parizu, ipak, tamo je nesto preglednije i manje je jurnjave.

U posti sam jednom pokusala zamijeniti eure u KM. To je vec bila citava avantura. Naviknuta na linije metar ispred saltera na kojoj trebate cekati vas red respektujuci privatnost osobe ispred vas, ja sam prisla salteru i stala pola metra iza gospodina koji je upravo obavljao svoj posao na salteru dok su dvije gospodje stajale nacickane sa njegove obje strane. Onda je usla i treca gospodja koja me pogledala ispod oka, te se nacickala na jednu od druge dvije gospodje, naravno ispred mene, misleci valjda da ja tu stojim za ukras :roll:. To sam jos nekako pretrpila :), mislim se, hajde jedna, nije tragedija, sticicu valjda i ja na red. No, utom vec udje jos jedna gospodja, a za njom i gospodin, i stadose ispred mene disuci gospodinu za vratom. Tada sam vec ljutito rekla, molim vas pustite me da stanem u red. Stojim i ja u redu, samo ne zelim da gospodinu virim preko ramena! Pridosli gospodin i gospodja su na to ucinili korak-dva nazad i stali u jednu ravan sa mnom, ali meni je vec bio pukao film, te sam jednostavno izasla potrazivsi jednu od stranih banaka u gradu u nadi da ce tamo biti ona poznata linija i obaveza postovanja iste. Da, linija je bila tu, ali vecina raje su jednostavno isli do samog saltera za osobom koja je bila ispred njih. Na moju srecu, iza mene nije bio niko, tako da mi niko nije gledao preko ramena dok sam mijenjala novac. Drugi put u posti na zeljeznickoj pak nisam vise imala snage da se prepirem, pa sam skockanu djevojku pustila da stoji rame uz rame sa mnom dok ja vadim novac i licnu kartu iz novcanika i popunjavam formulare... Bljak.

Mada mi je to zapravo profesija ili bolje reci dio studija kojeg sam odabrala, knjige sam ove i par zadnjih godina kupovala u znatno manjim kolicinama nego u devedesetim i tik nakon rata. Razlog je jednostavan: sada je situacija bolja i ja sam cesce u mogucnosti da dodjem u Bosnu, pa se ne moram snadbijevati odjednom, zatim postoji mogucnost narudzbe preko interneta, a ni vani vise nije tako tesko doci do nase literature.

Novac koji trosim dolje nije novac krvavo stecen cisteci ili radeci na gradjevini. Rijec je dijelom o stipendiji, a dijelom o novcu zaradjenom na stolici za kompjuterom u birou.

Nasa dijaspora nije nepismena ili polupismena, rijec je jako cesto o studentima. Nisu svi, ali neki jesu veoma uspjesni: imate medju tom izbjeglickom djecom vani tutore na ETF, germanistici, romanistici, asistente na ETF, osobe koje su objavljivale clanke u ekonomskim i medicinskim novinama, osobe koje su diplomirale medicinu sa desetkom,... Naravno, ima tu i momcica koji nigdje ne rade, zive eventualno od socijale, vozaju spustane BMW-ove sa sportskim gumama, slucaju glasno narodnu muziku, i sl., ali ko moze reci da toga nema u Bosni?

I tu se doticemo jako bitnog problema: da li su se tu papci dokopali asfalta ili ne, nije toliko vazno, sustina je da su to papci iz bosanske provincije, papci koji su rodjeni u Bosni, papci kakvih je ostalo u Bosni na izvoz. To je narod koji nije s neba pao, vec vuce direktno i blisko porijeklo iz Bosne, to ste i vi i mi... Desetak godina dijaspore jesu urezbarili svakome od nas dodatne crte u karakteru, ali jos smo Bosanci. I ako nekoga ili nesto mrzite, mislim da je ipak rijec o vlastitom odrazu u ogledalu.

Za kraj: pitanje je koliko dugo cete jos imati dijasporu. Mislim da je to vec neko napisao: mi koji smo izasli iz Bosne u starosnoj dobi iznad deset godina, cemo jos neko vrijeme dolaziti, razapeti izmedju nase ceznje i vase odbojnosti, ali nasa djeca, to je sasvim izvjesno, ce biti oni koji ce pisati pokoju kartu sa odmora na drugom kraju svijeta i nece trositi porodicno par hiljada eura u Bosni za par sedmica...

