BH Dijaspora - da li je ona potrebna BiH?

Post Reply

Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti?

Da
40
67%
Ne
20
33%

Total votes: 60

mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

milton wrote:Prvo, thema je u jednu ruku glupa i nepotrebna, a u drugu ruku cak i provokantna.... al' hajde de... Evo, samo nekoliko primjera iz "obecane zemlje bosancerosa", tj. Svedske.

Jasenko Selimovic - uspjesan dramski reziser. 2004.e imao vodio talkshow "Ärligt talat" (na bosanskom: Iskreno govoreci). Dobitnik vise pozorsnih nagrada "Svenska Dagbladets Thaliapris 2000" i "Expressens teaterpris 1998". Imenovan gradjaninom grada Geteborga "Årets Göteborgare 1999", te ovogdisnji evropljanin "Årets Europé 2006".

Zlatan Ibrahimovic - Svijetska zvijezda prve klase!! Treba li jos sta kazat'? Osim sto: "nazalost ne igra niti za B niti za H"

Zoran Lukic - Trener. Igrao u klubovima: FC Sarajevo, Favorit FC, Admira Wacker. Trenirao Djurgårdens IF (1999-2004; osvojio zlato 2002 i 2003), Örgryte IS (2005-2006), Qviding FIF (2006-).

Sladjan Osmanagic - novinar koji zna kombinirati teme kao nogomet, humor i muzika. Poceo karijeru kao cijenjen reporter/voditelj programa na svedskom radiju. Jedini je skandinavski novinar sto je ikad intevjuisao bivseg predjenika madridskog Reala, Florentino Peréz. Pise hronike na stranicama http://www.fotbolldirekt.com i tokom proljeca radi na prvom svedskom fudbal-talkshowu na webb-u Väggspel, http://www.fantv.se.

Nebojsa Novakovic - Trener. Klubovi: Bratstvo Voskovici (-1984). Famos Sarajevo (1984-88), Dinamo Vinkovici (1988-91). Vasalunds IF (1991-93), Djurgårdens IF (1993-96), AIK (1997-2001), Väsby IK (2002). Postigao dosad najzapazeniji gol AIK-a (protiv FC Barcelona u Champions League 1999).

Zlatan Muslimovic - nogometas. Od 2001.e odigrao devet meceva za juniorsku ekipu BiH. Klubovi: Habo IF, Husqvarna FF, IFK Göteborg, Udines calcio, Perugia Ac, Rimini, Messina, Parma.

Emir Osmanbegovic - Sportski reporter radi na svedskom TV4 i za sportski dnevnik "Sportbladet".

Suvad Mrkonjic - Fotograf. Radi za vecenje novine "Expressen"

Zlatan Azinovic - golman. Tek mu je 17 godina. Nedavno izabran za svedsku M18-ekipu.

.... i ima nas koliko god hoces (Sto nas ima, mashallah!). A bili bi uspjesni(-ji) i u Bosni kad bi stvari drukcije stojale...

PS.
Ima li ko jos ovakvih pozitivnih primjera (naravno, ne samo iz Svedske)
Thanx // Peace 'n' out
Moj jaran(iz BiH) je primljen u U17-tim Svedske reprezentacije :)

@adka

:thumbup:
idic

Post by idic »

Ma ja šta će nam dijaspora, sviju ih se treba odreći. I treba im reći da prestanu slati pare kojim prehranjuju svoje roditelje penzionere ni to nam nije potrebno. Samo kad pogledaš statistike najveći priliv stranog novca u BiH je upravo taj novac koji "nepotrebna dijaspora" šalje svaki mjesec. :-?
Prazina

Post by Prazina »

Ja sam u dijaspori i gadim se na dijsporu!!!!

Dijaspora je podijeljena na one koji mazu razanj sa pivom i one sa slaninom!!!!!

Dijspora je 50 % bosanskog olosa!!!!
DONY

Post by DONY »

Bosnac je isti bez obzira gdje bio,u Bosni ili dijaspori.Ako je papak,papak je i nije vazna lokacija i obratno,normalan covjek je normalan bez obzira na lokaciju.
Pitanje Prazini,sta je sa onih ostalih 50% "olosa".?
Ovakve teme nemaju nikakve svrhe osim zavadjanja "naivnih" Bosanaca.
DONY

Post by DONY »

Bravo @adka!
Napokon jedan razlozan komentar na ovu temu.

