BH Dijaspora - da li je ona potrebna BiH?

Post Reply

Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti?

Da
40
67%
Ne
20
33%

Total votes: 60

_BosanaC

Post by _BosanaC »

@tempora,

Znam igrom slucaja za te podatke koje si navela, i znam da je vecina stanovnistva napustila BiH iza Dejtona. I ne cude me ni razlozi, ni malo.

Ali onaj opis dijasporca koji sam ja dao je onakav kakav je u glavi barem 90% ljudi koji danas zive u BiH. Za taj opis su velikim dijelom krive i familije istih koje, vjerovatno iz subjektivne zelje, uljepsavaju stanje u kojem se neko ko je otisao danas nalazi, neko ko eto lopatom kupi pare, ima tri kuce, sest bazena, pet-sest auta itd i znam da su cinjenice znatno drugacije.

Veliki dio moje porodice je otisao. I sam sam imao priliku, imam je i dan danas, medjutim nisam i necu otici sve dok smatram da ova drzava ipak moze krenuti naprjed. Hvala Bogu fino zaradjujem, a nisam na drzavnim jaslama, mozda razlog zasto nisam otisao i jesu oni koje uzdrzavam i za koje ne znam sta bi se desilo kada bih napustio BiH.

Vezano za drugi komentar, znam i ko izdaje pasose i sta ima pravo svaki drzavljanin ove drzave. Medjutim, procitaj naslov teme, procitaj prvih par stranica, pa ces znati zasto sam spomenuo i pasose i pravo glasa. Ja prvi da odem odavde ne bih se bunio da mi neko uskrati pravo na drzavljanstvo drzave koju sam dobrovoljno napustio i stekao drzavljanstvo neke druge gdje sam smatrao da ce mi biti bolje.

Isto tako, u zivotu sve sto imam sam sam stvorio, radim od sedmog razreda osnovne, sa 19 sam zasnovao prvi zvanicni radni odnos, namjenjao sam se gradova i sredina u potrazi za boljim poslom i zivotom, u glavnom zato da bih pomogao, kao sto vec napomenuh, onima koji ne mogu pomoci sami sebi i zato da se ne svrstam u svojim ocima u 95% mlade populacije koja sjedi po kafanama sedam dana u sedmici i kuka kako nema posla, a onda kada neko ponudi posao od jednom to nije to i bas tada imaju pametnije stvari na pameti od rada i zaradjivanja. Ova drzava mi nije ni u cemu pomogla. I ja sam dijete borca. I ja sam civilna zrtva rata. I sam sam platio svaki svoj racun, svaki porez i taksu koji mi je ova ista drzava obracunala i zaracunala.

I onda dodje juni mjesec, dodju "odozgo" da nama "dole" pricaju kako je u stvari nama (sto me podsjeti na ljude koji su se poceli vracati u glavnom iz Srbije nakon Dejtona i poceli pricati kako je u stvari ovdje bilo, valjda jer su im to tako prezentovali na RTS-u) te kako da nije "anamo njih" ni nama ne bi bilo ni hljeba ni zivota. To mozda pali kod nekoga ko zivi od dzeparca do dzeparca, kod nekoga koga oblaci neko ko i sam tesko dolazi do svog novca, ali u zivotu se nisam prodao ni za puno vece pare nego sto je to par stotina eura od familije ili nekakva markirana posiljka garderobe.

Sve ono sto sam prosao ovdje me mozda kostalo i zivaca (nije mozda, nego me dobro kostalo) i kosta me i dan danas. Dozivim traumu sa svakim svojim odlaskom u postu, banku, pri svakom susretu sa malogradjanstinom koje ovdje ima na svakom koraku. Ali se opet nadam da moze bolje i da ce biti bolje. Postujem ovu drzavu, dajem joj sve sto od mene trazi, a za uzvrat ne dobijam nista, ali se nadam da ce se to promjeniti, i zato mi ide na zivce licemjerje onih koji su otisli, koji su najglasniji kada je u pitanju pokretanje nekakvog novog rata, koji najbolje znaju koji su nasi najveci problemi itd a koji niti su ovdje niti zive ovaj zivot.

