Besplatne kese vrecice

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

moke_31

#26 Re: Besplatne kese vrecice

Post by moke_31 »

Meni uopšte nije jasna ova odluka da se samo potrošači udare po ušima kad su kese u pitanju jer ja koliko vidim kese se koriste istim intenzitetom kao i prije uvođenja plaćanja, a cekere za pijace i kese su i prije kao i sada samo nosali penzioneri :D

Ja kad iz stana krenem do lokalnog granapa ne sjetim se ponijeti kesu ili ceker a kamoli kad se vraćam s posla da imam sa sobom kesu ili ceker :-) :-) :-)

Ako je poenta bila da se smanji količina plastičnog otpada onda su trebali zabraniti plastične kese skroz i uvesti papirne za sve, i voće i hljeb i sl.

Uz to se još moglo pokrenuti dosta malih domaćih radnji koje bi pravile papirne kese, sirovine imamo dosta da bismo ih mogli izvoziti.

Napraviti EKO BUM.
Dobrinja80

#27 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Dobrinja80 »

U I Sarajevu, Tropik bivši Tempo plastične kese koje se ne naplaćuju.
StupskaBitanga

#28 Re: Besplatne kese vrecice

Post by StupskaBitanga »

Dobrinja80 wrote:U I Sarajevu, Tropik bivši Tempo plastične kese koje se ne naplaćuju.
drugi entitet drugi zakon
Dobrinja80

#29 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Dobrinja80 »

StupskaBitanga wrote:
Dobrinja80 wrote:U I Sarajevu, Tropik bivši Tempo plastične kese koje se ne naplaćuju.

A u KONZUMU važe zakoni federacije iako je u istom entitetu kao i Tempo?
StupskaBitanga

#30 Re: Besplatne kese vrecice

Post by StupskaBitanga »

Dobrinja80 wrote:
StupskaBitanga wrote:

A u KONZUMU važe zakoni federacije iako je u istom entitetu kao i Tempo?
možda je po sjedištu firme
VjecitiStudent

#31 Re: Besplatne kese vrecice

Post by VjecitiStudent »

dustaban wrote:Fakat glupost. Neki dan kupih neke stvari, okruglo 20 KM. Dajte mi, rekoh, kesu... ona veli 20 KM i 10 feninga. Ja nemadoh sitno, gledam ja nju, gleda ona mene, veli rasitnice mi! Ja sve onako ostavih na kasi!
Povrijeđeno ti osnovno ljudsko pravo na besplatnu kesu?
razonoda

#32 Re: Besplatne kese vrecice

Post by razonoda »

VjecitiStudent wrote:
dustaban wrote:Fakat glupost. Neki dan kupih neke stvari, okruglo 20 KM. Dajte mi, rekoh, kesu... ona veli 20 KM i 10 feninga. Ja nemadoh sitno, gledam ja nju, gleda ona mene, veli rasitnice mi! Ja sve onako ostavih na kasi!
Jucer navratih u jedan ''jeftini''supetmarket(gdje mexosi kupuju) i kesa 30 centi.oni jedeni u gradu naplacuju.(usa)
dustaban

#33 Re: Besplatne kese vrecice

Post by dustaban »

VjecitiStudent wrote:
Nije to vec zato sto:
- ja ne da ne gledam u 10 feninga, ostavim i po marke ako mi se kasirka svidi :)
- sto mi ne treba 9,9 KM u formi kile kovanica!
- sto idioti ne ugrade kesu u cijenu proizvoda!
VjecitiStudent

#34 Re: Besplatne kese vrecice

Post by VjecitiStudent »

dustaban wrote:
VjecitiStudent wrote:
Nije to vec zato sto:
- ja ne da ne gledam u 10 feninga, ostavim i po marke ako mi se kasirka svidi :)
Jel ti uvijek kad ti je račun nešto poput xxx,10 ostaviš sve kupljeno na kasi?
dustaban

#35 Re: Besplatne kese vrecice

Post by dustaban »

VjecitiStudent wrote:
dustaban wrote:
VjecitiStudent wrote: Povrijeđeno ti osnovno ljudsko pravo na besplatnu kesu?
Nije to vec zato sto:
Jel ti uvijek kad ti je račun nešto poput xxx,10 ostaviš sve kupljeno na kasi?
Pa da znas da to znam cesto napraviti, nebitno koji povod, a ima ih. Ono kad nema koda pa zove nekog da provjeri cijenu... neki dan zajebancija sa karticom (Bingo, neko je to vec primjetio na drugoj temi), dovikuju se oko telefonske linije... ja samo lagano prosao, sve ostalo na traci...
StupskaBitanga

#36 Re: Besplatne kese vrecice

Post by StupskaBitanga »

apsolutno razumijem što su trgovci na ivici nervnog sloma sa ovakvim kupcima
johnlock071

