Mislim da ovakvo što treba.
Jeste li upućeni u motorizaciju E90-ke (BMW serija 3 prethodne generacije), pogotovo nakon redizajna iz 2009. godine?
Zanima me konkretno koji se benzinski motori nude i koliko KS. I potrošnja istih.
Moderators: _BataZiv_0809, anex

ne znam nakon redizajna, 4cilindrasi su imali probleme s lancem, 2.5 sestak ti trosi slicno ko i 4cilindrasi... mada su se ljudi zalili na potrosnju ulja, mislim da je ispravljeno nakon fl.iDrive wrote:Evo jedna opća tema o BMW-u.
Mislim da ovakvo što treba.![]()
![]()
![]()
Jeste li upućeni u motorizaciju E90-ke (BMW serija 3 prethodne generacije), pogotovo nakon redizajna iz 2009. godine?
Zanima me konkretno koji se benzinski motori nude i koliko KS. I potrošnja istih.
Lanac na 2.0 dizelu.ranger wrote:ne znam nakon redizajna, 4cilindrasi su imali probleme s lancem, 2.5 sestak ti trosi slicno ko i 4cilindrasi... mada su se ljudi zalili na potrosnju ulja, mislim da je ispravljeno nakon fl.iDrive wrote:Evo jedna opća tema o BMW-u.
Mislim da ovakvo što treba.![]()
![]()
![]()
e90 2010 i 163ks? jesi siguran? tu snagu imao je motor M47, 2008 je bio redizajn i od tad je N47 i 177ks (kasnije 184 cini mi se)... il ti nije 2010 il nije 163ks.alenthekiller wrote:Lanac i nije problem ako odrzavas auto kako treba, kupili smo e90 2010 2.0 dizel sa 163 ks, ni jednog problema imali. Ulje mjenjamo kad auto predje 10.000 km, set kvacila za to vozilo se kupi za 540 KM sto mislim da je smijesno jeftino za tu marku vozila. Doduse pozicija jedna je oko 60 KM i malo je tesko promjeniti ali jednom se promjenila za 130.000 km. Trosi oko 5 litara kombinovane, otvorene voznje se moze spustiti na skoro 4 litra, gradska ako je samo oko 6 litara tako da se zna desiti sa jednim rezervoaraom preci i oko 1.000 km. Sto se benzinaca tice, tu i nisam od neke pomoci ali auto k'o auto ko misli kupiti nece pogrijesiti definitivno.
Mozda su 2010 godine kupili taj auto,ja sam barem tako shvatioranger wrote:e90 2010 i 163ks? jesi siguran? tu snagu imao je motor M47, 2008 je bio redizajn i od tad je N47 i 177ks (kasnije 184 cini mi se)... il ti nije 2010 il nije 163ks.alenthekiller wrote:Lanac i nije problem ako odrzavas auto kako treba, kupili smo e90 2010 2.0 dizel sa 163 ks, ni jednog problema imali. Ulje mjenjamo kad auto predje 10.000 km, set kvacila za to vozilo se kupi za 540 KM sto mislim da je smijesno jeftino za tu marku vozila. Doduse pozicija jedna je oko 60 KM i malo je tesko promjeniti ali jednom se promjenila za 130.000 km. Trosi oko 5 litara kombinovane, otvorene voznje se moze spustiti na skoro 4 litra, gradska ako je samo oko 6 litara tako da se zna desiti sa jednim rezervoaraom preci i oko 1.000 km. Sto se benzinaca tice, tu i nisam od neke pomoci ali auto k'o auto ko misli kupiti nece pogrijesiti definitivno.
a lanac jeste problem na n47, i ja bih volio da nije, ali evidentno jeste bez obzira na odrzavanje.