Ja sam daleko od bezgrjesnog, imam vise aferima na ledjima nego mozda mnogi na ovom forumu, ali sam svjestan svojih gresaka i trudim se popraviti ih. Sorry na poduzem postu, ali s obzirom da si i Ti imala normalan ton, pokusao sam ti docarati neke licne razloge koji su formirali u meni misljenje o dijaspori i zivotu tamo ovakvo kakvo sam iskazao kako na ovoj tako i na drugim temama.

I zasigurno znam, ako ovi izbori ne donesu nista novo i nista bolje u naredne barem dvije godine, da ovaj decko pakuje kofere i da ide negdje gdje ce isto tako raditi i davati ali gdje ce imati i nesto za uzvrat. I takodje znam da cu se tada ako treba dobrovoljno odreci ovog drzavljanstva i da tek onda necu ni ocekivati ni traziti nista od drzave u kojoj sam rodjen a koja me sama otjerala odavde.

Pozdrav
ed0

Post by ed0 »

Cesto u razgovorima sa Holandjanima cujem raznorazne komentare i uvrede na racun stranaca. Pa kad ti moj sagovornici shvate da sam i ja medju njima, slijedi ona vjerovatno vecini poznata 'Ali nisi ti takav, ma ti si dobar.' Nikad me to nije pogadjalo; jednostavno sam uvijek iznad toga stajao, a i da nisam bio iznad toga, sta sam trebao govoriti? 'Hej pa znas ima i dobri stranaca.' Odboj prema strancima sam smatrao i smatram kao nesto sto skoro svako manje ili vise nosi u sebi, a ljudi koji taj odboj i mrznju izricu obicno su slabije obrazovani, pa mi nije nije padalo na pamet da se spustam na taj nivo.

Isto to mi se desava zadnji par godina i kada sam u Bosni. ' Ovi su mi se dijasporci popeli na nesta, a ti Edo ma ti si ko hljeb dobar.' Kao i u Holandiji nemam volje da se spustam na taj nivo i da se suprostavljam tim kazanim rijecima. Medjutim zao mi nekako bude. Nemogu shvatiti da moj narod mrzi moj narod. Mislim, ima stvarno krkanluka kod nase raje na zapadu. Ko god je bio u nekoj od 'nasih' diskoteka u Njemackoj, Holandiji, Svici itd, zna o cemu pricam. Takodje ima i onih koji dodju u Bosnu i pametuju, a na zapadu ciste halske daske.

Ali nemojmo da to sadi mrznju izmedju nas. Podjela na mi i oni je vec napravljena i neka podjele, neizbjezna je u neku ruku, ali nije dobro da iz te podjele izricu (verbalni) sukobi. Stvarno me tuga obuzme kad procitam neke postovo na ovom formu. Valjda mozemo zanemariti komentare tipa: 'Kod naske u Svedskoj se bogme ne smije kroz crveno voziti, a ovdje kod vaske u Bosni svi pice kroz crveno.' Mnogo toga sto nismo smijeli zanemariti smo zanemarili, pa mozemo valjda i ove sitnice.

ps. Sve greske sto se tice gramatike, molim vas proslijedite na privatne poruke. Nikad u skoli nisam ucio Bosanski, pa mi svaka ispravka jako puno znaci.
hamusch

Post by hamusch »

PITARKA_SA, ti mora da si mala, debela i ruzna! Kad neko ne voli sebe onda mu smeta sve ostalo kod drugih. Sve sto rade drugi tebi smeta jer ti to nisi u stanju iz mentalnih, fizickih ili finansiskih mogucnosti-I ZATO NELAPRDAJ! :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

hamusch wrote:PITARKA_SA, ti mora da si mala, debela i ruzna! Kad neko ne voli sebe onda mu smeta sve ostalo kod drugih. Sve sto rade drugi tebi smeta jer ti to nisi u stanju iz mentalnih, fizickih ili finansiskih mogucnosti-I ZATO NELAPRDAJ! :D
Jako inteligentan odgovor koji se posra na sve ono normalno sto je receno o dijaspori...
Mrmak

#130 sta cemo vam koji kurac a i sta cete i vi nama

Post by Mrmak »

Popizdio sam!!
Sto?
Pravo glasa na izborima ima više od 2,7 miliona građana

Na centralnom biračkom spisku, zaključno sa 17. augustom, nalazi se ukupno 2,736.886 građana BiH koji imaju pravo glasa na oktobarskim općim izborima. ...
...Putem pošte, iz inostranstva su prijavljene za glasanje 32.317 osoba.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Nesto kontam, u ovom momentu dok citam izvjestaj centralne izborne komisije, da smo mi dijasporci najobicniji pizduni. I to na kvadrat.

