Being Lamija Tanovic

quantum

Post by quantum »

Mislim da prof. Tanovic nije izabrana za rektora iz cisto prakticnih razloga: vrlo tesko da bi zensko moglo da nosi onoliku zlatnu lanchugu kao sto je ponosito nosi casni nam rektor Muratovic. Pa jos onaj privjescic na kraju lanca :-)
Inache Muratovic je jedan vrli pedagog, znam to iz licnog iskustva, takvog majka rijetko radja.

Ociti nedostatak Tanovicke jeste sto nije "prava" Bosnjakinja, ne ispunjava cak ni minimum tj. nije clan SDA ili neke pridruzene stranke. Ne vidjamo je oko svedskih stolova na raznoraznim prijemima. Jako je obrazovana i ima puno (pravih) diploma, cime automatski ugrozava vecinu "visokih" politicara ove zemlje. Jednom rjecju - nepodobna!
senada

Post by senada »

....mene cudi zasto niko, ama bas niko od profesorskog kadra ne iskoristi svoj status, ugled i autoritet da potakne studentsku populaciju na apoliticki bunt, na demonstracije protiv politike u skolstvu od osnovnog do visokog obrazovanja......

.....studentsa populacija "ima" jednoga Zlatana Jana Kulenovica i sijaset slicnih, koji rade u korist stranaka SDA i SBiH koje imaju dominantnu ulogu u "obrazovanju"......

.....rad i djelovanje svih "nevladinih" kojekakvih omladinskih - "studentskih" organizacija, udruzenja, asocijacija i sl., jesu plod stranackih i kojekakvih porodicnih, familijarnih i drugih klanovskih karika koje zajedno cine lanac koji gusi, paralise ili razara cio obrazovni sistem u BiH......

......umjesto pameti sila i moc vladaju obrazovanjem, fundamentalnom vrijednosti svake drustvene zajednice....

... ko moze radi nedovoljne mladosti prozvati Lamiju u korist "mladjanog" Muratovica?.... vrijeme lopovluka, korupcije, primitivizma,nepotizma, se nastavlja....... zahvaljujuci i uglednim profesorima koji se nikada nisu konkretno i otvoreno suprotstavili novokomponovanim ili podobnim politicarima u obrazovanju....

...... studenti veoma dobro znaju da im nema niko pomoci ni da se pozale na rad bilo kog profesorima pa kako da ucine bilo sto vise....
senada

Post by senada »

Jordan26 wrote: Zato sto SMO SVI KUKAVICE...
ovdje se nishta nece promijeniti bez nekog veceg belaja.....
nishta demonstracije..mirni protesti..
neshto zesce
drugacije NE MOZE!!
moze biti GORE! e pa neka BUDE!!
senada

Post by senada »

...... preko glave mi je vise idiotske suplje "diplomatije".... ONI se NE MOGU prevaspitatati nicim drugim nego SILOM!
Vingo

Post by Vingo »

E da...umjesto Lamije, na funkciji je sad izvjesni Zenan (Studenti ETF ce znati i prezime i domete...), sasvim slucajno iz SBIH.....
Transparency Local...
senada

Post by senada »

Vingo wrote:E da...umjesto Lamije, na funkciji je sad izvjesni Zenan (Studenti ETF ce znati i prezime i domete...), sasvim slucajno iz SBIH.....
Transparency Local...
... Vingo ta stranka pored starije sda ima gotovih i u pripremi novih brdo "drzavnika i politicara"..... ali bude se uskoro sve objelodanilo....
vedderedi

Post by vedderedi »

Dobro je Balasevic to rekao:
KRIVI SMO MI STO SMO IH PUSTILI!

Prosjecnom Bosancu je draze ispijati kafu svaki dan sto vise puta i tracati naokolo nego se pobuniti protiv nepravde i korupcije raznih vrsta.
Pogledajte Francuze, citava Francuska se digla zbog amandmana na zakon i ne odustaju ljudi, a kod nas gdje god krenes, na faks, kod doktora, polagati vozacki, bilo sta, moras razmisljati o tome kako da potplatis nekoga da uradi ono za sta je placen. Nek nas je sramota, i nasa ce se djeca susretati sa istim problemima zato sto mi danas nismo imali muda da se suprotstavimo mediokritetima koji nama vladaju vec 15 godina.
Vingo

Post by Vingo »