Ako nas do tada sve ne potopi kakav globalni cunami... :roll:

Dijaspora, dijaspora. Ne poznajem drzavu koja ima gori odnos prema svojoj dijaspori, a da vise o njoj ovisi...
bluesky

Post by bluesky »

Mislim da je mozda vazno reci da sam se davno prestala pitati sta uopste drzava Bosna cini za svoju dijasporu. Pitanje povratka mi je vise apsurdno. Kao djetetu porodice koja se 1996. godine sa zapada vratila u istocnu Bosnu pa opet otuda zbog sikaniranja pobjegla glavom bez obzira, nemojte molim vas pricati o tome kako neko nece... Neki su itekako htjeli, mozda iz naivnosti ili gluposti, htjeli se vracati kada su drugi tek poceli bjezati, ali ipak HTJELI SU.

Mislim da ljudi vise nista ni ne ocekuju, osim da se prestane sa ovim izljevima mrznje. Kada ti poznanica kaze: ne izlazi mi se vise u grad, jer je pun dijaspore, tebi se namah vise ni ne dolazi u taj grad.
chinese_water

Post by chinese_water »

Ma mi smo narod koji je zasluzio jedan dobar tsunami!!!
Nabrajati sta neko ima i zaviditi mu na tome...fuj
Meni licno (kada vec generalizuju svi) dijaspora treba,trebaju mi moja dva brata i moja sestra koji zive u pm i koje nazivaju ovdje pogrdnim imenima zato sto vozaju bmw-e,mercedese itd...Ti papci zavide eventualno i meni ako imam bmw...pa ce reci da sam diler...takvi su to ljudi...mahalasi.Da dobiju na lutriji, nasli bi marku pocjepanu i zalili se.Recimo veliki je broj sandaklija i bosanaca u turskoj koji nemaju blage veze sa bosanskim jezikom,cak i grad Izmir je pun bosanaca,imamo primjer prezimena u Bosni...a u Izmirskom ga je imeniku puno, preko 1000 porodica.Ti ljudi ne znaju beknuti bosanski, ali ponosno kazu da su porijeklom bosanci.Gubljenje jezika je prirodna pojava, te zamjeriti im na nepravilno izgovorenim rijecima je svakako nepravedno...slicno ismijavanju mongoloidnih bolesnika, zato sto je i mongoloidna bolest prirodna.A svi mi znamo koliko je ruzno ismijavati nekoga na takav nacin.........
:zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@bluesky

svaka ti cast :thumbup:
bakljava

Post by bakljava »

:music2: ovdje na forumu svak iznosi svoje savove ili gledista 8-) poneki iznose svoja zivotna iskustva. :? Mislim da je nepristojno i neukusno odgovarat pojedinoj osobi za njene privatne stavove..... :dance: mene nije briga kako ce pojedinci da me zovu a sta misle to je njihov stav :thumbup: moja djeca kazu sta cemo u BiH (mislim godisnji odmor ili sl). Kad u svjetu ima toliko boljih i ljepsih mjesta. Djeci negovorim o ratu i mrznji koja vlada :shock: i koja ce jos vladati dugo vremena.Kako da lazem djecu da je rat bio i sta je napravio (da im kazem mi se igrali ili sta) :x ostale zakljucke prepustam vama a i odgovore :music2:
AenemA

Post by AenemA »

Hajde sta se bunite...za nekih 50-60 god dok izumre ovo raje sto se sjeca Bosne i gaji neka osjecanja nece vise biti dijaspore..njihova tj. nasa djeca nece ni u kojoj mjeri odrzavati kontakt za Bosnom koji mi sada odrzavamo...zato, strpite se jedno vrijeme...nestace dijaspore...
mostarac

Post by mostarac »

PITARKA_SA wrote:sta bi mi bez dijaspore :-)
grade nam pumpe,hrane citavu BiH,prave trzne centre...edukuju nas "papke" sta je "in" sta "out" :) ,glasaju u velikom procentu za SDA onda dodju par dana na godisnji,kupe maice i dresove BiH..i razgule nazad a nama stavljaju da se "borimo" kako gamad nacionalisticku skinuti sa vlasti,ali oni su patriote!kako nisu ?pa zar ne nosaju dresove BiH kada hodaju po gradu? i onda na sve to jos pojedinci ovdje kazu,eh da vama nije nas.... :lol: :lol: :lol:
LOL

potpis
Last edited by mostarac on 25/08/2006 08:58, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

bluesky wrote:
Puna ih je Baščaršija, ćevabdžinice i buregdžinice, zagledaju izloge, slikaju se digitalnim aparatima ispred Sebilja, snimaju kamerom s baščaršijskim golubovima. Bučni su i ovdašnji jezik kojeg koriste pun je primjesa danskog, njemačkog, švedskog, engleskog…
???

