Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tebi @vivaldi hvala sto me protumaci a ti @agnostic definitivno ne zelis da me citas kako sam napisao. Ocito naginjes ovoj BBI lozi!
Kako bolan mozes napisati da se ja, kao, zalazem za to da na Marijin dvoru bude zeljezara umjesto shopping centra?!
Ja samo kazem da nije nikakav fazon prodati lokaciju na tom mjestu, fazon je otvoriti tvornicu na bilo kojem drugom mjestu. Ovi nasi vrli lobisti su u stanju samo ovo prvo. Pa sjeti se samo sta je Silajdzic sa Hecom pokusao - da sve sto imalo lici na energetiku nabrzaka uvali bjelosvjetskim lopinama tipa Montenegro!
Nema ovdje nikoga ko se domacinski odnosi prema ovome sto zove domovinom. Ovo je postala drzava inzenjera i drugih skolovanih kadrova na biroima i zemlja trgovaca, cistatica, zastitara... zaposlenih u silnim shopping centrima!
Je li to nas razvojni plan ???
Ti mi velis bice ovdje i Apple i General Motors kad se steknu uvjeti!!!
Koji bolan jebeni uvjeti da se steknu sa ovakvim beskucnicima?
Ali nisu ni oni najveci problem, problem je to sto mi ne vidimo sta je problem. Evo, dovoljno je procitati ovo sto je napisao @agnostic_front da shvatimo kako se ovdje ovaj problem i ne shvaca!
Bolan @dustaban, slažem se s ja tobom u tim stvarima da je država puna lopova i da svako traži gdje će sebe da ugura u tal.
Nisam napisao da hoćeš željezaru, pitao sam hoćeš li željezaru. Ne optužujem te ni za šta, samo pitam.
Ne naginjem nikome, ali da li je bolje da i taj neki Shiddi pravi shopping centar (a platio je nekome procenat) i napravi pa makar jedno radno mjesto, nego da nemamo nikakvih radnih mjesta, ali da smo svi moralni i pravi pred Bogom? Ne živimo u savršenom svijetu. Zato sam i napisao ovo u smislu "daj šta daš", bilo šta što donosi neka radna mjesta, kakva god. Nemam problem ni da neki Rus napravi bilo šta u Sarajevu što će donijeti posla.
Pa ja ti govorim da nemaš okruženje da praviš tvornicu. Naravno da bih je i ja volio vidjeti. O tome se radi. Kako misliš da će jedan Arapin da pravi tvornicu u BiH? Arapi su trgovci hiljadama godina, po tome su poznati, čovjek ulaže pare, pravi shopping centar, hotel. To rade najbolje.
Nisam napisao da će biti Apple i GM ovdje, nego bih volio da budu ovdje.
Po meni je problem ogromna administracija i mentalitet naroda da država treba da otvara radna mjesta. Ogromna administracija donosi preveliki broj zakona, tarifa, doprinosa, raznih vrsta prepreka za razvoj malog i srednjeg biznisa, što bi u normalnoj okolini trebalo da bude stub ekonomije. Ista ta ogromna administracija nudi mogućnost zaobilaženja tih zakona i prepreka uz neke novčane nadoknade, tj. mito. Kad bi se administracija smanjila, smanjila bi se i korupcija. (mislim da se u ovome slažemo, ustvari vjerovatno svi misle ovako)
A onda i ljudi koji hoće besplatno sve, i kada im dođe neko pred izbore i obeća im prijevremene penzije, beneficije, subvencije, šta sve ne, narod se pali na to. Narod hoće da mu država da sve, i država mu je dala to što je dala. Država treba da omogući ambijent za razvoj posla, ne da ga ona otvara. Pa da li postoji ijedna državna firma da se oko nje ne vežu priče o štelema, korupciji i mitu? Eto, ja mislim da je to problem. Pošto sumnjam da će se bilo koji problem od ova dva riješiti uskoro, podržavam bilo koga ko otvara radna mjesta.
Eto nemoj ti misliti da sam ja nešto protiv tebe, svi mi želimo da nam bude bolje.
agnostic_front wrote:Bolan @dustaban, slažem se s ja tobom u tim stvarima da je država puna lopova i da svako traži gdje će sebe da ugura u tal.
Nisam napisao da hoćeš željezaru, pitao sam hoćeš li željezaru. Ne optužujem te ni za šta, samo pitam.
Ne naginjem nikome, ali da li je bolje da i taj neki Shiddi pravi shopping centar (a platio je nekome procenat) i napravi pa makar jedno radno mjesto, nego da nemamo nikakvih radnih mjesta, ali da smo svi moralni i pravi pred Bogom? Ne živimo u savršenom svijetu. Zato sam i napisao ovo u smislu "daj šta daš", bilo šta što donosi neka radna mjesta, kakva god. Nemam problem ni da neki Rus napravi bilo šta u Sarajevu što će donijeti posla.
Pa ja ti govorim da nemaš okruženje da praviš tvornicu. Naravno da bih je i ja volio vidjeti. O tome se radi. Kako misliš da će jedan Arapin da pravi tvornicu u BiH? Arapi su trgovci hiljadama godina, po tome su poznati, čovjek ulaže pare, pravi shopping centar, hotel. To rade najbolje.