Oboje, 2010. i 160ksranger wrote:e90 2010 i 163ks? jesi siguran? tu snagu imao je motor M47, 2008 je bio redizajn i od tad je N47 i 177ks (kasnije 184 cini mi se)... il ti nije 2010 il nije 163ks.alenthekiller wrote:Lanac i nije problem ako odrzavas auto kako treba, kupili smo e90 2010 2.0 dizel sa 163 ks, ni jednog problema imali. Ulje mjenjamo kad auto predje 10.000 km, set kvacila za to vozilo se kupi za 540 KM sto mislim da je smijesno jeftino za tu marku vozila. Doduse pozicija jedna je oko 60 KM i malo je tesko promjeniti ali jednom se promjenila za 130.000 km. Trosi oko 5 litara kombinovane, otvorene voznje se moze spustiti na skoro 4 litra, gradska ako je samo oko 6 litara tako da se zna desiti sa jednim rezervoaraom preci i oko 1.000 km. Sto se benzinaca tice, tu i nisam od neke pomoci ali auto k'o auto ko misli kupiti nece pogrijesiti definitivno.
a lanac jeste problem na n47, i ja bih volio da nije, ali evidentno jeste bez obzira na odrzavanje.
u pravu si, efficient dynamics editionalenthekiller wrote:Oboje, 2010. i 160ksranger wrote:e90 2010 i 163ks? jesi siguran? tu snagu imao je motor M47, 2008 je bio redizajn i od tad je N47 i 177ks (kasnije 184 cini mi se)... il ti nije 2010 il nije 163ks.alenthekiller wrote:Lanac i nije problem ako odrzavas auto kako treba, kupili smo e90 2010 2.0 dizel sa 163 ks, ni jednog problema imali. Ulje mjenjamo kad auto predje 10.000 km, set kvacila za to vozilo se kupi za 540 KM sto mislim da je smijesno jeftino za tu marku vozila. Doduse pozicija jedna je oko 60 KM i malo je tesko promjeniti ali jednom se promjenila za 130.000 km. Trosi oko 5 litara kombinovane, otvorene voznje se moze spustiti na skoro 4 litra, gradska ako je samo oko 6 litara tako da se zna desiti sa jednim rezervoaraom preci i oko 1.000 km. Sto se benzinaca tice, tu i nisam od neke pomoci ali auto k'o auto ko misli kupiti nece pogrijesiti definitivno.
a lanac jeste problem na n47, i ja bih volio da nije, ali evidentno jeste bez obzira na odrzavanje.Evo ti podaci preko zadnjih 7 brojeva sasije(boldirano), ukucaj na bilo kojem sajtu(bmw vin decoder) i izbacit ce ti podatke ove sto sam ti kopirao dole. U saobracajnoj pise isto ovo N47D20 motor i da ima 120 kilovata. Da ne pisem dalje
Vehicle information
VIN long -0A866834
Type code PP51
Type 320D EFFDYN EDIT320D EFFION (EUR)
Dev. series E90 (MUE)
Line 3
Body type LIM
Steering LL
Door count 4
Engine N47T
Cubical capacity 2.00
Power 120
Transmision HECK
Gearbox MECH
Colour BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)
Upholstery SENSATEC/SCHWARZ (KASW)
Prod. date 2010-06-11
mislim da je stvar u ekologiji i dodatnom sagorijevanju...condy wrote:Šta znači " efficient dynamics edition " ?
Znam bukvalni prevod i vidim da je smanjena snaga 120 kw umjesto 133 kw, kod svakog tog modela u odnosu na klasični. Da li je namjenjen isključivo pravnim licima odnosno da li su u pitanju službena vozila koja kao nova koštaju jeftinije i povoljnije od klasičnih modela.
Nešto slično ima i kod audija " business edition ", koje Kramar najviše štancakod kojih su motori od 100 KW, 120 KW, a dok u tipičnih izvedbi su 105 KW i 130 KW. Ista stvar je i kod novih f10 Kramarovih BMW-ova, 520d od 120 kw, umjesto od 135 KW.
BMW je prodavao uporedo ovaj model sa jacim, fol je bio u tome ko zeli da mu auto manje trosi, manje snage, gume sa niskim otporom kotrljanju, aerodinamika, regeneracija energije iz kocnica o jos par stvari.condy wrote:Šta znači " efficient dynamics edition " ?
