Bajram u istocnoj Hercegovini

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#1 Bajram u istocnoj Hercegovini

Post by Prozor »

Image
Husein ef. Hodzic pored devastirane dzamije

Husein ef. Hodzic, glavni imam za istocnu Hercegovinu

Uvašeni ef. Hodžiću, hvala vam što se odazvali našem pozivu za razgovor. Na nekoliko sati smo pred Kurban bajramom, pa vas molimo da se prisjetite prvog Bajrama u Trebinju, odnosno onog nakon Daytona i ovog danas, kako Bošnjaci dočekuju bajrame?
HODŽIĆ: Bismillahir-rahmanir-rahim. Potpuna zahvalnost pripada samo Njemu Uzvišenom Allahu. Njemu pripada naša potpuna pokornost i odanost. Najveći uzor nam je Njegov miljenik i poslanik Muhammed s.a.v.s.
Uz podršku snaga međunarodne zajednice stacioniranih u BiH muslimani, Bošnjaci prethodno prognani iz Trebinja i istočne Hercegovine krajem zime 2001. godine, za te prilike znatan broj okupi se u Trebinju naravno u organizaciji Muftijstva mostarskog, nakon više godina odsustva da obiđu svoje domove, da obiđu mezare svojih umrlih i da obilježe Kurban bajram.


Bajrami se osjećaju usamljeno kao i mi ovdašnji muslimani


BOŠNJACI.net: Sedam godina je već od tada i sugurni smo da je bilo teških momenata...
HODŽIĆ: Kad god se meni, kao imamu, prisutnom u Trebinju, evo već sedmi bajram približi i dođe ovaj islamski blagdan, sjetim se tog događaja u Trebinju iz 2001. godine. On je bio početak i nadanje muslimana da će im se vratiti izgubljeni mir i da će dobiti zadovoljenje za ogromnu nepravdu koja im je prethodno učinjena na ovim prostorima istočne Hercegovine. U tim nastojanjima i nadanjima nisu nas obeshrabrili ni vandalski potezi ometanja svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca za Osman pašinu džamuju u Trebinju maja 2001. godine.
Danas, skoro sedam godina poslije za web magazin Bošnjaci.net i javnost pokušavamo da rezimiramo naše stanje na ovim prostorima i okolnosti koje vladaju u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Mislimo da je vaše početno pitanje kako Bošnjaci dočekuju bajram u Iastočnoj Hercegovini malo preteško za ove prilike i prostore u što ćemo se uvjeriti tokom našeg razgovora. Bajrami Božijom milošću ovdje dolaze, oni se pišu i pamte. Ali, mislim kad bi bajrami i ramazani u istočnoj Hecegovini mogli govoriti o svojim utiscima i pažnji s kojom se dočekuju i provode da bi kazali da se osjećaju usamljeno kao i mi ovdašnji muslimani. Na bajramima nama muslimanima se više plače i tuguje nego što nam se veseli. Ali tome nisu krivi islam i vjernici islama, već katastrofalna društveno politička stvarnost, tj. prvenstveno nesigurnost nesrba i potpuni nedostatak ljudskih i svakih prava ovdje. Mi smo opet zadovoljni i ponosni na vlastito saznanje i osjećaje da nam je Allah dodijelio da ovdje boravimo i radimo. Biti musliman i bajramovati ovdje je veliki čin ibadeta. Prkositi i odupirati se dušmanu ovdje sigurno je oblik borbe na Allahovom putu, mi Njega, Allaha, molimo da se i drugi na nas ugledaju i da zavist osjećaju prema našim naporima i saburu. Za nečije prilike, recimo iz Sarajeva, zanemarljivo je ako po izlasku iz svoga stana ili kuće pred vratima iste ugledate vreću sa smećem. Ali ako u Trebinju kraj ulaznih vrata na tlu tačno ispod naptisa sa tablom Medžlisa Islamske zajednice ugledate ujutro poveću vreću sa svakojakim smećem i otpadom naći ćete više razloga za zabrinutost, nemoć i za vlastito i zajedničko poniženje.

