Ako mogu u zemljama gdje su vecina krscani da nedjelju proglasavaju nerednim danom posto im vjera brani da rade na taj mogu i muslimani da idu na dzumu i tu nema kradje radnog vremena posto dzuma traje 50 minuta tako da je to teror manjine prema vecini braniti tako nesto i pokusavati da se popljuje sve sto ima veze sa muslimanima i jos to pravdati nekim glupostima da se trose tri radna dana na dzumu.It_is_a_Leclerc wrote:Aha. Znači, mi imamo sva prava jer smo muslimani i jer nas je puno. Ostalih ima malo i nemaju pravo da se bune.ZmaJ-BiH wrote:It_is_a_Leclerc wrote:A šta ako se pojavi neko ko je, npr., pripadnik đaninizma. I taj neko se protivi ubijanju muha u radnoj prostoriji jer se to kosi sa njegovim vjerskim načelima.![]()
Ne pravi se englez i ne pisi gluposti.
Ovdje je rijec o vecinskim religijama i potrebama njihovih vjernika.
Muslimana je najvise u nasoj zemlji i sasvim je prirodno, legitimno, i opravdanu da se vjernicima izadje u susret sa nekom akomodacijom po pitanju dzume. Na kraju krajeva imamo pravo na to, zar ne??
Nema ti tu baš nešto logike, a ni Kur'an se ne bi složio s tobom.
Akomodacija može, ali da se radni sati nadoknade. To je tako u cijelom svijetu, i ne vidim uopšte razlog da se ovu temu zapliće u takve iluzorne rasprave. Jasno je da svi, uključujući i univerzitetske profesore, moraju biti odgovorni prema svom radnom mjestu i da sate za koji su plaćeni moraju odraditi u punom kapacitetu, jer se i u Kur'anu govori da ne smijemo uzimati ono što nam ne pripada i što nismo zaslužili.
Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
- Havatar
#801 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#802 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Upravo tako, čak šta više, za mene je svaki dan pogled na kalendar uvreda za Bošnjaka i muslimana, mi moramo vrijeme računati od kad su kjafiri Isu alejhiselama prikovali na krst.KatarinaKosaca wrote:Pa, to sad i imašZmaJ-BiH wrote:Razlog zasto je nedjelja neradna je zato sto je to u krscanstvu sveti dan, odnosno dan kada krscani ne smiju da rade i dan kada ujutru idu u crkvu. A sta je sa muslimana kojima je petak sveti dan?
Zasto bi se mi prilagodjavali krscanskim potrebama a zanemarili svoje potrebe?
Mozemo li barem u svojoj zemlji da se prilagodimo sebi samima i nasim potrebama?
Znam da ce tesko petak ikada postati neradni dan, ali barem mozemo muslimanima omoguciti odlazak na dzumu odnosno par slobodnih sati da obave svoju molitvu. Kome bi to smetalo??I ne samo muslimanima. Svim državnim službenicima je omogućeno
- ZmaJ-BiH
#803 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Isa a.s. nije nikada prikovan za krst.A1fa wrote:kjafiri Isu alejhiselama prikovali na krst.
- It_is_a_Leclerc
#804 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
U najkraćem, niko nema pravo da eskivira sa radnog mjesta i da prima platu za to. Neka prijavi da radi petkom sedam, umjesto osam sati, i bog te veselio. Plata manja, džumaj se klanja, i svi sretni i zadovoljni.
A ne da se potkrada država i da se Bogu na sedždu pada nakon manipulacije i prevare države, i građana koji ti daju platu.
VIkendi nisu vjerska stvar, već ekonomska. Kako vidite, u Grčkoj ne protestuju zato što ne mogu u crkvu, već zato što žele da nedjeljom odmaraju radnu snagu zarad veće sedmične produktivnosti.
A ne da se potkrada država i da se Bogu na sedždu pada nakon manipulacije i prevare države, i građana koji ti daju platu.
VIkendi nisu vjerska stvar, već ekonomska. Kako vidite, u Grčkoj ne protestuju zato što ne mogu u crkvu, već zato što žele da nedjeljom odmaraju radnu snagu zarad veće sedmične produktivnosti.