Jos jednom Bravo. :thumbup:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

DONY wrote:Bosnac je isti bez obzira gdje bio,u Bosni ili dijaspori.Ako je papak,papak je i nije vazna lokacija i obratno,normalan covjek je normalan bez obzira na lokaciju.
Pitanje Prazini,sta je sa onih ostalih 50% "olosa".?
Ovakve teme nemaju nikakve svrhe osim zavadjanja "naivnih" Bosanaca.
:thumbup:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prazina wrote:Ja sam u dijaspori i gadim se na dijsporu!!!!

Dijaspora je podijeljena na one koji mazu razanj sa pivom i one sa slaninom!!!!!

Dijspora je 50 % bosanskog olosa!!!!

E Juka, Juka... :-) :-)
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

let me tell you something :D vjerujem da nas samo dijaspora moze izvuci iz ovih korumpiranih situacija :D tj. normalni ljudi, koji zavrse svoja akdemska obrazovanja, zaposle se, steknu neki ugled, stan, auto :D bazen, kucu, vikendicu, porodicu, zadovolje svoje egzistencijalne potrebe, traze neki drugi motiv u svom zivotu, onda se doci u bosnu, sa zeljom da stvarno nesto urade, nece ih se moci kupiti za sitne pare, niti ucjenjivati i prijetiti otkazima bla bla...takvi ljudi, koji su se realizovali u dijaspori, a imaju zelju da pomognu domovini matici :D ce nas izvuci :oops:

u dodatku, teorija motivacije hijerarhija potreba Abrahama Maslowa :D

1. Fiziološke: Uključuju glad, žeđ, sklonište, seks i ostale tjelesne potrebe
2. Sigurnost: Uključuju osiguranje i zaštitu od fizičkog i emocionalnog zla
3. Društvene: Uključuju naklonost, pripadanje, prihvaćanje i prijateljstvo
4. Poštovanje: Uključuje unutarnje čimbenike poštovanja kao što su samopoštovanje, samostalnost i postignuće; i vanjske čimbenike poštovanja kao što su status, priznanje i pažnja
5. Samoaktualizacija: Poriv postati ono što si sposoban postati; uključuje rast, ostvarivanje svojih potencijala i samoispunjenje.

mi se uglavnom borimo za ovo prvo :D tesko se dolazi do pete vrste motiva, oni to brze urade :oops: :D
hamzibeg

#59 AFERIM I TO VELIKIM SLOVIMA

Post by hamzibeg »

adka wrote:Ovo je jako slozena tema i zaist bi se knjiga mogla napisati o ovome.
Treba li Bosni dijaspora?
Vjerovatno treba, ali BiH institucije nista ne rade da priblize domovinu sa njenom dijasporom.
Ma znaju glavonje da ce dijaspora dolaziti ma sta oni radili odnosno ne radilli.

Ali ipak ima jedna stvar koja je veoma znacajna, a nazalost niko ne vodi racuna o tom.
BiH je u zadnjem ratu izvezla nagadam ali hajmo reci 1 milion bosanaca, pretezno bosnjaka.
E sad ti bosanci ulazu novac u domovinu. Mada se sve veci broj pocinje i kolebati. Zasto?
Cekaj malo pa mi smo na putu da izgubimo bosansko drzavljanstvo, malte ne svi osim ovih iz svedske.
Zlobnici ce naravno reci, a jesu poletili uzeti strane pasose. Ali to su zlobnici i oni koji nisu nikad probali putovati izvan Bosne sa bosanskim pasosom. Sto je u relanosti gotovo nemoguce i sto je glavni razlog posezanja za stranim pasosem. Ima vjerovatno i drugih beneficija koje su razlog, ali ovo je primarni.
Sad pred izbore po koji politicar lovi glasove i spomene ovu problematilku, a poslje izbora vise niko ne spominje ovu cinjenicu.
Ovi Karadicevi sljedbenici iz RS-a zadovoljno trljaju ruke i kontaju: "Neka jos par godina i rjesicemo se mi balija".
E desi li se ova stvar, vjerovatno ce i onim bosancima u dijaspori koji se smatraju najvecim patriotama puci film, i onda bi moglo doci do onog.
Ne trebam ja njima, ne trebaju ni oni nama. A to bi bila katastrofa i za Bosnu. Da katastrofa i to iz vise razloga. To je definitivna pobjeda Karadica koji je uspio u svojoj nakani. Zatim ekonomska kao i demografska katastrofa.