#37 Re: Besplatne kese vrecice

Post by johnlock071 »

dustaban wrote: Pa da znas da to znam cesto napraviti, nebitno koji povod, a ima ih. Ono kad nema koda pa zove nekog da provjeri cijenu... neki dan zajebancija sa karticom (Bingo, neko je to vec primjetio na drugoj temi), dovikuju se oko telefonske linije... ja samo lagano prosao, sve ostalo na traci...
Baš si lik... Samo da znaš, te prodavačice i kasirke nemaju nikakve veze sa cijenom vrećica, niti sa problemima oko barkodova i slično...
Al zato ispaštaju na tvojim marifetlucima.
dustaban

#38 Re: Besplatne kese vrecice

Post by dustaban »

StupskaBitanga wrote:apsolutno razumijem što su trgovci na ivici nervnog sloma sa ovakvim kupcima
johnlock071 wrote:
dustaban wrote: Pa da znas da to znam cesto napraviti, nebitno koji povod, a ima ih. Ono kad nema koda pa zove nekog da provjeri cijenu... neki dan zajebancija sa karticom (Bingo, neko je to vec primjetio na drugoj temi), dovikuju se oko telefonske linije... ja samo lagano prosao, sve ostalo na traci...
Baš si lik... Samo da znaš, te prodavačice i kasirke nemaju nikakve veze sa cijenom vrećica, niti sa problemima oko barkodova i slično...
Al zato ispaštaju na tvojim marifetlucima.
Mislim da grdno grijesite. Moji postupci nemaji nista personalno sa kasirkama. Ja zelim da ove probleme o kojima govorim primjete sefovi i vlasnici jer ako svoje osoblje tretiraju kao roblje, kupce definitivno ne mogu maltretirati. Sav je fol u tome.
Dizete Bingo u nebesa, neka treba podrzati domace firme, ali yebem ja i Bingo i Poljorad i sve ostale domace biznismene koji racunaju na tu nasu tolerantnost. Ima da se poprave i tacka. Zamisli ti, molim te ja, koji je to bezobrazluk kad ti je kasa usko grlo! U Konzumu je takva stvar nezamisliva. Dakle imas promet a zajebavas se. Sta ce tek biti kad Bingo ostane bez konkurencije.
Ja sam ubjedjen da sam u par navrata svojim postupkom izmamio i osmjeh na licu kasirke jer njoj jadnoj, koja radi za crkavicu, jer gazda stedi prvo na njoj, pa na telefonskim linijima... upravo treba ovakav kupac, koji ce svojim postupkom reci ono sto ona ne smije!
mayab

#39 Re: Besplatne kese vrecice

Post by mayab »

To sto je uvedeno izricito da krajnji kupac mora da plati kesu je psiholoskog karaktera, dakle platim je , tako da to imam u vidu kad odlucim da je odmah bacim i kasnije opet idem bez kese u kupovinu!
Dakle pokusaj da se utice na ljude da ili kese koriste vise puta ili da imaju visekratne cekere, sve u cilju manjeg zagadjenja od miliona plasticnih kesa!
Kontate?
dustaban

#40 Re: Besplatne kese vrecice

Post by dustaban »

mayab wrote:To sto je uvedeno izricito da krajnji kupac mora da plati kesu je psiholoskog karaktera, dakle platim je , tako da to imam u vidu kad odlucim da je odmah bacim i kasnije opet idem bez kese u kupovinu!
Dakle pokusaj da se utice na ljude da ili kese koriste vise puta ili da imaju visekratne cekere, sve u cilju manjeg zagadjenja od miliona plasticnih kesa!
Kontate?
Ma zayebi to kontanje. Danas je 21 vijek i kupac IMA PRAVO NA KESU / VRECICU !
E sad fakat ona ne mora biti plasticna, moze i papirna ili ona biorazgradiva. Moze i varijanta papirna dzaba, ako hoces malo vecu i jacu kupis je.
Jedanput sam imao smijenu situaciju, kasirka veli da ima samo biorazgradive kese ali su one cinimise 0,8 KM. Meni trebale dvije i poslije skontah da sam u kupljenoj robi imao i rolnu (PVC) kesa za smece! Mislim da je ta rolna bila jeftinija od ove dvije kese.