Ides ovako od foruma do foruma i na svakom naletis na poneku diskusiju sto se vodi iz "rovova": mi se onima kuci kurcimo kako bez nas nema para i kako cuvamo socijalni mir zemlje a oni nama gdje si bi ti kad je bilo najteze.
I tako iz godine u godinu.
U medjuvremenu politicka banda i kriminalci radi sta hoce i kako hoce.

Svi bi nesto fol htjeli da ova zemlja prosperira, da se izvuce iz bijede i straha, da nam se djeca za koju deceniju ne moraju opet gledati preko nisana a starci u zbjegove. Svi bi neki kurac od demokratije al' da se ne umaramo previse.

Ovo je sramota! Samo 32.317 osobe su nasle za shodno da svojim glasom ucini nesto da bude bolje!

Sta je to dijasporo, bilo tesko mrdnut' guzice iz izglancanih automobila il' ostaviti na sekundu ona sranja od hendija ne bi li se nasao koji sekund da se registrujes i da izadjes na izbore?? Za tebe je to gubitak vremena il' nesto sto te se ne tice??
Al' zato znas srat' kako si otjeran, kako ti je sve oteto, kako ti je tesko napolju i kako ti kuca nedostaje. Pa jebote, kazu da nas ima preko miliona vani!! Hajd' nek samo jedna trecina od tog miliona ima pravo glasa ova 32.317 registrovana imena su kap u moru!!

Ko zna, mozda i ja pogresno gledam na to. Mozda sam i ja samo jedna od 32.317 budala i idiota koji imaju nekakvih snova da bi i kod nas moglo bit' bolje i kojima Coca-Cola, D&G, Versace ne predstavljaju nista drugo do obicne predmete. Mozda!

Jebala te Coca-Cola dijasporo!!

...uradi nesto to je tvoja duznost
mnogo toga znas
nisi glupan takvih isuvise ima
ne ocajavaj
pljuni na svoju facu i postani covjek
nek se cuje i tvoja rijec
pljuni na svoju facu pljuni u oci
ne zabusavaj
uradi nesto za samoga sebe
nesto veliko
cuvaj muda zauvijek i svuda
drmaj zestoko
zatvori prolaz za trule moraliste
zatvori prolaz za rogonje
zatvori prolaz za feministe
zatvori prolaz za sve...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

neko je nekad napisao na nekoj temi o dijaspori.ako dodjes sa bus-om,onda si kokuz i papak jer se nisi snasao.ako dodjes s bjesnim autom,onda si papak jer se kurcis.elem nasim ljudima dole nikad udovoljiti.
ma ne trebamo mi njima.ionako nas vecina cisti zahodske skoljke(kako rece kolega sa foruma).mada i mi sto cistimo znamo sta je zakon i red.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

A wrote:Mrmak, dogovori se sa ovim BosanaC i ostalima - jesmol supci sto NE glasamo, ili zasto sto glasamo (ko nam dade pravo, sta oni otamo imaju meni birati vlast, sta oni znaju kako je ovdje ...)

Cisto da znam, da se uklopim :shock:
:lol: :lol: :lol:

Jebi ga, za sve u zivotu vam krivi ovi "dole" :lol:

Znaci da smo @mostarac i ja toliko jebene face da smo milion ljudi nagovorili da se ne registruju za izbore :oops: Fakat ne znate bil' piskili il' kakili... A hoce ljudi svoja prava, hoce drzavljanstvo, pravo na ovo ili ono... Jah...
taxi_driver

#133 Re: sta cemo vam koji kurac a i sta cete i vi nama

Post by taxi_driver »

Mrmak wrote:Popizdio sam!!
Sto?
Pravo glasa na izborima ima više od 2,7 miliona građana

Na centralnom biračkom spisku, zaključno sa 17. augustom, nalazi se ukupno 2,736.886 građana BiH koji imaju pravo glasa na oktobarskim općim izborima. ...
...Putem pošte, iz inostranstva su prijavljene za glasanje 32.317 osoba.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Nesto kontam, u ovom momentu dok citam izvjestaj centralne izborne komisije, da smo mi dijasporci najobicniji pizduni. I to na kvadrat.