Druga stvar sto me je pomalo iritirala je ova prica kako se prepoznaju svi iz dijaspore po oblacenju. Gospodine to ti mislis zato sto okreces glavu za onim koji su drukcije obuceni, a nisi svjestan koliki broj nas prode pored tebe, a da i ne znas da smo iz dijaspore.

Treca stvar je kao ne citaju i ne kupuju knjige jer su nepismeni. Ha hahah. Ocito da je gospodin zaostaje 20 godina. Danas postoji internet i web butici i sve te njegove knjige ja mogu naruciti preko interneta.
Osim toga to su iskljucivo bosanske knjige koje su interesantne za kupovinu jer mi knjige stranih pisaca citamo na orginalnim jezicime: engleskom, njemackom, francuskom itd.
A bih dijaspora je jedna od najskolovanjijih vjerovali ili ne. Jer kao sto pise ovaj jedan mi smo presjek stanovnistva BiH. Bili 1993. Sad smo jos skolovanji jer su nam pruzene ekonomske mogucnosti za to. I dok se veliki broj bosanaca kuburi sa ekonomskim problemima, te mnogi koji bi zeljeli ne mogu studirati mi tih problema uglavnom nemamo.
I to se vidi. Otidite danas na bilo koji fakultet u nekoj od zemalja Americi, Engleskoj, Njemackoj, Svedskoj, Danskoj, Norveskoj, Holandiji, Austriji itd. naci cete veliko broj studenata, a slicno je i na radnim mjestima koja zahtjevaju visokoskolsko obrazovanje.
I zato odgovorno tvrtim da je BiH dijaspora trenutno skolovanija nego bosanci u domovini.
E sad ce ovo mnogima smetati sto sam napisao. A vi ako ce vam lakse biti nastavite ljeciti komplekse i tjesite se kako mi cistimo tude wc-e.

I jos samo da zavrsim. Da mi smo ta blesave skolovane generacije koja je napustila zemlju, a bila je recimo starija od 10 godina, koji volimo domovinu iako smo svjesni da nas ta domovina ne voli nazad. Da nas guli na svakom koraku i konta kako smo mi blesavi i ne vidimo to.
Vidimo al' halalimo jer je volimo bez obzira na sve.
A kako ce biti sa nasom djecom, to ne znam. Vjerovatno ce je voliti onoliko koliko ona bude voljela nas, jer nece imati ovo sentimentalno breme da nose na ramenima.
I zavrsio bih ovaj post citatom Mese Selimovica koji najbolje opisuje moje osjecaje prema BiH, a pretpostavljam i mnogih drugih bosanaca koji su bili "PRISILJENI" da napuste domovinu.

"Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mrznja. Bezbroj puta sam pokusavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao,
iako nije vazno gdje covjek fizicki zivi. Bosna je u meni kao krvotok.
Nije to samo neobjasnjiva veza izmedju nas i zavicaja, vec i koloplet naslijedja, historije,
cjelokupnog zivotnog iskustva mog i tudjeg, dalekog, koje je postalo moje. Vidjena izvana i bez ljubavi,
Bosna je gruba i teska, vidjena iznutra i sa ljubavlju, koju zasluzuje, ona je ljudski bogata iako u sebi nesaznana potpuno.
Rijetko je ko bolnije i dramaticnije odredjen historijom kao Bosanac.
Sta se sve kroz stoljeca nakupilo u tim ljudima! Osjecanje vlastite neodredjenosti, tudje krivice, teske historije,
neizvjesne buducnosti, straha od promjene, zelje za dobrotom i humanoscu koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih
ogranicenja, i cestih razocarenja koja su radjala mrznju. To su veoma slozeni i zamrseni ljudi i tesko ih je razrjesavati
po prvom vidjenju i po spoljasnjim utiscima."
Mesa Selimovic
stickitout

Post by stickitout »

zmijaIzmaj wrote:let me tell you something :D vjerujem da nas samo dijaspora moze izvuci iz ovih korumpiranih situacija :D tj. normalni ljudi, koji zavrse svoja akdemska obrazovanja, zaposle se, steknu neki ugled, stan, auto :D bazen, kucu, vikendicu, porodicu, zadovolje svoje egzistencijalne potrebe, traze neki drugi motiv u svom zivotu, onda se doci u bosnu, sa zeljom da stvarno nesto urade, nece ih se moci kupiti za sitne pare, niti ucjenjivati i prijetiti otkazima bla bla...takvi ljudi, koji su se realizovali u dijaspori, a imaju zelju da pomognu domovini matici :D ce nas izvuci :oops:

u dodatku, teorija motivacije hijerarhija potreba Abrahama Maslowa :D

1. Fiziološke: Uključuju glad, žeđ, sklonište, seks i ostale tjelesne potrebe
2. Sigurnost: Uključuju osiguranje i zaštitu od fizičkog i emocionalnog zla
3. Društvene: Uključuju naklonost, pripadanje, prihvaćanje i prijateljstvo
4. Poštovanje: Uključuje unutarnje čimbenike poštovanja kao što su samopoštovanje, samostalnost i postignuće; i vanjske čimbenike poštovanja kao što su status, priznanje i pažnja
5. Samoaktualizacija: Poriv postati ono što si sposoban postati; uključuje rast, ostvarivanje svojih potencijala i samoispunjenje.

mi se uglavnom borimo za ovo prvo :D tesko se dolazi do pete vrste motiva, oni to brze urade :oops: :D

Samo bih dodao da Mr. Maslow u svom klasicnom djelu "Motivation and Personality" navodi da se visi nivoi hijerarhije potreba mogu postici kroz aktivno ucesce u sportu/sportovima i dodaje da se zajebano orijentisat na vise nivoe dok temeljni novi kao glad, zedz, strah i seks nisu zadovoljeni... :D :D
dugacki

Post by dugacki »

Santos wrote:a sto se licno Bosne tice ja ionako samo budem u Sarajevu mene ostalo ne interesuje
Ovo je zalosno.Al'eto , covjek je bar iskren.
bakljava

Post by bakljava »

8-) ima jos nase raje vani kolko hoces sa ponosom SVI MI mozemo da kazemo da su nas proslavili :lol: evo nekih imena
Goran Bregovic, Emir Kusturica, Liiiiiijepa brena, Ratko Mladic,( nisam siguran) Radovan Karadzic ... :shock: To su samo neki sa ovog svjeta aaaaa tamo gore ili dole :P Mate Boban, Alija Izetbegovic.......itd.. NEMA GDJE NAS NEMA. I svi su svjetski poznati SVAKA IM CAST.. :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

bakljava wrote:8-) ima jos nase raje vani kolko hoces sa ponosom SVI MI mozemo da kazemo da su nas proslavili :lol: evo nekih imena
Goran Bregovic, Emir Kusturica, Liiiiiijepa brena, Ratko Mladic,( nisam siguran) Radovan Karadzic ... :shock: To su samo neki sa ovog svjeta aaaaa tamo gore ili dole :P Mate Boban, Alija Izetbegovic.......itd.. NEMA GDJE NAS NEMA. I svi su svjetski poznati SVAKA IM CAST.. :D
Kako te nije stid Aliju Izetbegovica stavljat medju te monstrume i izdajice? :-x
jasa_mo_72

#64 TREBA - JASTA NEGO TREBA!

Post by jasa_mo_72 »

Vecina nas u dijaspori je otisla jer je bila prognana!
Ne svojom voljom!
Bez dijasporinih para i obrazovanja i znanja bubrezima placenog BIH moze samo da izgubi! To znaju i nasi politicari i te kako!

I ovoj "piti - pitarki" jedan kratki odgovor:

Ne mislim da je SDA vise ikom prestiz. Dovoljno su nas sve isfurali. Pogotovo Mostar. Sve sto su poceli usrali su.
Sad se svi mi DIJASPORCI furamo na Stranku za BIH i poneki za Ajanovica - Mirnesa normala.

Pozdrav svim nezatrovanim ljudima.
DONY

Post by DONY »

jasa_mo_72(citat);
Sad se svi mi DIJASPORCI furamo na Stranku za BIH i poneki za Ajanovica - Mirnesa normala.

Ne generalisi,Mirnes je tvoj kandidat,a nedaj boze moj.Svaki dalji komentar je suvisan.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

BPS
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ma sta ce vam dijaspora, sta ce vam stranci, sta ce vam iko....samo rupu u zemlji iskopat i zabit glavu...ha ja.
Bjezali ljudi ispred noza...mnogi sto su morali, neki sto su htjeli i sad sta ce nam?