Koja svojevrsna glupost, izrecena valjda samo da bi se imalo sta nabrajati.

Provela sam par sedmica u seheru u hotelcicu u kojem nikada nisam mogla iscupati racun od vlasnika. Nisam vikala ulicom :roll:, obicno sam isla lagano haha i slusala muziku iz mp3 pl. Prvih sam dana kao zadnja stajala na semaforu cekajuci zeleno za pjesake i pri tome vjerovatno izgledala kao budala. Kasnije sam se navikla pa i sama rizikovala, te prelazila ulicu i kada mi je auto vrlo blizu. Dosavsi natrag u zapadnu evropu, morala sam se navikavati na cinjenicu da policija hoce kazniti kada predjes preko crvenog na pjesackom, te sam cekala sa ostalom rajom zeleno. Doduse, slican rusvaj na ulicama se moze primjetiti i u parizu, ipak, tamo je nesto preglednije i manje je jurnjave.

U posti sam jednom pokusala zamijeniti eure u KM. To je vec bila citava avantura. Naviknuta na linije metar ispred saltera na kojoj trebate cekati vas red respektujuci privatnost osobe ispred vas, ja sam prisla salteru i stala pola metra iza gospodina koji je upravo obavljao svoj posao na salteru dok su dvije gospodje stajale nacickane sa njegove obje strane. Onda je usla i treca gospodja koja me pogledala ispod oka, te se nacickala na jednu od druge dvije gospodje, naravno ispred mene, misleci valjda da ja tu stojim za ukras :roll:. To sam jos nekako pretrpila :), mislim se, hajde jedna, nije tragedija, sticicu valjda i ja na red. No, utom vec udje jos jedna gospodja, a za njom i gospodin, i stadose ispred mene disuci gospodinu za vratom. Tada sam vec ljutito rekla, molim vas pustite me da stanem u red. Stojim i ja u redu, samo ne zelim da gospodinu virim preko ramena! Pridosli gospodin i gospodja su na to ucinili korak-dva nazad i stali u jednu ravan sa mnom, ali meni je vec bio pukao film, te sam jednostavno izasla potrazivsi jednu od stranih banaka u gradu u nadi da ce tamo biti ona poznata linija i obaveza postovanja iste. Da, linija je bila tu, ali vecina raje su jednostavno isli do samog saltera za osobom koja je bila ispred njih. Na moju srecu, iza mene nije bio niko, tako da mi niko nije gledao preko ramena dok sam mijenjala novac. Drugi put u posti na zeljeznickoj pak nisam vise imala snage da se prepirem, pa sam skockanu djevojku pustila da stoji rame uz rame sa mnom dok ja vadim novac i licnu kartu iz novcanika i popunjavam formulare... Bljak.

Mada mi je to zapravo profesija ili bolje reci dio studija kojeg sam odabrala, knjige sam ove i par zadnjih godina kupovala u znatno manjim kolicinama nego u devedesetim i tik nakon rata. Razlog je jednostavan: sada je situacija bolja i ja sam cesce u mogucnosti da dodjem u Bosnu, pa se ne moram snadbijevati odjednom, zatim postoji mogucnost narudzbe preko interneta, a ni vani vise nije tako tesko doci do nase literature.

Novac koji trosim dolje nije novac krvavo stecen cisteci ili radeci na gradjevini. Rijec je dijelom o stipendiji, a dijelom o novcu zaradjenom na stolici za kompjuterom u birou.

Nasa dijaspora nije nepismena ili polupismena, rijec je jako cesto o studentima. Nisu svi, ali neki jesu veoma uspjesni: imate medju tom izbjeglickom djecom vani tutore na ETF, germanistici, romanistici, asistente na ETF, osobe koje su objavljivale clanke u ekonomskim i medicinskim novinama, osobe koje su diplomirale medicinu sa desetkom,... Naravno, ima tu i momcica koji nigdje ne rade, zive eventualno od socijale, vozaju spustane BMW-ove sa sportskim gumama, slucaju glasno narodnu muziku, i sl., ali ko moze reci da toga nema u Bosni?

