Barijatrijska hirurgija u BiH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#1 Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

Za one koji ne znaju ovo je grana abdominalne hirurgije kojoj je cilj liječenje pretilosti. Ako neko gleda emisiju Sve u svemu na BHT1 o Kenanu Kestendžiću znaće o čemu govorim :-D .

Postoje tri vrste operacija koje se rade kod nas: postavljanje podesive trakice, vertikalna resekcija (sleeve) i gastrički bajpas.

U Sarajevu se za sada radi samo ova zadnja (i najkomplikovanija) procedura i to u Općoj Bolnici ”Prim. Dr. A. Nakaš” (pogledati OVDJE i OVDJE). Ova usluga se naplaćuje i to oko 6,000 KM za stanovnike KS ili oko 8,000 KM za ostale. Mislim da je nemoguće ići preko Zavoda.

Ono što je javnosti manje poznato je činjenica da su sve tri vrste operacija dostupne i na UKC Tuzla. Barijatrijski tim vodi dr. Fuad Pašić, a asistira dr. Miroslav Bekavac Bešlin, koji je barijatrijski hirurg br. 1 u Hrvatskoj. Operaciju je moguće dobiti preko Zavoda za zdravstveno osiguranje (svi pacijenti su to do sada i uspjeli), i potrebno je uraditi cijeli niz nalaza prije operacije (vjerujem da je i u Sarajevu tako).

Pošto sam u predoperativnoj fazi prikupljanja nalaza svima koji su zainteresirani mogu objasniti proceduru na KBC Tuzla. Što se tiče Sarajeva ne mogu pomoći, ali sam ostavila linkove na kojima se može dobiti dosta informacija.

Glavni preduslovi za bilo koju od barijatrijskih procedura su:
1. BMI 40 ili BMI 35 sa pridruženim komorbiditetima (povišen šećer, povišen pritisak i ostali simptomi metaboličkog sindroma)
2. nepostojanje drugih smetnji koje mogu uzrokovati pretilost. Ovdje se radi o poremećajima štitne i nadbubrežne žlijezde, te hipofize (utvrđuje se serijom nalaza koji se rade u predoperativnom periodu)
3. neuspjeli pokušaji mršavljenja, tj. onaj famozni jo-jo sindrom.
4. zeleno svjetlo psihologa i psihijatra.
5. volja da se skine određeni broj kilograma prije same operacije

Što se tiče procedure u Tuzli, imam sve kontakte i mogu ih proslijediti ozbiljno zainteresiranima (ne bih baš privatne brojeve telefona i e-mail adrese ostavljala javno).

Što se tiče komentiranja na ovu osjetljivu temu, molim vas da se okanite komentara "jedite manje, pa ćete smršati"-iza pretilosti osoba koje trebaju ovakvu vrstu pomoći stoji puno više od pukog punjenja tanjira. Razlozi su individualni, kao i nivo motivacije za mršavljenje.

Svi savjeti na polju zdrave hrane i tjelesne aktivnosti su dobrodošli, jer svaki barijatrijski pacijent mora biti svjestan da je bez promjene stila života ova operacija uzaludno trošenje vremena.

PS

Kada sam prvi put posjetila hirurga moj BMI je bio 47,8. Nakon 3 mjeseca ganjanja nalaza, dijete i vrhunske motivacije :D moj BMI je 42,3 (-16,7 kg). Planiram ga do operacije spustiti na 41 (cca. -20 kg), mada je skidanje kilograma opasno usporilo (organizam se buni, a i ja malčice više jedem :roll: ), i tako olakšati samu operaciju ugradnje podesive trakice.

Pozdrav svima :run:
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#2 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

sto se tice operacije ona je jedino rjesenje za osobe sa BMI 40 i preko, i daje fenomenalne rezultate,naravno poslije operacije covjek mora da bude spreman i na promjenu zivotnih navika .

16 nov aBd idem na pomenutu operaciju trenutno sam na dijeti da bih izgubio 10 % svoje tezeni prije operacije . Javim rezultate ;)
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#3 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

mislis

Ne znam gdje je tvoja poznanica radila operaciju, ali koliko sam ja skontala na našim prostorima (BiH i Hr) se insistira na zelenom svjetlu od psihologa i psihijatra.

