Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

User avatar
Jack Be Nimble
Posts: 11053
Joined: 15/01/2010 18:31

#1 Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by Jack Be Nimble »

Bio sam djete prema tome ne pamtim bas neke detalje, samo se sjecam kosmara koji je nastao jednog jutra. Zivio sam u centru i jednog jutra navodno vojska RS je zablokirala ulice BL jer su valjda trazili bolju zaradu. Da li se iko sjeca tih dana, mozda uposte nije bilo tenkove (pricalo se da su otklopna vozila ispred bivse zgrade JNA i oko boske), da li neko zna na sta mislim? Bio sam u naselju i niko nije smio izaci iz naselja pa cak ni Srbi. Sjecam se da smo tog jutra otisli u skolu ali nakon prvog casa su nas poslali kuci zbog tih nekih vojnih demostracija.

To sve je mozda trajalo dan-dva.
Abacija
Posts: 4493
Joined: 11/01/2008 05:06
Location: Haustor

#2 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by Abacija »

Subject: Čime natjerati "čuvare tajni" da progovore... istinom?
Fair Life wrote:"Balkan bluz" - Bosanska hronika 1975. - 1995.(X)"
Prvog dana u Komandi korpusa je razoružano i uhapšeno više od 80 oficira i podoficira. Iznoseći iz Komande povjerljivu dokumentaciju organa bezbjednosti, vojnici su prezrivo komentarisali kako su se njihove starješine kukavički ponašale prilikom preuzimanja komande. Podjednako su isprepadani bili i opštinski funkcioneri koje su privodili . Gradonačelnik Banje Luke Predrag Radić je u Kriznom štabu, po sopstvenom priznanju, proveo 14 časova. "Došao sam bez prisile i ostao, neću da kažem kao zatvorenik, ali svakako kao čovjek koji nije mogao napuštati prostoriju u kojoj je bio smješten. Tu smo bili ja, predsjednik SDS-a Radosav Vukić, načelnik službe javne bezbjednosti Vladimir Tutoš i načelnik bezbjednosti Prvog korpusa pukovnik Stevo Bogojević", sjeća se Radić. "Kada sam saslušao njihove zahtjeve, rekao sam da im nemam ništa dodati, ni odbiti, ali su upućeni na pogrešnu adresu. Pitanja koja postavljaju nisu u nadležnosti opštine, već Republike, Vlade i Glavnog štaba VRS".

Da je pobuna podržana među građanima Banje Luke, bilo je jasno ne samo zato što su tenkovi okićeni cvijećem, a vojnici počašćeni i nahranjeni, nego i zbog načina na koji je o pobuni pisao banjalučki list "Glas srpski". "Neka Karadžić formira komisiju koja će ispitati šta je sa 2.500 golfova, 50.000 tona nafte, 100.000 tona žestokih pića, 60 tona cigareta u vrijednosti 300.000 maraka", nabrajali su afere o kojima se dotada samo šaputalo. Većina profitera, koje je Krizni štab spominjao, napustili su grad prije nego što je pobuna počela. Bilo je jasno da su imali informacije šta će se desiti i izbjegli su hapšenje.

Karadžić je bjesnio na Palama, ali se suzdržavao oštrih kvalifikacija dok su poslanici Skupštine koja je počela zasjedati redom ponavljali da se radi o puču koji je organizovao vojni vrh. Pobunjenici su Skupštini dostavili svoje zahtjeve koji su se mogli svrstati u tri grupe: socijalni, borba protiv kriminala i vojna pitanja. Karadžić je otezao pregovore. Zatražio je od pobunjenika da se vrate u kasarne, a delegaciju Kriznog štaba pozvao na Pale. Zec i drugovi odbijaju Karadžićevo naređenje zahtijevajući da on i Mladić dođu u Banju Luku. Dok pregovori traju, po nalogu sa Pala blokiraju se televizijski releji i grad ostaje u medijskoj blokadi. Ubrzo, fantomska radio stanica iz Prnjavora počinje emitovati program i objavljuje dezinformacije diktirane iz Karadžićevog kabineta. Članovi Kriznog štaba očekuju Karadžića u Banjoj Luci, ali se on pojavljuje u Prnjavoru, zajedno sa skupštinskim poslanicima i članovima Vlade . Smjestio se u vikendicu Slavka Roguljića, prijatelja i biznismena kojem je omogućio da stekne kapital nabavljajući naftu za Vojsku RS. Na isturenom komandnom mjestu Prvog krajiškog korpusa zatekao je Mladića i komandanta korpusa, generala Momira Talića koji se hitro ogradio od Kriznog štaba, čak je izdao naređenje da se gađaju tenkovi koji krenu za Banju Luku. Karadžić od specijalnog odreda policije traži da u povoljnom momentu likvidiraju vođe pobune.