Uz ovu temu najbolje ide izreka: Dobar Bosanac je samo mrtav Bosanac (ako i tad), jer ko nas yebe sto smo otisli i izabrali dijasporu umjesto logora. Ko nas yebe sto nismo ostali i patili zajedno s vama iako vama ne bi bilo nista bolje zbog toga, ali bi nama bilo gore i to bi pojedine makar malo cinilo srecnim....
DONY

Post by DONY »

Lucy01,sto se palis, uvijek ima neki"Edu-ministar za dijasporu".Kako se stvari odvijaju,nama ce ubrzo trebati viza za Bosnu,ali sve bude i prodje.No sikiriki.
:-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mr__bosnjak wrote:
bakljava wrote:8-) ima jos nase raje vani kolko hoces sa ponosom SVI MI mozemo da kazemo da su nas proslavili :lol: evo nekih imena
Kako te nije stid Aliju Izetbegovica stavljat medju te monstrume i izdajice? :-x
Ma pusti, cisti bezobrazluk!

A covjek zaustavio rat koji je nastao zbog neprihvatanja kantona time sto je dao Srbima Republiku!
Stvarno @bakljava nista ne razumije! :roll: :zzzz:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Koliko god katastofalnih gresaka rahmetli Aljo napravio, uvodjenje kantona po bilo kom planu ni pod razno u konacnici ne bi sprijecilo rat.

Samo bi eventualno dalo jedan manje priglup argument Srbima za zapocinjanje agresije, a la "slucaj srpski svat".
bakljava

#71 ZA mr_bosnjak

Post by bakljava »

:bih: Gospodine mr_bosnjak. :skoljka: sta sad nije kako treba ako ti volis aliju :kiss: to je tvoja stvar a ne moja .... :thumbup: ako je tebi omogucio dobar zivot to je tvoj zivot ane moj :kravata: ja nemam razloga da branim bilo koga od vodecih ljudi ili ljudi od imena jer i oni su samo ljudi a ne bogovi svak gleda prvo sebi po onda ostalo... 8) svak ima misljenje kao sto ima i supak 8-) a one gore i dole ko jebe zasto budi ti meni ziv i zdrav :run:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

SherlockHolmes wrote:Koliko god katastofalnih gresaka rahmetli Aljo napravio, uvodjenje kantona po bilo kom planu ni pod razno u konacnici ne bi sprijecilo rat.

Samo bi eventualno dalo jedan manje priglup argument Srbima za zapocinjanje agresije, a la "slucaj srpski svat".
I sta kazu jos u Centrali?

:zzzz:
_BosanaC

#73 Re: ZA mr_bosnjak

Post by _BosanaC »

bakljava wrote::bih: Gospodine mr_bosnjak. :skoljka: sta sad nije kako treba ako ti volis aliju :kiss: to je tvoja stvar a ne moja .... :thumbup: ako je tebi omogucio dobar zivot to je tvoj zivot ane moj :kravata: ja nemam razloga da branim bilo koga od vodecih ljudi ili ljudi od imena jer i oni su samo ljudi a ne bogovi svak gleda prvo sebi po onda ostalo... 8) svak ima misljenje kao sto ima i supak 8-) a one gore i dole ko jebe zasto budi ti meni ziv i zdrav :run:
Jasta nego omogucio dobar zivot, kao i mnogima ovdje... Sad decko iz Svedske naprdjuje o aktuelnoj BH situaciji i zna bolje od mene sta se desava meni pod prozorom :roll:
rumenko

Post by rumenko »

jok eto ti si nam potreban....
Vodenjak

#75 Re: ZA mr_bosnjak

Post by Vodenjak »

_BosanaC wrote:
bakljava wrote::bih: Gospodine mr_bosnjak. :skoljka: sta sad nije kako treba ako ti volis aliju :kiss: to je tvoja stvar a ne moja .... :thumbup: ako je tebi omogucio dobar zivot to je tvoj zivot ane moj :kravata: ja nemam razloga da branim bilo koga od vodecih ljudi ili ljudi od imena jer i oni su samo ljudi a ne bogovi svak gleda prvo sebi po onda ostalo... 8) svak ima misljenje kao sto ima i supak 8-) a one gore i dole ko jebe zasto budi ti meni ziv i zdrav :run:
Jasta nego omogucio dobar zivot, kao i mnogima ovdje...
Ama kako te bolan nije sramota? :shock: :oops:

_BosanaC wrote:
Sad decko iz Svedske naprdjuje o aktuelnoj BH situaciji i zna bolje od mene sta se desava meni pod prozorom :roll:
Pa naravno da decko zna bolje od tebe kad ti dalje od svog dvorista kroz taj prozor ne mozes ni vidjeti! :-)

8-)
Post Reply