Ovdje se ne radi o rutinskom već o vrlo temeljitom pregledu, koji se sastoji od serije psihotestova i razgovora, kao i o postoperativnom praćenju. Znam da u Hr postoje osobe kojima nisu odobrili operacije upravo zbog nedobijanja odobrenja od ova dva člana barijatrijskog tima. Možda je tvojoj poznanici nedostajalo ovako nešto. Činjenica je (od koje ne može niko pobjeći) da pretile osobe, osim ako se ne radi o poremećaju žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, imaju emocionalne probleme i da hranu korisimo kao 'lijek'. I samo osoba spremna da se suoči sa svojim problemima može dobiti odobrenje za operaciju.

arte.fakt

drago mi je što si odlučio, kako moj hirurg kaže (za mene), spasiti svoj život i nešto poduzeti.
Meni su dijagnosticirali predijabetes (ili preddijabetes...šta je tačno?) i uspaničila sam se, jer je on, pored moždanih i srčanih udara, glavni 'ubica' u mojoj porodici i to me je pokrenulo.

Ako želiš javi mi se na PM da se čujemo i razmjenimo iskustva, a i međusobna podrška nije na odmet :D .

Želim ti svu sreću i što brži dolazak do cilja....zdravlja i težine kojom ćeš biti zadovoljan.
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#4 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

mislis wrote:nije je radila u bosni, ali svugdje je to isto u pet deka, ti testovi
mozes ti biti i prespreman za nesto iz jedne perspektive ali zivot se konstantno
mijenja i nepredvidiv je.
za mnoge ovde je to veoma unosan bisnis i uvijerena sam da sa isto ulozenog truda ces gubiti kilograme i bez operacije.
interesantan blog ako vam engleski nije nepoznanica

http://gastricbypasstruth.com/

opet da naglasim svako vam dobro
informisite se o svemu, o prednostima koje ce te prihvatiti objerucke i o nezeljenim posljedicama
sa kojima cete se morati boriti svakodnevno da bi uzivali u prvima.
pratim ovo jer imam mladu dragu osobu u bosni koja bi trebala pod hitno smrsati sa gastro ili bez,
ali sad za sad se ne osvrce uopste na buduce zdravstvene probleme :(
bas jucer sam bio na jednom razgovoru sto se tice operacije. Da se razumijemo svako ko ima BMI preko 40 se tretira kao hronicni bolesnik.Mozda je ova operacija na balkanu tek pocela ali recimo u skandinaviji se prakticira vec oko 20-tak godina ljudi imaju ogromno iskustvo godisnje se uradi na hiljade operacija i rezultati su fantasticni.Juce je prezentirana jedna studija uradjena na osnovu podataka iz proteklih 15 godina rezultati su vise nego odlicni.Nezeljene posljedice su da budes totalni kreten pa da nastavis sa zderanjem i ako ti tijelo salje bolne signale da prestanes . Sam podatak da se operisanim ljudima zivot produzi da za godinu dana dijabetes tip 2 nestane.Da se smanji rizik za tumor za odredjenu vrste tumora cak za 50 % do duse samo kod zena ...
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#5 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

Image
User avatar
PeshtA
Posts: 279
Joined: 28/09/2006 23:24
Location: Kuwait

#6 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by PeshtA »

Beaddy wrote: Što se tiče komentiranja na ovu osjetljivu temu, molim vas da se okanite komentara "jedite manje, pa ćete smršati"-iza pretilosti osoba koje trebaju ovakvu vrstu pomoći stoji puno više od pukog punjenja tanjira. Razlozi su individualni, kao i nivo motivacije za mršavljenje.
Nemoj sta hatoriti ali moram.
Bio sam uvijek buco cijelog djetinjstva. 1995 sam ranjen, mjesecima nisam iz kuce izlazio, tada sam se poceo ekstremno debljati.
Juni 2009 ja sam imao BMI 52
Razmisljao sam o svakakvim operacijama i svemu i svacemu nema tablete koju nisam probao ni dijete takodjer.
I nista.
Dok mi nije jednom dosadilo SVE i dok nisam podvukao crtu. U decembru prosle godine sam krenuo ozbiljno i snazno na rjesenje tog problema koji me citav zivot pratio.

Svaki dan izmedju 6 do 12 kilometara pjesacenja, ogranicen unos kalorija 1000-2000 maximalno dnevno.
Moram naglasiti ono sto onaj Kestendzic govori 3500-4000 kalorija koje je on unosio dnevno nema veze nikakve. 3,5-4 hiljade kalorija su nista, mozda je on unosio dnevno svojim nacinom ishrane i preko 10 hiljada pa da je dosao u situaciju u koju jeste.