Znam bukvalni prevod i vidim da je smanjena snaga 120 kw umjesto 133 kw, kod svakog tog modela u odnosu na klasični. Da li je namjenjen isključivo pravnim licima odnosno da li su u pitanju službena vozila koja kao nova koštaju jeftinije i povoljnije od klasičnih modela.
Nešto slično ima i kod audija " business edition ", koje Kramar najviše štancakod kojih su motori od 100 KW, 120 KW, a dok u tipičnih izvedbi su 105 KW i 130 KW. Ista stvar je i kod novih f10 Kramarovih BMW-ova, 520d od 120 kw, umjesto od 135 KW.

Nisam znao za taj opoziv od prije pola godine, ali sam siguran da statsički te havarije koje je prouzrokovalo pucanje, odnosno preskakanje lanca, ne prelaze 1% ukupno proizvedenih i ugrađenih N47 motora, tako da i nije bilo zvaničnog razloga za opoziv. Ako od tih 1% odbijemo x% na neadekvatno održavanje automobila, veliku kilometražu, pogrešan izbor ulja i slično, dolazimo do zaključka da i to nije neki razlog za strah od tog motora. Kod mene je N47 kodne oznake C, odnosno iz oktobra 2009, tako da se plaho ne sikiram za taj nazovi problem.Lanac je najvise problematican od uvodjenja tih motora, mart. 2007., do prve revizije, mart 2009. U tim modelima postoji opasnost od pucanja ili prezupcenja lanca i konzekventno havarije motora. U skladu s tim, ti modeli su pozivani na zvanicnu doradu, sto je pocelo prije otprilike pola godine, gdje se azuriraju mehanizmi i mijenjaju lanci.
Od marta 2009. i prve dorade opasnosti od pucanja i prezupcenja nema, ali se vlasnici u odredjenim slucajevima i dalje zale da se lanac cuje, cak i nakon druge revizije 2011. godine, sve dok se taj motor nije prestao ugradjivati ove godine.
Elem, mislim da od modela proizvedenih nakon marta 2009. ne treba bjezati. Moze se desiti da na odredjenoj kilometrazi treba zamijeniti lanac, ali svakako nema velikog servisa koji je minimalno 500 KM tako da se to vise-manje nulira. U praksi se pokazalo da svakako lanac u vecini slucajeva ne traje vjecno i nekad ga treba zamijeniti.
Za tvoju informaciju, moze se naci i na internetu info od bmw-a vezano za servisnu akciju- (ne opoziv) i odnosi se na spaner lanaca i lancanik i obuhavceni su svi 2.0 dizeli do 3/2011 godine proizvodnje.golfiista wrote:Nisam znao za taj opoziv od prije pola godine, ali sam siguran da statsički te havarije koje je prouzrokovalo pucanje, odnosno preskakanje lanca, ne prelaze 1% ukupno proizvedenih i ugrađenih N47 motora, tako da i nije bilo zvaničnog razloga za opoziv. Ako od tih 1% odbijemo x% na neadekvatno održavanje automobila, veliku kilometražu, pogrešan izbor ulja i slično, dolazimo do zaključka da i to nije neki razlog za strah od tog motora. Kod mene je N47 kodne oznake C, odnosno iz oktobra 2009, tako da se plaho ne sikiram za taj nazovi problem.Lanac je najvise problematican od uvodjenja tih motora, mart. 2007., do prve revizije, mart 2009. U tim modelima postoji opasnost od pucanja ili prezupcenja lanca i konzekventno havarije motora. U skladu s tim, ti modeli su pozivani na zvanicnu doradu, sto je pocelo prije otprilike pola godine, gdje se azuriraju mehanizmi i mijenjaju lanci.
Od marta 2009. i prve dorade opasnosti od pucanja i prezupcenja nema, ali se vlasnici u odredjenim slucajevima i dalje zale da se lanac cuje, cak i nakon druge revizije 2011. godine, sve dok se taj motor nije prestao ugradjivati ove godine.