Ides ovako od foruma do foruma i na svakom naletis na poneku diskusiju sto se vodi iz "rovova": mi se onima kuci kurcimo kako bez nas nema para i kako cuvamo socijalni mir zemlje a oni nama gdje si bi ti kad je bilo najteze.
I tako iz godine u godinu.
U medjuvremenu politicka banda i kriminalci radi sta hoce i kako hoce.

Svi bi nesto fol htjeli da ova zemlja prosperira, da se izvuce iz bijede i straha, da nam se djeca za koju deceniju ne moraju opet gledati preko nisana a starci u zbjegove. Svi bi neki kurac od demokratije al' da se ne umaramo previse.

Ovo je sramota! Samo 32.317 osobe su nasle za shodno da svojim glasom ucini nesto da bude bolje!

Sta je to dijasporo, bilo tesko mrdnut' guzice iz izglancanih automobila il' ostaviti na sekundu ona sranja od hendija ne bi li se nasao koji sekund da se registrujes i da izadjes na izbore?? Za tebe je to gubitak vremena il' nesto sto te se ne tice??
Al' zato znas srat' kako si otjeran, kako ti je sve oteto, kako ti je tesko napolju i kako ti kuca nedostaje. Pa jebote, kazu da nas ima preko miliona vani!! Hajd' nek samo jedna trecina od tog miliona ima pravo glasa ova 32.317 registrovana imena su kap u moru!!

Ko zna, mozda i ja pogresno gledam na to. Mozda sam i ja samo jedna od 32.317 budala i idiota koji imaju nekakvih snova da bi i kod nas moglo bit' bolje i kojima Coca-Cola, D&G, Versace ne predstavljaju nista drugo do obicne predmete. Mozda!

Jebala te Coca-Cola dijasporo!!

...uradi nesto to je tvoja duznost
mnogo toga znas
nisi glupan takvih isuvise ima
ne ocajavaj
pljuni na svoju facu i postani covjek
nek se cuje i tvoja rijec
pljuni na svoju facu pljuni u oci
ne zabusavaj
uradi nesto za samoga sebe
nesto veliko
cuvaj muda zauvijek i svuda
drmaj zestoko
zatvori prolaz za trule moraliste
zatvori prolaz za rogonje
zatvori prolaz za feministe
zatvori prolaz za sve...

hajde prijatelju smiri se.prvo ne zivim dole zasto onda da glasam?ne placam ni porez u bosni.dodjem na godisnji i uzivam tih mjesec dana.ko god da je na vlasti boli me djon.i hajde ti meni reci razlogzasto da glasam?
i usput pitarki,koja kaze da sda dobija izbore glasovima iz dijaspore.e ebo ti stranku ako je iscupa 34000 glasova(ako svi glasaju za sda).zato pitarko ,ne javljaj se na ovu temu vise.mozda bi bilo bolje da pises na temam o fudbalu.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

hajde prijatelju smiri se.prvo ne zivim dole zasto onda da glasam?ne placam ni porez u bosni.dodjem na godisnji i uzivam tih mjesec dana.ko god da je na vlasti boli me djon.i hajde ti meni reci razlogzasto da glasam?
i usput pitarki,koja kaze da sda dobija izbore glasovima iz dijaspore.e ebo ti stranku ako je iscupa 34000 glasova(ako svi glasaju za sda).zato pitarko ,ne javljaj se na ovu temu vise.mozda bi bilo bolje da pises na temam o fudbalu.
I jel' tebi, al' bas iskreno, stalo do BH drzavljanstva?
hamusch

Post by hamusch »