Safetove bolonjeze

Bilo je to davnih osamdesetih: moram priznati, ne sjećam se ocjene koju sam dobila iz političkih partija, ali pamtim da je ispit odložen u dva navrata. Uzalud su studenti čekali profesora Safeta Halilovića: bio je u zgradi, ali u salu silazio nije. Sjedio je u svome kabinetu, na posljednjem spratu, a mi smo imali nesreću da je baš u vrijeme našeg ispita njegov kolega, a naš profesor također, Nijaz Duraković odlučio da ga primijeti. Duraković je u to doba bio mlad i perspektivan član Centralnog komiteta, a nesretni Halilović nije krio svoje partijske ambicije i shodno njima nije birao ni načine dodvoravanja. U neko doba, Duraković bi izašao, usput nam rekao da od ispita nema ništa jer će "Safetu trebati vremena da dođe sebi", a našao bi se i poneki student da dobaci: "Ko mu je kriv kad ne podnosi piće!"

Devedesete su se nekako same umiješale u predmet interesa profesora Halilovića pa valja reći da i nisam bila iznenađena kad se Safet Halilović odlučio upisati u Stranku demokratske akcije. Istina, nije bio prvoborac u stranačkim redovima, ali je - ubrzo po početku rata - nastupio kao važan kadar: predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Ne krijem da sam likovala - njegov blijedi politički angažman zahtijevao je temeljito novinarsko istraživanje čak i da bi se doznalo gdje se tačno krije. No, tek kada ga se i SDA, poznata po svojoj kadrovskoj politici prepunoj raznih numića, čengića, veladžića i njima sličnih, uspjela odreći, pa kad se moj ambiciozni profesor političkih partija uselio u Stranku za BiH, shvatila sam zapravo koliko sam ga potcjenjivala. Safet Halilović - već dvije decenije - uspijeva da studentima otkazuje ispitne rokove, kasni na predavanja zbog silnih drugih obaveza i seli se iz funkcionerske fotelje u fotelju odlučujući kako o sudbini sadašnjih i nekadašnjih đaka tako i svih građana ove zemlje.

Zašto sve ovo pišem? Zar, uostalom, ima još iko - s izuzećem njegovih partijskih drugova iz trećeg saziva - kome nije jasno da se suština političkog angažmana ovog univerzitetskog profesora svodi na bacanje u kabinet, osvajanje službenog automobila, nabacivanje dodatnih crkavica na vlastiti račun i naravno dealanje političke moći da bi zajedno sa svojim jaranima utopio kakvu privatizaciju, poslovni prostor ili barem nešto što će tuknuti na Tuzlansku banku. Dovoljno ga je, uostalom, vidjeti kako sa istim onim žarom s kojim se nekada bacao pod noge Durakoviću danas pada pred svojim utemeljiteljem Harisom Silajdžićem.

Da, Safet Halilović je davno prokužen i valjda i zato barem novinari nemaju prava da budu iznenađeni bahatošću i beskrupuloznošću sa kojom provodi politiku svoga vlastitog političkog opstanka. Pa ipak me je uspio iznenaditi. S nevjericom sam slušala, gledala i čitala da je ovaj potrčko stranke za pih imao toliko drskosti da prof. dr. Lamiju Tanović jednostavno prekriži iz Bolonja grupe. Posve mi je jasno da Halilovića ni Bolonja ni univerzitet ne zanimaju, ili ga zanimaju taman toliko koliko i svi drugi procesi koji spadaju u resor Ministarstva civilnih poslova - dakle, nikako; ali je zaista skoro pa nevjerovatno da je uspio čitav svoj vikend posvetiti odmazdi i progonu profesorice koja se godinama istrajno bori za studente u ovoj zemlji, ženi koja je svoju ambasadorsku dužnost u Danskoj shvatila kao obavezu da - između ostalog - izdejstvuje obrazovanje izbjegle i prognane djece, profesoru fakulteta sa naučnim referencama kakve sam nije u stanju ni na internetu pronaći.

I to zbog čega: zbog njezina neslaganja sa patriotskim blokom i nepristajanja da svoj politički angažman podredi izbornim ciljevima njegove partije. Umjesto profesorice Tanović, u Bolonja grupu je - preko noći - izabran izvjesni Zenan Šabanac, u užem krugu Halilovićevih ahbaba poznat kao predsjednik mladeži Stranke za BiH. Taj je mladi kadar prošlog vikenda dobio i službeni pasoš i očekuje se da će onako mudro, esbihovski nastupiti na sastanku Bolonja grupe i objasniti svekolikoj evropskoj javnosti sve ono za što se profesorica Tanović zalaže godinama. Da, zaista, ovakav atak na studente BiH i ne može izvesti svako: to mora biti profesor halilovićevskih kapaciteta i političkih partija.

