BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

iz dna duše

#26 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by iz dna duše »

potočanka wrote:Pošto sam i ja iz BL da te samo pitam - Ko će ići na te predstave i na koncerte?
Ići će oni građani Banjaluke, koji osjećaju potrebu da odu u pozorište ili na koncerte. Isto kao i u Sarajevu, Zenici, Mostaru....
Ridjobrki

#27 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

iz dna duše wrote:
Adriatic wrote:Ne radi se ni o kakvom kulturnom središtu, nego o parama. Ako imaš pare, možeš dovesti koga hoćeš.
Dodik se napljačkao i sada daje nešto para da popravi svoj lopovski imidž kao i imidž republike šumske.
Kultura tu ne stanuje. Daleko bilo.
a "naši" se kao nisu napljačkali? :-)
Da hoće i oni, ovi "naši" malo uložiti od tog opljačkanog za opće dobro, ali jok, oni samo sebi...
Usput, i Banja Luka je naš grad, lijep grad, osakaćen doduše za mnoge prave Banjalučanine, koji više tu ne žive, ali lijep grad i ja im želim da se vrate svom gradu i oplemene ga... :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

To što se mi njega odričemo neće nasekirati one kojima je to i bio cilj. Sve što je srušeno haman se podiglo a što nije biće podignuto. Sve se to može vratiti, šta ćemo sa onim što se u bescijenje prodalo i čega se odreklo? Svima banjalučanima koji nazivaju Banju Luku selendrom ja poručujem: "Vratite se i donesite čaršijski duh." Nema opravdanja, ima ovdje i kruha i svega samo što nisu banjolučani kozarčani...
Abacija

#28 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Abacija »

Ridjobrki wrote:
To što se mi njega odričemo neće nasekirati one kojima je to i bio cilj. Sve što je srušeno haman se podiglo a što nije biće podignuto. Sve se to može vratiti, šta ćemo sa onim što se u bescijenje prodalo i čega se odreklo? Svima banjalučanima koji nazivaju Banju Luku selendrom ja poručujem: "Vratite se i donesite čaršijski duh." Nema opravdanja, ima ovdje i kruha i svega samo što nisu banjolučani kozarčani...
Carsijski duh je umro u Malom logoru i na Manjaci.
Ridjobrki

#29 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Abacija wrote:
Ridjobrki wrote:
Ja ga danas vidio u Alibabi, živ i zdrav samo otanjio - futrola od njega ostala. :D :D :D
iz dna duše

#30 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by iz dna duše »

Abacija wrote:
Ridjobrki wrote:
Umrlo je u mnogo gradova, prođi Bosnom kroz gradove,pa ćeš vidjeti...
A prihvatanjem toga kao nečega što je nepromjenjivo, samo idemo na ruku onima koji su taj duh uništili....
The Silent Man

#31 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by The Silent Man »

Ridjobrki wrote:
Abacija wrote:
Ridjobrki wrote:
Ja ga danas vidio u Alibabi, živ i zdrav samo otanjio - futrola od njega ostala. :D :D :D
:thumbup:

ja pogodjen nisam,ni umro ni pao, samo sam morao skociti preko :)
nastavit cu opet tamo gdje sam stao :bih:
vee-jay

#32 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by vee-jay »

Ridjobrki wrote:
potočanka wrote:
Abacija wrote: quote="behavac" Svakome je njegovo najljepse...
Posto sam ja iz BL zna se...a vi koji niste, ja ne diram vase pa nema potrebe ni da vredjate na racun BL i stanovika iste...
/quote

Evo ja cu ti reci: SELENDRA OBICNA!
I ja kažem:SELENDRA OBICNA!

Bom ja kažem grad kao i svaki drugi...
a ja kazem, selendra kao i svaki drugi grad u BiH i citava BiH

a sto se tice tog famoznog carsijskog duha o kojem pricate (bilo u BL ili SA): po cemu je to gradjanski duh?!?!?
Ridjobrki

#33 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

vee-jay wrote:
Ridjobrki wrote:

Bom ja kažem grad kao i svaki drugi...
a ja kazem, selendra kao i svaki drugi grad u BiH i citava BiH

a sto se tice tog famoznog carsijskog duha o kojem pricate (bilo u BL ili SA): po cemu je to gradjanski duh?!?!?