BOSANAC! Sta to ti rece normalno o dijaspori. Ja samo ne znam kako pojedini ljudi imaju zivaca da se prepiru sa tobom i tebi slicnim. Ti i slicni tebi imate svoje misljenje i to niko ne moze da promjeni, genetska greska sta ces, nisi ti kriv. Slusaj EDU MAAJKU pa ces se naci. 8)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

izgleda da koga god uhvati napad ljubomore (najcesce naljeto) ili bi malo da zaboravi sopstvenu nesposobonst, oplete po dijaspori.

jebala vas ona vise, okrenite se malo oko sebe.
Bumerang

Post by Bumerang »

tempora wrote:Jedan pisac iz Maroka rece o svojim sugradjanima u dijaspori, kako se oni decenijama nadaju povratku, a zemlja ih zeli primiti jos samo u tabutima! :shock:
Nevezano za misljenja ZA ili PROTIV, ova tematika odise minimalizmom zivljenja ali takodjer i nemogucnoscu pojedinaca poimanjem svijeta u stanju u kakvome je danas.
Rijetki su oni koji se znaju uzdici iznad svojih licnih interesa ili eto da kazem frustracija, ljutine ili negativne emocije pa nesto objektivnije pricati o "ovom problemu"
Sve se svodi na onu mahalsku suplju, zajedljivu kakofoniju o ko kome soli pamet ( pamet je veoma kvarljiva roba) i koliko mu oko moze zapaziti vanjstinu profila jednog dijasporca ( ili obratno, domaceg) pa da se na osnovu toga ispise citava doktorska disertacija pljuvanja na udaljenost.
Demografski, ekonomski, politicki, bilo kako, strasna je pomisao da smo izgubili toliko puno svijeta i jos uvijek gubimo odlivom u neke druge zemlje. Covjeku ne treba ni zdrav rezon da shvati koliko je to pogubno za jednu malu drzavu kao sto je BiH, sa svim njenim gradjanima.

U nedavnoj diskusiji o integraciji stranaca u Holandiji, povukla se tematika emigranata iz Holandije, koji su ovu zemlju napustili jos tamo nekih 50tih, 60tih godina, kada je drzava aktivno ucestvovala i podrzavala iseljavanje ( smatralo se tada da je zemlja prenaseljena sa nekih 10 miliona ljudi/a danas ih ima skoro 17 miliona, te teskom ekonomskom situacijom)
Danas drzava Holandija nudi subvencije za kupovinu satelitskih antena kako bi "bivsi" drzavljani Holandije negdje u Kanadi i Australiji mogli da prate zbivanja u matici!
Za moj ukus, stvar ide predaleko, ali rekoh da dam primjer, dokle neke vlade idu kako bi sacuvale svoj ljudski kapital, koji drzavni aparati itekako znaju iskoristiti.
Nerijetko mnoge zemlje organizuju biracka mjesta za svoje gradjane vani kako bi im bila omogucena prilika da glasaju ( naravno vlasti to rade uvijek iz svojih interesa) i utjecu na vlast u zemlji. Da ne pricamo o neki drugim vidovima "suradnje" ili "veza" koje vlade pospjesuju kako bi izvukli korist iz svoje dijaspre!