V. Selimbegovic
senada

Post by senada »

.......pa i nije to tako los potez Stranke "za" BiH - "inteligentno rjesenje" u pravom trenutku........ ovim je za svoju stranku "osigurao" 100% gubitak izbora......zadnjih par godina bila sam sigurna da S. Halilovic nema blage veze sta govori, predlaze, potpisuje...... nekako mi djeluje potpuno amorfno.... pa kada bolje razmislim uoci izbora koji slijede povukao je pravi marketinski potez "za" svoju stranku..... a tada ce mladjani dokoni, supljoglavi "diplomirani inziliri" zavrsiti gdje im je mjesto......
bleka

Post by bleka »

Vingo wrote:E da...umjesto Lamije, na funkciji je sad izvjesni Zenan (Studenti ETF ce znati i prezime i domete...), sasvim slucajno iz SBIH.....
Transparency Local...
Jel Zenan iz Capljine ?
LionTX

Post by LionTX »

izvinjavam se sto prekidam cas... mogu li posudit spuzvu?

ja sam kod lamije dobio sesticu... bilo mi krivo, ali je bila zurba da se upise druga, pa nisam htio ponistavat ispit...

njena knjiga o atomskoj fizici se cita kao kriminalisticki roman...
senada

Post by senada »

... sigurno da vise vrijedi njena sestica nego nekome necija desetka....
kekec

Post by kekec »

bleka wrote:MA Lamija je ok, educirana, naucnik ali da brate imal ko mladi. NEsto ja ne vjerujem naucniku koji se bavi politikom a ne svojim expertnim podrucjem (tipa ministar za nauku).
A sta bi rekao ili zasto nista ne kazes, u gornjem stilu, za silne
doktore- lijecnike koji su se uvukli u sve nivoe politike ? :shock:
senada

Post by senada »

bleka wrote:MA Lamija je ok, educirana, naucnik ali da brate imal ko mladi. NEsto ja ne vjerujem naucniku koji se bavi politikom a ne svojim expertnim podrucjem (tipa ministar za nauku).
...ma vjeruj sta ti mladjani Muratovic zbori i nikome vise... on nije nikada bio politicar.....uvijek je bio apolitican, bavio se iskljucivo naucno istrazivackim radom... uz sve to jos tako mlad..... i zelen...
kekec

Post by kekec »

:lol:
:thumbup:
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Ja sam o ovome mnogo razmisljao bas kad je bio aktuelan izbor za rektora i kad sam se malo raspitao kod nekih predstavnika studenata, tj. vodja studentskih organizacija koji su u stvari expoziture SDPa, SDAa, i SzaBiH a ne zastitnici studentskih prava, shvatio sam da ako oni ne pokrenu akciju nema ko drugi...a oni je nece pokrenuti iz ociglednih vec navedenih razloga.
Dakle covjeku, u ovom slucaju studentu, je ostalo da ode ispred Pravnog Fakulteta, skine se go i polije benzinom..ja iskreno ne vidim drugi nacin kako da se skrene paznja u drustvu u kojem su svi kao dio nekog Matrixa a samo smo triniti, morfeus i ja normalni a svi ostali su u talu :-)

Ja u svakom slucaju glasam za stranku Profesorica Tanovic na iducim izborima, ljudi mi kazu bacas svoj glas na nebitnu stranku...ja mislim da sam ga bacao i do sada, ako nista ovaj put imam neku satisfakciju :D
senada

Post by senada »

VanHelsing wrote:Ja sam o ovome mnogo razmisljao bas kad je bio aktuelan izbor za rektora i kad sam se malo raspitao kod nekih predstavnika studenata, tj. vodja studentskih organizacija koji su u stvari expoziture SDPa, SDAa, i SzaBiH a ne zastitnici studentskih prava, shvatio sam da ako oni ne pokrenu akciju nema ko drugi...a oni je nece pokrenuti iz ociglednih vec navedenih razloga.
Dakle covjeku, u ovom slucaju studentu, je ostalo da ode ispred Pravnog Fakulteta, skine se go i polije benzinom..ja iskreno ne vidim drugi nacin kako da se skrene paznja u drustvu u kojem su svi kao dio nekog Matrixa a samo smo triniti, morfeus i ja normalni a svi ostali su u talu :-)

Ja u svakom slucaju glasam za stranku Profesorica Tanovic na iducim izborima, ljudi mi kazu bacas svoj glas na nebitnu stranku...ja mislim da sam ga bacao i do sada, ako nista ovaj put imam neku satisfakciju :D
..... produzene ruke, ogranci i ispostave stranaka na vlasti oblikovanih u formi kojekakvih organizacija, asocijacija, inicijativa, udruzenja, vijeca i sl.... studenti bi trebali iznijeti na stub srama - oblijepiti njihova puna imena i prezimena sa eventualnim fotografijama iskorumpiranih stranackih poslusnika - pomocnih mladjanih grobara postenja, casti, morala, kulture, nauke, obrazovanja i istinskog znanja ...