Elem, mislim da od modela proizvedenih nakon marta 2009. ne treba bjezati. Moze se desiti da na odredjenoj kilometrazi treba zamijeniti lanac, ali svakako nema velikog servisa koji je minimalno 500 KM tako da se to vise-manje nulira. U praksi se pokazalo da svakako lanac u vecini slucajeva ne traje vjecno i nekad ga treba zamijeniti.
Također, s obzirom da je lanac postavljen iza motora, BMW je predvidio trajanje istog kao lifetime i ne bi trebalo biti razloga da se isti mijenja, a ako do toga već dođe, onda je igranka malo veća od tih 500,00 KM, jer cijeli motor mora vani, a sam lanac sa pripadajućim klizačima i slično košta preko 1000 eura, original naravno.
neee, kakih milju eura bokte... sam lanac tj. set nije skup, ali zato vadjenje motora van i ostalo se naplati masno.golfiista wrote:Nisam znao za taj opoziv od prije pola godine, ali sam siguran da statsički te havarije koje je prouzrokovalo pucanje, odnosno preskakanje lanca, ne prelaze 1% ukupno proizvedenih i ugrađenih N47 motora, tako da i nije bilo zvaničnog razloga za opoziv. Ako od tih 1% odbijemo x% na neadekvatno održavanje automobila, veliku kilometražu, pogrešan izbor ulja i slično, dolazimo do zaključka da i to nije neki razlog za strah od tog motora. Kod mene je N47 kodne oznake C, odnosno iz oktobra 2009, tako da se plaho ne sikiram za taj nazovi problem.Lanac je najvise problematican od uvodjenja tih motora, mart. 2007., do prve revizije, mart 2009. U tim modelima postoji opasnost od pucanja ili prezupcenja lanca i konzekventno havarije motora. U skladu s tim, ti modeli su pozivani na zvanicnu doradu, sto je pocelo prije otprilike pola godine, gdje se azuriraju mehanizmi i mijenjaju lanci.
Također, s obzirom da je lanac postavljen iza motora, BMW je predvidio trajanje istog kao lifetime i ne bi trebalo biti razloga da se isti mijenja, a ako do toga već dođe, onda je igranka malo veća od tih 500,00 KM, jer cijeli motor mora vani, a sam lanac sa pripadajućim klizačima i slično košta preko 1000 eura, original naravno.
Pa jel treba da za servisne akcije saznajem preko interneta? Bio sam na redovnom servisu u 7. mjesecu i pitao sam upravo za taj problem, odgovor je bio da se to na moje vozilo ne odnosi. Zato sa rezervom i prihvatim taj podatak o servisnoj akciji. Bilo bi lijepo kada bi neko sa nama podijelio taj podatak eventualnoj akciji u BiH.lavic wrote:Za tvoju informaciju, moze se naci i na internetu info od bmw-a vezano za servisnu akciju- (ne opoziv) i odnosi se na spaner lanaca i lancanik i obuhavceni su svi 2.0 dizeli do 3/2011 godine proizvodnje.golfiista wrote:Nisam znao za taj opoziv od prije pola godine, ali sam siguran da statsički te havarije koje je prouzrokovalo pucanje, odnosno preskakanje lanca, ne prelaze 1% ukupno proizvedenih i ugrađenih N47 motora, tako da i nije bilo zvaničnog razloga za opoziv. Ako od tih 1% odbijemo x% na neadekvatno održavanje automobila, veliku kilometražu, pogrešan izbor ulja i slično, dolazimo do zaključka da i to nije neki razlog za strah od tog motora. Kod mene je N47 kodne oznake C, odnosno iz oktobra 2009, tako da se plaho ne sikiram za taj nazovi problem.Lanac je najvise problematican od uvodjenja tih motora, mart. 2007., do prve revizije, mart 2009. U tim modelima postoji opasnost od pucanja ili prezupcenja lanca i konzekventno havarije motora. U skladu s tim, ti modeli su pozivani na zvanicnu doradu, sto je pocelo prije otprilike pola godine, gdje se azuriraju mehanizmi i mijenjaju lanci.