Bio sam ocajan, i spreman na sve, ali sam upoznao osobu koja je imala gastric bypass. I rekao sam sebi, radije cu umrijeti sutra od infarkta ali TO necu uraditi. Nakon bajpasa tvoj zivot je bajpas i samo bajpas. Kolicina depresije i nemogucnosti obavljanja cak i nekih normalnih zivotnih funkcija kod pacijenata koji su obavili tu operaciju je u najmanju rijec jedan tuzan podatak. Vise NIKADA neces moci pojesti normalan obrok. Izgledat ces kao zombi. Taj moj prijatelj je uradio cak tu manju proceduru mini-bypass ili gastric sleeve bypass za razliku od ovoga koji se radi kod nas. Covjek izgleda jadno, nema snage da se nasmije, smrsao jeste, depresivan je vise nego kad je imao prekomjernu tjelesnu tezinu. Jedna tuzna skroz pojava. Jedan od standardnih rezultata gastric-bypassa je neuhranjenost hronicna.

Ja sam vidio, razmislio, odustao.

Danas nakon 11 mjeseci truda imam preko 60 kila manje. BMI mi je 37. Nosio sam farmerke br 60 sada nosim 42. Planiram uskoro odraditi tummy tuck da se rjesim viska koze i onda ako Bog da i ispod 38 da odem :)

Karakter, vjera u Boga, iskrena dova i trud je ono sto je meni pomoglo.

I sada kad se osvrnem, nije mi bilo uopste tesko. Svi "treninzi" koje sam radio bili su samo ono sto sam cijeli zivot zbog svoje lijenosti izbjegavao. Nisam radio uopste neke extremne vjezbe samo jednostavno ono sto svacijem tijelu treba kad je u pitanju dnevna fizicka aktivnost.

Vidim da si ti vec izgubila 16 kg, znaci mozes. Moj ti je savjet nemoj to sebi uraditi, nemoj da ti se zivot okrece oko blendera/mixera ili kako god vec zoves ono sto ces koristiti cijeli zivot nakon bypassa.

Iskren pozdrav
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#7 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

PeshtA wrote:
Beaddy wrote: Što se tiče komentiranja na ovu osjetljivu temu, molim vas da se okanite komentara "jedite manje, pa ćete smršati"-iza pretilosti osoba koje trebaju ovakvu vrstu pomoći stoji puno više od pukog punjenja tanjira. Razlozi su individualni, kao i nivo motivacije za mršavljenje.
Nemoj sta hatoriti ali moram.
Bio sam uvijek buco cijelog djetinjstva. 1995 sam ranjen, mjesecima nisam iz kuce izlazio, tada sam se poceo ekstremno debljati.
Juni 2009 ja sam imao BMI 52
Razmisljao sam o svakakvim operacijama i svemu i svacemu nema tablete koju nisam probao ni dijete takodjer.
I nista.
Dok mi nije jednom dosadilo SVE i dok nisam podvukao crtu. U decembru prosle godine sam krenuo ozbiljno i snazno na rjesenje tog problema koji me citav zivot pratio.

Svaki dan izmedju 6 do 12 kilometara pjesacenja, ogranicen unos kalorija 1000-2000 maximalno dnevno.
Moram naglasiti ono sto onaj Kestendzic govori 3500-4000 kalorija koje je on unosio dnevno nema veze nikakve. 3,5-4 hiljade kalorija su nista, mozda je on unosio dnevno svojim nacinom ishrane i preko 10 hiljada pa da je dosao u situaciju u koju jeste.

Bio sam ocajan, i spreman na sve, ali sam upoznao osobu koja je imala gastric bypass. I rekao sam sebi, radije cu umrijeti sutra od infarkta ali TO necu uraditi. Nakon bajpasa tvoj zivot je bajpas i samo bajpas. Kolicina depresije i nemogucnosti obavljanja cak i nekih normalnih zivotnih funkcija kod pacijenata koji su obavili tu operaciju je u najmanju rijec jedan tuzan podatak. Vise NIKADA neces moci pojesti normalan obrok. Izgledat ces kao zombi. Taj moj prijatelj je uradio cak tu manju proceduru mini-bypass ili gastric sleeve bypass za razliku od ovoga koji se radi kod nas. Covjek izgleda jadno, nema snage da se nasmije, smrsao jeste, depresivan je vise nego kad je imao prekomjernu tjelesnu tezinu. Jedna tuzna skroz pojava. Jedan od standardnih rezultata gastric-bypassa je neuhranjenost hronicna.