Ima, vala, i ovoga... :D :D :D
Soul_Sista

#34 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Soul_Sista »

Pricajte sta hocete ali Demo Fest je razvalio prosle godine :D :D :D

..i jel iko zna sta bi sa onom demo grupom iz Travnika?? nesto kill me baby tako..? :D
BiH-x

#35 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by BiH-x »

Ridjobrki wrote: Sve što je srušeno haman se podiglo a što nije biće podignuto...

http://www.youtube.com/watch?v=EjTwPCaMd28

Kulturno, nema sta:-)
BL jeste lijepa, ako ne i ljepsa od SA ali su mu stanovnici seljaci, u najvecem dijelu. Vikendom broj stanovnika u BL se prepolovi jer njeni stanovnici odu obradjivati svoje njive u Lijevce polju. A to sto gradonacelnik forsira da mu se stanovnistvo kultivise je isto kao uciti konja da cijeni Betovena.
:thumbup:
armin071

#36 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by armin071 »

http://www.ferhadija.com/bl07052001.php

Kultura :thumbup:
Behavac jesi ti bio prisutan na ovom nadasve "kulturnom srpskom ustanku"??
Ridjobrki

#37 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Ridjobrki »

Sad je na meni red da se stavljam na kontra stranu i da glumim advokata nekih kojima advokat ni u snu ne bih bio i vadim slike lanjskog mlaćenja Peđe Kojevića od strane sarajevskih kulturnjaka? Ili da diram u pokoj duše čiji je početak selidbe na onaj svijet bio kada su tri jalijaša primijetili križ na lančiću? Samo pitam... :roll:

Dajte, ljudi...
armin071

#38 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by armin071 »

Ridjobrki wrote:Sad je na meni red da se stavljam na kontra stranu i da glumim advokata nekih kojima advokat ni u snu ne bih bio i vadim slike lanjskog mlaćenja Peđe Kojevića od strane sarajevskih kulturnjaka? Ili da diram u pokoj duše čiji je početak selidbe na onaj svijet bio kada su tri jalijaša primijetili križ na lančiću? Samo pitam... :roll:

Dajte, ljudi...
Pa stavi legendo pa da uporedimo te dvije "kulture".....
Abacija

#39 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Abacija »

Ridjobrki wrote:Sad je na meni red da se stavljam na kontra stranu i da glumim advokata nekih kojima advokat ni u snu ne bih bio i vadim slike lanjskog mlaćenja Peđe Kojevića od strane sarajevskih kulturnjaka? Ili da diram u pokoj duše čiji je početak selidbe na onaj svijet bio kada su tri jalijaša primijetili križ na lančiću? Samo pitam... :roll:

Dajte, ljudi...
O Sarajevu postoje najmanje 4 otvorene teme na pdf-Politika i najmanje 3 na Raznim diskusijama. Neke su pale na dno a neke su i te kako aktivne.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#40 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Dado dijasporitus »

Ridjobrki wrote:Banja Luka nije moj grad ali živim tu. U Sarajevu boravim često već godinama i jako dobro poznajem prilike u njemu i mislim da Sarajlije nemaju nikakvog osnova da nešto predbacuju BL po pitanju kulture. Tačno je da Sarajevo ima pokoju kulturnu instituciju više ali je tačno da njihov status, tretman, značaj i posjećenost nikad nisu bili na nižem nivou.

Banja Luka jeste puna seljaka. Baš kao i Sarajevo. Razlika je u tome što Banja Luka svoje seljake kultivira a Sarajevo njegovi seljaci degradiraju. BL ima jednostavan sistem upravljanja gradom i koncentrisanu moć pa se može i razvijati za razliku od Sarajeva koje deset godina ne može riješiti da kad se u njega ulazi čovjek ima osjećaj da ulazi u jedan glavni grad i u kojem se dešava opšti haos na polju arhitekture, urbanizma i kulture življenja.

Živim ovdje već tri godine i odgovorno tvrdim da je razina kulture življenja, saobraćaja, stanovanja i komunikacije viša nego u Sarajevu i ovo govorim kao Bošnjak koji živi u Banjoj Luci i lišen je predrasuda i prema Srbima i prema Bošnjacima i Sarajevu i Banjoj Luci...

@potočanka: onaj ko živi ovdje, niko ni tebi ne brani. Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije koji je preživio rat i granatiranje i imam zašto hatoriti Srbima pa šta mi fali? Ići ću ja na teatar fest kao što idem i na Jazlook i DemoFest...
Prosle godine sam dosao u BL, iz koje sam inace rodom, I dozivio sam da u subotu oko 1 ujutro na Kastelovom cosku te kroz citavu Titovu (meni je jos uvijek Titova), I sve do Bulevara nisam vidio ni jednu zivu dusu…. ispravka , neko stene me pratilo od Boske do Bulevara dok ga nisam najurio.

Samo nekoliko dana kasnije u Sarajevu sam izlazio u 11 navecer a u 2 ujutro grad je jos bio pun kao da je radni dan.

Nocne ili kulturne navike danasnjih banjalucana su svedene na nulu tj ti koji danas zive tamo nisu ih nikad ni imali. Njihove navike su da se legne u 9 kako bi se ujutro moglo rano ustati da se iz kokosinjca pokupite svjeza jaja za kajgane. Nije grad za seljaka.

Da dodam da se nevodim stereotipom da su seljaci nizi sloj ljudi. Naprotiv, imam veliko postovanje prema njima, ali nemam nikako postovanje prema ljudima koji iz nacionalistickih poriva naseljavaju ljude u gradove koji nemaju nikakve gradske navike. Ako izostavimo to sto su nas rastjerali iz BL kao pascad, zivjeti danas u BL je pravi zamor.
Maja_XXX

#41 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Maja_XXX »

Po meni je sramota za Sarajevo, kao glavni grad BiH, da se poredi sa drugim najvecim gradom u BiH.
Pa zamislite da se neko i usudi porediti Beograd sa Novim Sadom ili Budimpestu sa Segedinom?Nazalost, dok je Sarajevo skoro duplo vece, ima bogatiju historiju i kulturno naslijedje i glavni je grad jedne drzave, BL sa skoro nikakvim preduslovima uspijeva da mu parira,ako ne i nadmasi, u 80% stvari.Ako se ovako stvari nastave odvijati, za 10 godina necu imati dileme koji je grad bolji.
iz dna duše

#42 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by iz dna duše »

Dado dijasporitus wrote:
Ridjobrki wrote:Banja Luka nije moj grad ali živim tu. U Sarajevu boravim često već godinama i jako dobro poznajem prilike u njemu i mislim da Sarajlije nemaju nikakvog osnova da nešto predbacuju BL po pitanju kulture. Tačno je da Sarajevo ima pokoju kulturnu instituciju više ali je tačno da njihov status, tretman, značaj i posjećenost nikad nisu bili na nižem nivou.

Banja Luka jeste puna seljaka. Baš kao i Sarajevo. Razlika je u tome što Banja Luka svoje seljake kultivira a Sarajevo njegovi seljaci degradiraju. BL ima jednostavan sistem upravljanja gradom i koncentrisanu moć pa se može i razvijati za razliku od Sarajeva koje deset godina ne može riješiti da kad se u njega ulazi čovjek ima osjećaj da ulazi u jedan glavni grad i u kojem se dešava opšti haos na polju arhitekture, urbanizma i kulture življenja.

Živim ovdje već tri godine i odgovorno tvrdim da je razina kulture življenja, saobraćaja, stanovanja i komunikacije viša nego u Sarajevu i ovo govorim kao Bošnjak koji živi u Banjoj Luci i lišen je predrasuda i prema Srbima i prema Bošnjacima i Sarajevu i Banjoj Luci...

@potočanka: onaj ko živi ovdje, niko ni tebi ne brani. Ja sam doselio u "strašnu Banju Luku" kao Bošnjak iz federacije koji je preživio rat i granatiranje i imam zašto hatoriti Srbima pa šta mi fali? Ići ću ja na teatar fest kao što idem i na Jazlook i DemoFest...
Prosle godine sam dosao u BL, iz koje sam inace rodom, I dozivio sam da u subotu oko 1 ujutro na Kastelovom cosku te kroz citavu Titovu (meni je jos uvijek Titova), I sve do Bulevara nisam vidio ni jednu zivu dusu…. ispravka , neko stene me pratilo od Boske do Bulevara dok ga nisam najurio.

Samo nekoliko dana kasnije u Sarajevu sam izlazio u 11 navecer a u 2 ujutro grad je jos bio pun kao da je radni dan.

Nocne ili kulturne navike danasnjih banjalucana su svedene na nulu tj ti koji danas zive tamo nisu ih nikad ni imali. Njihove navike su da se legne u 9 kako bi se ujutro moglo rano ustati da se iz kokosinjca pokupite svjeza jaja za kajgane. Nije grad za seljaka.

Da dodam da se nevodim stereotipom da su seljaci nizi sloj ljudi. Naprotiv, imam veliko postovanje prema njima, ali nemam nikako postovanje prema ljudima koji iz nacionalistickih poriva naseljavaju ljude u gradove koji nemaju nikakve gradske navike. Ako izostavimo to sto su nas rastjerali iz BL kao pascad, zivjeti danas u BL je pravi zamor.
A ima li još slučajeva da se, kako ti kažeš, iz nacionalističkih poriva naseljavaju seljaci u gradove? Sarajevo? Doboj? Mostar? Tuzla? Bijeljina? Zenica?
Što se tiče kulture, zar oni koji se ne kreću u sitne sate, nemaju osjećaj prema kulturi i kulturnim zbivanjima? Ja volim pozorište, kino, koncerte, većina se toga završi do ponoći, uključujući i piće nakon predstave, prije kuće...
A zabava mladih, u sitne sate i ne mora uvijek biti stvar klture, nego zabave, što je šitok pojam, ovisi o ukusima...
Dobro je da u Sarajevu svi imamo gradske navike :-)
armin071