I sad, u vremenu transnacionalizma, gdje regionalni interesi prevazilaze nacionalne, u vremenu globalizma, postmodernizma, mobilnosti ljudi i dobara apsolutno je nezaustavljiv proces migracije ljudi i utjecaja istih na okolinu.
BiH se bez ikakvih silnih polemika moze okarakterisati kao emigraciona zemlja, cije stanovnistvo masovno odlazi iz drzave za boljim zivotom. Nauka ne moze objasniti zasto nekih ostaju cak i u najtezim vremenima tamo gdje su rodjeni, a neki odlaze, no postoje odredjeni faktori koji se mogu objasniti. Nikada nije rijec samo o jednom faktoru, kao sto se recimo ovdje kod nas uglavnom spominje rijec patriotizam kako bi se naglasilo eksluzivno pravo na ljubav prema domovini i time objasnilo drugima, da njihova prava nicim nisu i ne mogu biti zagarantovana jer su se odlucili za nesto drugo! Kratko i narodnim jezikom receno: prica za ublehe!
Ako podjemo od jednostavne matematicke racunice, "push" faktor za emigraciju je teska ekonomska situacija u kojoj se BiH nalazi a "
pull" faktor je uglavnom silna rodbina te prijatelji koji se nalaze negdje u svijetu, koji ce onome ko odlazi omoguciti ( pomoci) bilo kakav start. ( dva veoma bitna faktora u nasem slucaju) Oba faktora jasno naznacavaju da emigracija nece jenjavati vec upravo da ce teci nesmetanim intenzitetom.
A isto znaci, vec receno, demografski, ekonomski, politicki moratorijum.
Sutra ce Kinezi raditi u zdravstvenim ustanovama ( nemam apsolutno nista protiv, ali primjera radi), a drzava nece imati novaca da isplacuje penzione fondove i odrzava "socijalni sistem" ( ako ga ikada bude) jer nece imati ko da ga odrzava. ( jedan od "crnih" scenarija koji je krajnje moguc)
Ko ne zeli shvatiti kakve su posljedice istoga i na njegov licni zivot moze i dalje palamuditi o nekakvim tricama i kucinama kroz koje ce omalovazavati svoje sugovornike ( u prilog izmedjuostaloga gospodjici Pitarki)
I dok mi odrzavamo ovu temu u zivotu, redovi ispred ambasada su i dalje dugi, kao dokaz, da bilo ko od vas sutra moze da se prijavi za polazak!?
Odlicno @ Tempora, Vodenjak i jos neki drugi. Vi ste u startu shvatili naslov i cilj ove teme koja se zove:
Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti?

Jedan dio forumasa su polupali loncice i nisu shvatili na sta se precizno tema odnosi i koji joj je cilj a zatim su skrenuli sa teme i otisli u klasicna prepucavanja izmedju gradjana Bosanaca u BiH i Bosanaca u dijaspori sto je sasvim logicno tragicno a i ne uklapa se u temu o kojoj je rjec? :oops:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

_BosanaC wrote:
A wrote:Mrmak, dogovori se sa ovim BosanaC i ostalima - jesmol supci sto NE glasamo, ili zasto sto glasamo (ko nam dade pravo, sta oni otamo imaju meni birati vlast, sta oni znaju kako je ovdje ...)

Znaci da smo @mostarac i ja toliko jebene face da smo milion ljudi nagovorili da se ne registruju za izbore :oops: Fakat ne znate bil' piskili il' kakili... A hoce ljudi svoja prava, hoce drzavljanstvo, pravo na ovo ili ono... Jah...

bosanac zasto treba da trazimo drzavljanstvo?pa ja ga vec imam i njega mi niko ne moze oduzeti?ali necu da glasam, jer ne zivim dole i ne placam porez u bosni.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

hamusch wrote:BOSANAC! Sta to ti rece normalno o dijaspori. Ja samo ne znam kako pojedini ljudi imaju zivaca da se prepiru sa tobom i tebi slicnim. Ti i slicni tebi imate svoje misljenje i to niko ne moze da promjeni, genetska greska sta ces, nisi ti kriv. Slusaj EDU MAAJKU pa ces se naci. 8)
Ma nalazim takve ko ti, iako je on jedini od tog zanra kojeg slusam 8-)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

_Bosanac, da se ne lazemo ili ponavljamo: pravo glasanja je, kao sto bi se dalo naslutiti, pravo a ne obaveza. ko ce ga imati ne odredjujete, niti cete srecom ikada odredjivati ti, Moke i Zlaja.

Zato se prihvati motike i ostavi normalan narod na miru s tom supljom.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

taxi_driver wrote:
_BosanaC wrote:

bosanac zasto treba da trazimo drzavljanstvo?pa ja ga vec imam i njega mi niko ne moze oduzeti?ali necu da glasam, jer ne zivim dole i ne placam porez u bosni.
Pa zato sto se 97% onih iz dajspore koji su se ukljucili u ovu temu uhvatilo toga da nece da se odreknu drzavljanstva zato sto eto zele da glasaju i razvijaju BiH na neki njima poznat nacin shodno novom zakonu po kojem bi ga izgubili gradjani u dijaspori koji imaju drzavljanstvo neke druge drzave a BiH nema potpisan sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa tom drzavom.