Ja sam vidio, razmislio, odustao.

Danas nakon 11 mjeseci truda imam preko 60 kila manje. BMI mi je 37. Nosio sam farmerke br 60 sada nosim 42. Planiram uskoro odraditi tummy tuck da se rjesim viska koze i onda ako Bog da i ispod 38 da odem :)

Karakter, vjera u Boga, iskrena dova i trud je ono sto je meni pomoglo.

I sada kad se osvrnem, nije mi bilo uopste tesko. Svi "treninzi" koje sam radio bili su samo ono sto sam cijeli zivot zbog svoje lijenosti izbjegavao. Nisam radio uopste neke extremne vjezbe samo jednostavno ono sto svacijem tijelu treba kad je u pitanju dnevna fizicka aktivnost.

Vidim da si ti vec izgubila 16 kg, znaci mozes. Moj ti je savjet nemoj to sebi uraditi, nemoj da ti se zivot okrece oko blendera/mixera ili kako god vec zoves ono sto ces koristiti cijeli zivot nakon bypassa.

Iskren pozdrav
odlicno .. super vijest ali tu ima jedan problem ja sam prosle godine smrsao 30 kg da bih ove godine vratio 40 ... nije problem u mrsanju problem je o odrzavanju tjelesne tezine .
User avatar
PeshtA
Posts: 279
Joined: 28/09/2006 23:24
Location: Kuwait

#8 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by PeshtA »

Ali ne smijes prestati. da SMO cijeli zivot se hranili kako treba i odrzavali nivo fizickih aktivnosti nebi se ni doveli u tu situaciju. Sve ja to znam, ja sam jedan od onih koji kad se napije vode dobije kilu ali ... nema predaje nema povlacenja - treci deo :)

Ni gastric bypass nije sto bi hitler reko konacno rjesenje. Kad ti milku danas smazes ne pomoze ti nijedan bajpas.
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#9 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

PeshtA wrote:Ali ne smijes prestati. da SMO cijeli zivot se hranili kako treba i odrzavali nivo fizickih aktivnosti nebi se ni doveli u tu situaciju. Sve ja to znam, ja sam jedan od onih koji kad se napije vode dobije kilu ali ... nema predaje nema povlacenja - treci deo :)

Ni gastric bypass nije sto bi hitler reko konacno rjesenje. Kad ti milku danas smazes ne pomoze ti nijedan bajpas.
statistika i cinjenice govore drugacije ... naravno i mala kolicina hrane ako je kaloricna nije rjesenje ... ali moras biti svjestan da ima ljudi koji nisu u stanju da imaju fizicku aktivnost ...





[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z9x6FdE5LGU&feature=fvst[/youtube]
User avatar
PeshtA
Posts: 279
Joined: 28/09/2006 23:24
Location: Kuwait

#10 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by PeshtA »

Svako, izuzev ljudi koji imaju neki hendikep je u mogucnosti da ima fizicku aktivnost. Pocetci su teski ali ...
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#11 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

mislis

Možda testovi jesu ili nisu isti, ne možemo znati. Ono što je meni bitno u cijeloj ovoj priči je da će me psiholog pratiti postoperativno i već mi je predložila odlazak psihologu dva puta mjesečno poslije operacije. Slažem se s njenim mišljenjem, jer znam da ovaj trnoviti put ne mogu proći sama. Prijatelji su divni i pomažu i podržavaju koliko mogu, ali profesionalac je jedina osoba koja ti može pomoći prodrijeti u srž problema.

Za informiranje se slažem-niko pametan ne bi trebao grlom u jagode. Već odavno pratim forum.hr (između ostalih i ovaj topik na bypassu, jer sam mislila da će ovo biti moja operacija). Slagaće ko kaže da ne može biti problema....može! Čak i kod ugradnje podesive trakice koja se izvodi bez ijednog reza na probavnom traktu...i kod sleeva....a najviše kod bajpasa.

I postoperativno nije sve bajka.

Pacijenti sa trakicom (lapband) imaju problema ako dođe do prejedanja (ovdje se često radi o malenom zalogaju) i može doći do povraćanja. Previše povraćanja vodi do skliznuća trakice. Trakica može erodirati kroz stijenku želuca. Prejedanjem se dio znad trakice može proširiti. Nedovoljnim žvakanjem krute hrane moguće je da se ona zaglavi u prolazu koji stvori trakica.

