Banja Luka Construction

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

Post Reply
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 6709
Joined: 16/01/2007 23:38

#201 Re: Banja Luka Construction

Post by banjaluka078 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/05/2023 16:58

Nije ni onaj betonski mastodont neka sreca.

A ni ovo staklo.

Jbga
Ma onaj beton je svakako trebalo srušiti, nema tu spora, još davno.
Ali ovo rješenje za novi hotel je stvarno horor.
Benjaminsky
Posts: 914
Joined: 08/06/2022 10:10

#202 Re: Banja Luka Construction

Post by Benjaminsky »

Rastao sam prvih 16 godina svog života do 1969. na ćošku ulice I. L. Ribara i Gajeve.
U prizemlju je bio "Foto Srećko", a na katu obitelj moje mame; otac, pekar, Latif Abazagić, njegove kćeri i sin Redžep. Odrastao sam s njegovim sinovima... Bio je to pitom kraj. U kući do nas (prema starom dijelu Palasa) živio je glumac i pjevač Muhamed Ćejvan, čovjek koji je prvi snimio gramofonsku ploču u BiH. Bio sam raja i s njegovim sinovima Akijem i Feridom... A sada toga više nema. Sve sam asfalt, beton... Nigdje ni jedne travke.
Ovo što će napraviti je, najblaže rečeno užas.
Dobro je birvaktile rekao rhm. Adem Ćejvan: "Došli divlji i istjerali pitome."
Divljaneri ostaju ono što jesu.
User avatar
sinuhe
Posts: 11086
Joined: 03/06/2011 11:33

#203 Re: Banja Luka Construction

Post by sinuhe »

@Benjaminsky Kakve veze gradnja hotela ima sa divljim i pitomim?

Na ovoj animaciji izgleda nesto bolje:
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 6709
Joined: 16/01/2007 23:38

#204 Re: Banja Luka Construction

Post by banjaluka078 »

Ne izgleda, ni na animaciji se ne uklapa u okolinu bilo čime. Ni na projektu ni na animaciji nema Kajinog nebodera koji će biti tik ispred Palasa....dvije staklene kule u centru, van konteksta, nisu dio bilo kakve ambijentale cjeline...

Pisala sam nekad ovdje, takve građevine bi imale smisla dole kod Delte, ispod zgrade Vlade, jer su dole staklene zgrade i moglo bi imati smiska. Ovako je monstruozno.

@Benjaminsky gradovi se mijenjaju i treba da se mijenjaju. Nijedna ulica ni mahala u ovoj zemlji, pa ni ovom gradu, nije ostala zamrznuta u vremenu, ne možemo zarad svoje nostalgije željeti da ruševina ostane ruševina.

Ono na čemu se ovdje ne radi je da se ni ono malo istorije koja bi mogla poslužiti makar turizmu ne njeguje i ne čuva, jer pripada "pogrešnima" sadašnjoj garnituri. Stare kuće koje bi mogle biti depadansi muzeja, kao što je slučaj u Sarajevu, se ovdje puštaju da se uruše, kao Šeranića kuća. Neugodan podsjetnik na neke druge i drugačije. No, ovdje i muzej prokišnjava, a kamoli da se vodi računa o nekom Šeheru ili Novoseliji.
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 6709
Joined: 16/01/2007 23:38

#205 Re: Banja Luka Construction

Post by banjaluka078 »

Nakon što je projekat budućeg izgleda hotela "Palas" u centru Banjaluke izazvao brojne negativne komentare građana na društvenim mrežama, u kojima se navodi da novi projekat narušava izgled starog hotela, ali i centra grada, pitali smo arhitektu Igora Kuvača za stručni komentar.

On smatra da je predstavljeni projekat u suprotnosti sa urbanim identitetom grada Banja Luka, koji narušava ambijentalne vrijednosti centra grada i kulturno nasljeđe iz svih perioda razvoja.

“Pitanje aktuelnog projekta je pitanje urbanog identiteta Banje Luke. O njemu treba da se usaglasi alijansa građana kroz zajedničku viziju razvoja i strateške dokumente. Ovaj proces može obuhvatati različite načine za postizanje konsenzusa o poželjnom pravcu razvoja, promjeni slike grada i nadogradnje urbanog identiteta (tzv. nove razglednice)", rekao je Kuvač.

Navodi da svaka izmjena u centralnom gradskom području ima posljedice na funkcionisanje cijelog grada, te da arhitektura predstavljenog objekta prevazilazi osjećaj za kontekst.

“Arhitektura predstavljenog projekta zaista prevazilazi osjećaj za kontekst, razmjeru, granicu, vrijeme, pa i ego. Konačno objekat problematizuje funkcionisanje cijelog ekosistema centralnog područja Banjaluke, jer visinom, dimenzijama i materijalizacijom ima uticaj na osunčanje, provjetravanje i funkcionisanje prostora. Postavlja se pitanje osunčanja glavne gradske ulice, Trga Krajine i Parka Petar Kočić, te drugih dijelova javnih površina”, kaže Kuvač.

Ističe da je potrebno u skladu sa savremenim promišljanjem prostora i arhitekture uspostaviti dijalog sa kontekstom.

“Visoke objekte od Trga Krajine, preko tvrđave Kastel, pa do rijeke Vrbas, treba preispitivati u skladu sa stogodišnjom idejom terasastog “spuštanja” grada na rijeku i formiranje jedinstvenog prostornog kompleksa prema konceptu “grad-tvrđava-rijeka”. Potrebno je u skladu sa savremenim promišljanjem prostora i arhitekture uspostaviti konstruktivni dijalog sa kontekstom i obogatiti urbani palimsest, umjesto njegovog degradiranja”, rekao je naš sagovornik.

