BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Aurea Mediocritas

#51 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Aurea Mediocritas »

Nemojte živjeti u iluzijama. Ja bih volio da je Banja Luka kulturna prijestonica i da ima 1 000 000 stanovnika, ali.....
Kako će kultura zaživjeti negdje gdje je Dodik premijer? Kako?
O kakvoj mi to kulturi pričamo?
Ridjobrki

#52 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Dragi moji sarajevski prijatelji, odite se malo uspoređivati sa Zagrebom, Bečom, Pragom itd... Banja Luka i ako je selendra može to sebi priuštiti - Sarajevo ne može. Ako želi biti neka metropola mora barem autobusnu liniju uvesti do aerodroma, pa riješiti naplatu gradskog prevoza, pa imati lift u porodilištu, pa imati čestit turistički ured, pa imati prilaz gradu sa BAREM dvije trake...

Sarajevo je bilo nečemu dok je u Jugi imalo konkurenciju u Zagrebu i Beogradu, sad mu je samo ostalo da liječi komplekse na Banjoj Luci, Tuzli i Zenici (nekidan sam pratio čak diskusiju sa Visočanima... :-) ) Dok god se sa tim Sarajevo (samo)zadovoljava od njega nikad neće biti grad kakav bi trebao biti.

Što se prigovora na BL tiče: sve ono što Sarajlije i drugi prigovaraju da fali BL trebaju ovamo donijeti. Fali sevdaha (iako ga ja čujem)? Dovedite MSR, pošaljite Damira Imamovića - ovi se neće sjetiti da ih zovnu, briga njih! Safet Isović je umro u zakletvi da nikad neće zapjevati u BL - šta imamo od toga? Više bi valjao jedan njegov koncert ovdje nego sve što je pričao iz Sarajeva, rahmet mu duši. Kemo Monteno je doveo 7000 ljudi u Borik: treba dolaziti tako svake godine i tako da se radi na približavanju i on i MSR i šta ja znam ko...

Eno nekidan Letu Štuke u Hard Rocku. Bilo raje - znači sluša se! Sluša se i sevdah, ja vam kažem! Ali treba to neko donijeti ovamo a ne samo iskazivati odbojan stav na sreću onih kojima to ide u prilog - nacionalističkim elitama. Pun je k***c narodu i ovdje svega...
Ridjobrki

#53 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Aurea Mediocritas wrote:Nemojte živjeti u iluzijama. Ja bih volio da je Banja Luka kulturna prijestonica i da ima 1 000 000 stanovnika, ali.....
Ništa gora nego ona kojoj je Emir Hadžihafizbegović ministar kulture... :roll:

Touché!

:D :D :D
klimavo_kopito

#54 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by klimavo_kopito »

Snif snif... Na ovoj temi nesto opako zaudara na zavist i komplekse!
:zoka:
Aurea Mediocritas

#55 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Ridjobrki wrote:Dragi moji sarajevski prijatelji, odite se malo uspoređivati sa Zagrebom, Bečom, Pragom itd... Banja Luka i ako je selendra može to sebi priuštiti - Sarajevo ne može. Ako želi biti neka metropola mora barem autobusnu liniju uvesti do aerodroma, pa riješiti naplatu gradskog prevoza, pa imati lift u porodilištu, pa imati čestit turistički ured, pa imati prilaz gradu sa BAREM dvije trake...

Sarajevo je bilo nečemu dok je u Jugi imalo konkurenciju u Zagrebu i Beogradu, sad mu je samo ostalo da liječi komplekse na Banjoj Luci, Tuzli i Zenici (nekidan sam pratio čak diskusiju sa Visočanima... :-) ) Dok god se sa tim Sarajevo (samo)zadovoljava od njega nikad neće biti grad kakav bi trebao biti.

Što se prigovora na BL tiče: sve ono što Sarajlije i drugi prigovaraju da fali BL trebaju ovamo donijeti. Fali sevdaha (iako ga ja čujem)? Dovedite MSR, pošaljite Damira Imamovića - ovi se neće sjetiti da ih zovnu, briga njih! Safet Isović je umro u zakletvi da nikad neće zapjevati u BL - šta imamo od toga? Više bi valjao jedan njegov koncert ovdje nego sve što je pričao iz Sarajeva, rahmet mu duši. Kemo Monteno je doveo 7000 ljudi u Borik: treba dolaziti tako svake godine i tako da se radi na približavanju i on i MSR i šta ja znam ko...