Pacijenti sa sleevom i bajpasom mogu imati postoperativno krvarenje, prejedanjem mogu proširiti želudac i imati brojne komplikacije. Kod bajpasa je potrebno doživotno uzimati vitaminske suplemente i primati mjesečne injekcije B12 koji je poslije operacije nemoguće apsorbirati (apsorbira se na zaobiđenom dvanaestopalačnom crijevu).

Sve je moguće!

Ali ako se operacija ne uradi najvjerovatniji ishod je hrpa metaboličkih poremećaja i rana smrt.

PeshtA

Ne mogu ti ništa hatoriti, čak i da želim ;-) .

Sve što ti mogu reći je "Svaka čast!". Ti spadaš u onih 5% koji imaju izrazito visok BMI i uspjeli su sami. Ja sam, nažalost, u onih ostalih 95%. Do sada sam sve zajedno smršala najmanje 60kg i vratila ih.

I ja ne radim bajpas, već ugradnju podesive švedske trakice.
Image

I nisu svi barijatrijski pacijenti tužne pojave i ne izgledaju k'o zombiji (kako kažeš). Odi na onaj gore link (forum.hr) i pročitaj priče žena I(98% je baš žena) koje su radile bajpas. Neke su imale komplikacije, kod nekih je prošlo glatko. Neke su su s lakoćom skinule višak, neke su se patile. Ali bi ih 99% ponovno uradilo isto.

Niti jedna od barijatrijskih operacija nije čarobni štapić koji će riješiti sve probleme u nečijem životu, već pomoć za dolazak do cilja. Baš kao ni što štaka neće izliječiti slomljenu nogu, ali će pomoći procesu zarastanja kosti.

A život će mi se, kao i do sad, vrtiti oko hrane, ali ovaj put u pozitivnom smislu. Pa zar se i tebi ne dešava isto? Brojiš li kalorije sada i paziš šta jedeš? Sigurna sam da se nisi vratio starim navikama. Po čemu je to drugačije od 'vrćenja' oko blendera?

Nemoj šta hatoriti ;-) ...kod mene što na umu to na drumu :mrgreen:

BTW kako se kreću cijene tummy tuck-a kod nas? Da počnem štediti unaprijed :-D . Imaću puno za tuck in.

Bilo bi dobro kad bi ovaj topik postao mjesto okupljanja, kako barijatrijski pacijenata, tako i ostalih koji mršave (ili su smršali), sa dobrim savjetima o prehrani i vježbama. Kad smo kod vježbi, ja ne znam gdje da počnem? Imam problem, jer me boli desna peta kada dugo stojim ili hodam (moraću sačekati bar još 10-ak kg dole da počnem). Bazen bi bio idealan, ali ga kod mene nema.Ima li ko kakav savjet? Hvala unaprijed :D .
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#12 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

Zaboravih napisati, pa da dodam.

U toku postavljanje trakice hirurg će mi ukloniti i žučnu kesicu (ili kamenolom kako je zovem :D ) koja me je jednom strpala na infektivno na 6 dana (žuta k'o limun, a niko ne zna šta mi je) i pokušati riješiti hijatalnu herniju zbog koje sam se budila noću grcajući u želučanoj kiselini (ovo prestalo kad sam smanjila zapreminu obroka).

Tako da je moja operacija 3 u 1, što je odlično, jer ne znam kad bih se odlučila na samu operaciju žuči (možda kad me opet strpa u bolnicu).

I da ne zaboravim, večeras u 18:00 je bila vanredna emisija Sve u svemu. Kenan je operisan (bravo Kenane!) i dobro je. Stvarno mu želim da uspije u svom naumu. Ono što je meni zaparalo uši je da su nam naše dike na BHT1 stvarno slabo informisane....o bajpasu govore kao o podvezivanju želuca (netačno) i busaju se u prsa da je bajpas prvi put na Balkanu urađen baš u Općoj bolnici (opet netačno, u Zagrebu se radi barem od 2008.). Nije da nisam patriot (jesam :D ), ali mi ovakve dezinformacije jako smetaju.
User avatar
dadoka84
Posts: 3476
Joined: 04/08/2006 00:30

