evo ja cu sutra ivu komsica pitat.covjek je i prof. a bome je i zakonodavac.nemoze tako nesto proci mimo njega.
BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
- [Matrix]
#51 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
pitam ono sto me trenutno zulja a sto se direktno odrazava na moje buduce zivotne (i trenutne) zivotne probleme... ukoliko netko ima sluzbene informacije u pogledu ovoga molila bih da ih postavi...[/quote]
evo ja cu sutra ivu komsica pitat.covjek je i prof. a bome je i zakonodavac.nemoze tako nesto proci mimo njega.
-
paratrooper
#52 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
tako i treba da bude , u cijelom civiliziranom svijetu je tako.[Matrix] wrote: moj prigovor na bolonju svodi se samo na jednu stvar a zajednicko mu je ime "PREPISIVANJE".
ispiti su svi redom pismeni ,na FF.to je toliko uzelo maha a bome i profesori to podrzavaju,npr.
samo tamo nema prepisivanja, udjes u prostoriju gdje se rade ispiti i nezavisna komisija nadgleda tok ispita a ne polupismeni profesori.
- Bosanac sa dna kace
#53 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
magestarski nam ne gine pa makar tamo na nekom americkom univerzitetu zfhgnj kategorijeBumbar wrote:
napravili ste temu na rekla kazala i na nekim osobnim razmisljanjima.
ja jos jednom ponavljam ,vecina stvari koja je recena nije tecna vec je proizvoljno,kao i uvijek forumasko naklapanje.
trac je neunistiv.besmislena prica da se popune praznine u nedostatku zivotnih problema.![]()
![]()
samo,doci oni,mislim zivotni problemi zvali se oni bachelor ili master ili dr. ili mr.
zaboravili ste sta god da ste,zivite u kaljugi i blatu zvanom BiH.![]()
[/quote
pitam ono sto me trenutno zulja a sto se direktno odrazava na moje buduce zivotne (i trenutne) zivotne probleme... ukoliko netko ima sluzbene informacije u pogledu ovoga molila bih da ih postavi...
- [Matrix]
#54 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
ispravka krivih navoda.to sam ja napisao a ne pcela.Bosanac sa dna kace wrote:magestarski nam ne gine pa makar tamo na nekom americkom univerzitetu zfhgnj kategorijeBumbar wrote:
napravili ste temu na rekla kazala i na nekim osobnim razmisljanjima.
ja jos jednom ponavljam ,vecina stvari koja je recena nije tecna vec je proizvoljno,kao i uvijek forumasko naklapanje.
trac je neunistiv.besmislena prica da se popune praznine u nedostatku zivotnih problema.![]()
![]()
samo,doci oni,mislim zivotni problemi zvali se oni bachelor ili master ili dr. ili mr.
zaboravili ste sta god da ste,zivite u kaljugi i blatu zvanom BiH.![]()
[/quote
pitam ono sto me trenutno zulja a sto se direktno odrazava na moje buduce zivotne (i trenutne) zivotne probleme... ukoliko netko ima sluzbene informacije u pogledu ovoga molila bih da ih postavi...
- Bumbar
#55 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
kod mene je na testu dvoje izletilo iz ucionice samo zbog okretanja...jer nas nikada nema tako puno da radimo niti mozes prepisati u pm...paratrooper wrote:tako i treba da bude , u cijelom civiliziranom svijetu je tako.[Matrix] wrote: moj prigovor na bolonju svodi se samo na jednu stvar a zajednicko mu je ime "PREPISIVANJE".
ispiti su svi redom pismeni ,na FF.to je toliko uzelo maha a bome i profesori to podrzavaju,npr.
samo tamo nema prepisivanja, udjes u prostoriju gdje se rade ispiti i nezavisna komisija nadgleda tok ispita a ne polupismeni profesori.
i zaista nema potrebe za zajebancijom...
