Besplatne kese vrecice

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

modem33

#51 Re: Besplatne kese vrecice

Post by modem33 »

Bluemore wrote:
modem33 wrote:
Bluemore wrote: pa nisi valjda spao da ti coban daje lekcije iz bontona, kulture zivljenja, pa cak I citanja tema :D

U Bosni nema bontona ..... dovoljno je samo pogledati "cistinu zraka" .... toliko o bontonu :D
Al kad sam procitao na forumu o "cijepanju drva u stanu" .... Shvatio sam da u BiH moze samo ici na jos gore ...
da bontona kod tebe nema, to je jasno kad covjek procita kako komuniciras ;-)
koliko god kukao ne zasluzujes bolju drzavu moj ti :D

Znaci ti komuniciras iz Austrije ..... :?: :D
Puna seljaka koji hodaju sa carapama u sandalama
JohnnyS

#52 Re: Besplatne kese vrecice

Post by JohnnyS »

Pa zar se i prije deset godina nisu najnormalnije kese naplaćivale? Ja sam i prije ovoga nosio platnenu vrećicu kad god bih se sjetio. Ionako bi sve te kese iz trgovina uvijek završile u smeću, često sam se pitao koji će ku*ac nekome kesa puna kesa u stanu.
dobar osjecaj

#53 Re: Besplatne kese vrecice

Post by dobar osjecaj »

I prije stupanja na snagu ovog zakona, za kupovinu smo uvijek kupovali cekere razlicitih velicina i izdrzljivosti opterecenja i meni licno se rijetko desi da kod sebe nemam makar najmanji DM ceker koji bukvalno moze stati u dzep a sluzi dobro za sitnije kupovine.

Ne bih imala nista protiv ni da se plasticne kese naplacuju po 1 km. Dovoljno mi je samo sjecanje na Bosnu izmedju npr. Zenice i Doboja u vrijeme kad se povuce u korito nakon obilnih padavina pa ostavi za sobom sav plasticni cemer koji je pokupila od nase bijede putem kuda je prosla. Pravo groblje kesa umjesto obale rijeke.

Bez obzira sto zakon koji regulise ovu temu vjerovatno ostavlja prostor za malverzacije, mogucnosti su iste kao i sa svim zakonima. Oni pojedinci koji u sebi imaju kapacitet za dobro i da prepoznaju dobre oblike ponasanja ce iskoristiti najbolje iz ovog i vecine zakona koji regulisu nase zivote. Drugi koji se rado u teoriji ili praksi priblizavaju krsenju i dobrih odredbi zakona ce uglavnom vristati priglupe kvaziargumente.
sole2mio

#54 Re: Besplatne kese vrecice

Post by sole2mio »

Dobrinja80 wrote:U kojim marketima ili prodavnicama se ne plaćaju kese?
Svaki malo veći market npr konzumov dnevno proda 1000 kesa a to je 1000 x 365 dana x 0.1 KM
jednako 36500 KM godišnje, znači zarada samo na kesama.

Zašto da im poklanjamo toliki novac?

Kakva crna zarada ??? Pa sta mislis da su oni te kese dobili dzaba ? Svaka ta kesa je placena, i prodaje se za 2-3 feninga vise.
razonoda

#55 Re: Besplatne kese vrecice

Post by razonoda »

:-) Ovo sa kesama kod nas me podsjeca kao ''limun'' u americi. U restoranima, kad dobiju djabnu vodu traze limun da 'poboljsaju 'kvalitet. E, onda se nadje -jevrej- pa uz to trazi i shecer ,i tako napravi sebi limunadu. :-) Koja je to borba. A 1 limun 50 c. :lol:
Bluemore

#56 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Bluemore »

a niko ne konta okolis sta je to je li se to jede
ludacha

#57 Re: Besplatne kese vrecice

Post by ludacha »

sole2mio wrote:
Svaki malo veći market npr konzumov dnevno proda 1000 kesa a to je 1000 x 365 dana x 0.1 KM

Kakva crna zarada ??? Pa sta mislis da su oni te kese dobili dzaba ? Svaka ta kesa je placena, i prodaje se za 2-3 feninga vise.
Nemas pojma o cemu pricas, niti imas blage veze koja je nabavna cijena konzumove trgovacke vrecice koju naplacuju 0.10 KM. Cak nemas ni blage vizije.

Ja znam koliko ih ja placam, a mali sam potrosac, i znatno je manje od 0.10KM (ista vrsta, debljina, dimenzije, i moje sa tiskom u dvije boje, cak je i isti dobavljac).

Elem, ne samo to, nego se drzavi ne placaju dadzbine jer je vrecica deblja od 20mikrona. Dakle, zadovoljava uvjete. Sve sto je tanje od toga- onaj koji vrecicu stavlja u promet (npr granap) placa drzavi naknadu....

Nemate pojma o cemu pricate.

Sam propis nije dovrsen. Ako je zaista rijec o ekologiji, zasto se nisu postavili i kontejneri za prikupljanje najlonskog otpada? Zasto se nije povecso broj kanti za otpatke po gradovima?

S "ciljem" ocuvanja okolisa, velike firme iz industrije siroke potrosnje su osnovali firmu koja se "bavi" prikupljanjem ambalaznog otpada.
Rijec bavi nije bezveze pod navodnicima.

