BH birokratija - all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
novi.dan.nova.nafaka
Posts: 2940
Joined: 28/08/2010 11:17

BH birokratija - all about

Post by novi.dan.nova.nafaka » 16/08/2011 23:23

Odlučio sam se da otvorim ovu temu potaknut brojnim negativnim iskustvima koja svi mi svakodnevno imamo sa našom bajnom birokratijom, nadajući se da će ponekad neko od onih koje može nešt učiniti svratiti na ovaj topic, uočiti problem, i pokrenuti inicijativu za rješavanjem istog (dakle uklanjanje birokratske barijere).
Evo, počinjem sa friškim (današnjim) iskustvom: prije otprilike 2 mjeseca sam registrovao auto putem agenta. Agent je izvršio uplatu na pogrešnu Opštinu i mi smo podnijeli 1.7.2011. zahtjev za povrat sredstava. Nakon što se ništa nije dešavalo 3 sedmice, zovem ja njega - on na odmoru i veli da ga nazovem iza 1.8 kada se vrati. Zovem ja njega par puta, vozao me, tamo-ovamo i na kraju mi dan broj Nermane u MUP-u koja će mi dati više informacija. Zovem ja nju jučer, ona sva nervozna drsko mi veli da ima previše posla i da dođem u kanc. do nje.
Jutros ja kod nje: kanc. sva u haosu, na stolu cigareta gori, veliko ogledalo (po njenom izgledu bih rekao da se ogleda svakih 5 minuta), papira mali milion, kad ona opet nervozna, gunđa zašto sam baš danas došao i daje mi broj telefona. Ja joj velim da me je već otkačila i da sam morao doći. Ona se zarovila u papire, mrmlja kako ima previše posla, vamo-tamo, jedva nađe nekako moj zahtjev, drsko prebire po njemu i veli mi da dođem u Petak. :x
Nakon mjesec i po, ni "izvinite što ste čekali" ili "stvarno morate opet doći" - jok: ko da je sve radi nje tu napravljeno, boli nju briga za moje strpljenje, gubljenje vremena na njihovu nesposobnost da se organizuju.
Strašno, strašno....


Slavko2
Posts: 39
Joined: 16/01/2011 00:17

Re: BH birokratija - all about

Post by Slavko2 » 17/08/2011 00:16

Imao slično iskustvo u Mostaru oko prijenos prava vlasništva (obiteljska stvar). Nahodao se, točnije nahodali me od ureda do ureda, ne ponovilo se. Birokratija će uništavati ovo društvo sve dok vlada princip nepotizma i zapošljavanje rodbine u institucijama. Osobno poznam gospođu koja je zaposlena u općini, samo zato što je žena 'uglednog' stranačkoga glavešine u HNŽ, i koja je iznimno bahata, drska, ne može joj nitko ništa. Ponaša se tako jer ima jaku zaleđinu. Mene je osobno više puta vratila kada sam tražio informaciju, na vrlo drzak način. Vrijeme je da takve slučajeve počnemo prijavljivati krimolovcima ili policiji, pa da se konačno počne primjenjivat set antikorupcionih zakona. Evo u HR imaju vrlo učinkovit način prijavljivanja korupcije:
http://www.antikorupcija.hr/Default.aspx?sec=22
Ima li kod nas nešto slično? Vrlo rado ću prijaviti ovaj slučaj, pod punim imenom i prezimenom, pa neka ispitaju načine na koji se napirlitana gospođa zaposlila (da li je bilo natječaja, tko su bili protukandidati i td.). Jer dok god je takvih osoba, ja ću za sljedeći papir ili uslugu morati potrošiti još tisuću maraka, nekoliko mjeseci vremena, da ne govorim o nervima.

User avatar
svojnasvom
Posts: 297
Joined: 25/07/2011 23:01

Re: BH birokratija - all about

Post by svojnasvom » 17/08/2011 00:37

Birokratija je ko ludnica, nije ni birokratama lahko.

User avatar
lajkujMe
Posts: 3456
Joined: 06/04/2011 17:44
Location: Na svom mocnom racunaru

Re: BH birokratija - all about

Post by lajkujMe » 17/08/2011 08:08

Ja trebao izvaditi jedan dokumenat nije vazno koji i gdje, dosao sam tu i tu kazem to mi treba oni kazu dođite taj i taj dan biti ce gotov, dođem taj i taj dan i kazu nisu ga nasli i onda se prave 10 min ko da ga sad traze, kazu nemaju ga ali da ja pokusam da im uputim pismeni zahtjev da ga oni ponovo pokusaju naci kakava je tu logika ako usmeno zatrazim i ona to zapise nego da im dam neko pismo gdje ih isto to molim. :-)

Post Reply