#13 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by dadoka84 »

probaj sa tenama koje imaju zracni djon tj petu, ali provjeri prvo ima li weight limit. probaj setati po travi a ne po tvrdoj podlozi. posto o ja cijeli zivot kuburim sa kilama meni je livada super za trcanja i hodanja. cak i na pokretnoj traci nekad imam bolove u nogama. mene sad vadi teretana i fudbal, prosle godine sam imao preko 122kg a sad oko 98 a sve to na 176 cm visine. sretno.
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#14 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

dadoka84 wrote:probaj sa tenama koje imaju zracni djon tj petu, ali provjeri prvo ima li weight limit. probaj setati po travi a ne po tvrdoj podlozi. posto o ja cijeli zivot kuburim sa kilama meni je livada super za trcanja i hodanja. cak i na pokretnoj traci nekad imam bolove u nogama. mene sad vadi teretana i fudbal, prosle godine sam imao preko 122kg a sad oko 98 a sve to na 176 cm visine. sretno.
Hvala na savjetima...poslušaću te.

Nama barem trave ne fali...i brda za malo jaču vježbu :lol: .

Btw iste smo visine, ali bih ja bila presretna da sam tvoje težine :D
User avatar
dadoka84
Posts: 3476
Joined: 04/08/2006 00:30

#15 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by dadoka84 »

znoj :) bice i manje abd. samo upornosti, a svaka kila je nagrada za sebe. meni je pomogao program na pc-fitness assistant. crta grafikone tezine, goals isl.
Wind
Posts: 1429
Joined: 31/10/2008 22:28

#16 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Wind »

Sretno svima i samo naprijed!

Morate biti uporni i izdrzati sve to, sto god da odlucitie. Uostalom sebi ste najvazniji i zato se ne predajite. A moje neko misljenje je...operacija kao zadnja opcija. Probajte prije toga sve sto mozete jer operativni zahvat nista sam ne rijesava, opet cete morati imati poseban rezim ishrane i kretanja.

:thumbup: :bih:
User avatar
PeshtA
Posts: 279
Joined: 28/09/2006 23:24
Location: Kuwait

#17 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by PeshtA »

Beaddy wrote:mislis

A život će mi se, kao i do sad, vrtiti oko hrane, ali ovaj put u pozitivnom smislu. Pa zar se i tebi ne dešava isto? Brojiš li kalorije sada i paziš šta jedeš? Sigurna sam da se nisi vratio starim navikama. Po čemu je to drugačije od 'vrćenja' oko blendera?

Nemoj šta hatoriti ;-) ...kod mene što na umu to na drumu :mrgreen:

BTW kako se kreću cijene tummy tuck-a kod nas? Da počnem štediti unaprijed :-D . Imaću puno za tuck in.

Bilo bi dobro kad bi ovaj topik postao mjesto okupljanja, kako barijatrijski pacijenata, tako i ostalih koji mršave (ili su smršali), sa dobrim savjetima o prehrani i vježbama. Kad smo kod vježbi, ja ne znam gdje da počnem? Imam problem, jer me boli desna peta kada dugo stojim ili hodam (moraću sačekati bar još 10-ak kg dole da počnem). Bazen bi bio idealan, ali ga kod mene nema.Ima li ko kakav savjet? Hvala unaprijed :D .
Vrti se moze se reci ali oko odabira zdrave hrane, kolicinski vise nemam nagon da se prejedam, da li se zeludac nakon ovu godinu mozda malo i smanjio ako je to moguce uopste, mozda ... ali jednostavno izbjegavam ono sto svi znamo da je ne zdravo. Vratim se ponekad jednom mjesecno starim navikama bas se napucam ono necega nezdravog pa se onda opet heftu cijelu kajem :D sad za sad je dobro zadnja 3 mjeseca stojim na istoj tezini a odrzavam je jedino treningom ako mi se jede hamburger ja ga i pojedem ali zato odhodam/odbiciklisem :) /istrcim ga sledece vece.

SveCka trakica?
Je li to ono sto pune onom tekucinom kroz ovaj port pa time smanjuju/povecavaju propusnost u zeludac? Tzv LAPBAND?


Tummy tuck
Karabeg 9000 KM "kataloska" cijena koja moze biti podesavana
U Zenici ima jos neka klinika, ne znam nista o imenima, taj hirurg je zet mog prijatelja pa mi je rekao da i on to radi i da bi cijena bila oko 4000 za tummy tuck samo, ako bi zelio jos neke "rekonstrukcije" tipa ginekomastija ovo ono nebi bilo previse iznad, ali sto sam razumio u toj prici/ponudi da je nova klinika/mlad doktor pa sad ne ulijeva toliko pouzdanja kao jedan Karabeg koji mora se priznati je #1 u BiH.