- [Matrix]
#56 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
ama nekad me ocaj spopadne kad vidim sta se radi,tj nista se ne radi.uzmeme mislim pomenuti ocaj da mi dodje da
se ozenim.samo,nije to bas toliki ocaj.
pa djeco draga,na testu neki dan bilo pitanje da se objasni sekularizacija.niko ziv nije cuo za pojam,ispiraju si mozak "farmom"
i inim izetima fazlinovicima,dok decki mlate pare na toj hipnozi.
necu prekidati nit sto vas vodi u nista.
,al kad vidim tu farmu" a srecom samo jednom sam pogledao kao da mi neko
lopatom zafati i ono malo duse sto je jos ostalo,ako je ostalo.
se ozenim.samo,nije to bas toliki ocaj.
pa djeco draga,na testu neki dan bilo pitanje da se objasni sekularizacija.niko ziv nije cuo za pojam,ispiraju si mozak "farmom"
i inim izetima fazlinovicima,dok decki mlate pare na toj hipnozi.
necu prekidati nit sto vas vodi u nista.
lopatom zafati i ono malo duse sto je jos ostalo,ako je ostalo.
Last edited by [Matrix] on 28/05/2008 16:56, edited 1 time in total.
-
paratrooper
#57 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
na ispitima je skoro i teoretski nemoguce prepisivat ( dobro malo sa programabilnim kalkulatoromBumbar wrote:kod mene je na testu dvoje izletilo iz ucionice samo zbog okretanja...jer nas nikada nema tako puno da radimo niti mozes prepisati u pm...
i zaista nema potrebe za zajebancijom...
- Bosanac sa dna kace
#58 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
a dje to?[Matrix] wrote:
jel zezas il zahebaes?
- [Matrix]
#59 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
nije zeza,bio jedan test,necu rec koji,na filozofskom.cura me pita poslije testa.kaze,jel to ono cjelozivotno ucenje(mislila na socijalizacijuBosanac sa dna kace wrote:a dje to?[Matrix] wrote:
jel zezas il zahebaes?![]()
![]()
- [Matrix]
#60 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
socijalizacija je normalno slozeniji pojam,al to drugom prilikom.[Matrix] wrote:nije zeza,bio jedan test,necu rec koji,na filozofskom.cura me pita poslije testa.kaze,jel to ono cjelozivotno ucenje(mislila na socijalizacijuBosanac sa dna kace wrote:a dje to?[Matrix] wrote:
![]()
)
-
sanaman
#61 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
Nadam se da mi zamjeriti na parafraziranju i pojednostavljenju situacij, ali ...
firma koja proizvodi odredjeni proizvod ( npr. fakultet dipl. studenta ) kaze da u redovnoj proizvodnji treba 48 mjeseci da ga zavrsi ... onda ta i sta firma, promatrajuci situaciju oko sebe ( npr. u Americi ) kaze da taj isti proizvod ipak moze modifikovati i bez gubljenja kvaliteta ipak proizvesti za 36 mjeseci ( Bachelor ) ... nelogicno bi bilo da se izgubi na kvalitetu jer to ne ide nikom u prilog, prije svega industriji ...jer bi onda za diplomca trbali cekati 60 mjeseci umjesto sadasnji 48 mjeseci ... eto ja malo parafrazirao
A pitanje za nase studente u inostranstvu, da li je moguce prepisivanje na ispitu tj. da li imate vremena da prepisete ? Iskreno cisto sumnjam i ako se desava opet izuzetci a nikako masovna pojava, ili se varam ?
firma koja proizvodi odredjeni proizvod ( npr. fakultet dipl. studenta ) kaze da u redovnoj proizvodnji treba 48 mjeseci da ga zavrsi ... onda ta i sta firma, promatrajuci situaciju oko sebe ( npr. u Americi ) kaze da taj isti proizvod ipak moze modifikovati i bez gubljenja kvaliteta ipak proizvesti za 36 mjeseci ( Bachelor ) ... nelogicno bi bilo da se izgubi na kvalitetu jer to ne ide nikom u prilog, prije svega industriji ...jer bi onda za diplomca trbali cekati 60 mjeseci umjesto sadasnji 48 mjeseci ... eto ja malo parafrazirao
A pitanje za nase studente u inostranstvu, da li je moguce prepisivanje na ispitu tj. da li imate vremena da prepisete ? Iskreno cisto sumnjam i ako se desava opet izuzetci a nikako masovna pojava, ili se varam ?