Eno nekidan Letu Štuke u Hard Rocku. Bilo raje - znači sluša se! Sluša se i sevdah, ja vam kažem! Ali treba to neko donijeti ovamo a ne samo iskazivati odbojan stav na sreću onih kojima to ide u prilog - nacionalističkim elitama. Pun je k***c narodu i ovdje svega...
O čemu ti pričaš? Šta donijeti? Pa Banja Luka je bila izvorište sevdaha.
Sevdah je otjeran iz Banja Luke, sevdah je pobjegao od gusala i pušaka. Sevdah neće da se prlja u sadašnjoj Banja Luci.
Kad se Banja Luka promijeni, sevdah će se ponovo probuditi, ne treba ga niko donositi.
Aurea Mediocritas

#56 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Ridjobrki wrote:
Aurea Mediocritas wrote:Nemojte živjeti u iluzijama. Ja bih volio da je Banja Luka kulturna prijestonica i da ima 1 000 000 stanovnika, ali.....
Ništa gora nego ona kojoj je Emir Hadžihafizbegović ministar kulture... :roll:

Touché!

:D :D :D
Apsolutno se slažem
Abacija

#57 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Abacija »

klimavo_kopito wrote:Snif snif... Na ovoj temi nesto opako zaudara na zavist i komplekse!
:zoka:
Ciji si ti klon da mi je znati. :mrgreen:
Ridjobrki

#58 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Aurea Mediocritas wrote:
Sevdah je otjeran iz Banja Luke, sevdah je pobjegao od gusala i pušaka. Sevdah neće da se prlja u sadašnjoj Banja Luci.
Kad se Banja Luka promijeni, sevdah će se ponovo probuditi, ne treba ga niko donositi.
Cool. Onda se opustimo i pričekajmo malo da se Banja Luka sama od sebe promijeni i sve će samo od sebe doći na svoje. 8)

Pa što mi neko prije ovo ne reče, ja se džaba sekir'o i kont'o da treba na tom nešto raditi... Uh, lipo mi je lakše.
Aurea Mediocritas

#59 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Ridjobrki wrote:
Aurea Mediocritas wrote:
Cool. Onda se opustimo i pričekajmo malo da se Banja Luka sama od sebe promijeni i sve će samo od sebe doći na svoje. 8)

Pa što mi neko prije ovo ne reče, ja se džaba sekir'o i kont'o da treba na tom nešto raditi... Uh, lipo mi je lakše.
Naravno da treba raditi, ali pitanje je ko treba raditi. To je pitanje.
Ima li smisla graditi kule koje će vandali ponovo rušiti.
Možda je bolje srušiti vandale pa onda graditi kule.
Izvolite čestiti bosanski Srbi, srušite Vandale. Pa valjda vas ima.
P. Stanley

#60 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by P. Stanley »

Ridjobrki wrote:Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije....
U moru gluposti, zadesi se i poneka laž
Ridjobrki

#61 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Aurea Mediocritas wrote:
Ridjobrki wrote:
Aurea Mediocritas wrote:

Naravno da treba raditi, ali pitanje je ko treba raditi. To je pitanje.
Ima li smisla graditi kule koje će vandali ponovo rušiti.
Možda je bolje srušiti vandale pa onda graditi kule.
Izvolite čestiti bosanski Srbi, srušite Vandale. Pa valjda vas ima.
U pravu si ti...

Znači, Srbi! Rušite RS i vandale - ja odoh na godišnji u Kaštel Kambelovac. Sve što hoću je da me neko tu tamo obavijesti kako idu radovi. :run:
Ridjobrki

#62 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

P. Stanley wrote:
Ridjobrki wrote:Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije....
U moru gluposti, zadesi se i poneka laž

Jarane, ja živim u sarajevu-x već pet godina i 1271 post a ti meni držiš lekcije mjesec dana i 33 posta kako si se šljego ovdje... :roll:
P. Stanley

#63 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by P. Stanley »

Ridjobrki wrote:
Jarane, ja živim u sarajevu-x već pet godina i 1271 post a ti meni držiš lekcije mjesec dana i 33 posta kako si se šljego ovdje... :roll:
Nisam ja tvoj jaran. Opusti se Bošnjače :lol: I nastavi živjeti u virtualnom svijetu sarajevo - x foruma. Provaljen si, zdrao
Aurea Mediocritas

#64 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Ne, druže.