#43 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by armin071 »

Maja_XXX wrote:Po meni je sramota za Sarajevo, kao glavni grad BiH, da se poredi sa drugim najvecim gradom u BiH.
Pa zamislite da se neko i usudi porediti Beograd sa Novim Sadom ili Budimpestu sa Segedinom?Nazalost, dok je Sarajevo skoro duplo vece, ima bogatiju historiju i kulturno naslijedje i glavni je grad jedne drzave, BL sa skoro nikakvim preduslovima uspijeva da mu parira,ako ne i nadmasi, u 80% stvari.Ako se ovako stvari nastave odvijati, za 10 godina necu imati dileme koji je grad bolji.
Ma znas onda sta ti je ciniti..... Svako ide tamo gdje mu je bolje. Zasto da ti mladalacki dani prolaze u "Teheranu" kad ti je takva "metropola" pred nosom. :run:
zambaklija

#44 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by zambaklija »

:shock: pa prije bi to moglo reći za Pudin Han nego za BL :-) :-) :D
iz dna duše

#45 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by iz dna duše »

armin071 wrote:
Maja_XXX wrote:Po meni je sramota za Sarajevo, kao glavni grad BiH, da se poredi sa drugim najvecim gradom u BiH.
Ma znas onda sta ti je ciniti..... Svako ide tamo gdje mu je bolje. Zasto da ti mladalacki dani prolaze u "Teheranu" kad ti je takva "metropola" pred nosom. :run:
Armine, ne budi otrovan...kakav sad Teheran ubacuješ!
Maja_XXX

#46 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Maja_XXX »

Kakav je to besmisleni komentar?
Nisam rekla da je BL bolja, ali da uzimajuci u obzir potencijale oba grada, da se Banja Luka mnogo brze razvija, u svakom pogledu. Nikad se Bl nece moci takmiciti sa Sarajevom po muzicarima, glumcima, cevapima ( :D ), arhitekturi ali ne moze se zivjeti od stare slave...
Abacija

#47 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Abacija »

Da prekinemo prepucavanja (u kojima sam i ja licno ucestvovao) mozda bi prvo trebali definisati sta je kultura!

Za pocetak, mene interesuje da li sloboda izrazavanja spada pod kulturu.
armin071

#48 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by armin071 »

iz dna duše wrote:
armin071 wrote:
Armine, ne budi otrovan...kakav sad Teheran ubacuješ!
Prvo otrovan je teska rijec. Naziv "teheran" je omiljen kod bar 30% stanovnika BiH... Znaci nisam sa tim mislio nista "otrovno". Nervira me samo kako ljudi koji zive u Sa mogu po bilo kakvoj osnovi da uporede BL i SA. Niko ne spori da u SA ima dosta "sljama" uglavnom onok prekodrinskog. Ali i sa svim tim sljamom Sa i BL su NEUPOREDIVI. Ako mislite da su metropole kao sto su Berlin, Pariz, Minhen, Bec ...itd bez sljama i papanijade otidjite do istih(ako vam se nekad ukaze prilika) pa cete da vidite te metropole na djelu. Dakle rjec se samo o suludom poredjenju dvije neuporedive stvari.
P. Stanley

#49 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by P. Stanley »

Gdje je to, jel to ono Blizu Laktaša?
iz dna duše

#50 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by iz dna duše »

Prvo otrovan je teska rijec. Naziv "teheran" je omiljen kod bar 30% stanovnika BiH... Znaci nisam sa tim mislio nista "otrovno". Nervira me samo kako ljudi koji zive u Sa mogu po bilo kakvoj osnovi da uporede BL i SA. Niko ne spori da u SA ima dosta "sljama" uglavnom onok prekodrinskog. Ali i sa svim tim sljamom Sa i BL su NEUPOREDIVI. Ako mislite da su metropole kao sto su Berlin, Pariz, Minhen, Bec ...itd bez sljama i papanijade otidjite do istih(ako vam se nekad ukaze prilika) pa cete da vidite te metropole na djelu. Dakle rjec se samo o suludom poredjenju dvije neuporedive stvari.[/quote]

Bila u svim "pravim" metropolama, koje si naveo, svugdje ima šljama, slažem se, i slažem se sa tobom da ne treba porediti ali isto tako ni ponižavati i vrijeđati drugu stranu ili njena osjećanja i navijati samo za "svoju"...Niti je Sarajevo tako bajno niti BL tako grozna...A Teheran ne pomenu niko od nas i zato smatram da je suvišno ga ovdje pominjati...
Post Reply