"Ko stoji iza vas?", pita svaki put kada uspostavi telefonski kontakt sa pobunjenicima. "Niko ne stoji iza nas, mi samo ne želimo da se drugi bogate dok mi ratujemo", dobija uvijek isti odgovor sa druge strane žice. U ime Kriznog štaba pregovarao je Dragomir Babić, komandant bataljona vojne policije. "Maknite vojsku sa ulica pa ćemo pregovarati", insistirao je Karadžić. "O tome će odlučiti Krizni štab", odgovorio je Babić. Kada je treći put zaredom Karadžić dobio isti odgovor, iznerviran je zaprijetio: "Odbijate ispuniti naređenje predsjednika republike. Kapetane, mi znamo gdje je vaša porodica.". "Predsjedniče, znam i ja gdje je vaša", odgovorio je Babić kojem su supruga i jednogodišnja kćerka živjele u Gradišci. Dodao je: "Ako smatrate da je rješenje problema moja porodica, dovešću ih u Banju Luku i ubiti i njih i sebe". Spustio je bijesno slušalicu. Karadžić je ponovo nazvao, ali je Babić rekao da, ukoliko spomene njegovu porodicu, više neće pregovarati. "Dobro, dobro, ja sam se malo zaletio", pravdao se Karadžić koji je iste ucjene primjenjivao i prema drugima kada bi mu okrenuli leđa. Tako će i Biljani Plavšić, kada se nakon rata bude distancirala od SDS-a, zaprijetiti da će likvidirati porodicu njenoga brata. Krizni štab je nazvao i Vojislav Šešelj iz Beograda. Prvi dan pobune samo se zanimao šta se dešava. Drugog dana, kada su pobunjenici kao ratnog profitera priveli radikala Panteliju Damjanovića, urlao je kroz slušalicu: "Doći ću sa svojim 'Bijelim orlovima' i pokazati vam ko smo mi". "Marš u pičku materinu", odbrusio mu je Babić. "Jedva čekam da dođeš". Šešelj više nije zvao.
User avatar
Jack Be Nimble
Posts: 11053
Joined: 15/01/2010 18:31

#3 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by Jack Be Nimble »

Hvala!
User avatar
karanana
Posts: 47117
Joined: 26/02/2004 00:00

#4 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by karanana »

ima li se gdje citava ova knjiga skinuti ili kupiti?
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#5 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by valterbranisarajevo »

Koliko ja znam, to je čuveni Dragomir Babić sa 60 minuta... :D
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#6 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by valterbranisarajevo »

karanana wrote:ima li se gdje citava ova knjiga skinuti ili kupiti?
Knjigu u nastavcima već dugo objavljuju e-novine..samo s e sada moraš snaći da nađeš sve dijelove na portalu... :)


http://www.e-novine.com/feljton/31857-M ... ranci.html
drenmajster
Posts: 482
Joined: 10/12/2009 07:55

#7 abacija

Post by drenmajster »

SVAKA CAST -INFORMACIJE IZ PRVE RUKE-tacno tako je bilo(interesuje me sudbina ZECA-za Bbica znam ali sta je sa
njim nemam pojma
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#8 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

Dragomir Babic :-) :-) :-)
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#9 Re: abacija