Jasna je to stvar!
Zove se to: multikulturalnost, multinacionalnost, multikonfesionalnost, multi...multi...multi...
Dati priliku i drugome da živi, pomoći drugome i drugačijem.

Dođi u Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać pa se uvjeri koliko tu vrlo uglednih Srba živi sasvim lijepo sa svojim komšijama.
Čitav rat su proveli tu. Neki su profesori na fakultetima, direktori firmi, inznjeri, ucitelji, doktori i neka su. Nikome ne smetaju.

Istjera se 80 000 Bošnjaka iz Banja Luke (u kojoj nije bilo rata) i onda se neko pita gdje je sevdah.
Pa otišao je za svojim Bošnjacima.
Ostale su gusle a sevdah ne ide uz gusle, nikad nije išao. Sevdah je sofisticiran, sevdah je umjetnost a gusle imaju samo jednu žicu. Ta žica se vjerovatno zove "Srpska žica".
behavac

#65 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by behavac »

Ridjobrki wrote:Banja Luka nije moj grad ali živim tu. U Sarajevu boravim često već godinama i jako dobro poznajem prilike u njemu i mislim da Sarajlije nemaju nikakvog osnova da nešto predbacuju BL po pitanju kulture. Tačno je da Sarajevo ima pokoju kulturnu instituciju više ali je tačno da njihov status, tretman, značaj i posjećenost nikad nisu bili na nižem nivou.

Banja Luka jeste puna seljaka. Baš kao i Sarajevo. Razlika je u tome što Banja Luka svoje seljake kultivira a Sarajevo njegovi seljaci degradiraju. BL ima jednostavan sistem upravljanja gradom i koncentrisanu moć pa se može i razvijati za razliku od Sarajeva koje deset godina ne može riješiti da kad se u njega ulazi čovjek ima osjećaj da ulazi u jedan glavni grad i u kojem se dešava opšti haos na polju arhitekture, urbanizma i kulture življenja.

Živim ovdje već tri godine i odgovorno tvrdim da je razina kulture življenja, saobraćaja, stanovanja i komunikacije viša nego u Sarajevu i ovo govorim kao Bošnjak koji živi u Banjoj Luci i lišen je predrasuda i prema Srbima i prema Bošnjacima i Sarajevu i Banjoj Luci...

@potočanka: onaj ko živi ovdje, niko ni tebi ne brani. Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije koji je preživio rat i granatiranje i imam zašto hatoriti Srbima pa šta mi fali? Ići ću ja na teatar fest kao što idem i na Jazlook i DemoFest...
:thumbup:
potočanka wrote:
Abacija wrote:
behavac wrote:Svakome je njegovo najljepse...
Posto sam ja iz BL zna se...a vi koji niste, ja ne diram vase pa nema potrebe ni da vredjate na racun BL i stanovika iste...
Evo ja cu ti reci: SELENDRA OBICNA!
I ja kažem:SELENDRA OBICNA!
Iz usta seljaka...
Dado dijasporitus wrote: Prosle godine sam dosao u BL, iz koje sam inace rodom, I dozivio sam da u subotu oko 1 ujutro na Kastelovom cosku te kroz citavu Titovu (meni je jos uvijek Titova), I sve do Bulevara nisam vidio ni jednu zivu dusu…. ispravka , neko stene me pratilo od Boske do Bulevara dok ga nisam najurio.

Samo nekoliko dana kasnije u Sarajevu sam izlazio u 11 navecer a u 2 ujutro grad je jos bio pun kao da je radni dan.

Nocne ili kulturne navike danasnjih banjalucana su svedene na nulu tj ti koji danas zive tamo nisu ih nikad ni imali. Njihove navike su da se legne u 9 kako bi se ujutro moglo rano ustati da se iz kokosinjca pokupite svjeza jaja za kajgane. Nije grad za seljaka.