BOŠNJACI.net: Interesira nas povratak i prisutnost Bošnjaka, muslimana, nakon ratne stihije kada su prognani?
HODŽIĆ: U Istočnoj Hercegovini, u Trebinju, prisutnost muslimana je neznatna, osim u periodima godišnjih odmora. Njihov osjećaj za rodnim krajem ne jenjava. Ako oni nisu tijelom ovdje ovog bajrama, oni su ovdje sigurno srcem i dušom, a i to je značajno. Njih pedesetak je i ovoga bajrama poslalo kako na druga mjesta i institucije tako i u Trebinje svoje kurbane da se njihova braća i sestre povratnici obraduju i počaste kurbanskim mesom, a ostatakom da se napune zamrzivači kuhinje ovdašnjeg „Imareta“. Realizaciju darovatelja već godinama sprovodi medžlis IZ-e Trebinje na čelu sa imamom.


Povratnici su bez ikakvog prava prinuđeni da trpe svakojake uvrede i poniženja


BOŠNJACI.net: Prethodno smo u kontekstu sa bajramom spomenuli i povratnike i one koji se ne još ne vraćaju.
HODŽIĆ: Slobodno smijemo reći da nam je istinski žao i jednih i drugih. I jedni i drugi su u podređenom i nezavidnom položaju. Oni su za željenje, jedni: što im je uskraćen i onemogućen boravak, rad i življenje u mjestu porijekla. Ja sam svojevremeno kad sam boravio u Australiji Trebinjcima otvoreno i ozbiljno rekao da ih žalim zbog stanja u kojem su. A ovi drugi povratnici koji su opet bez ikakvog prava prinuđeni trpjeti svakojake uvrede i poniženja i da život provode uglavnom u oskudici i neimaštini. Njihova ekonomska perspektiva je beznadežna i nemoguća.

BOŠNJACI.net: Šta je sa zdravstvom, školstvom?...
HODŽIĆ: Zdravstvo je posebna priča, a školstvo nam 'srećom' i ne treba jer nema mlađih naraštaja i potomstva. Ova kategorija u istočnoj Hercegovini, iako malobrojna, nema mogućnosti ni nade da će do njih stići nečija briga, pomoć ili zaštita (društvena, nacionalna, vjerska). Prepušteni su čoporima vukova, osoba u ljudskom liku, ostrašćenih nacionalista i monstruma sve više iz institucija kojima podosta u jedra puše osokoljena Vlada iz Banja Luke, aktuelna loklna vlast (zakonodavna i izvršna) i njene institucije.

BOŠNJACI.net: Pisali smo da je otvoreni aparthejd nad Bošnjacima ovog dijela BiH?
HODŽIĆ: Tačno je tako. Kad je u pitanju Trebinje i istočna Hercegovina konstatujemo i ujedno obavještavamo relevantne i nadležne faktore, kao i javnost, da je ovo prostor i mjesto gdje se godinama, iz godine u godinu, sve više događa ponižavanje nesrba, prvenstveno muslimana, na mnoge od načina, koji su poznati javnosti, kao što je i nedavno i na Vašem web magazinu napisano da Trebinje, kao grad u ovom dijelu Hercegovine, u tim aktivnostima prednjači.


Pljačka naše imovine


BOŠNJACI.net: Recite nam nešto o problemima Islamske zajednice....
HODŽIĆ: Što se tiče Islamske zajednice u Trebinju, Gacku, Bileći... najviše problema imamo od institucija tih opština gdje su stalno od istih prisutna nastojanja da se imovina naše zajednice, prikrije, ospori, otme, uništi. Da, baš tako... svi ovi primjeri su prisutni. To je pljačka, i mislim da je to blaga riječ za ove prilike, za obim, način i vrstu otimanja.

