U mome zavičaju žene ovo povrće nazivaju mudonja.
Bášča
Moderator: anex
- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
#7502 Re: Bášča
Zanimljive te tvoje žene ...

- -Chesterfield-
- Posts: 6348
- Joined: 04/08/2020 19:22
#7503 Re: Bášča
https://www.agroshop.ba/proizvod/patlidzan-madona-2gr/
Lakše im bilo izgovarati. Valjda je to uzrok.

- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
#7504 Re: Bášča



- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
-
- Posts: 1888
- Joined: 26/06/2013 10:36
- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
#7509 Re: Bášča
Baš me zanima, da li će loša ekonomska situacija povećati broj bašti u BiH .... 

-
- Posts: 16472
- Joined: 07/04/2009 16:54
- Location: povis jajca
-
- Posts: 17563
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#7511 Re: Bášča
Ne vjerujem. Ko je naucio jesti svoje domace,nastaviti ce to a ko je naucio ne raditi i sve kupovati,isto ce to nastaviti,nebitno po kojoj cijeni.
Ja sam danas posijao sjeme za rasadu...paradajz i chili paprike a obicne paprike kupim rasadu,mrsko mi u sobi praviti veliko "klijaliste"

Uskoro ice i oranje i sijanje krompira i luka...za nekih 15ak dana...kraj marta,pocetak aprila .
Nista puno ali dovoljno za kucnu upotrebu.
- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
#7512 Re: Bášča
zippoo87 wrote: ↑12/03/2025 19:00Ne vjerujem. Ko je naucio jesti svoje domace,nastaviti ce to a ko je naucio ne raditi i sve kupovati,isto ce to nastaviti,nebitno po kojoj cijeni.
Ja sam danas posijao sjeme za rasadu...paradajz i chili paprike a obicne paprike kupim rasadu,mrsko mi u sobi praviti veliko "klijaliste"
Uskoro ice i oranje i sijanje krompira i luka...za nekih 15ak dana...kraj marta,pocetak aprila .
Nista puno ali dovoljno za kucnu upotrebu.
Pretpostavljam da će tako biti ...
Sad si me podsjetio sa "klijalištem" na jednog doktora nauka u Hr, čovjek je u velikim projektima, i u jednoj grupi ga neko naljutio. U fazonu kako su glupost sjetve i domaća proizvodnja proizvoda. A jest' ispisao poduži post, naružio ih, ali me nasmijala fotka, pored umjetničkih djela, skulptura, ćupova stoje gajbe u koje je posijao sjeme ...
-
- Posts: 17563
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#7513 Re: Bášča
Haha tako ja napravim na spratu kuce,sredjeno sve ali niko ne zivi...napravim kao sator od susila za ves...ispod dole stavim drvenu podlogu i stavim 2 sijalice po 100W za grijanje i prekrijem onim najlonom za krecenje . Te dvije sijalice dovoljno griju i napravi se takva dobra vlaga...da paradajz izbije za 6-7 dana a nekada i prije a paprikama treba malo vise,10ak dana i onda ih tu tako drzim nekih 20ak dana i pikiram dalje u casice od 150-200ml,one bijele i onda napravim u aprilu vani malo plastenik,da to na prirodnom suncu ojaca i razvije se do sadnje u zemlju:Chloe wrote: ↑12/03/2025 20:10zippoo87 wrote: ↑12/03/2025 19:00Ne vjerujem. Ko je naucio jesti svoje domace,nastaviti ce to a ko je naucio ne raditi i sve kupovati,isto ce to nastaviti,nebitno po kojoj cijeni.
Ja sam danas posijao sjeme za rasadu...paradajz i chili paprike a obicne paprike kupim rasadu,mrsko mi u sobi praviti veliko "klijaliste"
Uskoro ice i oranje i sijanje krompira i luka...za nekih 15ak dana...kraj marta,pocetak aprila .
Nista puno ali dovoljno za kucnu upotrebu.
Pretpostavljam da će tako biti ...
Sad si me podsjetio sa "klijalištem" na jednog doktora nauka u Hr, čovjek je u velikim projektima, i u jednoj grupi ga neko naljutio. U fazonu kako su glupost sjetve i domaća proizvodnja proizvoda. A jest' ispisao poduži post, naružio ih, ali me nasmijala fotka, pored umjetničkih djela, skulptura, ćupova stoje gajbe u koje je posijao sjeme ...![]()
Obzirom da ja sadim oko 200 sadnica paradajza..ustedim samo na rasadi 150-200 KM ,a koristim svoja sjemena,koja proizvedem u aktuelnoj sezoni.
Imam 4 vrste paradajza uvijek,koji sadim
- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
#7514 Re: Bášča
Mislim da kad insan zagrize u to, osjeti okus domaćeg, sa spoznajom da zna šta jede, jednostavno je kupovno od po volje. 
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.
-
- Posts: 17563
- Joined: 13/05/2009 19:04
- Location: TK
#7515 Re: Bášča
I kod mene ima jabucar,ima volovsko jer je on najotporniji od svih,ima neki rozi kao volovsko ali krupan i jos neki...ne znam im sada nazive tacno ali svi su krupni,mesnati i socni...jer mi pravimo sosove i drugu zimnicu od paradajza najvise...ja sam od jesenas do danas pojeo nekih 30l sosaChloe wrote: ↑12/03/2025 20:35 Mislim da kad insan zagrize u to, osjeti okus domaćeg, sa spoznajom da zna šta jede, jednostavno je kupovno od po volje.
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.

Samo paradajz i chili paprikice u njemu ali blago ljuto,nisam sam...ja jedem chilije onako uz svaki obrok,pa pojacam ljutinu.
Sljivar je dobar i za sosove,jer je gust i nema puno vode...kod ovog drugog,omjer za sosove je 3/1...ali bude dosta paradajza pa se ne gleda na to

A sljivar je mesnat ali sitan.
Paprike se sade roge i babura ili ona zuta siljata ...to su sve hibridi,ko ce im znati nazive

Problem je samo sto ja vec godinama unazad ne budem preko ljeta kuci,da to jedem i to mi najvise nedostaje preko ljeta...ali eto,zimnicu makar jedem

Pripremim sve,posadim,namontiram i odem a mati preuzme onda navodnjavanje,berbu i pravljenje zminice


- Chloe
- Photo mod
- Posts: 81775
- Joined: 03/10/2011 20:11
#7516 Re: Bášča
Svaka čast, i to je velika pomoć.zippoo87 wrote: ↑12/03/2025 23:18I kod mene ima jabucar,ima volovsko jer je on najotporniji od svih,ima neki rozi kao volovsko ali krupan i jos neki...ne znam im sada nazive tacno ali svi su krupni,mesnati i socni...jer mi pravimo sosove i drugu zimnicu od paradajza najvise...ja sam od jesenas do danas pojeo nekih 30l sosaChloe wrote: ↑12/03/2025 20:35 Mislim da kad insan zagrize u to, osjeti okus domaćeg, sa spoznajom da zna šta jede, jednostavno je kupovno od po volje.
Jedne godine sam imala preko deset vrsti paradajza, na kraju svela na jabučar, Volosko srce i cherry ... Ove ću godine probati sijati šljivar, najbolji je za "konzerviranje" pa mljeti za pizzu, lazanje i općenito za umake.
Samo paradajz i chili paprikice u njemu ali blago ljuto,nisam sam...ja jedem chilije onako uz svaki obrok,pa pojacam ljutinu.
Sljivar je dobar i za sosove,jer je gust i nema puno vode...kod ovog drugog,omjer za sosove je 3/1...ali bude dosta paradajza pa se ne gleda na to
A sljivar je mesnat ali sitan.
Paprike se sade roge i babura ili ona zuta siljata ...to su sve hibridi,ko ce im znati nazive
Problem je samo sto ja vec godinama unazad ne budem preko ljeta kuci,da to jedem i to mi najvise nedostaje preko ljeta...ali eto,zimnicu makar jedem![]()
Pripremim sve,posadim,namontiram i odem a mati preuzme onda navodnjavanje,berbu i pravljenje zminice![]()
![]()