Da dodam da se nevodim stereotipom da su seljaci nizi sloj ljudi. Naprotiv, imam veliko postovanje prema njima, ali nemam nikako postovanje prema ljudima koji iz nacionalistickih poriva naseljavaju ljude u gradove koji nemaju nikakve gradske navike. Ako izostavimo to sto su nas rastjerali iz BL kao pascad, zivjeti danas u BL je pravi zamor.
Mozda si ti stekao takav utisak ali ovo jednostavno nije tacno...
U BL mozes do 3 il 4 naci mjesto za zurke svih vrsta od utorka do subote...jedino ponedeljak i nedelja nisu redovni ali nekad i tim danima nesto bude.
Sto se tice tvog komentara kako u 1 nema puno ljudi u radu...na naravno da nema kad su tad vec svi u diskotekama i klubovima...a i sto bi bilo ljudi 'titovom'...trebao si proci gospodskom...ali ni tu tad nije guzva...vise ljudi bude oko 3 i 4 kad idu kuci....
Sta ti u SA rade u 2 na ulici...piju pivo na trotoaru ???
I postedi nas tvoga postovanja tih seljaka...

PS
Vidjecemo koliko ce ljudi ici na Lennyja...a karta je 30 km...
P. Stanley

#66 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by P. Stanley »

Aurea Mediocritas wrote:Ne, druže.

Jasna je to stvar!
Zove se to: multikulturalnost, multinacionalnost, multikonfesionalnost, multi...multi...multi...

Dođi u Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać pa se uvjeri koliko tu vrlo uglednih Srba živi sasvim lijepo sa svojim komšijama.
Čitav rat su proveli tu. Neki su profesori na fakultetima, direktori firmi, inznjeri, ucitelji, doktori i neka su. Nikome ne smetaju.

Istjera se 80 000 Bošnjaka iz Banja Luke (u kojoj nije bilo rata) i onda se neko pita gdje je sevdah.
Ostale su gusle a sevdah ne ide uz gusle, nikad nije išao. Sevdah je sofisticiran, sevdah je umjetnost a gusle imaju samo jednu žicu. Ta žica se vjerovatno zove "Srpska žica".
Nego kako bi se drugačije zvala? I ridjobrki je srbin samo ne zna :lol:
Ridjobrki

#67 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

P. Stanley wrote:

Jasna je to stvar!

Ja sam iz tog Bihaća i jako dobro znam da je to tako, čak sam i rat proveo sa tim uglednim Srbima i njihovim komšijama. Zato lokacija Una - Sana - Vrbas, tri krajiške rijeke na kojima sam živio/živim. A sevdah ti mogu predavati...

@behavac: nemoj me, bogati, ti kvotati - odmah skontam da sam pretjerao...
klimavo_kopito

#68 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by klimavo_kopito »

Nisam ničiji klon, ali pratim ovaj forum poduže već pa rekoh da se uključim!

Razlog tome je upravo ova tema.

Prije svega ne vidim razlog za toliko poništavanje Banjaluke niti onoga što se ostvaruje u njoj, a naročito na polju kulture.

U redu, saglasan sam sa činjenicom da se mnogo ljudi doselilo u BL, i molim vas da prestanete generalizovati sve te ljude kao seljake. Uprkos uvriježenoj predstavi da se u BL dogegalo desetine hiljada traktorista, zemljoradnika, neartikulisanog stanovništva i tome slično, činjenica je da je takođe došlo i mnogo ljudi koji su fakultetski obrazovani i mnogi od njih su radili kao profesori i u Mostaru, Zagrebu, Splitu, Sarajevu i svoju profesorsku karijeru su nastavili na Univerzitetu u BL.

Kada već spominjem Univerzitet u BL u kontekstu priče o kulturu, bilo bi nezahvalno ne spomenuti Akademiju umjetnosti na ovom Univerzitetu. Upravo ovaj fakultet, tj. akademija, je iznjedrila mnoge glumce, slikare, muzičare, grafičke dizajnere koji svojim radom čine grad BL živahnijim i kultivisanijim.