- Havatar
#805 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Sto mozes danas ne ostavljaj za sutraelma89_ wrote:Katarina ti to napravi kao da je dzuma svaki dan,a jednom u sedmici ,poslije 12,pa imas 4 i po dana da to rijesis ,ne ostavljaj za zadnju polovinu petog dana
- A1fa
#806 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Za sta je onda, polumjesec?ZmaJ-BiH wrote:Isa a.s. nije nikada prikovan za krst.A1fa wrote:kjafiri Isu alejhiselama prikovali na krst.
-
Aspekt
#807 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Upravo tako, čak šta više, za mene je svaki dan pogled na kalendar uvreda za Bošnjaka i muslimana, mi moramo vrijeme računati od kad su kjafiri Isu alejhiselama prikovali na krst.
- A1fa
#808 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Evo 14:09h,It_is_a_Leclerc wrote:U najkraćem, niko nema pravo da eskivira sa radnog mjesta i da prima platu za to. Neka prijavi da radi petkom sedam, umjesto osam sati, i bog te veselio. Plata manja, džumaj se klanja, i svi sretni i zadovoljni.
u mojoj firmi koja je jedna od rijetkih privatnih koja tolerise ljudima to pravo na vjersku slobodu i odlazak na dzumu ima ih jos koji se nisu vratili...meni dobro jer nista ne mogu zavrsiti pa sad cekam na njih da obave svoj dio posla i ja se malo sad mogu sprdat po forumima..
Samo skontajte kako je u drzavnim institucijama...
Ah da, vecina tih sto ih jos nema sa dzume ce veceras sa mnom u kafanu
- ZmaJ-BiH
#809 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
A1fa wrote:Za sta je onda, polumjesec?ZmaJ-BiH wrote:Isa a.s. nije nikada prikovan za krst.A1fa wrote:kjafiri Isu alejhiselama prikovali na krst.
Nije prikovan nizasta. Islamska vezrija njegove smrti se razlikuje od krscanske. U Islamu se vjeruje da je on uzdignut u dzenet, a ne prikovan za krst kako krscani vjeruju.
Je li ti stvarno ovo moram da objasnjavam?
- A1fa
#810 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Ovo platnom listom potkrijepi i ja ti garantujem da ce Besim taj demant u slijedecem svom predavanju navestiKllikker wrote:radim u javnom preduzeću i imam svake sedmice slobodan sat da odem na džumu. taj sat mi se odbija od plate...
šta je tu problem??? taj isti besim ima radno vrijeme kako mu je kurcu ćejf, a nerijetko za vrijeme radnog vremena popije se pokoja sa kolegama iz struke.
besim kada priča spuca ga adrenalin, a pod stresom, bijesom, adrenalinom...čovjek čini i priča gluposti.
besim se uvijek vozi u kočiji sa bijesnim konjma...nikad jadnik ne zna gdje će ga odvesti.
besim koristi situaciju kada vlada moralno mentalna trulež, pa bljuje gluposti i bude primjećen, nerijetko smiješan. među intelektualnom elitom smatran je kao hodajući besmisao. u normalnoj sredini bio bi daleko od fakulteta..možda bi radio kao savjetnik nekom ministru bez portfelja.
Gdje se ba to odbija 1h od plate petkom??
- ZmaJ-BiH
#811 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Nedjelja jeste slobodan dan upravo iz vjerskih razloga, jer je krscanima naredjeno da tog dana ne smiju raditi i da moraju otici u crkvu.It_is_a_Leclerc wrote:U najkraćem, niko nema pravo da eskivira sa radnog mjesta i da prima platu za to. Neka prijavi da radi petkom sedam, umjesto osam sati, i bog te veselio. Plata manja, džumaj se klanja, i svi sretni i zadovoljni.