Post by michio »

drenmajster wrote:SVAKA CAST -INFORMACIJE IZ PRVE RUKE-tacno tako je bilo(interesuje me sudbina ZECA-za Bbica znam ali sta je sa
njim nemam pojma
Zec je valjda ubijen u Cacku ili Uzicu poslije rata.
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#10 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

zoom66 wrote:
felipe kajetano wrote:Dragomir Babic :-) :-) :-)
daj napishi koju pa da i mi zakolutamo okama :D
Ja ga dozivljavam poslije svega vidjenog kao covjeka bez svog JA..nema kojoj politicku opciji taj covjek nije bio blizak...i s kim nije mitingov'o ispred Boske..sa svojim starom ljubavi Dodijem je svojevremeno rusio sve pred sobom u nekim trenucima dogadjanja naroda!Kasnije kad se zajasilo desio se pretpostavljam sukob oko raspdijele tala iliTi plijena pa pukla ljubav k'o lubenica...
Sad pod plastom borbe protiv kriminala vodi rat u stvari samo za sebe i za svoje dupe..kao neki NVO"Narodni Front" i lesi strance za rapu..sto bi se reklo" 'oce covjek leba preko pogace"...Ako smo spali da nas Babic spasava lose nam se pise :wink:
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#11 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

Od ovog teksta mi se cini k'o da sam saŠo sa ringispila u Busovaci :-) :D ...Jeste istina da je on bio medju kolovodjama tog septembra 93 al' u istinitost razgovora sa Karadzicem ne vjerujem obzirom na Karadzicevu moc u tom vremenu..zvuci kao SF..vjerovatno je i tad bio problem u raspodjeli tala obzirom da je VP bila upetljana u sverc preko linija...
User avatar
black
Posts: 17096
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#12 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by black »

ovo bi trebalo prebaciti na pf polikita :mrgreen:
bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#13 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by bogumil-8 »

Ne prebacivati na politiku!
Felipe kajetano, lošu "propagandu" i lošu poruku šalješ svima koji vjeruju da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda". To što i kako pišeš kreiraju Karadžićevi "sljedbenici".
bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#14 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by bogumil-8 »

valterbranisarajevo wrote:
karanana wrote:ima li se gdje citava ova knjiga skinuti ili kupiti?
Knjigu u nastavcima već dugo objavljuju e-novine..samo s e sada moraš snaći da nađeš sve dijelove na portalu... :)


http://www.e-novine.com/feljton/31857-M ... ranci.html
Probaj koristiti ovaj link (pa mi kaži funkcioniše li): http://cid-e9d7e56eb0926252.skydrive.li ... 26252!1288 .
Tu su postavljeni do sada objavljeni nastavci (22) iz drugih potreba.
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#15 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

bogumil-8 wrote:Ne prebacivati na politiku!
Felipe kajetano, lošu "propagandu" i lošu poruku šalješ svima koji vjeruju da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda". To što i kako pišeš kreiraju Karadžićevi "sljedbenici".
:shock:
Dado dijasporitus
Posts: 3176
Joined: 06/05/2005 23:08
Location: na baušteli
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#16 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by Dado dijasporitus »

bogumil-8 wrote:Ne prebacivati na politiku!
Felipe kajetano, lošu "propagandu" i lošu poruku šalješ svima koji vjeruju da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda". To što i kako pišeš kreiraju Karadžićevi "sljedbenici".
Da rezimiram:
Vojska koja je napadala, ubijala, i palila po BiH izasla pred Bosku u protest jer nisu dobili dovoljno nagrade za to paljenje, ubijanje i napadanje. Ako je to definicija "postenog i pravednog" naroda u RS-u kakvi su bili onda oni sto nisu protestovali. :cry:
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#17 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

Dado dijasporitus wrote:
bogumil-8 wrote:Ne prebacivati na politiku!
Felipe kajetano, lošu "propagandu" i lošu poruku šalješ svima koji vjeruju da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda". To što i kako pišeš kreiraju Karadžićevi "sljedbenici".
Da rezimiram:
Vojska koja je napadala, ubijala, i palila po BiH izasla pred Bosku u protest jer nisu dobili dovoljno nagrade za to paljenje, ubijanje i napadanje. Ako je to definicija "postenog i pravednog" naroda u RS-u kakvi su bili onda oni sto nisu protestovali. :cry:
10-ka za rezime :wink:
bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#18 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by bogumil-8 »

felipe kajetano wrote:
Ja ga dozivljavam poslije svega vidjenog kao covjeka bez svog JA..
Sad pod plastom borbe protiv kriminala vodi rat u stvari samo za sebe i za svoje dupe...Ako smo spali da nas Babic spasava lose nam se pise :wink:
Zbog ovog posta (iz kojeg ti citiram dio) zamjerio sam ti "propagandni stil" i dao mu atribut ("propaganda Karadžićevih sljedbenika").
D. Babić nikoga ne "spašava", već ukazuje na činjenice (a ti ćeš da se spašavaš ili potoneš zajedno sa Karadžićevim sljedbenicima, ukoliko se od njih ne ogradiš).
Ima li iko u RS ko "vodi rat protiv kriminala", a da ga ti prihvataš kao nesebičnu osobu (tj, da taj "rat" ne vodi iz sebičnih i ličnih interesa, već da ga u tome podstiču i univerzalni moralni principi)?
Ni u vojsci RS nisu bili sve "neljudi" i "nepošteni", niti su protestovali/neprotestovali samo jedni ili drugi (pošteni/nepošteni), te ocjenu koju si dao prethodniku samo potvrđuje "Karadžićev stil" (poluistine , izokretanje istine i generalizacija).
Moj dio rečenice - "da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda" - čitaj kako piše i ništa više! Nisam time ocjenjivao ničije poštenje i pravednost već iznio lični stav formiran na osnovu ličnog iskustva i uvjerenja ( u RS ima više poštenog i pravednog naroda nego što je "nepoštenih" i "nepravednih", ali se njihov glas ne može čuti od ovih "grlatih" - uglavnom "Karadžićevih sljedbenika").
Koliko se sjećam, navedene demonstracije nisu imale (samo) "lične interese". O tome želim da govore oni (a ne ja ili ti) koji o tome imaju saznanja "iz prve ruke". U ovoj temi sam samo reagovao na tvoje "antipropagandno" razmišljanje i ni jednu rečenicu nisam ispisao u svrhu ocjene cilja pomenutih protesta!
Parole tipa "svi smo mi Dodik" (ili Mladić, ili Karadžić, i slično), jednostavno nisu istinite! Ne svrstavaju se "svi Srbi" iza (trenutno afirmisanih) "Đavola", već ih dosta staje i iza (trenutno potisnutih) "Svetaca". Koji se trenutno čuju, a koji ne čuju?!
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#19 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

bogumil-8 wrote:
felipe kajetano wrote:
Ja ga dozivljavam poslije svega vidjenog kao covjeka bez svog JA..
Sad pod plastom borbe protiv kriminala vodi rat u stvari samo za sebe i za svoje dupe...Ako smo spali da nas Babic spasava lose nam se pise :wink:
Zbog ovog posta (iz kojeg ti citiram dio) zamjerio sam ti "propagandni stil" i dao mu atribut ("propaganda Karadžićevih sljedbenika").
D. Babić nikoga ne "spašava", već ukazuje na činjenice (a ti ćeš da se spašavaš ili potoneš zajedno sa Karadžićevim sljedbenicima, ukoliko se od njih ne ogradiš).
Ima li iko u RS ko "vodi rat protiv kriminala", a da ga ti prihvataš kao nesebičnu osobu (tj, da taj "rat" ne vodi iz sebičnih i ličnih interesa, već da ga u tome podstiču i univerzalni moralni principi)?
Ni u vojsci RS nisu bili sve "neljudi" i "nepošteni", niti su protestovali/neprotestovali samo jedni ili drugi (pošteni/nepošteni), te ocjenu koju si dao prethodniku samo potvrđuje "Karadžićev stil" (poluistine , izokretanje istine i generalizacija).
Moj dio rečenice - "da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda" - čitaj kako piše i ništa više! Nisam time ocjenjivao ničije poštenje i pravednost već iznio lični stav formiran na osnovu ličnog iskustva i uvjerenja ( u RS ima više poštenog i pravednog naroda nego što je "nepoštenih" i "nepravednih", ali se njihov glas ne može čuti od ovih "grlatih" - uglavnom "Karadžićevih sljedbenika").
Koliko se sjećam, navedene demonstracije nisu imale (samo) "lične interese". O tome želim da govore oni (a ne ja ili ti) koji o tome imaju saznanja "iz prve ruke". U ovoj temi sam samo reagovao na tvoje "antipropagandno" razmišljanje i ni jednu rečenicu nisam ispisao u svrhu ocjene cilja pomenutih protesta!
Parole tipa "svi smo mi Dodik" (ili Mladić, ili Karadžić, i slično), jednostavno nisu istinite! Ne svrstavaju se "svi Srbi" iza (trenutno afirmisanih) "Đavola", već ih dosta staje i iza (trenutno potisnutih) "Svetaca". Koji se trenutno čuju, a koji ne čuju?!
Prvo mi definisi ko su i sta rade "Karadzicevi sljedbenici"koje stalno spominjes?Jel to mozda g-din Babic ima status svete krave zbog trenutnog sukoba sa Dodikom?Sustina je da se svako ko nije bas u dobrim odnosima sa Dodikom kod jednog broja ljudi koji zive mahom van RS-a automatski dozivljava kao "svetac" i posteni gradjanin u sukobu sa mafijaskim udruzenjem Milorada Dodika...Ja na te stvari ne gledam tako povrsno sto je dovoljno za tebe da me vec etiketiras kao "Karadzicevog sljedbenika" sto god to znacilo!

VRS je u svom sastavu imala 90% ljudi koji nikada nisu ubili nikoga van borbe i koji su iznijeli rat i bili na Treskavici,Grabezu,Vlasicu,Vozuci i ostalim egzoticnim mjestima.. sto se tice Srba i u tom smislu nemam sta raspravljati o postenju il' nepostenju pripadnika te vojske..onih 10% otpada na jajare koji u ratu nisu vidjeli nikada muslimana bez svezanih ruku i koji su ratovali na Koricanskim stijenama i sl.mjestima(to su razni Tigrovi i ostali iz savane il' neke divljine)koji su napravili sranje i sto se mene tice drazi mi je Abu Hamza od njih.

Ova frka iz 93 je nastala prevashodno zbog pitanja daljeg toka rata...U RS sve do ne znam tacno kojeg mjeseca 95 nije proglaseno ratno stanje..tako da je vojska formalno bila na vojnoj vjezbi u kojoj se eto i gine..paradoksalno je sto je mozda Karadzic tim postupcima i smanjio broj zrtava koji bi bile neminovnost da se krenulo u totalni rat koji je zagovaralo jedno krilo VRS...u svim opstinama je postojao sukob izmedju VRS i lokalnih vozdova pod Karadzicevom zastitom koji su svercali i bogatili se i pod cijom komandm su bile razne paravojne jedinice koje su pravili sranja se dok su im ljudi po linijama odrzavali mjesto za trgovinu..usput sto se gine nema veze idemo dalje..to je bio rezon :wink: Karadzic i Mladic se takodje nisu bas mirisali i uvijek je postojao latentni sukob izmedju vojske i civilnih vlasti tako da je i ovaj sukob iz 93 posljedica toga...
User avatar
pojedinac
Posts: 1452
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

#20 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by pojedinac »

Dado dijasporitus wrote:
bogumil-8 wrote:Ne prebacivati na politiku!
Felipe kajetano, lošu "propagandu" i lošu poruku šalješ svima koji vjeruju da u Banjaluci (čitaj: "Republici srpskoj") ima poštenog i pravednog "živog naroda". To što i kako pišeš kreiraju Karadžićevi "sljedbenici".
Da rezimiram:
Vojska koja je napadala, ubijala, i palila po BiH izasla pred Bosku u protest jer nisu dobili dovoljno nagrade za to paljenje, ubijanje i napadanje. Ako je to definicija "postenog i pravednog" naroda u RS-u kakvi su bili onda oni sto nisu protestovali. :cry:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#21 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by bogumil-8 »

O razlozima i ciljevima „Banjalučke pobune“ neka pišu učesnici te pobune, jer oni najbolje znaju zašto i protiv čega su se pobunili. Mislim da ovo nije neistinito:
Pobunjenici su Skupštini dostavili svoje zahtjeve koji su se mogli svrstati u tri grupe: socijalni, borba protiv kriminala i vojna pitanja.“
„Da je pobuna podržana među građanima Banje Luke, bilo je jasno ne samo zato što su tenkovi okićeni cvijećem, a vojnici počašćeni i nahranjeni, nego i zbog načina na koji je o pobuni pisao banjalučki list "Glas srpski". "Neka Karadžić formira komisiju koja će ispitati šta je sa 2.500 golfova, 50.000 tona nafte, 100.000 tona žestokih pića, 60 tona cigareta u vrijednosti 300.000 maraka", nabrajali su afere o kojima se dotada samo šaputalo.“

