o.k.Romanija wrote: ↑02/06/2023 18:56Tek vidjeh sada ovo, jaro nemoj ljudima davati pogresne podatke, arvesis ne mirise na brasno uopste, nego na anis. Mada ako su ovo Agaricus-i, onda mi vise lice na campestris-e. Ako je Djurdjevaca, Calocybe gambosa, onda mirise na brasno, ali paziti da ne se ne pomjesa sa otrovnim Clitocyba-ma koje mogu jako liciti onome ko ne zna.sikstinajn wrote: ↑12/03/2023 01:32 Reduša, lipika , đurđevača Agaricus arvensis
...spada u prve proljetne gljive.
Njeno vrijeme pojavljivanja je april u nižim i maj u višim predjelima a nerijetko se može naći i u martu.
jedna od najukusnijih gljiva.
Raste na rubovima šuma, na livadama ili pod grmljem.
Stručak je bijel pun i cilindričan a klobuk je debeo i mesnat.
Miriše na brašno i nema opasnosti zamjene sa nekom otrovnicom.
al' opet....
pogrešna informacija je da reduša miriše na brašno?
(što ne znači da nije jestiva)
nadam se da se neko otrovo
šalim se naravno.
nije mi bila namjera da dajem pogrešnu informaciju samo me zanima , ako možeš navesti bar jednu otrovnu gljivu iz roda Agaricus arvensis (šampinjoni-pečurke), (a kojima pripada i Reduša), a koja koja raste u našim podnebljima.
ja ću navesti jestive:
Agaricus augustus
Agaricus bisporus
Agaricus bitorquis - dvoprstenka
Agaricus compestris-rudnjača
Agaricus haemorrhoidarius-krvara
Agaricus macrosporus-kračun
Agaricus perrarus-vilovnjača
Agaricus radicatus-korjenjača
Agaricus silvaticus-šumski šampinjon
Agaricus silvicola-anisovka (možda je to ta koja miriše na anis).
ovo se gljive iz roda šampinjona koje rastu u Bosni i Hercegovini.
zanima me da li postoje otrovne gljive iz roda Agaricus (dakle šampinjoni)?