Pogledajte samo Demofest, Neofest, Teatar fest, Banjalučki karneval, Dani Vlade Miloševića, kulturna organizacija "Protok", projekat Noć muzeja koja se u BiH dešava nažalost samo u Republici Srpskoj. Svi ti projekti su djelo mladih i motivisanih ljudi.
Stoga mislim da nije lijepo da na osnovu koncerta Lenija Krevica i Uriah Heep-a, zaključujete da je jedino to što se u BL dešava.

S obzirom da je u našoj zemlji nemoguće izbjeći temu politike i sveprisutnog premijera RS dodaću sljedeće. Kulturni krugovi u BL nemaju baš neki prisan odnos sa spomenutim premijerom, jer budimo realni najveća glasačka baza dotičnog su primitivni umovi kojima je najlakše zaintirgirati sive ćelije uz par nacionalističkih poklika i pokoju pjesmicu ispod šatora.
To što on drži pare u svojim rukama je druga priča i neminovno je da se za organizaciju velikih događaja mora posegnuti u republičku kasu. Oni stave svoj amblem na plakate, k'o tobože vode računa o svemu, koncert se održi i eto!
Tako to svugdje ide!

Uh... Raspisao sam se na ovu temu jer me stvarno ova tema pogađa iz više razloga. Prvo što se mnogo generalizuje i odmah poseže za političkim, već izlizanim foskulama. Drugo što se poništava trud i rad ljudi koji ni u kojem smislu nemaju veze sa politikom, logorima, agresijama, čudesima i slično. Oni su umjetnici i oni žele da rade neopterećeni tim pričama. Ne vidim razlog zašto se toliko truda teži poništiti...

I najbitnija stvar je to što sam i sam Banjalučanin i stvarno mrzim što ovo moram stalno ponavljati, ali ne budite zaslijepljeni naslovima u novinama i bombastičnim naslovima u emisijama. Banjaluku su napustili mnogi, ali su mnogi i OSTALI!!! Osjećam se očajno što moram objašnjavati da su na svim gore spomenutim projektima učestvovali i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ljudi koji ne pate od grupisanja u nacionalne baze.

Drage moje Banjalučanke i Banjalučani u BiH i dijaspori. Banjaluka se promijenila, to stoji, ali Banjaluka je, koliko god se vama to zbog političara činilo nerealnim, grad koji napreduje i obanavlja se i otvorena je za promjene. Tako mora biti!

Ono što je srušeno se obnavlja, još mnogo više se gradi. Novi ljudi pristižu, nove ideje se rađaju... Ako želite da doprinesete da grad oživi u bilo kojem smislu dođite i vi i podijelite sa ljudima svoje težnje. Sevdaha ima! Neka vas ne zavaraju! Ljudi ima, ljudi se vraćaju i ljudi žive skupa.

Neka bude sreće da se Banja Luka i Sarajevo te ostali gradovi BiH u budućnosti nadmeću u kulturnoj ponudi, a ne u nekim drugim stvarima.

Svako dobro mojim Banjalučankama i Banjalučanima, te ostalim ljudima dobre volje... Nadam se da ćemo imati priliku jedne večeri uz zvuk gitare i hladnog Vrbasa moći imati priliku raspravljati o kulturi... O kulturi i ni o čemu drugome...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#69 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Luke Perry wrote:
navratiponekad wrote:
Luke Perry wrote:ne brini se. BL je selo.
veze ti nemaš :x
najljepši grad u BIH je Banjaluka,,a možda je najveće selo sada sarajevo
glupost. zivio sam ja u bl.
mada znam da ovakvi slucajevi kao Uriah Heep, Lenny Kravitz sluze blentavim balkancima da jedni druge gadjaju kulturom :lol:
pa sta je tek jedna Budva onda :-)
Gdje je Budva ? :oops: :D :D
Aurea Mediocritas

#70 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Ridjobrki wrote:
P. Stanley wrote:

Jasna je to stvar!

Ja sam iz tog Bihaća i jako dobro znam da je to tako, čak sam i rat proveo sa tim uglednim Srbima i njihovim komšijama. Zato lokacija Una - Sana - Vrbas, tri krajiške rijeke na kojima sam živio/živim. A sevdah ti mogu predavati...

@behavac: nemoj me, bogati, ti kvotati - odmah skontam da sam pretjerao...

