Baksis, tringelt, napojnica

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Da li ostavljate napojnicu?

Uvijek
14
28%
Kad je usluga izuzetno dobra
29
58%
Nikad
7
14%

Total votes: 50

flora.sa

Post by flora.sa »

pitt wrote:Florijana......cicijo :D:D
ni meni niko ne daje...posao mi je da budem ljubazna sa svima, bez obzira da li sam ustala na lijevu nogu, ili mi svijet taj dan izgleda ruzicasto...za to dobijem platu...
surajaa

Post by surajaa »

Naravno da ce moje raspolozenje ostavljanja baksisa konobaru, usluznom djelatniku ili kome vec, ovisiti o njegovom odnosu prema meni.

Svjesna sam kako to moze biti tezak i nezahvalan posao. Prijatelj mi je obolio od ostecenja kicme i upale vena zbog posla konobara, koji je obavljao dugi niz godina. No, nazalost, to su profesionalne bolesti i svaki posao ih nosi sa sobom.

Ono sto mene nervira kod nas u Bosni, je taj odnos konobar-gost. Ovdje se ne smijes zaliti na losu uslugu, prljavu casu, nepecenu hranu, prepecen biftek, toplu limunadu i slicno. Ukoliko uputis kritiku, a pri tom pazis da budes i obazriv i diskretan, najgori si od najgorih, cak budes proglasen drskim, prezahtjevnim, bezobraznim (naravno, ima rijetkih iznimaka od ovoga). Svuda u svijetu kada se pozalis na nesto sto ti ne odgovara, konobari se naklanjaju, izvinjavaju, a sve u cilju zadovoljenja svojih usluga prema gostima. U strahu da ne bi izgubili svoju musteriju i da biste vi ipak iz tog objekta izisli zadovoljni i sretni, spremni su vas trosak vecere, pica ili nebitno cega, prebaciti na racun kuce...

Desi mi se cesto da kada narucim sok ili mineralnu vodu, naglasim da zelim i led. Konobar donese pice bez leda. Na moju konstataciju da sam uz pice zeljela i led, on utvrdi: "pa pice je stajalo u frizideru..."

Kao on je pametan, jer je utvrdio da je coca cola dovoljno rashladjena (kako da nije, da bi gazda ustedio struju, frizider podesi na minimum i konobar mi posluzi extra hladno pice)i pri tom ga ne zanima to sto ja tu coca colu inace ne pijem bez leda.

Nakon toga, ja ostajem ustrajna u svom skromnom zahtjevu, a on opet drsko i bezobrazno uzvrati: "pa sta ce ti led, vidis da vani minus dere".
Eh to vec prelazi granice dobrog ukusa i kulture i uz svu njegovu kasniju, mogucu,(ne)ljubaznost nema sanse da mu ostavim bilo kakvu napojnicu.

Ovdje vrijedi ona stara: KOL'KO PARA, TOL'KO I MUZIKE, samo u mom slucaju: KOL'KO MUZIKE TOL'KO I PARA... 8) 8)
mirness

Post by mirness »

e ja bi uzeo onaj led pa ga sve u glavu s njim :D
surajaa

Post by surajaa »

:D :D :D :D
Reventor

#80 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by Reventor »

Vidim ova tema davno otvorena, davno i zamrla. Ciljano sam tražio da vidim razmišljanje forumaša, da li se itko slaže sa mnom. Očito nije interesantna za stranačka i nacionalistička trolovanja, pa joj zato i ova sudbina.
Evo mojih razmišljanja glede napojnice:
- npr: izvedem 3 gosta u osrednji restoran, gdje je otprilike 25KM po osobi trošak jelo, sok. minimalno eto nešto. Znači ukupno 100 KM. i ja sada trebam ostaviti 20 % konobaru? Pa to ispade mi on 4. gost!
- neću ja da razmišljam o platama konobara, težini nj posla itd kada izađem da uzivam sa društvom, porodicom. neću ja da budem korektivni socijalno ekonomski faktor i sl. Neka mu adekvatnu platu gazda uračuna u cijenu proizvoda/usluge i isplaćuje ga, a ne ja.
- zainteresirajte se malo koliki su obrti vlasnika uslužnih objekata, zarade i slično. To što on zarad svog većeg profita daje uposlenicima manje plate, neću ja da kompeziram napojnicom. Na taj način indirektno bogatim gazdu, pa on kupuje vozila nekretnine itd o kojima ja mogu sanjati iako solidno zarađujem (ali ne da me neko gura iz svog džepa "onako" jer je to "red") - znam kako zaradim svaku KM i nije mi do finansiranja drugih
- ponekad ostavim konobaru "na kafu" kada sam izrazito zadovoljan uslugom u restoranu, ali ostavim vrijednost koja je potrebna za kafu, tj 2-3-4 KM, a ne puni obrok. isto radim i sa nekim drugim djelatnostima kod kojih nije društveno nametnuto ostavljanje napojnice
- žena mi kaže da je kao pravilo frizeru ostaviti napojnicu iako su im usluge nerealno skupe u odnosu na uloženo obrazovanje, materijal itd. Ostavlja li ko od vas napojnicu stomatologu kada mu popravi zub? a što bi ostavljao za šišanje i feniranje koje kod mnogih košta više nego zub popraviti kod stomatologa

nastaviću poslije kad mi još šta naumpadne
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#81 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by Truba »

ovo nije moja tema
kakva je ovo riječ u sredini??? nikad čuo

jednom sam u zagrebu jednoj hamši u tržnom centru dao napojnicu
ispala je takva frka :D ... reko sam fakat nije to za mene
drunken tiger

#82 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by drunken tiger »

Meni vlasnik firme u kojoj sam radio, (nakon što sam se žalio na malu platu za 12 sati dnevno, nekad i 16 sati, tri mjeseca bez dana odmora) kaže:" Pa šta hoćeš? Imaš bakšiš!"
Tu sam burno reagovao, smatram ispravno. Na kraju sam naplatio svaki sat koji sam radio.
Ali pazi ti razmišljanja molim te. Samo još dok počnu tražiti da ljudi rade bez plate, za bakšiš. Majku im njihovu!!
A bakšiš ostavljam u zavisnosti od usluge. Ako čekam 20 minuta da me usluži šta može očekivati. Kao što reče ovaj iznad ne zanima me težina posla i sl. Ako mi kaže :"Izvoli paša" ne dam napojnice. Isto tako za autopraonice. Izmijenjao sam ih najmanje 7 do sada. Prvi put ne dajem ništa dok ne vidim kako je auto oprano. Sljedeći put kad dođem ostavim momcima "na kafu". Prvi put kada vidim da mi auto nije oprano kako treba selim se. Jednom sam s pjenom otišao s praonice. Lik uzeo spužvu cvrlja po gumama, ispade mu na pod i krenu da trlja vrata... ma ćao. Mogu misliti šta radi tek kad niko ne gleda..
Last edited by drunken tiger on 17/04/2018 14:36, edited 1 time in total.
gurabija78

#83 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by gurabija78 »

drunken tiger wrote:Meni vlasnik firme u kojoj sam radio, (nakon što sam se žalio na malu platu za 12 sati dnevno, nekad i 16 sati, tri mjeseca bez dana odmora) kaže:" Pa šta hoćeš? Imaš bakšiš!"
Tu sam burno reagovao, smatram ispravno. Na kraju sam naplatio svaki sat koji sam radio.
Ali pazi ti razmišljanja molim te. Samo još dok počnu tražiti da ljudi rade bez plate, za bakšiš. Majku im njihovu!!
zavisi od djelatnosti, što se tiče ugostiteljstva, znam za kafane u BiH gdje konobari rade bez plate, i jagme se za posao!!! i oni koji rade ubijaju pare!
sekerbay

#84 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by sekerbay »

Kod nas u evropi ne postoji država u kojoj se daje 20% napojnice.
Ide max 10% i to je rijetkost. Obično se zaokruži na prvu veću cifru.
JThomas

#85 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by JThomas »

ne treba miješati kruške i jabuke. 15-20%, čak i 25% ako si zadovoljan se ostavlja u "service not included" sistemu, koji kao takav mora biti i označen. to kod nas nije i bakšiš je dosta manji. u stvarnom balkanskom životu konobar je preprezadovoljan ako lupam 92 zaokružiš na stoju.
ExNihilo

#86 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by ExNihilo »

Black swan wrote:ovo nije moja tema
kakva je ovo riječ u sredini??? nikad čuo

jednom sam u zagrebu jednoj hamši u tržnom centru dao napojnicu
ispala je takva frka :D ... reko sam fakat nije to za mene
Kakva frka?
vjesticanametli

#87 Re: Baksis, tringelt, napojnica

Post by vjesticanametli »

drunken tiger wrote:Meni vlasnik firme u kojoj sam radio, (nakon što sam se žalio na malu platu za 12 sati dnevno, nekad i 16 sati, tri mjeseca bez dana odmora) kaže:" Pa šta hoćeš? Imaš bakšiš!"
A bakšiš ostavljam u zavisnosti od usluge. Ako čekam 20 minuta da me usluži šta može očekivati. Kao što reče ovaj iznad ne zanima me težina posla i sl. Ako mi kaže :"Izvoli paša" ne dam napojnice. Isto tako za autopraonice. Izmijenjao sam ih najmanje 7 do sada. Prvi put ne dajem ništa dok ne vidim kako je auto oprano. Sljedeći put kad dođem ostavim momcima "na kafu". Prvi put kada vidim da mi auto nije oprano kako treba selim se. Jednom sam s pjenom otišao s praonice. Lik uzeo spužvu cvrlja po gumama, ispade mu na pod i krenu da trlja vrata... ma ćao. Mogu misliti šta radi tek kad niko ne gleda..
zamisljam scenu iz sponDZ boba sorry al :lol: :lol:
Post Reply