- Bosanac sa dna kace
#62 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
more, al moras bit pravi maher, oko sokolovo, brz, oci na ledjima, cut svaku frekvenciju, mora ti bit guzvara u prostoriji gdje radis ispit....i moras bit ulizica profama i asistentima ako te ufatesanaman wrote:A pitanje za nase studente u inostranstvu, da li je moguce prepisivanje na ispitu tj. da li imate vremena da prepisete ? Iskreno cisto sumnjam i ako se desava opet izuzetci a nikako masovna pojava, ili se varam ?
- Bosanac sa dna kace
#63 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
sto joj ne rece da se ispise sa filozofije odma, i upise se na kurs sivenja, da ne trosi dzabe vrijeme?[Matrix] wrote:nije zeza,bio jedan test,necu rec koji,na filozofskom.cura me pita poslije testa.kaze,jel to ono cjelozivotno ucenje(mislila na socijalizacijuBosanac sa dna kace wrote:a dje to?[Matrix] wrote:
![]()
)
-
sandra01
#64 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
E super da ste postavili ovu temu.
Ja imam jedno pitanje za vas.
Sta ce biti sa diplomam koje su dobijene prije reforme u devedesetim godinama?Jeli i one mijenjaju naziv tj dali neko ko ima Visu skolu sada moze da stavi da ima Bachelor?
Mislim da je sistem skroz ok. Objasnicu vam i zasto.Ja sam zavrsila visu upravnu skolu sto znaci dvije pune godine plus nekoliko ispita sa trece to je kako mislim nekih 17 ili 18 ispita DVOSEMESTRALNIH.E pazite sad svi ti ispiti trajali su po dva semestra.E sad posto ja opet studiram vani da dobijem bachelor ,sistem vrednovanja ispita je svaki ispit 3 credita i svaki predmet traje JEDAN semestar.Da bi dobio bachelor treba da imas devedeset kredita ili 30 zavrsenih kurseva JEDNOSEMESTRALNIH. sto znaci da ja sa svojih 18 predmeta polozenih DVOSEMESTRALNIH imam oko 108 credita i po ovo zakonu imama pravo na bachelor sto je standard u svijetu.By the way plate ljudi koji imaju bachelor su uvjek nize nego plate onih koji imaju masters.To je uvjek trako bilo i ne treba se oko toga sad sekirati.
Ja imam jedno pitanje za vas.
Sta ce biti sa diplomam koje su dobijene prije reforme u devedesetim godinama?Jeli i one mijenjaju naziv tj dali neko ko ima Visu skolu sada moze da stavi da ima Bachelor?
Mislim da je sistem skroz ok. Objasnicu vam i zasto.Ja sam zavrsila visu upravnu skolu sto znaci dvije pune godine plus nekoliko ispita sa trece to je kako mislim nekih 17 ili 18 ispita DVOSEMESTRALNIH.E pazite sad svi ti ispiti trajali su po dva semestra.E sad posto ja opet studiram vani da dobijem bachelor ,sistem vrednovanja ispita je svaki ispit 3 credita i svaki predmet traje JEDAN semestar.Da bi dobio bachelor treba da imas devedeset kredita ili 30 zavrsenih kurseva JEDNOSEMESTRALNIH. sto znaci da ja sa svojih 18 predmeta polozenih DVOSEMESTRALNIH imam oko 108 credita i po ovo zakonu imama pravo na bachelor sto je standard u svijetu.By the way plate ljudi koji imaju bachelor su uvjek nize nego plate onih koji imaju masters.To je uvjek trako bilo i ne treba se oko toga sad sekirati.