Ove dvije teme, naizgled se mogu promstradi odvojeno, no iako se oba propisa pozivaju na "cuvsjmo okolis" pricu, ono najmanje ima veze s time, a pogodite s cime zapravo ima..samo treba malo bolje razumijeti stvar.

P.s. Dobrinja, nikom ti nista nisi poklo io. Treba ti nesto da poneses stvari u tome, a nemas svoje..ako zelis - kupis tu Stvar koja ti je potrebna i to je to.
Tebi treba proizvod, oni ga imaju, al ne za dzabe. Njihovo je pravo sasvim u redu da proizvod naplacuju ako zele.
Tvoje je prsvo da ga ne kupis ako ne zelis. Stvar je jasna.

P.p.s. I meni ide na nerve to naplacivanje vrecica, ali ja zato cekerčić nosim.
Dobrinja80

#58 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Dobrinja80 »

ludacha wrote:
S "ciljem" ocuvanja okolisa, velike firme iz industrije siroke potrosnje su osnovali firmu koja se "bavi" prikupljanjem ambalaznog otpada.

Ove dvije teme, naizgled se mogu promstradi odvojeno, no iako se oba propisa pozivaju na "cuvsjmo okolis" pricu, ono najmanje ima veze s time, a pogodite s cime zapravo ima..samo treba malo bolje razumijeti stvar.

Možeš li pojasniti, kao se zovu te firme ?
drndalo

#59 Re: Besplatne kese vrecice

Post by drndalo »

Dobrinja80 wrote:
ludacha wrote:

Možeš li pojasniti, kao se zovu te firme ?
Vjerovatno misli na Ekopak, ali kad je vec tako upucen(a), cekam i da iznese vecinu razloga zbog kojih se jos ne bave onim zasto su napravljeni... Da spomene ko im iz vlasti (na raznim nivoima i lokacijama) i koliko odmaze u radu i ko im klipove u tockove baca...? Kao i to da li je zaista problem kada neke firme hoce da osnuju nesto takvo na neprofitnoj bazi...? Sto se naravno shvati kao konkurencija profitnim firmama tih politicara i njihovih rodjaka i jataka...
ludacha

#60 Re: Besplatne kese vrecice

Post by ludacha »

Ja ne mogu iznijeti razloge zbog kojih se time ne bavi. Cinjenica je da se ne prikuplja, odnosno da se zanemsrive kolicine prikupljaju, simbolicne zaista. Zasto -to bi trebalo pitati njih, no sumnjam da bi dobili solidan odgovor.
drndalo

#61 Re: Besplatne kese vrecice

Post by drndalo »

Zato sam napisao :
Da spomene ko im iz vlasti (na raznim nivoima i lokacijama) i koliko odmaze u radu i ko im klipove u tockove baca...? Kao i to da li je zaista problem kada neke firme hoce da osnuju nesto takvo na neprofitnoj bazi...? Sto se naravno shvati kao konkurencija profitnim firmama tih politicara i njihovih rodjaka i jataka...
Dobar prijatelj mi radi u jednoj od ovih firmi-osnivaca na visokoj poziciji, i ovo prenesoh sazetak njegovih zalopojki... Nije neko ko "onako" kuka, posebno ne meni, jer ga znam i naizvrat... Ako je on meni rekao ovo, onda ispod tog dima ima dosta vatre...
sole2mio

#62 Re: Besplatne kese vrecice

Post by sole2mio »

ludacha wrote:
sole2mio wrote:

Nemas pojma o cemu pricas, niti imas blage veze koja je nabavna cijena konzumove trgovacke vrecice koju naplacuju 0.10 KM. Cak nemas ni blage vizije.

Ja znam koliko ih ja placam, a mali sam potrosac, i znatno je manje od 0.10KM (ista vrsta, debljina, dimenzije, i moje sa tiskom u dvije boje, cak je i isti dobavljac).

Elem, ne samo to, nego se drzavi ne placaju dadzbine jer je vrecica deblja od 20mikrona. Dakle, zadovoljava uvjete. Sve sto je tanje od toga- onaj koji vrecicu stavlja u promet (npr granap) placa drzavi naknadu....

Sam propis nije dovrsen. Ako je zaista rijec o ekologiji, zasto se nisu postavili i kontejneri za prikupljanje najlonskog otpada? Zasto se nije povecso broj kanti za otpatke po gradovima?

P.s. Dobrinja, nikom ti nista nisi poklo io. Treba ti nesto da poneses stvari u tome, a nemas svoje..ako zelis - kupis tu Stvar koja ti je potrebna i to je to.
Tebi treba proizvod, oni ga imaju, al ne za dzabe. Njihovo je pravo sasvim u redu da proizvod naplacuju ako zele.

Igrom slucaja radim u marketu tako da dobro znam koje su nabavne cijene, mozda je to u konzumu cak nize ali u to ne idem.

Nabavna cijena male kese je 0,02 i prodaje se za 0,05 Nabavna cijena vece kese je 0,04 i prodaje se za 0,10
Dobrinja80

#63 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Dobrinja80 »

sole2mio wrote:
ludacha wrote:
sole2mio wrote:

Igrom slucaja radim u marketu tako da dobro znam koje su nabavne cijene, mozda je to u konzumu cak nize ali u to ne idem.

Nabavna cijena male kese je 0,02 i prodaje se za 0,05 Nabavna cijena vece kese je 0,04 i prodaje se za 0,10

Kolika je cijena papirni vrecica, nisam ih vidio ni u jednom marketu?
Post Reply