Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

User avatar
-Chesterfield-
Posts: 6348
Joined: 04/08/2020 19:22

#7501 Re: Bášča

Post by -Chesterfield- »

Chloe wrote: 15/10/2024 14:12 Nađe se u bašti još plodova

Kolega @John Cleese :chmoljava:
Zovi našu kolegicu da vidi ( ako smiješ, ja ne smijem) :D

Image

Image
U mome zavičaju žene ovo povrće nazivaju mudonja.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7502 Re: Bášča

Post by Chloe »

-Chesterfield- wrote: 09/02/2025 11:03
Chloe wrote: 15/10/2024 14:12 Nađe se u bašti još plodova

Kolega @John Cleese :chmoljava:
Zovi našu kolegicu da vidi ( ako smiješ, ja ne smijem) :D

Image

Image
U mome zavičaju žene ovo povrće nazivaju mudonja.
Zanimljive te tvoje žene ... :D
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 6348
Joined: 04/08/2020 19:22

#7503 Re: Bášča

Post by -Chesterfield- »

Chloe wrote: 09/02/2025 16:58
-Chesterfield- wrote: 09/02/2025 11:03
Chloe wrote: 15/10/2024 14:12 Nađe se u bašti još plodova

Kolega @John Cleese :chmoljava:
Zovi našu kolegicu da vidi ( ako smiješ, ja ne smijem) :D

Image

Image
U mome zavičaju žene ovo povrće nazivaju mudonja.
Zanimljive te tvoje žene ... :D
https://www.agroshop.ba/proizvod/patlidzan-madona-2gr/

Lakše im bilo izgovarati. Valjda je to uzrok. :D
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7504 Re: Bášča

Post by Chloe »

:lol: :lol: nadam se da nema i drugog povrća koje im je teško izgovarati pa ga "preimenovale" :lol:
HelaS
Posts: 8500
Joined: 22/09/2018 13:21

#7505 Re: Bášča

Post by HelaS »

Dobrinja, Sarajevo... :-)

Image
Image
zippoo87
Posts: 17563
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#7506 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Krecu pripreme :lol:
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7507 Re: Bášča

Post by Chloe »

HelaS wrote: 05/03/2025 17:53 Dobrinja, Sarajevo... :-)

Image
Image
Vidjela sam to. Kako bih kažnjavala neurednost, smet ... sa merakom. :oops:
Nema savjesti građana, uvesti eko policiju i opleti po džepu.
Moenx
Posts: 1888
Joined: 26/06/2013 10:36

#7508 Re: Bášča

Post by Moenx »

zippoo87 wrote: 05/03/2025 18:48 Krecu pripreme :lol:
Da
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7509 Re: Bášča

Post by Chloe »

Baš me zanima, da li će loša ekonomska situacija povećati broj bašti u BiH .... :hm:
detroit-mercy
Posts: 16472
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#7510 Re: Bášča

Post by detroit-mercy »

Chloe wrote: 09/02/2025 17:10 :lol: :lol: nadam se da nema i drugog povrća koje im je teško izgovarati pa ga "preimenovale" :lol:
Krastavac :mrgreen:
zippoo87
Posts: 17563
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#7511 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Chloe wrote: 11/03/2025 12:37 Baš me zanima, da li će loša ekonomska situacija povećati broj bašti u BiH .... :hm:
Ne vjerujem. Ko je naucio jesti svoje domace,nastaviti ce to a ko je naucio ne raditi i sve kupovati,isto ce to nastaviti,nebitno po kojoj cijeni.

Ja sam danas posijao sjeme za rasadu...paradajz i chili paprike a obicne paprike kupim rasadu,mrsko mi u sobi praviti veliko "klijaliste" :D
Uskoro ice i oranje i sijanje krompira i luka...za nekih 15ak dana...kraj marta,pocetak aprila .
Nista puno ali dovoljno za kucnu upotrebu.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7512 Re: Bášča

Post by Chloe »

zippoo87 wrote: 12/03/2025 19:00
Chloe wrote: 11/03/2025 12:37 Baš me zanima, da li će loša ekonomska situacija povećati broj bašti u BiH .... :hm:
Ne vjerujem. Ko je naucio jesti svoje domace,nastaviti ce to a ko je naucio ne raditi i sve kupovati,isto ce to nastaviti,nebitno po kojoj cijeni.

Ja sam danas posijao sjeme za rasadu...paradajz i chili paprike a obicne paprike kupim rasadu,mrsko mi u sobi praviti veliko "klijaliste" :D
Uskoro ice i oranje i sijanje krompira i luka...za nekih 15ak dana...kraj marta,pocetak aprila .
Nista puno ali dovoljno za kucnu upotrebu.

Pretpostavljam da će tako biti ...

Sad si me podsjetio sa "klijalištem" na jednog doktora nauka u Hr, čovjek je u velikim projektima, i u jednoj grupi ga neko naljutio. U fazonu kako su glupost sjetve i domaća proizvodnja proizvoda. A jest' ispisao poduži post, naružio ih, ali me nasmijala fotka, pored umjetničkih djela, skulptura, ćupova stoje gajbe u koje je posijao sjeme ... 😂
zippoo87
Posts: 17563
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#7513 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Chloe wrote: 12/03/2025 20:10
zippoo87 wrote: 12/03/2025 19:00
Chloe wrote: 11/03/2025 12:37 Baš me zanima, da li će loša ekonomska situacija povećati broj bašti u BiH .... :hm:
Ne vjerujem. Ko je naucio jesti svoje domace,nastaviti ce to a ko je naucio ne raditi i sve kupovati,isto ce to nastaviti,nebitno po kojoj cijeni.