I jarane svaka cast, ti si bar iskren bio, sto izgleda ovdje nije bas popularno.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

SherlockHolmes wrote:_Bosanac, da se ne lazemo ili ponavljamo: pravo glasanja je, kao sto bi se dalo naslutiti, pravo a ne obaveza. ko ce ga imati ne odredjujete, niti cete srecom ikada odredjivati ti, Moke i Zlaja.

Zato se prihvati motike i ostavi normalan narod na miru s tom supljom.
Ja hvala Bogu ne motikam. A procitaj i ostatak postova pa prvo skontaj o cemu se radi, mozda bi ti bolje bilo nego da kakis nakon dva procitana posta.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Uh, nema veze. Hajde da se osvrnem na jednu floskulu koja viri iz tvojih postova: zemlja se ne gradi glasanjem, vec motikom i lopatom. Koji euro dobro dodje.

Sva nasa suplja se svodi na "samo da nisu ovi na vlasti, odmah bi sve bilo dobro". Ne bi. Krao bi nas neko drugi, mozda manje ali to nije najbitnije. Uglavnom niti bi ti novi uradili nesto znacajno, a sve da i to zele, cuda se kod nas sem Gospe ne desavaju.

Odatle i komentar o motici.
Mrmak

Post by Mrmak »

Nema potrebe da se uklapas jer si vec uklopljen svojim razmisljanjem pa kakvo god da je. Pitanje je samo koju si sklopku izabrao da pripadas. Pravo glasa je TVOJE pravo koje ti niko nije oduzeo i sta ces sa njim uraditi je TVOJ izbor.

Procitah ovih zadnjih par komentara sto ih napisa BosanaC (a ne znam nikoga iz ove mahale da se razumijemo) i ne cini mi se da se tip nesto izvalio. Rek'o ono sto misli, i to jos vrlo kulturno. Sad, ako nekoga zulja ono sto rece to je vec drugi problem. No, kako se kofrcimo demokracijom sve je bilo regularno.

Racuna se da dijaspora ubaci oko nekih 6 milijardi eura godisnje u tokove i stranputice BiH ekonomije po raznim osnovama i na razne nacine.

Medjutim ta ista dijaspora nije zainteresovana da ucestvuje u politickom zivotu zemlje jer cifra od 32317 registrovanih biraca iz inostranstva jasno govori o tome. To znaci da ni sama BiH nije zainteresovana za to biracko tijelo jer da jeste mozda bi cifre bile drugacije i malo vece. Njoj su dovoljni novci koji od te dijaspore stizu.

U Italiji su zadnje izbore odlucili upravo glasovi iz dijaspore no to je vec film koji se kod nas nikada odvrtjeti nece.

Prema tome, sva ova diskusija nema smisla. Svi su ostali u svojim sancima i svaka vlast koja dodje je direktna posljedica i onih koji ne glasaju. A kasnije zna se: poslije jebanja nema kajanja pa kako god bude.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

SherlockHolmes wrote:Uh, nema veze. Hajde da se osvrnem na jednu floskulu koja viri iz tvojih postova: zemlja se ne gradi glasanjem, vec motikom i lopatom. Koji euro dobro dodje.

Sva nasa suplja se svodi na "samo da nisu ovi na vlasti, odmah bi sve bilo dobro". Ne bi. Krao bi nas neko drugi, mozda manje ali to nije najbitnije. Uglavnom niti bi ti novi uradili nesto znacajno, a sve da i to zele, cuda se kod nas sem Gospe ne desavaju.

Odatle i komentar o motici.
Drug moj, cisto dobronamjerno...

Ja ovoj drzavi svaki mjesec samo na konto poreza i doprinosa dadnem oko 1000KM, i to je samo ono sto firma uplacuje. Svaki mjesec do sada, na konto racuna EP+BHT(fixna + mobilna)+Grijanje (drzavne firme) dadnem minimalno 300KM. Kroz poreze (PDV) dadnem jos nekih stotinjak KM.

Ono sto me najvise nervira generalno kod ljudi koji su ovdje (da ne udaram samo po dijaspori) je to sto moraju OTICI TAMO da bi skontali da bez motike nema hljeba. Ovdje valjda svi ocekuju da ce odmah postati direktori ili bar kakvi sefovi (ovdje je sada jako popularan izraz menadzeri).