I tu se doticemo jako bitnog problema: da li su se tu papci dokopali asfalta ili ne, nije toliko vazno, sustina je da su to papci iz bosanske provincije, papci koji su rodjeni u Bosni, papci kakvih je ostalo u Bosni na izvoz. To je narod koji nije s neba pao, vec vuce direktno i blisko porijeklo iz Bosne, to ste i vi i mi... Desetak godina dijaspore jesu urezbarili svakome od nas dodatne crte u karakteru, ali jos smo Bosanci. I ako nekoga ili nesto mrzite, mislim da je ipak rijec o vlastitom odrazu u ogledalu.

Za kraj: pitanje je koliko dugo cete jos imati dijasporu. Mislim da je to vec neko napisao: mi koji smo izasli iz Bosne u starosnoj dobi iznad deset godina, cemo jos neko vrijeme dolaziti, razapeti izmedju nase ceznje i vase odbojnosti, ali nasa djeca, to je sasvim izvjesno, ce biti oni koji ce pisati pokoju kartu sa odmora na drugom kraju svijeta i nece trositi porodicno par hiljada eura u Bosni za par sedmica...

Ako nas do tada sve ne potopi kakav globalni cunami... :roll:

Dijaspora, dijaspora. Ne poznajem drzavu koja ima gori odnos prema svojoj dijaspori, a da vise o njoj ovisi...
Hajdemo ovako, pod broj 1 ono sto si gore napisala je bljak, a bljak je jer toga ima svugdje i jer ti nadmena i civilizovana zapadnjakinja hoces da kazes kako smo mi u Bosni primitivni i zaostai i kako bi mi bez vas bili jos zaostaliji i nazadniji i kao sto je Tudjman imao misiju da Bosnu uvede u krscansku evropu vi tako za sebe smatrate da treba da nas civilizujete, a 80% dijaspore bi i danas ovce cuvalo. Isto tako ovih primjera ima svugdje a ne samo kod nas i nismo mi izuzetak nikakav, a isto tako nisu ni u nas svi ljudi takvi da ne postuju zutu liniju diskrecije, ali eto mi nemamo pojma pa nam trebate vi iz dijaspore da nas obrazujete dok vam djeca gotovo da i ne znaju nas jezik ili dobro zapinju. Nemojte nas molimo vas civilizovati i nemojte nam govoriti nista i davati savjete. Nama je sasvim dobro i bez njih i nama nista ne fali da sami sa sobom budemo divljaci i primitivni sumnjaci i ne zovemo vas da nas civilizujete jer to ne zelimo. Vama ako se ne svidja u ovom zooloskom vrtu odaberite si drugi.

P.S. Ako cete nam pomagati ko i do sada nemojte molimo vas. snaci cemo se mi i bez vase love ne sekirajte se.
BAHadzic

Post by BAHadzic »

Mostarac, vidim da si blesav i primjeti se. Zamisli bosnu bez 14 miliardi maraka manje?!

Pa ti si ljubomoran i krivo ti je sto nezivis van BiH barem u Hrvatskoj! ?

ej jesil ti corav ili lud ili budala 14 milijardi ta glupa dijaspori daje u BiH!

Ja sad nisam Bosanac, sto nezivim u BiH , sto vozim BMW, sto slusam narodnu muziku,

glup si ko tocak u prikolici i antidijasporac ali zaboravis da je to tvoj narod tvoja krv itd.

ali mozda si i obicna ustasa koja je slavila nakon utakmice brazil - ustaska i uljepsali grad mostar
mostarac

Post by mostarac »

BAHadzic wrote:Mostarac, vidim da si blesav i primjeti se. Zamisli bosnu bez 14 miliardi maraka manje?!

ej jesil ti corav ili lud ili budala 14 milijardi ta glupa dijaspori daje u BiH!

Ja sad nisam Bosanac, sto nezivim u BiH , sto vozim BMW, sto slusam narodnu muziku,

glup si ko tocak u prikolici i antidijasporac ali zaboravis da je to tvoj narod tvoja krv itd.

ali mozda si i obicna ustasa koja je slavila nakon utakmice brazil - ustaska i uljepsali grad mostar
iskreno mene libo neka stvar za taj moj narod, jer taj narod je takav da se sutra ujutru komsiji krvi napije, a ne nesto drugo.
Drugo jesi li ti svjestan sta pricas? 14 milijardi eeeeeeeeeeeeeeej? Odakle ti taj info i kako si dosao do tog broja? Ti si lud covjece. To znaci da svaki bosanac iz dijaspore ostavi 14.000 na godisnjem odmoru ili da ti prevedem: cetvoroclana porodica 56.000.