- Alhemicarkaa
#65 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
Hmh, ovo je super, ne zna se ko koga, nedo Bog da se upali svjetlo. Sve mi se cini da sam bila u pravu kad sam rekla da ovdje svaki fakultet svoju Bolonju provodi. Ne bi me cudilo ni kad bi odsjeci na istim fakultetima imali razlicite provedbe.
Ne kaze se djaba u narodu, prvi macici se u vodu bacaju.
Situacija od prije rata. Odlucili na ETFu da uvedu neki moderniji sistem, ala danasnja Bolonja. I tako umjesto dvosemestralna, godina je bila trosemestralna. Izgurali tako dvije generacije. Poslije, u novinama izasao oglas da se trazi diplomirani inzinjer elektrotehnike, a u zagradi stoji: (oni koji su zvrsili po dvosemestralnom sistemu obrazovanja).
E ovo je nama ispricao profesor kad smo ga pitali kako se provodi Bolonja. Ne znam je li istina.
Situacija od prije rata. Odlucili na ETFu da uvedu neki moderniji sistem, ala danasnja Bolonja. I tako umjesto dvosemestralna, godina je bila trosemestralna. Izgurali tako dvije generacije. Poslije, u novinama izasao oglas da se trazi diplomirani inzinjer elektrotehnike, a u zagradi stoji: (oni koji su zvrsili po dvosemestralnom sistemu obrazovanja).
E ovo je nama ispricao profesor kad smo ga pitali kako se provodi Bolonja. Ne znam je li istina.
- [Matrix]
#66 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
ama kolega sa zapada,mozes ti i povecavat ismanjivat koliko hoces,ljude zanima samo i samo papir,tzv diploma.u bosni nije vaznosanaman wrote:Nadam se da mi zamjeriti na parafraziranju i pojednostavljenju situacij, ali ...
firma koja proizvodi odredjeni proizvod ( npr. fakultet dipl. studenta ) kaze da u redovnoj proizvodnji treba 48 mjeseci da ga zavrsi ... onda ta i sta firma, promatrajuci situaciju oko sebe ( npr. u Americi ) kaze da taj isti proizvod ipak moze modifikovati i bez gubljenja kvaliteta ipak proizvesti za 36 mjeseci ( Bachelor ) ... nelogicno bi bilo da se izgubi na kvalitetu jer to ne ide nikom u prilog, prije svega industriji ...jer bi onda za diplomca trbali cekati 60 mjeseci umjesto sadasnji 48 mjeseci ... eto ja malo parafrazirao![]()
nikakvo znanje,papir kaze :"sezame otvori se !" i on se otvori.bas njih briga jel 3 ili vise godina,vazno je da se polaze a ne uci,jerbo
kako im lijepo kaze izet fazlinovic:" samo bubate,umjesto da se bubate!" i poslusali ga.
- [Matrix]
#67 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
priznajem jednom sam pokusao,bilo mi dur guzi..kaze prof :sta to radite kolega =?.rekoh,prepisujem.pa kako ide,pita on.rekoh:"malo me ruka zabolila u laktu".on se uozbiljio,mislio ja ga zahebavam.valjda sam pomenuo lakat a asocijacija ide ka cuvenom bosanskom i inostranom pozdravljanju.od sake do lakta.[Matrix] wrote:ama kolega sa zapada,mozes ti i povecavat ismanjivat koliko hoces,ljude zanima samo i samo papir,tzv diploma.u bosni nije vaznosanaman wrote:Nadam se da mi zamjeriti na parafraziranju i pojednostavljenju situacij, ali ...
firma koja proizvodi odredjeni proizvod ( npr. fakultet dipl. studenta ) kaze da u redovnoj proizvodnji treba 48 mjeseci da ga zavrsi ... onda ta i sta firma, promatrajuci situaciju oko sebe ( npr. u Americi ) kaze da taj isti proizvod ipak moze modifikovati i bez gubljenja kvaliteta ipak proizvesti za 36 mjeseci ( Bachelor ) ... nelogicno bi bilo da se izgubi na kvalitetu jer to ne ide nikom u prilog, prije svega industriji ...jer bi onda za diplomca trbali cekati 60 mjeseci umjesto sadasnji 48 mjeseci ... eto ja malo parafrazirao![]()
nikakvo znanje,papir kaze :"sezame otvori se !" i on se otvori.bas njih briga jel 3 ili vise godina,vazno je da se polaze a ne uci,jerbo
kako im lijepo kaze izet fazlinovic:" samo bubate,umjesto da se bubate!" i poslusali ga.
- nivla
#68 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
Ne znam u kojem svijetu ti zivis, mozda je tebi bilo teze poloziti matematiku nego meni(mozda), ali isto tako vidim i danas na etfu studenata koji su 4 i 5 godina i koji jos vuku te matematike elektrotehnike, zale se kako je tesko a cinjenica je da se nesto i ne prediru spremajuci te ispite. Cist primjer je kada je prof Fatkic pretprosle godine takvim studentima dao zadatke koji su laksi i koje rade bolonjci, i cini mi se da je rezultat bio da su taj ispit polozila jedan ili dva studenta.madner wrote: Naravno da izuzetak, ali ovi bacaju broj ispita isto da je to najbitnije. Prepolovili predmete, imaju duplo više ispita, isto rade, manje uce, lakse im je i jos se zale.
Nemoj mi prosipati pricu da su mi popolovili predmete, samo na mom smjeru su uveli neke nove a neke su potpuno preslikali(u ovom semestru zajedno sa ABovcima slusam jedan predmet), a na drugoj godini neki od kolega sa starijih godina dolaze da slusaju dva predmeta( i to samo na mom smjeru RI). Predmeti su potpuno identicni i rade se duplo manje vremena, ocekuje se da se zna kao da sam po starom sistemu. O predmetima koji me cekaju na master studiju necu ni da govorim.
Nemoj mi reci da mi je lakse kad za jedan predmet imam jedan rok + popravni rok, kad moram svakodnevno dolaziti na predavanja, kad ako ne predam jednu zadacu rizikujem da ne polozim predmet, jer mi bas tih 1-2 poena trebaju da bih uopste mogao izaci na usmeni ispit. Po starom sistemu ste ako nista imali 4-8 rokova (zajedno sa onim "socijalnim").
Sto se tice ovog izjednacenja Bachelor=Visa skola, ono je neutemeljeno i malo je glupo o tome diskutovati. Ovo dvoje se nikako ne moze porediti i zahtijeva novi zakon koji ce jasno definisati koji je stepen Bachelor, kako bi babini sinovi mogli bez problema "raditi" u drzavnim firmama i na osnovu koeficijenta(a ne znanja) dobijati platu. Sto se tice kolega koji ne studiraju po bolonji zelim im da sto prije zavrse fakultet jer se predmeti po starom planu i programu mogu polagati do kraja akademske 2013./20014.
- Alhemicarkaa
#69 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
Kad smo kod parafraziranja i pojednostavljenja. Imas sad super tehnoloske metode za ekstra brzo dobivanje vina. Medjutim ta vina nisu cijenjena. Ona skuplja, i bolja, obavezno zahtjevaju nezamjenjiv tehnoloski aparat: vrijeme.sanaman wrote:Nadam se da mi zamjeriti na parafraziranju i pojednostavljenju situacij, ali ...