„Felipe kajetano“ je napisao: ...Jeste istina da je on bio medju kolovodjama tog septembra 93 al' u istinitost razgovora sa Karadzicem ne vjerujem obzirom na Karadzicevu moc u tom vremenu..zvuci kao SF..vjerovatno je i tad bio problem u raspodjeli tala obzirom da je VP bila upetljana u sverc preko linija...
Što uz rečenice:
Ja ga dozivljavam poslije svega vidjenog kao covjeka bez svog JA..
.sa svojim starom ljubavi Dodijem je svojevremeno rusio sve pred sobom u nekim trenucima dogadjanja naroda!Kasnije kad se zajasilo desio se pretpostavljam sukob oko raspdijele tala iliTi plijena pa pukla ljubav k'o lubenica...
Sad pod plastom borbe protiv kriminala vodi rat u stvari samo za sebe i za svoje dupe..kao neki NVO"Narodni Front" i lesi strance za rapu..sto bi se reklo" 'oce covjek leba preko pogace"...Ako smo spali da nas Babic spasava lose nam se pise.

Jasno upućuje u kojem smjeru dotični (felipe kajetano) usmjerava diskusiju. Meni, bar na prvi pogled, to liči na skretanje sa suštine teme, suštinskih razloga pobune, a pogotovu odvlačenje pažnje od razloga nastanka imena i atributa za Milorada Dodika: „Mile Ronhil“.
@Dado dijasporitus, („Vojska koja je napadala, ubijala, i palila po BiH izasla pred Bosku u protest jer nisu dobili dovoljno nagrade za to paljenje, ubijanje i napadanje.“) vojska nije protestovala „jer nisu dobili dovoljno nagrade za to paljenje, ubijanje i napadanje“! To je tvoja lična „izmišljotina“!
„Ako je to definicija "postenog i pravednog" naroda u RS-u kakvi su bili onda oni sto nisu protestovali.“ – Ovo sigurno nije definicija ničega (to je, opet, nekakva tvoja izmišljotina i konstrukcija), a kakvi su bili oni koji nisu protestovali (Karadžić. Mladić,..., ratni profiteri koji su „pobjegli“ iz Banjaluke u dane pobune) valjda i sam znaš i o tome ne trebaš ni pitati.
@felipe kajetano, „Karadžićevi sljedbenici“ izokreću činjenice, lažu i varaju i svoj narod i sve druge! Lako ih je prepoznati i po ovakvim naslovima:
„SDA, SBiH i SDP odbili popis stanovništva 2010“ , „Bošnjaci odbili popis 2010“, što je LAŽ plasirana sa određenom propagandnom porukom neupućenom i površnom čitaocu. Bošnjaci se o tome nisu ni izjašnjavali, a članovi navedenih stranaka nisu protiv popisa (već su protiv ovakvog, predloženog popisa).
Također, Mesićeva izjava: Navodi se da je Mesić kazao kako bi odmah vojno prekinuo koridor kod Brčkog ukoliko bi premijer RS-a Milorad Dodik raspisao referendum o odcjepljenju RS. Referendumom bi došlo do rušenja Daytonskog sporazuma i nestanka RS, objasnio je Mesić, a prenosi list.
Nije „ratnohuškačko mahanje sabljom“ , kako je to ocijenio predsjednik Srbije, već ima sasvim drugi smisao, suštinu i poruku.
Ponovo naglašavam: U "Republici srpskoj" ima više "normalnih" (poštenih, pravednih, čestitih,..) nego propagandom, ili po ubjeđenju, "zaluđenih"! To što ovu izjavu "adolescenti" izokreću i tumače po svom "iskrivljenom načinu razmišljanja", ja ne mogu promijeniti niti njihovom načinu razmišljanja dati ocjenu - 10!
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#22 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

Jeste evo priznajem Mile me placa da blatim Babica na SA-X :sax: ..prva rata jutros legla :D ....Adekvatnije bi bilo da ga zoves Mile Vek ili Mile Morava jer su to bile vrste cigara koje smo nekoc voljeli..eh..da je bilo Ronhilla :-D..otisllo se od teme ovog topica daleko..evo sad smo dosli i do popisa stanovnistva :-) pa onda..dovidjenja i prijatno :wink:
Dado dijasporitus
Posts: 3176
Joined: 06/05/2005 23:08
Location: na baušteli
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#23 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by Dado dijasporitus »

zagazaga wrote:o čemu raspravljate i šta ste riješili :? .......koliko ja znam, bila je pobuna vojnika sa linije protiv vojnika koji su 'ratovali' po gradu.....niko od njih nije ni pomišljao da treba prekinuti rat, tek ih je bilo krenulo :sad: jedini problem je bilo ovo:
"Neka Karadžić formira komisiju koja će ispitati šta je sa 2.500 golfova, 50.000 tona nafte, 100.000 tona žestokih pića, 60 tona cigareta u vrijednosti 300.000 maraka",
onima koji nisu bili za ratovanje, još od početka rata u Hrvatskoj.....svi su isti!
Upravo tako.