Kuvač se u razgovoru za Mondo osvrnuo i na proces usvajanja predstavljenog idejnog rješenja za ovaj hotel koji je usvojen na osnovu Izmjene dijela regulacionog plana centralnog područja Banjaluke.

“Projekat je usvojen protivno mišljenju stručne i široke javnosti, u jednom nevjerovatno brzom postupku, pri čemu su zakonske obaveze uključivanja široke i stručne javnosti poštovane samo formalno. Takođe, izmjena plana za samo jedan dio područja znači da prostor centra, a zatim njegov uticaj na cijeli grad nije posmatran cjelovito”, navodi Kuvač.

Tvrdi da s obzirom na zastoj u izradi Urbanističkog plana "Banja Luka 2040", kao krovnog dokumenta za djelovanje u urbanom prostoru, nakon 48 godina od usvajanja prethodnog, nijedno novo plansko rješenje nema osnovno uporište u planskoj dokumentaciji višeg reda.

“Posljednji urbanistički plan donesen je 1975. Sve poslije 1995. predstavlja sivu zonu djelovanja. Prostor se u ovoj situaciji ne sagledava integralno, kako to definiše savremena teorija urbanističkog planiranja i dobra planerska praksa. Uslov za predlaganje i (eventualnu) realizaciju ovakvih i sličnih urbanističkih i arhitektonskih rješenja je realizacija niza drugih sistemskih projekata koji se paralelno moraju razvijati, jer svaka i najmanja promjena u centralnom gradskom području ima posljedice na funkcionisanje cijelog grada”, zaključio je Kuvač.

Svega nekoliko sati nakon predstavljanja na društvenim mrežama pokrenuta je i peticija za izmjenu predstavljenog izgleda budućeg hotela u centru Banjaluke.

Pokretač peticije smatra da se u ovaj projekat trebala uložiti velika pažnja, s obzirom da se na njega čeka 43 godine.

"U razvijenim zemljama poput Njemačke, Austrije, Švedske itd. se ulaže veliki trud da se baština očuva. Čovjek bi na prvi pogled pomislio da mi zaista uživamo u uništavanju naše baštine i onoga što već imamo. Hotel Palas ovakvim projektom gubi svoj sjaj i postaje jedna monstruozna i nadasve ružna građevina kojoj nije mjesto u centru", navodi se u peticiji koju, ukoliko želite, možete potpisati OVDJE!

https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1221158/ ... Palas.html
User avatar
Zeleni most
Posts: 742
Joined: 01/11/2013 21:18

#206 Re: Banja Luka Construction

Post by Zeleni most »

Posto je vakufski hotel Palas napravljen na temeljima Sehove dzamije, moj prijedlog je da novi dio hotela bude: Polumjesec. :thumbup:

Image

Image
Hotel u Kataru.
User avatar
sinuhe
Posts: 11086
Joined: 03/06/2011 11:33

#207 Re: Banja Luka Construction

Post by sinuhe »

Ima tu zanatski centar gradjen 80tih "tradicionalne a la turqa gradnje" kao mozda odgovor na gradnju Boske za koji je Boska avion. :D Moguce da je i gradjen sredstvima namijenjenim za Palas.
Mora se i u trospratnicu na takvom mjestu uloziti znanja i novca ako se nesto zeli dokazati i pokazati.
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 6709
Joined: 16/01/2007 23:38

#208 Re: Banja Luka Construction

Post by banjaluka078 »

Kako su od ovog

Image

došli do ovog?

Image
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 6709
Joined: 16/01/2007 23:38

#210 Re: Banja Luka Construction

Post by banjaluka078 »

Prave se ludi i dižu dramu. Ovu priču su izgubili u 2017. 6 godina je prošlo i nisu poduzeli bilo kakav dalji korak u borbi, ako se poslije presude Ustavnog suda bilo šta i može preduzeti, možda tražiti pravda u Strazburu. Sumnjam da su to uradili.
Pa su godinama krili da su izgubili.
Pa su u BL prodali harem sa sve kostima rahmetlija privatnom investitoru da se na njemu napravi stambena zgrada i tada nisu dramili.
Pa su dali dozvolu da se na hremu na Pobrđu zabode bandera iako je zabodena tik uz ogradu, a s druge strane ograde opštinska zemlja.

I sve to nije drama, a Palas jeste. Ne bi ni on bio, da se mogla izvući koja šuška iz tog posla.
Benjaminsky
Posts: 914
Joined: 08/06/2022 10:10

#211 Re: Banja Luka Construction

Post by Benjaminsky »

Stvarno su licemjeri. I to malo žešći. Samo se pitam kad će na red doći muslimanski dio Novog groblja... A onda, jednog dana će to učiniti i sa haremom u Stupnici. Kao što su svojevremeno učinili s židovskim grobljem u Boriku...

Historija se ponavlja; prvi put ona je tragedija, a drugi put farsa.
(G. W. F. Hegel)
Benjaminsky
Posts: 914
Joined: 08/06/2022 10:10

#212 Re: Banja Luka Construction

Post by Benjaminsky »

sinuhe wrote: 20/05/2023 19:35@Benjaminsky Kakve veze gradnja hotela ima sa divljim i pitomim?
Ima veze za one koji shvaćaju izreku.

Svako se može uvjeriti u to jer je dobro objašnjeno u: "Bosanska sehara", TKD Šahinpašić, Sarajevo, 2015. str. 107.)
Post Reply