Ali nevjerovatno je koliko ova rasprava oslikava ne samo stanje u BiH skolstvu, vec i mentalitet nasih studenata. Mi zivimo u doba kapitalizma, i bitno je ZNANJE koje cete unjeti na svoj posao. Ko god bude radio kod privatnika, diploma ce mu biti samo ulaznica u carobni svijet pravljenja para, a zaradjivace znanjem. Djaba tebi diploma magistra, ako si zavrsio hemiju, radis u fabrici za proizvodnju akumulatora, a ne znas napraviti isti. Noga ti je, ili propade firma, aki ti je babo drzi.
Isto se moze primjenjiti i u banci ili bilo kom drugom radnom mjestu (haj izracunaj manju kamatu, platices razliku iz svog djepa). Jedino ako radite u drzavnoj firmi, ali to vam je garancija samo za nekoliko narednih godina, dok ne dodje konkurencija u svakoj oblasti, pa tako i u obrazovanju.
- [Matrix]
#70 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
ako je tacno da je ZNANJE SAMo potrebno evo imam jarana razvaljiva kompjutere,programiranje,C,C++ i sta ja znam,pa bi li on mogao recimo sa masinskom konkurirat u "zemlju dembeliju" alias BHTELECOM gdje cleaning hamsha ima vecu placu od prof na fakultetu.a taj istii bhtelecom opasala bijeda ,na svim ulazima i izlazima,coravi,sakati,bolesni pruzaju ruke a momci sto pokazuju znanje igrajuci cijeli dan Call Of Duty (odjel adsl na BHT) i ceskaju muda,onako ih neljudski osinu pogledom ko da im neko milion maraka trazi ili ne daj boze sta gore.Alhemicarkaa wrote:Kad smo kod parafraziranja i pojednostavljenja. Imas sad super tehnoloske metode za ekstra brzo dobivanje vina. Medjutim ta vina nisu cijenjena. Ona skuplja, i bolja, obavezno zahtjevaju nezamjenjiv tehnoloski aparat: vrijeme.sanaman wrote:Nadam se da mi zamjeriti na parafraziranju i pojednostavljenju situacij, ali ...
Ali nevjerovatno je koliko ova rasprava oslikava ne samo stanje u BiH skolstvu, vec i mentalitet nasih studenata. Mi zivimo u doba kapitalizma, i bitno je ZNANJE koje cete unjeti na svoj posao. Ko god bude radio kod privatnika, diploma ce mu biti samo ulaznica u carobni svijet pravljenja para, a zaradjivace znanjem. Djaba tebi diploma magistra, ako si zavrsio hemiju, radis u fabrici za proizvodnju akumulatora, a ne znas napraviti isti. Noga ti je, ili propade firma, aki ti je babo drzi.sta se sve vidi kad covjek otovori oci.
Isto se moze primjenjiti i u banci ili bilo kom drugom radnom mjestu (haj izracunaj manju kamatu, platices razliku iz svog djepa). Jedino ako radite u drzavnoj firmi, ali to vam je garancija samo za nekoliko narednih godina, dok ne dodje konkurencija u svakoj oblasti, pa tako i u obrazovanju.
- Alhemicarkaa
#71 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
BH telecom je drzavna firma, jos uvijek.[Matrix] wrote:ako je tacno da je ZNANJE SAMo potrebno evo imam jarana razvaljiva kompjutere,programiranje,C,C++ i sta ja znam,pa bi li on mogao recimo sa masinskom konkurirat u "zemlju dembeliju" alias BHTELECOM gdje cleaning hamsha ima vecu placu od prof na fakultetu.a taj istii bhtelecom opasala bijeda ,na svim ulazima i izlazima,coravi,sakati,bolesni pruzaju ruke a momci sto pokazuju znanje igrajuci cijeli dan Call Of Duty (odjel adsl na BHT) i ceskaju muda,onako ih neljudski osinu pogledom ko da im neko milion maraka trazi ili ne daj boze sta gore.