Dakle sve pogresno. Ekologija se mora poticati i podrzati na drugaciji nacin, ovo je ismijavanje i ima kontraefekat.
drndalo

#41 Re: Besplatne kese vrecice

Post by drndalo »

Pravda za kese !!! Ali samo besplatne !
saiks

#42 Re: Besplatne kese vrecice

Post by saiks »

Pa koliko znam i u drugim zemljama se placaju kese,i to je zakon nametnuo. Kako radim u trgovini i vidim osjetno se smanjilo koristenje kesa. Ima ljudi i negoduju ali sta cu ti ja,nije to moje pravilo. Dosta ljudi nosi kese,a i dosta njih kupe one cekere od 0,50 km koji bas fino izgledaju. A vi sto se bunite,jeli vam toliki problem dati 5-10 feningi za kesu?
Bluemore

#43 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Bluemore »

upravo zato sto je 21 vijek... pogledajte malo oko sebe..... mozda I vidite po koju kesu po drvecu, I ostalim mjestima....
viva ceker a kome je mrsko cuvati okolis.... neka plati ko gospodin :D
modem33

#44 Re: Besplatne kese vrecice

Post by modem33 »

Bluemore wrote:upravo zato sto je 21 vijek... pogledajte malo oko sebe..... mozda I vidite po koju kesu po drvecu, I ostalim mjestima....

Bas si coban ...... kakve veze ima placanje kesa sa kesama na drvecu. To govori o nekulturi bosanaca ... da bacaju smece jer im je mrsko prohododati do kante za smece ... isto kao i onaj sto cijepa drva u stanu u Sarajevu sto neki dan procita na forumu.... Taman kad mislis da si sve vidio .... bosanceros te uvijek iznenadi.

Pravda za besplatne kese .... a ne da tamo neki lezihljebovici .... "zaradjuju na nama potrosacima" protuustavno. 8-)
Bluemore

#45 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Bluemore »

modem33 wrote:
Bluemore wrote:upravo zato sto je 21 vijek... pogledajte malo oko sebe..... mozda I vidite po koju kesu po drvecu, I ostalim mjestima....

Bas si coban ...... kakve veze ima placanje kesa sa kesama na drvecu. To govori o nekulturi bosanaca ... da bacaju smece jer im je mrsko prohododati do kante za smece ... isto kao i onaj sto cijepa drva u stanu u Sarajevu sto neki dan procita na forumu.... Taman kad mislis da si sve vidio .... bosanceros te uvijek iznenadi.

Pravda za besplatne kese .... a ne da tamo neki lezihljebovici .... "zaradjuju na nama potrosacima" protuustavno. 8-)
bas se vidi da nisi coban......
modem33

#46 Re: Besplatne kese vrecice

Post by modem33 »

Bluemore wrote:
modem33 wrote:

Naravno da nisam. Ne vodim ja cobansku politiku .... tipa "napalcujmo vrecice jer ce biti cisci zrak" ..... Zbog takvih cobana puna nam drzavnh institucija i izmisljenih fondova koji nicemu ne sluze osim lesinarenju.... I ja tu samo vidim veliku propast a ne napredak.

Zato nam je zrak u BiH-a toliko prljav da su ljudi poput tebe poceli govoriti kako je cist. 8-)
Bluemore

#47 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Bluemore »

modem33 wrote:
Bluemore wrote:
modem33 wrote:

Naravno da nisam. Ne vodim ja cobansku politiku .... tipa "napalcujmo vrecice jer ce biti cisci zrak" ..... Zbog takvih cobana puna nam drzavnh institucija i izmisljenih fondova koji nicemu ne sluze osim lesinarenju.... I ja tu samo vidim veliku propast a ne napredak.

Zato nam je zrak u BiH-a toliko prljav da su ljudi poput tebe poceli govoriti kako je cist. 8-)
pa nisi valjda spao da ti coban daje lekcije iz bontona, kulture zivljenja, pa cak I citanja tema :D
modem33

#48 Re: Besplatne kese vrecice

Post by modem33 »

Bluemore wrote: pa nisi valjda spao da ti coban daje lekcije iz bontona, kulture zivljenja, pa cak I citanja tema :D

U Bosni nema bontona ..... dovoljno je samo pogledati "cistinu zraka" .... toliko o bontonu :D
Al kad sam procitao na forumu o "cijepanju drva u stanu" .... Shvatio sam da u BiH moze samo ici na jos gore ...
Bluemore

#49 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Bluemore »

modem33 wrote:
Bluemore wrote: pa nisi valjda spao da ti coban daje lekcije iz bontona, kulture zivljenja, pa cak I citanja tema :D

U Bosni nema bontona ..... dovoljno je samo pogledati "cistinu zraka" .... toliko o bontonu :D
Al kad sam procitao na forumu o "cijepanju drva u stanu" .... Shvatio sam da u BiH moze samo ici na jos gore ...
da bontona kod tebe nema, to je jasno kad covjek procita kako komuniciras ;-)
koliko god kukao ne zasluzujes bolju drzavu moj ti :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50 Re: Besplatne kese vrecice

Post by Truba »

poznat sam ko ceker boj
Post Reply