Eh, ako je tako, znam da ti nije lahko.
Ja sam poslije rata nekih 10-tak puta bio u BL a prije rata sam duze vrijeme boravio tamo.
Ne, nije to vise ONA Banja Luka.
Pitam se samo jesu li Srbi sada rahat? Eto sad su sami, nema više balija i ustaša.
Jel im sada teče med i mlijeko, jesu li srećni sada?
Aurea Mediocritas

#71 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

klimavo_kopito wrote:Nisam ničiji klon, ali pratim ovaj forum poduže već pa rekoh da se uključim!

Razlog tome je upravo ova tema.

Prije svega ne vidim razlog za toliko poništavanje Banjaluke niti onoga što se ostvaruje u njoj, a naročito na polju kulture.

U redu, saglasan sam sa činjenicom da se mnogo ljudi doselilo u BL, i molim vas da prestanete generalizovati sve te ljude kao seljake. Uprkos uvriježenoj predstavi da se u BL dogegalo desetine hiljada traktorista, zemljoradnika, neartikulisanog stanovništva i tome slično, činjenica je da je takođe došlo i mnogo ljudi koji su fakultetski obrazovani i mnogi od njih su radili kao profesori i u Mostaru, Zagrebu, Splitu, Sarajevu i svoju profesorsku karijeru su nastavili na Univerzitetu u BL.

Kada već spominjem Univerzitet u BL u kontekstu priče o kulturu, bilo bi nezahvalno ne spomenuti Akademiju umjetnosti na ovom Univerzitetu. Upravo ovaj fakultet, tj. akademija, je iznjedrila mnoge glumce, slikare, muzičare, grafičke dizajnere koji svojim radom čine grad BL živahnijim i kultivisanijim.

Pogledajte samo Demofest, Neofest, Teatar fest, Banjalučki karneval, Dani Vlade Miloševića, kulturna organizacija "Protok", projekat Noć muzeja koja se u BiH dešava nažalost samo u Republici Srpskoj. Svi ti projekti su djelo mladih i motivisanih ljudi.
Stoga mislim da nije lijepo da na osnovu koncerta Lenija Krevica i Uriah Heep-a, zaključujete da je jedino to što se u BL dešava.

S obzirom da je u našoj zemlji nemoguće izbjeći temu politike i sveprisutnog premijera RS dodaću sljedeće. Kulturni krugovi u BL nemaju baš neki prisan odnos sa spomenutim premijerom, jer budimo realni najveća glasačka baza dotičnog su primitivni umovi kojima je najlakše zaintirgirati sive ćelije uz par nacionalističkih poklika i pokoju pjesmicu ispod šatora.
To što on drži pare u svojim rukama je druga priča i neminovno je da se za organizaciju velikih događaja mora posegnuti u republičku kasu. Oni stave svoj amblem na plakate, k'o tobože vode računa o svemu, koncert se održi i eto!
Tako to svugdje ide!

Uh... Raspisao sam se na ovu temu jer me stvarno ova tema pogađa iz više razloga. Prvo što se mnogo generalizuje i odmah poseže za političkim, već izlizanim foskulama. Drugo što se poništava trud i rad ljudi koji ni u kojem smislu nemaju veze sa politikom, logorima, agresijama, čudesima i slično. Oni su umjetnici i oni žele da rade neopterećeni tim pričama. Ne vidim razlog zašto se toliko truda teži poništiti...

I najbitnija stvar je to što sam i sam Banjalučanin i stvarno mrzim što ovo moram stalno ponavljati, ali ne budite zaslijepljeni naslovima u novinama i bombastičnim naslovima u emisijama. Banjaluku su napustili mnogi, ali su mnogi i OSTALI!!! Osjećam se očajno što moram objašnjavati da su na svim gore spomenutim projektima učestvovali i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ljudi koji ne pate od grupisanja u nacionalne baze.

Drage moje Banjalučanke i Banjalučani u BiH i dijaspori. Banjaluka se promijenila, to stoji, ali Banjaluka je, koliko god se vama to zbog političara činilo nerealnim, grad koji napreduje i obanavlja se i otvorena je za promjene. Tako mora biti!