... radi tih 'mladjanih' ocevih sinova - podobnika ne vrijedi ni vlas kose zrtvovati a ne spaliti se kao sto se onomad, tokom rata u BiH u znak protesta protiv fasizma u BiH samospalio stranac cije nam je i ime otislo u zaborav a zasluzio je da barem neka gradska ulica ili neki trg u ovoj zemlji nosi njegovo ime....
Last edited by senada on 08/04/2006 09:07, edited 2 times in total.
novel

Post by novel »

Petak, 07 April 2006
Povodom izjave ministra Halilovića u kojoj kaže da me je slao na sastanke Bolonja grupe na koje zbog prezauzetosti u zemlji nisam otišla, mogu kazati da se radi o potpunoj neistini. Prvo, ministar Halilović me nikada nije poslao niti na jedan sastanak jer o njima nije ni imao informacije pošto Sekretarijat Bolonja grupe direktno komunicira sa svojim članovima, a ne sa ministarstvima. Drugo, bilo bi korektno od ministra da kaže na kojem to sastanku Bolonja grupe nisam prisustvovala. On to, naravno ne može da kaže ne samo zato što je o sastancima Bolonja grupe obavještavan samo preko mojih izvještaja, već i zato što nema niti jednog sastanka Bolonja grupe od našeg ulaska u bolonjski proces na kojem ja nisam prisustvovala izuzev onog uz Ministarsku konferenciju u Bergenu prošlog maja kada zbog ograničenosti veličine delegacije za mene nije bilo mjesta obzirom da je ministar Halilović morao voditi prevodioca.
Image

Konačno u službenoj obavijesti o mojoj smjeni koju je potpisao Halilović stoji „Opredjeljujući se za inkluziju (čudan izraz za naš jezik) što većeg broja mlađih ljudi u složene poslove evropskih integracija, imenovali smo gosp. …… za predstavnika BiH u Bolonja procesu (kakva besmislica- ne postoji predstavnik BiH u Bolonja procesu, već u Bolonja grupi) odnosno BFUG-u.“ Halilović zaboravlja da je u tom složenom poslu predstavljanja BiH u Bolonja grupi bitna stručnost, a ne mladost.

U prilogu Vam dostavljam pismo kojim ministar na moje mjesto postavlja mladog asistenta sa PMF-a (koji je usput govoreći funkcioner u njegovoj političkoj stranci).
Druge zemlje učesnice u bolonjskom procesu (ima ih 45) kao svoje predstavnike u tom važnom tijelu koje se brine o implementaciji reformi u okviru visokog obrazovanja, obično imaju veoma iskusne i ugledne akademske predstavnike (kao npr. rektore ili prorektore univerziteta) ili visoke vladine službenike u okviru Ministarstva obrazovanja (pomoćnike ministara ili direktore odjela za visoko obrazovanje i sl.). Ne znam kako će se u to društvo uklopiti novoimenovani predstavnik BiH za kojeg ministar kao stručnu vrlinu ističe da govori jezik. Na žalost, u ovom svijetu evropskih integracija, koje ministar pompezno spominje u svom otpusnom pismu meni, pominjati da je neko kvalifikovan za određeno učešće u međunarodnim aktivnostima zato što govori jezik, je čista besmislica. No iz perspektive ministra Halilovića i većine ostalih B-H ministara, koji u većini ne govore ni jedan strani jezik, to i mora izgledati kao izuzetna kvalifikacija obzirom da je njima tako nedostižna.

Lamija Tanović
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Ja cu iduci put kad ga vidim Halilovica da spucam glavom :-)
Eshek

Post by Eshek »

Majku im jebem!! Stari mi je u SBiH,već je bilo zamalo krvi zbog toga...jebaću i njemu sve po spisku, ako ih se ne odrekne :x :x
vesela

Post by vesela »

vrijedno za ponoviti:

...ministar Halilovic me nikada nije poslao niti na jedan sastanak jer onjima nije imao informacije posto Sekretarijat Bolonja grupe direkno komunicira sa svojim clanovima, a ne sa ministarstvima.