BOŠNJACI.net: Da li ste ukazivali Rijasetu IZ na ove pojedinosti koje spominjete?
HODŽIĆ: Mi smo odavde godinama Rijasetu IZ-e i Vakufskoj direkciji u Sarajevu pisali i govorili upozorenja o otimnaju vakufske zemlje, kuća i stanova u Trebinju i u Republici Srpskoj. Na to nije bilo adekvatne i očekivane reakcije. A kada je ta ista pojava došla preko sudova i parlamenata do konačne instance da se donese odluka o otimanju nedavno je isti dan Rijaset IZ-e održao vanrednu sjednicu i rekao u saopštenju to što je rekao. A to se zove traljavo i kasno. Iz ove perspektive taj potez IZ-e nam je izgledao nemušto, vidjeli smo šta znači kad „medvjed zaigra pred tuđom kućom“. Naravno ne radujemo se već se žalostimo zbog takvog stanja. A prethodno (u RS-u) spomenuti primjeri otimanja vakufske imovine su vrlo česti i kad bi u detalje govorili trebalo bi nam i vremena i prostora kad bi navodili samo ono što je bilo aktuelno u ovoj godini. Vlasti i njene službe to svjesno, planski i u zajednici rade prisiljavajući nas tako da se stalno branimo i bavimo sebi, ne imajući vremena za svoje pozitivne i produktivne aktivnosti i planove.


Domaći i strani faktor je nezaintersovan i iskorumpiran


BOŠNJACI.net: Ef. Hodžiću, ovi navodi govore da su u BiH ozbiljno krše ljudska prava...?
HODŽIĆ: U Bosni i Hecegovini se više niko ozbiljno ne bavi zaštitom ljudskih prava. Službe ombudsmena su umrle, ali su nikli privatni-hoštaplerski fakulteti, strani faktor prisutan u BiH potpuno je nezaintersovan i iskorumpiran, ministrastva Vlade Federacije BiH (izuzev federalnog ministarstva za izbjeglice) i državnih su nešto što je od Kulina bana do danas neviđeno na ovim prostorima i šire. A entitetska Vlada RS-a to je posebna priča. Svi odreda su oličenje korupcije, dezorjentacije, mafije, profitera, klanova, kamarile... Ozbiljno mislim, ako im bude trajao vladajući mandat do kraja, da ovo sirotinje, povratnika od stanovništva što je ostalo neće do tada preživjeti. Prije toga nešto se mora mijenjati posebno u redovima Bošnjaka bez obzira što se ni u opoziciji ne naziru kandidati za novu političku-vladajuću pozornicu. Ja optimistički gledam prema našoj mladosti bar srednjoj generaciji, a kojima mi Bošnjaci kao po ugledu na Srbe ne dajemo šansu. Zašto? Socijalni nemiri i svi oblici sukoba su nešto što je neizbježno.... Volio bih da pogrešno mislim i govorim.


Mediji


BOŠNJACI.net: Odnos medija prema svim ovim dešavanjima...
HODŽIĆ: Mediji ovdje su priča za sebe. Otvoreno mogu reći, da mi kao zajednica i Bošnjaci nemamo gdje šta reći, kako bi se reklo ono što nas tišti. Mediji iz Republike Srpske su svi odreda u pristrasnom, zavisnom i nacionalnom opusu.


Policija


BOŠNJACI.net: Kako djeluje policija?
HODŽIĆ: Policija je naučena da radi po nacionalnom i političkim uzusima. Policija je vjerni čuvar „vjekovne borbe i interesa srpskog naroda“ započete tradicije 1991-92. sve do danas kada s pravom možemo reći da ista postepeno evoluira u srpsku gardu. Svaki policajac, sudija ili službenik iz nesrpskog naroda, ako ovdje dođe, gleda na sve načine da što prije ode odavde. Uposlenost iz redova nesrba, posebno Bošnjaka je potpuno zanemarljiva, a u redovima policije uvijek se osjeća manjak pa je praksa da ovdje dolaze Srbi policajci kao u neku ispomoć i to vrlo često. Prije bi se reklo da dolaze da se pouče trebinjskim iskustvima da ih prenesu u manje nacionalno ostrašćene sredine na prostore manjeg bh. entiteta.


Načelnik je prije dva dana indirektno imamu Trebinja odaslao usmenu poruku da se seli iz Trebinja

BOŠNJACI.net: Možete li reći šta vas trenutno tišti?
HODŽIĆ: Pa evo, tišti nas najnoviji događaj, baš u vrijeme pisanja ovih odgovora, uoči bajrama, dolazi službenik opštine noseći poštu sa bajramskom čestitkom potpisanom od nečelnika opštine i parlamenta njenog predsjedavajućeg, Ćuka i Sekulovića. Dakle od onog istog načelnika koji je samo prije dva dana indirektno imamu Trebinja odaslao usmenu poruku da se seli iz Trebinja navodno zbog njegovih /mojih/ izjava za medije datih povodom najave opštine Trebinje novog regulacionog plana „Zasadsko polje“.