Ako neko ima jos kakvih prijedloga i mene interesuje, susjedne zemlje itd.
Ovdje u Kuwaitu kosta od 8000 do 22000 sa time da je ovaj od 22000 CosmeSurge neka Beverly Hills klinika sa ispostavom u Kuwaitu.
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#18 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

Wind wrote:Sretno svima i samo naprijed!

Morate biti uporni i izdrzati sve to, sto god da odlucitie. Uostalom sebi ste najvazniji i zato se ne predajite. A moje neko misljenje je...operacija kao zadnja opcija. Probajte prije toga sve sto mozete jer operativni zahvat nista sam ne rijesava, opet cete morati imati poseban rezim ishrane i kretanja.

:thumbup: :bih:

Kao prvo, najljepša ti hvala na ovakvoj podršci :thumbup:

Meni ova operacija stvarno i predstavlja zadnju opciju. Nakon godina kojekakvih dijeta (UN, mesna, dijabetička) i preparata (Herbalife, Herbafast, Xenical) i teško skinutih, a brzo vraćenih kilograma, zaključila sam da mi ništa drugo ne preostaje. Moja trakica (prsten, lapband kako je već ko zove) i temeljita revizija mog života-od prehrane, vježbe, psihe, ophođenja sa okolinom i stava prema samoj sebi i svom tijelu. Konačno svjesno prihvatam da ću se sa svojim kilogramima boriti do kraja života, baš kao što se alkoholičar bori s alkoholom i narkoman s drogom. Ipak mi je život draži od hrane :-D .
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#19 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

PeshtA wrote:
Vrti se moze se reci ali oko odabira zdrave hrane, kolicinski vise nemam nagon da se prejedam, da li se zeludac nakon ovu godinu mozda malo i smanjio ako je to moguce uopste, mozda ... ali jednostavno izbjegavam ono sto svi znamo da je ne zdravo. Vratim se ponekad jednom mjesecno starim navikama bas se napucam ono necega nezdravog pa se onda opet heftu cijelu kajem :D sad za sad je dobro zadnja 3 mjeseca stojim na istoj tezini a odrzavam je jedino treningom ako mi se jede hamburger ja ga i pojedem ali zato odhodam/odbiciklisem :) /istrcim ga sledece vece.

SveCka trakica?
Je li to ono sto pune onom tekucinom kroz ovaj port pa time smanjuju/povecavaju propusnost u zeludac? Tzv LAPBAND?


Tummy tuck
Karabeg 9000 KM "kataloska" cijena koja moze biti podesavana
U Zenici ima jos neka klinika, ne znam nista o imenima, taj hirurg je zet mog prijatelja pa mi je rekao da i on to radi i da bi cijena bila oko 4000 za tummy tuck samo, ako bi zelio jos neke "rekonstrukcije" tipa ginekomastija ovo ono nebi bilo previse iznad, ali sto sam razumio u toj prici/ponudi da je nova klinika/mlad doktor pa sad ne ulijeva toliko pouzdanja kao jedan Karabeg koji mora se priznati je #1 u BiH.

Ako neko ima jos kakvih prijedloga i mene interesuje, susjedne zemlje itd.
Ovdje u Kuwaitu kosta od 8000 do 22000 sa time da je ovaj od 22000 CosmeSurge neka Beverly Hills klinika sa ispostavom u Kuwaitu.
Znači da smo na istom...pa ni ja neću moći jesti kao prije, ni količinom, ni kvalitetom. Kod moje trakice (da, lapband je u pitanju) je stvar da će mi privremeno (1, 2, 3 godine...koliko bude potrebno) pomoći kod strašnog osjećaja gladi i dati mi vremena da svoj život prilagodim kako sam opisala u prethodnom postu.

Vezano za tummy tuck i ostale 'tuckove' :lol: , sad se sjetih da mi je moj hirurg rekao da se i ove operacije mogu dobiti preko Zavoda, jer su direktna posljedica prve operacije. Ali, otom-potom....valja prvo 'kilice' skinuti.

