Meri_ wrote:Prvi dan Bajrama u Sarajevu obiljezen je po cudnoj pojavi: na vise mjesta u gradu orilo se od muzike koju je priredio ciganski orkestar trubaca i bubnjara. Licno sam ih slusao u Starom gradu, Centru i na Alipasinom polju a kazu da su bili i u drugim dijelovima grada. Stanu lijepo pod prozore, drmaju na sav glas a narod, ko narod, smijesno mu i baca kovanice. Poneko i paprine novcanice.
Ne bi tu bilo nista lose da nije, ipak, rijec o muslimanskom prazniku koji se ne slavi uz muziku vec uz ibadet, posjetu mezarjima, razgovor s prijateljima, onaj tihi mir svojstven samoj vjeri... Pa ako je vec ide muzika, zasto ne sevdalinka vec srpska sa onim ubitacnim ritmom iz zadimljenih kafana. Je li rijec o provokaciji ili smisljenoj marketinskoj akciji iz cerge? I kako to da su bili u cijelom gradu: je li jedan dobro organizovan i pokretljiv orkestar ili vise njih? Da se razumijemo, ja licno nemam nista protiv muzike, pa ni ove. Zalim za raspadom prosle drzave barem iz dva razloga: nestanka sjajne kosarkaske reprezentacije (prvaci svijeta, nije sala) i raznolikosti melosa. Jednako sam uzivao u slovenackim popijevkama, dalmatinskim klapama, makedonskom oru ili tamburasima s Petrovaradina. Cak i ovu "drmaj-drmaj" muziku mogu slusati i pronaci u njoj nesto zanimljivo. Ali bas na Bajram pod prozorima...
U jednom trenutku sam pomislio da pozovem policiju i trazim da ih maknu ispod mojih prozora pozivajuci se na javni red i mir. Ipak je ovo narusavanje moje privatnosti. No, znam da ovi ili ne bi reagovali ili bi im bilo smijesno. Gdje je rjesenje? Svakako ne u tome da mi koji smo vec jednom pretrpjeli agresiju (mnogo goru) ponovo sutke trpimo, cak "uzivamo" uz zvuke "Djurdjevdana" i sl. i nagradjujemo ih novcima. Za pocetak, predlazem, ne nagradjujte ih za ovo.
Baj d vej: poznata je praksa iz ranijeg sistema da dok jedni sviraju, narod se veseli, glavna ekipa "operise na terenu" pa se iznenada vidi da fale farmerice sa strika, bicikl iz garaze, novcanik iz dzepa... Oprez!
Hajde, nemoj se nervirati previse... nije dobro za psihu i unutarnji tjelesni mir... a i zivot je previse kratak da ti prodje u ovakvim nebulozama, kao sto su "provokacije" trubaca za Bajram

. Mi ipak tezimo jednoj Evropskoj i demokratskoj drzavi, sa svim vidovima multi-etnicnosti i muzike
Moj savjet ti je da pokusas da uzivas u Bajramu, uopste u zivotu... bezobzira na "provokacije" trubaca
By the way, raja, ovo je moj prvi istorijski post... Citam vas evo vec godinama od postojanja sarajevo-x foruma, stvarno ste me amuzirali sa vasim diskusijama i hvala vam na tome... pa sam evo napokon i ja odlucio da se aktiviram

(juce dobih mail od Cike administratora sarajeva-x, da mi je korisnicki racun aktiviran) . U nedostatku vremena i brzine ovoga zivota, nisam bio ranije u mogucnosti da aktivno sudjelujem ovdje. Nadam se da cemo se lipo

svi zajedno druziti, kao ono:" Aberecke Abertude... siri siri vezeni peskiri... janjine... i tako to
Usput svim Bosancima islamske vjeroispovjesti zelim BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN