BAMBIX (da, Bambix) u Sarajevu :-D

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
muniza
Posts: 889
Joined: 02/02/2009 14:45

#1 BAMBIX (da, Bambix) u Sarajevu :-D

Post by muniza »

Za one koji ne poznaju ovaj fenomenalni holandski bend najbolje će poslužiti ovaj citat: "probably the best female fronted punk band on this planet"

Za ostale kojima se da čitati i download-ovati:

Priča o Bambixima počinje davne 1988 kada su se tri cure prihvatile instrumenata i počele svirati Punk. U međuvremenu su dvije cure zamijenje sa 2 muška člana tako da je današnja postava benda: Wick Bambix: vokal i gitara, Peter Dragt: bubanj i Patrick Turner: bas.

Kako zvuče Bambix?
Hipnotizirajuće Punk melodije, žestoki HC ritmovi popraćeni jedinstvenim ženskim vokalom stvaraju mix koji je istovremeno Catchy i tjera vas na horsko pjevanje ali i poziva na razmjenu energije sa ekipom u Moshpitt-u. Iako se zvukom, kvalitetom i pričom ne razlikuju puno od bendova tipa Bad Religion, Pennywise, Good Riddance upečatljivi glas pjevačice Wick je glavna odlika ovog benda. Mnogi vole reći kako su Bambix najbolji “žensko vokalni” Punk bend današnjice, sa ovom tvrdnjom se također slažem a vama ostaje da to potvrdite ili ne.

Bili su jedan od prvih bendova koji su svirali na balkanu u toku rata (HR ‘94 i ’95), u južnoj americi imaju status velikih zvijezda a svake godine odrade turneje sa preko 150 koncerata. Svirali su na velikim festivalima poput Deconstruction, Dynamo, Valkhof, Earect, Rostock a u početku karijere bili pratnja Bad Religion, GBH, Good Riddance, Ataris, Sepultura, Pennywise, Snuff, Snapcase, Fugazzi i drugima.

Imaju 5 albuma i nekoliko EP izdanja, zadnji album je izašao ’08 godine (Bleeding in a Box).
Na njemu se može naći šaroliki repertoar kojim njihova muzika obiluje. Od melodičnih (pop)Punk himni (Bottle) do HC razvaljotke (Leave Luke be).
Njihov najbolji album po meni je Leitmotiv iz 1998 godine, Leitmotiv je bio jako popularan među rajom u Sarajevu krajem devedesetih.

Za sada je kao support potvrđen najveseliji sarajevski bend Rapa Nui. O ostalim tehnikalijama vas obavjestim naknadno.

22.02.08, Club AG

http://www.bambix.org

http://www.myspace.com/bambix

http://www.rapanuiband.info

http://www.myspace.com/rapanuipunk
Post Reply