Nisi ti dobar sekunde. Dakle mi bez tih vasih novaca koji godisnje po Bosancu u dijaspori iznose 700 KM mozemo itekako i snaci cemo se i bez te sadake koja vam sluzi izgleda najvise da nam je nabijate na nos. 700 miliona KM je dijaspora u 2005. godini ostavila u BiH, a ne nekih 14 milijardi kojim se vi gadjate.

Nemam ja sta bit ljubomoran na vas. Ja kad odlucim da idem vani Bosnu cu prekrizit na mapi mog srca i bolit ce me neka stvar sta ce biti sa njom, jer nama Bosna ne moze vratit za 5 zivota ono sta nam je uzela za ovih 10 godina poslije rata, a da ne govorim o ratu.
Necu otici gore i jadikovke praviti i glumiti nekakav kvazipatriotizam a sam sam otisao, a jos ce mi manje biti cilj da ja civilizujem primitivne Bosance i da im biram vlast.
mr2

Post by mr2 »

proveo sam 4 sedmice u manjem mjestu..zivinicama....svi su pozitivni prema dijaspori...mesari..zidari..piljari....auto monteri....ugostitelji...zubari...gradevinari .. ...ma svi.

crijep ,prozori ..oluci...ograde..siporeks...sve se u okolini proizvodi....svi profitiraju ,samo se na sarajevo x .....vodi glupa diskusija treba li disapora ili ne :x :x :x
pitajte normalnu raju koja za ta 3 mjeseca zaradi vise ,nego za cijelu godinu.....
VMG

Post by VMG »

mostarac wrote:
BAHadzic wrote:Mostarac, vidim da si blesav i primjeti se. Zamisli bosnu bez 14 miliardi maraka manje?!

iskreno mene libo neka stvar za taj moj narod, jer taj narod je takav da se sutra ujutru komsiji krvi napije, a ne nesto drugo.
Drugo jesi li ti svjestan sta pricas? 14 milijardi eeeeeeeeeeeeeeej? Odakle ti taj info i kako si dosao do tog broja? Ti si lud covjece. To znaci da svaki bosanac iz dijaspore ostavi 14.000 na godisnjem odmoru ili da ti prevedem: cetvoroclana porodica 56.000.

Nisi ti dobar sekunde. Dakle mi bez tih vasih novaca koji godisnje po Bosancu u dijaspori iznose 700 KM mozemo itekako i snaci cemo se i bez te sadake koja vam sluzi izgleda najvise da nam je nabijate na nos. 700 miliona KM je dijaspora u 2005. godini ostavila u BiH, a ne nekih 14 milijardi kojim se vi gadjate.

Nemam ja sta bit ljubomoran na vas. Ja kad odlucim da idem vani Bosnu cu prekrizit na mapi mog srca i bolit ce me neka stvar sta ce biti sa njom, jer nama Bosna ne moze vratit za 5 zivota ono sta nam je uzela za ovih 10 godina poslije rata, a da ne govorim o ratu.
Necu otici gore i jadikovke praviti i glumiti nekakav kvazipatriotizam a sam sam otisao, a jos ce mi manje biti cilj da ja civilizujem primitivne Bosance i da im biram vlast.
Mostarac,
otisao bi Ti da se ima gdje palamuditi a iz budzeta dobijati plata,kolika tolika,kao sto palamudis ovdje.Na zapadu treba biti dobro pametan ili dobro zapeti.
A sa parama koje dobijem, za uzvrat imam pravo da se ponasam i da kupim sto meni odgovara a ne kako bi to htjeli ISFRUSTRIRANI.
mostarac

Post by mostarac »

VMG wrote:
mostarac wrote:

Mostarac,
otisao bi Ti da se ima gdje palamuditi a iz budzeta dobijati plata,kolika tolika,kao sto palamudis ovdje.Na zapadu treba biti dobro pametan ili dobro zapeti.
A sa parama koje dobijem, za uzvrat imam pravo da se ponasam i da kupim sto meni odgovara a ne kako bi to htjeli ISFRUSTRIRANI.
Mogu li ja otici ili ne i gdje radim nije tvoj problem, a sa lovom ne kupujete pravo na svoja bezgranicna kenjanja po Bosni. To se ne moze kupiti novcem. Cast minimalnom broju normalnih izuzetaka, ali generalno dijaspora ovde dolazi samo da prospe pamet i da civilizuje nas primitivne.
Neka hvala, civilizovacemo se sami.
BAHadzic

Post by BAHadzic »

zaboravio sam link, ali nazovi centralnu banku 2 Milijardi evra sto se zna! znaci 4 milijardi maraka! za koje CBBiH zna!

a racunaju da se cifra znato veca do 7 Milijardi evra znaci 14 milijardi ali trazicu link

Onaj sto je spomeno Zivinice upravu je ja isto proveo odmor u Kalesji i okolini i mogu reci raja je super i necu cuti nijednu losu rijec protiv Dijasporaca!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@bluesky,

Jedna od stvari koja meni najvise smeta kod nekoga kada dodje "dole": kada ces u Parizu otvoriti prozor auta i izbaciti kesu sa smecem? Neces nikada, jer ako te kuzne drot tako ce te poderati kazna da ti vise nece pasti na pamet. Kada ces u Londonu proci kroz crveno a da policajac gleda u tebe? Ni u ludilu. Ili proci autom kroz zatvorenu ulicu u kojoj je, da ironija bude vec, i policijsko auto koje kao pazi na te pametnjakovice?

E vidis, dosla si ovamo, i PROSLA kroz crveno, jer svi tako rade. Dodje dzidzan, otvori prozor i zafrljaci smece na cestu. Sve sto ne smijete tamo dodjete i radite ovdje, da bi na kraju pricali kako su ovdje primitivci?

Koliko god mi je smetalo kada su se '92. brdjani poceli spustati u gradove i umjesto prilagodjavati gradskom nacinu zivota donjeli sav moguci papanluk i primitivizam (i zadrzali, naravno) koji necemo istrjebiti za 100 godina, toliko mi smeta i kada neko ko se nauci na bolje dodje pa se tog boljeg ne pridrzava jer, eto, ni drugi se ne pridrzavaju.

Svako ima pravo otici gdje hoce, zivjeti gdje hoce, i raditi sta hoce. Ali ako si otisla, sta ocekujes onda od ove drzave? Koliko se sjecam, tema je zadrzavanje BH drzavljanstva. Sada barem imate izbor: ili budite drzavljani BiH ili budite drzavljani nekih drugih drzava, a izbor ste vec svi napravili. Ali licemjerno je traziti da birate vlast tamo gdje ne zivite, i da tovarite na ledja problem drugim ljudima! Da vam je valjalo ovdje i da vam je valjala ova vlast ovdje biste i ostali. A ta djeca koja za 30, 40 i 50 godina uopste nece ni dolaziti ovamo - sta mi imamo od toga? Ili sta cemo imati ako budu uopste dolazila?
rumenko

Post by rumenko »

jok eto ti si nam potreban....
e jesam ovo dobro rek'o svaka mi cast...do sad najbolji komentar...veoma sazet komentar ali ipak zadire u multiplenarno subordinarne pluralno subvencionalne odnose.... izmedju dijaspore i ostatka BiH populacije...sa posebnim aspektom na... externo demograsku strukturu specificno-sakrametalnog bosanskog antagonizma i ruralno-urbanog specifizma...koji krasi nasu domovinu....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

rumenko wrote:
jok eto ti si nam potreban....
e jesam ovo dobro rek'o svaka mi cast...do sad najbolji komentar...veoma sazet komentar ali ipak zadire u multiplenarno subordinarne pluralno subvencionalne odnose.... izmedju dijaspore i ostatka BiH populacije...sa posebnim aspektom na... externo demograsku strukturu specificno-sakrametalnog bosanskog antagonizma i ruralno-urbanog specifizma...koji krasi nasu domovinu....
Ma nema Bosni napretka bez dijaspore, u dijaspori je spas...

Zato, lagano svi pred ambasade i hvatajmo se noge, pokazimo da smo patriote i da mislimo dobro ovoj drzavi :oops:
rumenko

Post by rumenko »

tita mi dodje mi da se kandidujem na predstojecim izborima....mada to nebi bilo korektno prema ostalim kandidatima....jer nebi imali sanse....
Post Reply