Nisam napisao da će biti Apple i GM ovdje, nego bih volio da budu ovdje.
Po meni je problem ogromna administracija i mentalitet naroda da država treba da otvara radna mjesta. Ogromna administracija donosi preveliki broj zakona, tarifa, doprinosa, raznih vrsta prepreka za razvoj malog i srednjeg biznisa, što bi u normalnoj okolini trebalo da bude stub ekonomije. Ista ta ogromna administracija nudi mogućnost zaobilaženja tih zakona i prepreka uz neke novčane nadoknade, tj. mito. Kad bi se administracija smanjila, smanjila bi se i korupcija. (mislim da se u ovome slažemo, ustvari vjerovatno svi misle ovako)
A onda i ljudi koji hoće besplatno sve, i kada im dođe neko pred izbore i obeća im prijevremene penzije, beneficije, subvencije, šta sve ne, narod se pali na to. Narod hoće da mu država da sve, i država mu je dala to što je dala. Država treba da omogući ambijent za razvoj posla, ne da ga ona otvara. Pa da li postoji ijedna državna firma da se oko nje ne vežu priče o štelema, korupciji i mitu? Eto, ja mislim da je to problem. Pošto sumnjam da će se bilo koji problem od ova dva riješiti uskoro, podržavam bilo koga ko otvara radna mjesta.
Eto nemoj ti misliti da sam ja nešto protiv tebe, svi mi želimo da nam bude bolje.
Veliki investitori..svjetske multinacionalne kompanije, svoje investicije planiraju u skladu sa projekcijama prodaje svojih proizvoda. U globaliziranom biznisu vrijede neka druga pravila.Mi kao Bosna i Hercegovina nismo velićine ni srednjeg grada u Kini ili Indiji. U Istanbulu postoji industrijsko predgrađe Gebze u koji svaki dan, na posao, dođe milion radnika sa strane, u industrijske pogone, gdje se proizvodi doslovno sve što mođeš zamisliti. Mi nismo inetresantni za velike greenfeeld investicije. To se jednostavno matematički ne isplati. Naša budućnost može biti alokacija radno intenzivnih industrija koje su sastavni dio njemačko-austrijske izvozne sile. Naša komparativna prednost jeste geografska blizina ali i za to se moramo izboriti u konkurenciji regionalne i azijske konkurencije. Taj model je primjenjen u Goraždu i on funkcioniše perfektno. U Goraždu nema nezaposlenih.
Last edited by Shahab on 19/05/2013 13:15, edited 1 time in total.
Shahab wrote:Veliki investitori..svjetske multinacionalne kompanije, svoje investicije planiraju u skladu sa projekcijama prodaje svojih proizvoda. Mi kao Bosna i Hercegovina nismo velićine ni srednjeg grada u Kini ili Indiji.
u pravu, ali danas se nista i ne pravi samo za lokalno vec za regionalno trziste
Shahab wrote:Veliki investitori..svjetske multinacionalne kompanije, svoje investicije planiraju u skladu sa projekcijama prodaje svojih proizvoda. Mi kao Bosna i Hercegovina nismo velićine ni srednjeg grada u Kini ili Indiji.
u pravu, ali danas se nista i ne pravi samo za lokalno vec za regionalno trziste
Najveća investicija u regionu bila je dolazak FIAT-a u Kragujevac. Analiziraj malo šta su sve srpske vlade uradile i kakve su sve pogodnosti dale FIAT-u, samo kako bi ga privukle da investiciju radi u Srbiji, umjesto u Slovačkoj. Zatim to uporedi sa pristupom naših vlasti, godinama unazad, kada su u pitanju strane investicije. Niko ne želi investirati u našu realnost. Svaka ambasada u Sarajevu ima službu koja investitorima, eventualno zainteresiranim za investicije, daje detaljne informacije o neefikasnosti ni sporosti administracije,pravnoj nesigurnosti i stepenu korupcije u institucijama. Svaki investitor traži brzu regulaciju i dobijanje dozvola, kako bi što prije počeo da pravi pare iz investicije. Ono što u BiH traje godinu dana, u Makedoniji i Srbiji, dobije za dva-tri mjeseca, plus cijena korupcije..onda ti je jasno zašto regionalne investicije, ionako oskudne, zaobilaze nas, a idu u Makedoniju i Srbiju...
Kad sam napisao da bih volio vidjeti takve kompanije u BiH (Apple, @dustaban spomenu i GM), nisam mislio da za to ima izgleda, nego čisto neko moje maštanje. Isto što bih volio da se Svraka Muamer proda u Čelzi i zamijeni Lamparda Ali ne iz razloga kojeg ti navodiš, da smo mi premalena zemlja. Irska ima maksimalno milion stanovnika više od nas, ali imaju Microsoft, Intel, Google, Apple itd. Ljudi su jednostavno smanjili državnu potrošnju, smanjili poreze, postalo je jednostavno poslovati tamo, plus dobro obrazovan kadar i eto ti Keltskog tigra.