I onda kada odu, nadju posao na kakvoj bausteli, u skolu im ne pada na pamet da idu kao ni ovdje (cast izuzetcima), vide malo civilizacije, zasljepe ih svjetla i boje, i kad dodju na godisnji "dole" kontaju da su Boga za jaja uhvatili.

A takvih je na zalost vecina... Dok ja ovdje radim u prosjeku 11h svaki dan... Od nove godine do danas 6 vikenda nisam radio... Ali sam i ja i supak i picka jer "odnekud" imam dok drugi eto nemaju...
Mrmak

#146 Re: sta cemo vam koji kurac a i sta cete i vi nama

Post by Mrmak »

taxi_driver wrote:...

Dodjes na godisnji i uzivas tih mjesec dana? Dobra ti logika a ako je zaista takva onda mozda nije ni tako lose sto ne glasas jer tvoje promisljanje drustva i svega onoga sto se u njemu desava ocigledno ne odmice dalje od porcije cevapa sa poprilicno luka i sa uzivanjem u turbofolk hitu momenta.
Stoga neka diskusija s tobom o tome da su 4 nivoa vlasti previse cak i za jednu Ameriku nema nekog smisla jer dalje od porcije cevapa necemo otici cini mi se.
U pravu si, sto bi onda koji kurac glas'o? Tebe svakako boli djon sto su kriminalci, lopovi, ljudi bez trunka casti i pola milimitra cistog obraza na vlasti i sto sa te pozicije vlasti koce bilo kakav napredak i prosperitet zemlje u koju volis da dodjes i da uzivas.
Nastavi ti sa turbofolkom i sapunicama, zivot ce ti biti ruzicastiji.
stranac2

Post by stranac2 »

Dole većini ljudi nije unteresu da dijaspora glasa ....svatko ima svoje razloge ...elita iz nekog dubljeg interesa a obični narod čini mi se iz neke ljubomore koja je vidljiva i na ovome forumu ovakva razmišljanja kao ovaj lik bosanac je nažalost većinsko dole (slobodna procjena)....

I zato biva odlazak na odmor mjesec dana zid oko avlije i na odstojanju ...većina nema interes ovdje da glasa niti nas to zanima. ....
ne što je to neki princip nego čisto dole se osjećamo kao u gostima.
Bumerang

Post by Bumerang »

@ Mrmak
Tebe svakako boli djon sto su kriminalci, lopovi, ljudi bez trunka casti i pola milimitra cistog obraza na vlasti i sto sa te pozicije vlasti koce bilo kakav napredak i prosperitet zemlje u koju volis da dodjes i da uzivas.
Ovaj se dio teksta od @ Mrmak-a odlicno uklapa u ovu temu koja nosi naslov "Da li je BH Dijaspora potrebna politickoj i ekonomskoj Eliti u BiH odnosno politicko - ekonomskoj mafiji u BiH?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

stranac2 wrote:Dole većini ljudi nije unteresu da dijaspora glasa ....svatko ima svoje razloge ...elita iz nekog dubljeg interesa a obični narod čini mi se iz neke ljubomore koja je vidljiva i na ovome forumu ovakva razmišljanja kao ovaj lik bosanac je nažalost većinsko dole (slobodna procjena)....

I zato biva odlazak na odmor mjesec dana zid oko avlije i na odstojanju ...većina nema interes ovdje da glasa niti nas to zanima. ....
I dok god ste DOLE i bicete gosti. Zivo me zanima gdje si prije zivio kada si sad DOLE kada dodjes u Bosnu.
stranac2

Post by stranac2 »

_BosanaC wrote:
stranac2 wrote:Dole većini ljudi nije unteresu da dijaspora glasa ....svatko ima svoje razloge ...elita iz nekog dubljeg interesa a obični narod čini mi se iz neke ljubomore koja je vidljiva i na ovome forumu ovakva razmišljanja kao ovaj lik bosanac je nažalost većinsko dole (slobodna procjena)....

I dok god ste DOLE i bicete gosti. Zivo me zanima gdje si prije zivio kada si sad DOLE kada dodjes u Bosnu.
Kakve zo veze ima?
Post Reply