Ja sam danas posijao sjeme za rasadu...paradajz i chili paprike a obicne paprike kupim rasadu,mrsko mi u sobi praviti veliko "klijaliste" :D
Uskoro ice i oranje i sijanje krompira i luka...za nekih 15ak dana...kraj marta,pocetak aprila .
Nista puno ali dovoljno za kucnu upotrebu.

Pretpostavljam da će tako biti ...

Sad si me podsjetio sa "klijalištem" na jednog doktora nauka u Hr, čovjek je u velikim projektima, i u jednoj grupi ga neko naljutio. U fazonu kako su glupost sjetve i domaća proizvodnja proizvoda. A jest' ispisao poduži post, naružio ih, ali me nasmijala fotka, pored umjetničkih djela, skulptura, ćupova stoje gajbe u koje je posijao sjeme ... 😂
Haha tako ja napravim na spratu kuce,sredjeno sve ali niko ne zivi...napravim kao sator od susila za ves...ispod dole stavim drvenu podlogu i stavim 2 sijalice po 100W za grijanje i prekrijem onim najlonom za krecenje . Te dvije sijalice dovoljno griju i napravi se takva dobra vlaga...da paradajz izbije za 6-7 dana a nekada i prije a paprikama treba malo vise,10ak dana i onda ih tu tako drzim nekih 20ak dana i pikiram dalje u casice od 150-200ml,one bijele i onda napravim u aprilu vani malo plastenik,da to na prirodnom suncu ojaca i razvije se do sadnje u zemlju:
Obzirom da ja sadim oko 200 sadnica paradajza..ustedim samo na rasadi 150-200 KM ,a koristim svoja sjemena,koja proizvedem u aktuelnoj sezoni.
Imam 4 vrste paradajza uvijek,koji sadim
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7514 Re: Bášča

Post by Chloe »

Mislim da kad insan zagrize u to, osjeti okus domaćeg, sa spoznajom da zna šta jede, jednostavno je kupovno od po volje. 🤷
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.
zippoo87
Posts: 17563
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#7515 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Chloe wrote: 12/03/2025 20:35 Mislim da kad insan zagrize u to, osjeti okus domaćeg, sa spoznajom da zna šta jede, jednostavno je kupovno od po volje. 🤷
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.
I kod mene ima jabucar,ima volovsko jer je on najotporniji od svih,ima neki rozi kao volovsko ali krupan i jos neki...ne znam im sada nazive tacno ali svi su krupni,mesnati i socni...jer mi pravimo sosove i drugu zimnicu od paradajza najvise...ja sam od jesenas do danas pojeo nekih 30l sosa :D
Samo paradajz i chili paprikice u njemu ali blago ljuto,nisam sam...ja jedem chilije onako uz svaki obrok,pa pojacam ljutinu.
Sljivar je dobar i za sosove,jer je gust i nema puno vode...kod ovog drugog,omjer za sosove je 3/1...ali bude dosta paradajza pa se ne gleda na to :D
A sljivar je mesnat ali sitan.
Paprike se sade roge i babura ili ona zuta siljata ...to su sve hibridi,ko ce im znati nazive :D
Problem je samo sto ja vec godinama unazad ne budem preko ljeta kuci,da to jedem i to mi najvise nedostaje preko ljeta...ali eto,zimnicu makar jedem :-D
Pripremim sve,posadim,namontiram i odem a mati preuzme onda navodnjavanje,berbu i pravljenje zminice :lol: :lol:
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 81775
Joined: 03/10/2011 20:11

#7516 Re: Bášča

Post by Chloe »

zippoo87 wrote: 12/03/2025 23:18
Chloe wrote: 12/03/2025 20:35 Mislim da kad insan zagrize u to, osjeti okus domaćeg, sa spoznajom da zna šta jede, jednostavno je kupovno od po volje. 🤷
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.
I kod mene ima jabucar,ima volovsko jer je on najotporniji od svih,ima neki rozi kao volovsko ali krupan i jos neki...ne znam im sada nazive tacno ali svi su krupni,mesnati i socni...jer mi pravimo sosove i drugu zimnicu od paradajza najvise...ja sam od jesenas do danas pojeo nekih 30l sosa :D
Samo paradajz i chili paprikice u njemu ali blago ljuto,nisam sam...ja jedem chilije onako uz svaki obrok,pa pojacam ljutinu.
Sljivar je dobar i za sosove,jer je gust i nema puno vode...kod ovog drugog,omjer za sosove je 3/1...ali bude dosta paradajza pa se ne gleda na to :D
A sljivar je mesnat ali sitan.
Paprike se sade roge i babura ili ona zuta siljata ...to su sve hibridi,ko ce im znati nazive :D
Problem je samo sto ja vec godinama unazad ne budem preko ljeta kuci,da to jedem i to mi najvise nedostaje preko ljeta...ali eto,zimnicu makar jedem :-D
Pripremim sve,posadim,namontiram i odem a mati preuzme onda navodnjavanje,berbu i pravljenje zminice :lol: :lol:
Svaka čast, i to je velika pomoć. :thumbup: :-D
Post Reply