Sta Babica boli k...c gdje je 2500 golfova. Izmedju ostalog medju tih 2500 je i golf mog starog koji je ta ista lopovska vojska otela na pocetku rata a za koji smo kao familija 10 godina stedili. Cisto sumnjam da je Babic trazio da Karadzic tu robu vrati onima od kojih je i oteo. Dakle "pobuna" je shit kao i su..ci i moroni koji su tenkove kitili cvijecem. Neki na ovoj temi pokusavaju insinuirati ili zakljuciti da je u RSu bilo i nesto drugo osim lopova za vrijeme rata samo sto se nikako na kraju nemogu oteti sustini da su svi koji su bili dijelom tog kolektivnog zlocinackog pokreta bili isti osim u tome da su se neki vise a neki manje nakrali.
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#24 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by felipe kajetano »

Neosporno je bilo pljacke,otimanja vozila pod plastom potreba za vojsku,policiju i sl.Ubistava koja su bila vise motivisana pljackom nego nacionalizmom koji je tu bio samo pokrice za pljacku...dokaz tome je slucaj iz Teslica kada se u nedostatku Bosnjaka i Hrvata preslo na bogatije Srbe pa je tek onda uslijedila intrevencija vojne policije iz BL i Doboja u kojoj su dva momka iz Doboja izgubila zivote.Tu je mislim bio upetljan i Babic sada na strani dobrih momaka naravno iz moje perspektive.
Neosporno je isto tako da je veliki broj Srba nije blagonaklono gledao na ta desavanja i tvrditi ovdje o involviranosti svih Srba u pljackaski pohod protiv komsija je bezveze jer to nije istina. zakona i prije rata i gle cuda obicno su bili povezani sa bratijom po zanatu sa one strane linije..ugoMalo sam se dotakao te teme na topicu o pok.Srdjanu Aleksicu al' evo @dado d. pitam tebe kakav stav imas spram tog momka i njegovog djela?Jel i on bio clan"kolektivnog zlocinackog pokreta"?Te stvari su radili ljudi koji su bili sa one strane zakona i prije rata..varanje, razmjena,pljacka i sverc u ratu a nakon rata se samo nastavili uspjesno baviti "biznisom"..nakon rata sam te iste likove(neke danas i osudjene za zlocine) vidjao po mracnim separeima sa ljudima koji pripadaju narodu na kojem su ti isti stekli sve..nije smetalo ni jednim ni drugim da sad fino sjede i balave po klinkama u mraku...
Last edited by felipe kajetano on 01/02/2010 22:23, edited 1 time in total.
Dado dijasporitus
Posts: 3176
Joined: 06/05/2005 23:08
Location: na baušteli
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#25 Re: Banjaluka 93-ce ili 94-te, pobuna VRS?

Post by Dado dijasporitus »

Mozda si pogresno protumacio sta mislim pod tim "svi". Licno lopovu ne brojih krvna zrnca a vjerujem da je medju tim sto su kitili tenkove bilo i Bosnjaka i Hrvata kontajuci da je i to sto Babic radi manje zlo. Naravno da nemislim da su svi Srbi bili dio zlocinackog pokreta niti da su svi blagonaklono gledali pocevsi od mojih komsija Srba koji su vise puta skrivali moje roditelje za vrijeme rata kada su po Banjaluci ljudi nestajali preko noci. Pod "svi" podrazumjevam sve koji su ucestvovali u vojnim i civilnim akcijama koje dovele do diskriminantnog sistema i oni koji su se okoristili o isti sistem i bogatili se na racun drugih. Babic je bio tog sistema a digao je pobunu isto kao sto bi i radnici u fabrici stupili u strajk da su manje ili nikako placeni.
Post Reply