Ono što je srušeno se obnavlja, još mnogo više se gradi. Novi ljudi pristižu, nove ideje se rađaju... Ako želite da doprinesete da grad oživi u bilo kojem smislu dođite i vi i podijelite sa ljudima svoje težnje. Sevdaha ima! Neka vas ne zavaraju! Ljudi ima, ljudi se vraćaju i ljudi žive skupa.

Neka bude sreće da se Banja Luka i Sarajevo te ostali gradovi BiH u budućnosti nadmeću u kulturnoj ponudi, a ne u nekim drugim stvarima.

Svako dobro mojim Banjalučankama i Banjalučanima, te ostalim ljudima dobre volje... Nadam se da ćemo imati priliku jedne večeri uz zvuk gitare i hladnog Vrbasa moći imati priliku raspravljati o kulturi... O kulturi i ni o čemu drugome...
Hej, ljudi, evo ga normalan Srbin!!!!
Hvala dragom Bogu.
Sad mi se vraća nada, hvala Bogu.
Nije jedini kojeg znam, ali malo vas je, malo vas je.
Eh, da vas je bilo više takvih 92. sve bi bilo drugacije. Bolje i za vas i za nas. Al, eto, budale smo.
Last edited by Aurea Mediocritas on 05/06/2009 00:10, edited 1 time in total.
pustopoljina

#72 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by pustopoljina »

sad svima turu moras zvati,treba to proslaviti :D :lol:
da dodam i ja svoj pfening,pa taman me proglasili nedomoljubom,ako je sarajevo spalo na to da se poredi sa BL,onda...stvarno :roll: that is so wrong!
kao kad bi se moj jedini i neprevazidjeni bihac :D poredio sa...nekim drugim mjestom iz USK. cast svakome,ali...mislim...ne ide to tako.
Last edited by pustopoljina on 05/06/2009 00:13, edited 1 time in total.
Aurea Mediocritas

#73 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

pustopoljina wrote:sad svima turu moras zvati,treba to proslaviti :D :lol:
Svi na moj racun.
Kad je bal nek je maskenbal.
Ridjobrki

#74 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

@ aurea_m: Nije lahko, ali nije nešto ni teško... Nigdje nije lako biti neka manjina ali ja sam manjina gdje god krenem: svugdje me nadglasa papak i primitivac, i ovdje i u Sarajevu i u Bihaću i u Beču i ne znam ti gdje... Ovdje sam Bošnjak, tu sam loš Bošnjak jer ne volim Hareta i "svoju" bandu, vani sam auslender... Jebiga, to je sudbina onih koji odabiraju teži put u životu. :-?
I još nešto: ništa nije kako je bilo prije 20 godina. Pitaj nekoga iz Ljubljane je li Ljubljana ona Ljubljana pa ćeš čuti... BL i SA nikad više neće biti ono što su bili ali će u njima vječno biti nešto od onoga što je vazda u njima bilo...

@klimavo_k: hvala, to je sve što ja pokušavam reći... :thumbup:

@pustopoljina: ima se i u Cazinu na šta ugledati :D :D :D
Aurea Mediocritas

#75 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Ridjobrki wrote:@ aurea_m: Nije lahko, ali nije nešto ni teško... Nigdje nije lako biti neka manjina ali ja sam manjina gdje god krenem: svugdje me nadglasa papak i primitivac, i ovdje i u Sarajevu i u Bihaću i u Beču i ne znam ti gdje... Ovdje sam Bošnjak, tu sam loš Bošnjak jer ne volim Hareta i "svoju" bandu, vani sam auslender... Jebiga, to je sudbina onih koji odabiraju teži put u životu. :-?
I još nešto: ništa nije kako je bilo prije 20 godina. Pitaj nekoga iz Ljubljane je li Ljubljana ona Ljubljana pa ćeš čuti... BL i SA nikad više neće biti ono što su bili ali će u njima vječno biti nešto od onoga što je vazda u njima bilo...

@klimavo_k: hvala, to je sve što ja pokušavam reći... :thumbup:

@pustopoljina: ima se i u Cazinu na šta ugledati :D :D :D
Slažem se.

I Ja pozdravljam klimavo_kopito, takođe, i zahvaljujem na postu koji mi vraća nadu. :thumbup:
Eh, sjedio sam ja nekada uz Vrbas i gitaru u neka davna i bolja vremena.
Post Reply