Bezicna internet instalacija – konflikt u jeziku

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Bezicna internet instalacija – konflikt u jeziku

Post by lejla_usa » 09/08/2006 16:04

Najprije, totalni sam idiot za ovakve stvari :( , pa se nadam da ce se naci koja pametna glava ovdje i ponuditi kakav savjet. Operativni sistem na mom kompjuteru je na engleskom. Pokusavam instalirati bezicnu internet konekciju (u Njemackoj) putem CD-a i dobijam prompt da instalacija i jezik mog sistema ne idu zajedno. Da li postoji ikakav nacin da se ovo uradi bez CD-a?

Unaprijed hvala!


neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 09/08/2006 16:06

naravno da postoji.
Koji windows koristis (xp home ili pro ili tako nesto...)


i da li ti je wireless kartica instalirana

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 09/08/2006 16:30

neko iz mase wrote:naravno da postoji.
Koji windows koristis (xp home ili pro ili tako nesto...)


i da li ti je wireless kartica instalirana


XP home i wireless kartica je vec instalirana. Sta dalje? :)

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 09/08/2006 20:37

lejla_usa wrote:
neko iz mase wrote:naravno da postoji.
Koji windows koristis (xp home ili pro ili tako nesto...)


i da li ti je wireless kartica instalirana


XP home i wireless kartica je vec instalirana. Sta dalje? :)


Ispravka... XP Pro. Joj, koji sam tutus. Nego, kotarisi me vise ovog kabla pa da mogu k'o covjek surfat'.

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 09/08/2006 20:50

pa nemas tu problema. Ukljucis wireless karticu, kliknes na ikonu kod sata i odes na view all available networks. Pronadjes network na koji zelis da se prikljucis, ukucas network encryption key i to bi bilo to.
U slucaju da wireless ne prenosi ssid, morala bi ici na add new wireless network, i rucno ukucait ssid (ovo sve podrazumijeva da znas ssid i network key)

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 10/08/2006 14:03

neko iz mase wrote:pa nemas tu problema. Ukljucis wireless karticu, kliknes na ikonu kod sata i odes na view all available networks. Pronadjes network na koji zelis da se prikljucis, ukucas network encryption key i to bi bilo to.
U slucaju da wireless ne prenosi ssid, morala bi ici na add new wireless network, i rucno ukucait ssid (ovo sve podrazumijeva da znas ssid i network key)


Da sam na trenutak stala, zatvorila usta prije nego sto je svapska majka spomenuta i mirno udahnula, mozda bih i sama skontala. Probam veceras. Hvala!

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 12/08/2006 20:44

neko iz mase wrote:pa nemas tu problema. Ukljucis wireless karticu, kliknes na ikonu kod sata i odes na view all available networks. Pronadjes network na koji zelis da se prikljucis, ukucas network encryption key i to bi bilo to.
U slucaju da wireless ne prenosi ssid, morala bi ici na add new wireless network, i rucno ukucait ssid (ovo sve podrazumijeva da znas ssid i network key)


Eh, ovako. Mali napredak, ali i dalje ne funkcionise. Sve spojeno i kompjuter prepoznaje signal (zove li se to signal?) sa naznakom da je veza odlicna, ali i dalje ne radi. Kada odem na status, vidim da pod aktivnosti nekakvi paketici se salju, ali ne primaju. Znaci imam dvocifren broj 'packets sent' i nula 'packets received.' Kontam, i sa ovo malo mozga sto imam za ove stvari, to nije u redu. Sjetim se da postoji i firewall i da to mozda sve blokira. Iskljucim ga, ali opet nista. Sta sad?

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 12/08/2006 21:28

jel tvoj vireless, il je od komsije :)

idi na start -> run -> i ukucaj cmd
pritisni enter
kad ti se otvori ms-dos prozorcic ukucaj ipconfig /all
izaci ce ti lista sa wireless adaapterom, ip adresom, dns serverima i gateway.
IP Address. . . . . . . . . . . . : xxx
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : xxx
Default Gateway . . . . . . . . . : xxx
DHCP Server . . . . . . . . . . . : xxx
DNS Servers . . . . . . . . . . . : xxx
xxx
ako ovdje gore gdje imam xxx u tvom slucaju fale informacije, znaci da moras ili rucno ubaciti ip adresu ili ukljuciti dhcp

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 13/08/2006 13:13

Sve imam osim DHCP.

'DHCP Enabled.... No'

Kako da ukljucim?

Elko
Posts: 103
Joined: 28/03/2005 13:47

Post by Elko » 13/08/2006 13:18

pa imas tamo u mreznim postavkama samo .... u desnom uglu na dnu ekrana imas ikonu za mrezu ... klikni na to i izaberi wireless karticu i onda properties i malo klikaj dok ne nadjes obtain ip address using dhcp i to oznaci ... ona kvacica... i to je to

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 13/08/2006 13:59

Elko wrote:pa imas tamo u mreznim postavkama samo .... u desnom uglu na dnu ekrana imas ikonu za mrezu ... klikni na to i izaberi wireless karticu i onda properties i malo klikaj dok ne nadjes obtain ip address using dhcp i to oznaci ... ona kvacica... i to je to


Ne nalazim. MoRe biti meni trebaju detaljnije upute. Neko iz mase, hajd' ti to meni malo onako k'o za prvacica. :)

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 13/08/2006 18:23

ev step po step
start settings network connections i selektiras wireless adapter
otvori ti se prozorcic, kliknes na properties, onda oznacis internet protocol i kliknes opet na properties tu selektiraj obtain an ip address automatically , kao i za dns servere, ok ok ok i to bi ti bilo to :)~

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 14/08/2006 10:31

Nije upalilo i odustajem. Gledacu da zovnem strucnu pomoc uzivo. :-D

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 14/08/2006 17:23

e sad si me razocarala, zar tako lako popustas izazovu :D

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 16/08/2006 04:51

Draga moja Lejla :) igrom slucaja naletim na isti problem. Reinstalirao sam starcima PC pa se sve resetovalo. Imao sam ama bas isti proble, jednostavno se spojim na wireless, i sve je ok samo ne dobijam pakete nazad. Problem je bio u pogresnom network key-u :)

lejla_usa
Posts: 115
Joined: 07/12/2005 18:19

Post by lejla_usa » 16/08/2006 10:23

neko iz mase wrote:Draga moja Lejla :) igrom slucaja naletim na isti problem. Reinstalirao sam starcima PC pa se sve resetovalo. Imao sam ama bas isti proble, jednostavno se spojim na wireless, i sve je ok samo ne dobijam pakete nazad. Problem je bio u pogresnom network key-u :)


Aha! Probam i to da provjerim da nije i kod mene isti problem. Naravno, na kraju najcesce biva 'user error.' :-)

Post Reply