BOŠNJACI.net: Sigurni smo da ste dobili još čestitki i poruka?
HODŽIĆ: Naravno, dobili smo čestitke i iz Sarajeva. Iz Rijaseta su sa potpisom reisa dr. Mustafe-ef. Cerića i njegova zamjenika hafiza Spahića, stigle dvije. U jednoj je priložak sa tekstom o pozivu imamu ovog Medžlisa na bajramski prijem kod Reisu-l-uleme prvi dan bajrama i 18 sati. Lijepa dunjalučka čast, samo ovosvjetska, a opet ne može se otići na prijem i da hoćemo, zbog obaveza u Trebinju. Mi iz Trebinja bi radije najodgovornije iz političke mućkalice Bošnjaka i visokog predvodništva Islamske zajednice pitali ŤZašto je to lakše ili što se više toleriše i praktikuje dolazak svih i svakoga na prostor Federacije BiH i u Sarajevo nego na prostore Srebrenice, Foče, Trebinja, Prijedora, Bijeljine....?ť

BOŠNJACI.net: Za kraj, želimo svima vama Bajram šerif mubarek olsun!
HODŽIĆ: Allah razi olsun! Sa ovih prostora tj. istočne Hercegovine upućujemo selame, zahvaljujem na čestitanjima bajrama i uzvraćamo: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9905
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#2

Post by Bosanac sa dna kace »

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Krugman
Posts: 324
Joined: 16/07/2005 19:38

#3

Post by Krugman »

Jako zalosno. Imam je principijelno priznao kakve stetocine danas vode "bosnjacku" politiku u BiH. U nekim stvarima su nama i BiH gori dusmani od samih cetnika i ustasa.
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#4

Post by Prozor »

Glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić doživio je teški srčani napad. U predinfarktnom stanju dovezen je u Kliničku bolnicu Mostar, a zatim je upućen u Centar za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje se trenutno oporavlja.

Iako su prve informacije ukazivale na to da je Hodžić ozbiljno ugrožen, on je jučer u telefonskom razgovoru za naš list izjavio da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno.

- Trećeg dana Bajrama osjetio sam manje bolove u grudima, ali nisam previše obraćao pažnju na to. Ali, bol se iz dana u dan povećavala, sve dok nije kulminirala u teško predinfarktno stanje - kazao nam je ef. Hodžić.

Kako nam je rekao šef Centra dr. Mirsad Kacila, Hodžić je prekjučer kao hitan slučaj sa znacima izrazito nestabilne angine pektoris, odnosno predinfarktnog stanja, prebačen u Sarajevo, gdje je odmah po dolasku urađena kateterizacija te su mu implantirana tri stenta.

- Zahvat je prošao bez komplikacija i pacijent se sada osjeća dobro. Do daljnjeg će ostati u bolnici i sadašnje stanje je zadovoljavajuće - kazao nam je Kacila.

U Islamskoj zajednici vjeruju da su na Hodžićevo zdravstveno stanje utjecala dešavanja u vezi sa sramnim namjerama vlasti Trebinja da na mezarjima u Zasadskom polju izgrade saobraćajnicu i naselje, kao i poruke načelnika Dobroslava Ćuka da se seli iz Trebinja. (Avaz - F. V. - Z. P.)
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9905
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#5

Post by Bosanac sa dna kace »

:sad: :shock: :-?
tako hrabar covjek, pitanje je hocel se iko prihhvatit posla namjesto njega. :-?
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#6

Post by Prozor »

Izgleda da nikoga vise ne interesuje... :(
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9905
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#7

Post by Bosanac sa dna kace »

Prozor wrote:Izgleda da nikoga vise ne interesuje... :(
tema ili mjesto imama u Trebinju? :( :roll:
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#8

Post by Prozor »

Bosanac sa dna kace wrote:
Prozor wrote:Izgleda da nikoga vise ne interesuje... :(
tema ili mjesto imama u Trebinju? :( :roll:
Imam, tema, povratnici, dzamije...
Post Reply