Hvala ti na vrlo korisnim informacijama...da mi je sad trebao plastičar, ne bih znala otkud krenuti (sad znam :D ).
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#20 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

Mene sramota reći da još od pušenja ne odustajem :lol: . Jedno po jedno...prvo kile :D .
Što se tiče jela, i ja sam ista, ali sam našla zdrave alternative grickalicama i slatkišima. Čokolada za dijabetičare (sa inulinom i fruktozom) umjesto obične, pa onda kockicu jedem po 5 minuta (umjesto prijašnjeg nestanka Milke za 15 minuta), voćni jogurti i kukuruzni kolačići (slični onim od pufovane riže koji imaju krasan ukus stiropora). Zavaravam ovu pustopoljinu od želuca :zoka: .
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#21 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

Beaddy wrote:Mene sramota reći da još od pušenja ne odustajem :lol: . Jedno po jedno...prvo kile :D .
Što se tiče jela, i ja sam ista, ali sam našla zdrave alternative grickalicama i slatkišima. Čokolada za dijabetičare (sa inulinom i fruktozom) umjesto obične, pa onda kockicu jedem po 5 minuta (umjesto prijašnjeg nestanka Milke za 15 minuta), voćni jogurti i kukuruzni kolačići (slični onim od pufovane riže koji imaju krasan ukus stiropora). Zavaravam ovu pustopoljinu od želuca :zoka: .
jedan od uvjeta koji hirurzi postavljaju barem na klinici gdje cu ja biti operisan jeste da se prestane sa pusenjem ... bez toga nema operacije ...
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#22 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

arte.fakt wrote:
Beaddy wrote:Mene sramota reći da još od pušenja ne odustajem :lol: . Jedno po jedno...prvo kile :D .
Što se tiče jela, i ja sam ista, ali sam našla zdrave alternative grickalicama i slatkišima. Čokolada za dijabetičare (sa inulinom i fruktozom) umjesto obične, pa onda kockicu jedem po 5 minuta (umjesto prijašnjeg nestanka Milke za 15 minuta), voćni jogurti i kukuruzni kolačići (slični onim od pufovane riže koji imaju krasan ukus stiropora). Zavaravam ovu pustopoljinu od želuca :zoka: .
jedan od uvjeta koji hirurzi postavljaju barem na klinici gdje cu ja biti operisan jeste da se prestane sa pusenjem ... bez toga nema operacije ...

Pa dobro, trebalo bi :D , ali moj hirurg zna koliki je stres sama predoperativna dijeta, pa ne insistira previše. Zato nema pušenja dan prije (nemaš kud pobjeći sa tuzlanske hirurgije), a ni poslije, pa će mi se pluća malo pročistiti :lol: .
User avatar
arte.fakt
Posts: 903
Joined: 28/02/2010 19:30

#23 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by arte.fakt »

Beaddy wrote:
arte.fakt wrote:
Beaddy wrote:Mene sramota reći da još od pušenja ne odustajem :lol: . Jedno po jedno...prvo kile :D .
Što se tiče jela, i ja sam ista, ali sam našla zdrave alternative grickalicama i slatkišima. Čokolada za dijabetičare (sa inulinom i fruktozom) umjesto obične, pa onda kockicu jedem po 5 minuta (umjesto prijašnjeg nestanka Milke za 15 minuta), voćni jogurti i kukuruzni kolačići (slični onim od pufovane riže koji imaju krasan ukus stiropora). Zavaravam ovu pustopoljinu od želuca :zoka: .
jedan od uvjeta koji hirurzi postavljaju barem na klinici gdje cu ja biti operisan jeste da se prestane sa pusenjem ... bez toga nema operacije ...

Pa dobro, trebalo bi :D , ali moj hirurg zna koliki je stres sama predoperativna dijeta, pa ne insistira previše. Zato nema pušenja dan prije (nemaš kud pobjeći sa tuzlanske hirurgije), a ni poslije, pa će mi se pluća malo pročistiti :lol: .
pa ja ostajem u bolnici samo jedan dan poslije operacije se ide kuci ... znaci dolazak jutro 07:45 odlazak sljedeci dan ... aBd.
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#24 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

Ne dolaziš dan prije?

Valja malo postiti i biti samo na vodi da bi se crijeva u potpunosti ispraznila. Ili će ti dati klistir i onu gorku sol da te pročiste.

Možda lupam, jer ne znam zasigurno, pa i kod mene bude isto, ali mislim da će mene u KBC Tuzla primiti dan prije upravo zbog gore navedenog.
Beaddy
Posts: 116
Joined: 13/01/2008 13:47

#25 Re: Barijatrijska hirurgija u BiH

Post by Beaddy »

arte.fakt

još 7 dana.....ima li treme :-D ?
Post Reply