Po tebi muslimani trebaju biti kaznjeni ako odu na dzumu, jer ko im je kriv sto im petak nije neradni dan.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#812 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Ma, naravno da se ne odbija.. štrajkali bi već da se kojim slučajem odbija. U sekularnoj državi vjera je privatna stvar. Osobno je čak smatram intimom i dežurni sam branitelj vjernika i njihovih prava na ovom forumu iako sam ateista i oduzimam se na često posprdno tretiranje vjernika od strane ateista. Ipak, ovdje se radi o nečem drugom. Ne može vjera biti izgovor za nerad, nepružanje usluge građaninu, ne može se od svete molitve praviti vašar, šprdnja, ne može se pod plaštom tvoje intime dakle, klanjanja, izbjegavati osnovna obveza a to je rad, kad ti je već Bog ili amidža ili prijatelj obezbjedio da radiš u zemlji sa toliko nezaposlenih.A1fa wrote:Ovo platnom listom potkrijepi i ja ti garantujem da ce Besim taj demant u slijedecem svom predavanju navesti
- A1fa
#813 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Mitologija nas agnostike ne dotice toliko niti se osjecam duznim da branim i zastupam i jedno ucenje. Uglavnom, cinjenica ostaje da mi racunamo vrijeme od Isusovog razapeca a ne Issa a.s uzdignuca u dzennet i to se desilo tacno prije 2013 godina, 11 solarnih mjeseci i 8 danaNije prikovan nizasta. Islamska vezrija njegove smrti se razlikuje od krscanske. U Islamu se vjeruje da je on uzdignut u dzenet, a ne prikovan za krst kako krscani vjeruju.
Je li ti stvarno ovo moram da objasnjavam?
- It_is_a_Leclerc
#814 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Po meni, svi trebaju dobiti onoliko koliko zaslužuju, zarade. Oni koji rade osam sati trebaju dobiti platu za to. Oni koji rade pet sati ne smiju i ne trebaju dobiti platu kao da su radili osam sati. Oni koji imaju vjerske potrebe za obaviti u toku vremena, ne bi trebali lagati da rade, a ići u džamiju jer to zaista nije uredu, već trebaju prijaviti svoje napuštanje radnog mjesta, kako bi im se plata računala u odnosu na učinak u radu.ZmaJ-BiH wrote:Nedjelja jeste slobodan dan upravo iz vjerskih razloga, jer je krscanima naredjeno da tog dana ne smiju raditi i da moraju otici u crkvu.It_is_a_Leclerc wrote:U najkraćem, niko nema pravo da eskivira sa radnog mjesta i da prima platu za to. Neka prijavi da radi petkom sedam, umjesto osam sati, i bog te veselio. Plata manja, džumaj se klanja, i svi sretni i zadovoljni.
Po tebi muslimani trebaju biti kaznjeni ako odu na dzumu, jer ko im je kriv sto im petak nije neradni dan.
Ni ovo za nedjelje također nije tačno. Jer, dva neradna dana povećavaju radnu efektivnost u naredna 4 radna dana za 40 % u odnosu na efekat koji bi se ostvario kad bi se radilo sedam dana bez prestanka. U protivnom, kapitalizam bi i to dokusiro, ali im se ne isplati.
- KatarinaKosaca
#815 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
I ovo je upitno. U uslužnim djelatnostima nije moguće puko prijavljivanje i nestanak sa radnog mjesta..It_is_a_Leclerc wrote:Po meni, svi trebaju dobiti onoliko koliko zaslužuju, zarade. Oni koji rade osam sati trebaju dobiti platu za to. Oni koji rade pet sati ne smiju i ne trebaju dobiti platu kao da su radili osam sati. Oni koji imaju vjerske potrebe za obaviti u toku vremena, ne bi trebali lagati da rade, a ići u džamiju jer to zaista nije uredu, već trebaju prijaviti svoje napuštanje radnog mjesta, kako bi im se plata računala u odnosu na učinak u radu.
Ni ovo za nedjelje također nije tačno. Jer, dva neradna dana povećavaju radnu efektivnost u naredna 4 radna dana za 40 % u odnosu na efekat koji bi se ostvario kad bi se radilo sedam dana bez prestanka. U protivnom, kapitalizam bi i to dokusiro, ali im se ne isplati.
-
Aspekt
#816 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Kod efendije Cerica . On sam sebi odbije od plate kada pobjegne sa dzume i ode na posao . To je tako posten covjekA1fa wrote:Ovo platnom listom potkrijepi i ja ti garantujem da ce Besim taj demant u slijedecem svom predavanju navestiKllikker wrote:radim u javnom preduzeću i imam svake sedmice slobodan sat da odem na džumu. taj sat mi se odbija od plate...