...zbog ogranicenosti velicine delegacije za mene nije bilo mjesta obzirom da je ministar Halilovic morao voditi prevodioca.

...koju je potpisao Halilovic stoji "Opredjeljujuci se za inkluziju (cudan izraz za nas jezik)...

...imenovali smo gosp.....za predstavnika BiH u Bolonja procesu (kakva besmislica - ne postoji predstavnik BiH u Bolonja precesu, vec u Bolonja grupi)...

No iz perspektive ministra Halilovica i vecine ostalih B-H ministara, koji u vecini ne govori ni jedan strani jezik, to mora izgledati kao izuzetna kvalifikacija obzirom da je njima tako nedostizna.

citirano iz pisma g-dje Lamije Tanovic

vidim da se jako trudila da ministru sto jednostavnijim jezikom ukaze na providnost i nekompetenciju u njegovom radu...ali ona je jako svjesna, kao i mi, da je on "djon-obraz" i debelokozac, koji za svoje interese gazi preko sviju, negledajuci gdje udara
senada

Post by senada »

VanHelsing wrote:Ja cu iduci put kad ga vidim Halilovica da spucam glavom :-)
...... S.Halilovic, sudeci po jednom od posljednjih rijetkih i veoma kratkih, u par isprekidanih - tuc-muc- recenica obracanja javnosti, meni lici na nekoga vec "debelo udarenog u glavu"... mislim da Meliha Alic i neke druge "sposobnije"krupne ribetine (mozda H.Muratovic? Turkusic? Denis Zvizdic?) stoje iza postavljenog Safeta Halilovica...... Garantujem zivotom da je S.Halilovic u zivo vec odavno izgubio moc normalnog govora....sam S.Halilovic vise nije sposoban za (samostalno) odlucivanje...
senada

Post by senada »

... misljenja sam da su "intelektualna, apoliticna i akademska elita" SDA i SzaBiH - "velikani" - rektor i ini dekani obzirom na S.Halilovicevu vec vise nego ociglednu nesposobnost funkcionisanja, postavili njega, sa ostavljenim mu mogucnostima za toboznje glavno-odlucujuce poteze.....nesto poput "narodnog gromobrana" ..... perfidan ali ujedno i jeftin inscenarij... te dvije "suprotstavljene" oligarhije....
ulicar

Post by ulicar »

Vjerovali, ili ne, ali i Lamiji i studentima i profesorima i vladi i svima ostalim koje sam zaboravio pomenuti, odgovara ovaj sistem. Studenti ce imati besplatno skolovanje i univerzitete gdje ti padne napamet, profesori ce imati plate, pa makar predavali gluposti i nemali nikoga na predavanjima, vlastima odgovara glup narod, Lamiji, puca njoj. Ona pare uzima ta tlane, ovo je bio politicki gig kojeg se prihvatila da bi nekada u buducnosti postala rektor.

Sto bi neko rekao, znam ja nas, jeb'o ti nas. Kada je platiti za skolovanje, onda studenti vriste neka ovakav sistem, gdje drzava (politicari) imaju zadnju rijec u radu univerziteta, jer je dzaba skolovanje, a sto je dzaba i Bogu je drago. Nema dzabe ni u stare babe, da prostis, sve vi to platite, a da toga niste ni svjesni. Kada je trzisna utakmica univerziteta, profesori vriste, jer znaju da bi ljudi vjerovatno isli na dva-tri glavna univerziteta, a ostali bi se pogasili i mito vise nebi radio. Kada je promjena u vlasnickom odnosu, onda politicari vriste, jer nece imati kontrolu. Kada je odlazak sa pozicije, jer je to sto ti rade uvreda, Lamija "hrabro ostaje" tamo gdje jeste. Jarane, ja sam davao otkaz za puno manje stvari. Ona ostaje, ne zbog patriotizma i studenata (puca njoj za sve vas ponaosob i u grupi), vec zbog muza, penzije, stana, pi*ke materine.

Zato nece biti nista od ovoga. Svima vama (da, vama koji ovo citate) ovo odgovara. Svima, bez iznimke, ukljucujuci i mene, a ja nisam ni u BiH.
vedderedi

Post by vedderedi »

Ma i vidi se da nisi, "puca" tebi za nas! :roll:
Post Reply