šta je tu problem??? taj isti besim ima radno vrijeme kako mu je kurcu ćejf, a nerijetko za vrijeme radnog vremena popije se pokoja sa kolegama iz struke.
besim kada priča spuca ga adrenalin, a pod stresom, bijesom, adrenalinom...čovjek čini i priča gluposti.
besim se uvijek vozi u kočiji sa bijesnim konjma...nikad jadnik ne zna gdje će ga odvesti.
besim koristi situaciju kada vlada moralno mentalna trulež, pa bljuje gluposti i bude primjećen, nerijetko smiješan. među intelektualnom elitom smatran je kao hodajući besmisao. u normalnoj sredini bio bi daleko od fakulteta..možda bi radio kao savjetnik nekom ministru bez portfelja.
- KatarinaKosaca
#817 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Meni je ovo prestrašno, izvini ništa osobno, ali mi je prestrašno da netko ko radi u javnom preduzeću, dakle onom koje je financirano porezima i pdv-om bosanske sirotinje i penzionera hladno kaže kako tijekom zvaničnog radnog vremena ima neki sat koji mu je kao neplaćen (ne kontam i dalje tu kategoriju, ali hajd) za svoju intimu, jer ponavljam u sekularnoj državi religija spada u nečiju intimu jednako kao i sexualni život.Kllikker wrote:lapsus calami...ne odbija se od plate, već taj sat mi je neplaćeno
-
crnoplavo
#818 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
po islamu nije uopste prikovan, al to nije tema, fanatici svugdje guraju religiju...A1fa wrote:Za sta je onda, polumjesec?ZmaJ-BiH wrote:Isa a.s. nije nikada prikovan za krst.A1fa wrote:kjafiri Isu alejhiselama prikovali na krst.
- It_is_a_Leclerc
#819 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Čekaj malo. Pa zar ne pričamo o prof. Spahiću i njegovoj tvrdnji da profesori odlaze sa fakultetskih obaveza, predavanja, vježbi i ispita na džumu ?!KatarinaKosaca wrote:I ovo je upitno. U uslužnim djelatnostima nije moguće puko prijavljivanje i nestanak sa radnog mjesta..It_is_a_Leclerc wrote:Po meni, svi trebaju dobiti onoliko koliko zaslužuju, zarade. Oni koji rade osam sati trebaju dobiti platu za to. Oni koji rade pet sati ne smiju i ne trebaju dobiti platu kao da su radili osam sati. Oni koji imaju vjerske potrebe za obaviti u toku vremena, ne bi trebali lagati da rade, a ići u džamiju jer to zaista nije uredu, već trebaju prijaviti svoje napuštanje radnog mjesta, kako bi im se plata računala u odnosu na učinak u radu.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#820 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
došao sam sa džumejapin_mutapi wrote:odoh na džumu
- KatarinaKosaca
#821 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Mislila sam da je teza prof. Spahića bila osnov za diskusiju o džumi kao dobrom izgovoru za bježanje sa radnog mjesta. Ili ne izgovoru, svejedno mi je, dakle o neispunjenju radnog vremena.It_is_a_Leclerc wrote:Čekaj malo. Pa zar ne pričamo o prof. Spahiću i njegovoj tvrdnji da profesori odlaze sa fakultetskih obaveza, predavanja, vježbi i ispita na džumu ?!
-
miki.ba
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#823 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
treba prilagoditi radno vrijeme i rad petkom da se ljudima omogući obavljanje džume i ujedno da posao ne trpiKatarinaKosaca wrote:Mislila sam da je teza prof. Spahića bila osnov za diskusiju o džumi kao dobrom izgovoru za bježanje sa radnog mjesta. Ili ne izgovoru, svejedno mi je, dakle o neispunjenju radnog vremena.It_is_a_Leclerc wrote:Čekaj malo. Pa zar ne pričamo o prof. Spahiću i njegovoj tvrdnji da profesori odlaze sa fakultetskih obaveza, predavanja, vježbi i ispita na džumu ?!
zašto jedno isključuje drugo
- madner
#824 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Ne iskljucuje, trenutno je to ipak samo izgovor za bjezaniju.
-
miki.ba
#825 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
Najbolja varijanta je da im se ti sati odbijaju od godisnjeg.