Tvoj drug koji ima masinsku, je li srednju ili fakultet? Ja sam rekla: diploma ce mu biti samo ulaznica u carobni svijet pravljenja para. Znaci MORA je imati. Znam dvije osobe koje su zavrsile isti fakultet, zaposlile se u istoj fabrici, i imaju razlicite plate, ova druga u visini magistra. Samo na osnovu znanja. Nikakvi koeficijenti na osnovu stepena ne pale.
edit: kad si vec citirao kompletan tekst, procitaj ga kao takvog - kompletnog
-
sabanss
#72 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
Mislim upravo suprotno. Platni razredi se vec mjenjaju i pripremaju za prvu generaciju Bsc. Za tvoju informaciju Bsc je izjednacen sa visom skolom.accent wrote:********************************************sabanss wrote:Jos jedna radosna vijest. Vecina firmi takodjer ce imati nizi koeficijent place za Bsc.
hjade da malo bolje razmislimo o ovome sto je boldirano
koliko ja znam ove ili iduce godine bi trebala "izaci" posljednja generacija "diplomiranih"
sta cemo kada nebude vise "diplomiranih", jer ako hocemo u EU moramo prihvatiti Bolonju a ne nesta izmedju.
jel stvarno mislis da se platni razredi nece mijenjati, je ne mislim, jer dolaze nove generacije, moze se samo iz postojecih platnih razreda izbrisati visa i "diplomirani i umjesto njih staviti bsc.
a sada mi mozemo mlatiti praznu slamu jer nemamo zakona o visokoskolskom obrazovanju na drzavnom nivou i kada se to rijesi,rijesit ce se i platni razredi, ne mislim da ce biti nekih razvrstavanja na "diplomirane" i Bsc nego ce to sve u isti kos.
Sa druge strane dipl. ing. je rang Msc, sto ce napraviti vakum od jedno do dvije godine ali cemo opet imati rang inzenjera.
- [Matrix]
#73 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
izvini,u pravu si.Alhemicarkaa wrote:BH telecom je drzavna firma, jos uvijek.[Matrix] wrote:ako je tacno da je ZNANJE SAMo potrebno evo imam jarana razvaljiva kompjutere,programiranje,C,C++ i sta ja znam,pa bi li on mogao recimo sa masinskom konkurirat u "zemlju dembeliju" alias BHTELECOM gdje cleaning hamsha ima vecu placu od prof na fakultetu.a taj istii bhtelecom opasala bijeda ,na svim ulazima i izlazima,coravi,sakati,bolesni pruzaju ruke a momci sto pokazuju znanje igrajuci cijeli dan Call Of Duty (odjel adsl na BHT) i ceskaju muda,onako ih neljudski osinu pogledom ko da im neko milion maraka trazi ili ne daj boze sta gore.
Tvoj drug koji ima masinsku, je li srednju ili fakultet? Ja sam rekla: diploma ce mu biti samo ulaznica u carobni svijet pravljenja para. Znaci MORA je imati. Znam dvije osobe koje su zavrsile isti fakultet, zaposlile se u istoj fabrici, i imaju razlicite plate, ova druga u visini magistra. Samo na osnovu znanja. Nikakvi koeficijenti na osnovu stepena ne pale.
edit: kad si vec citirao kompletan tekst, procitaj ga kao takvog - kompletnog
- madner
#74 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
9 puta položio, ne polagao. Znaci, 9 puta otišao i zadovoljio kriterij.nivla wrote: Ne znam u kojem svijetu ti zivis, mozda je tebi bilo teze poloziti matematiku nego meni(mozda), ali isto tako vidim i danas na etfu studenata koji su 4 i 5 godina i koji jos vuku te matematike elektrotehnike, zale se kako je tesko a cinjenica je da se nesto i ne prediru spremajuci te ispite. Cist primjer je kada je prof Fatkic pretprosle godine takvim studentima dao zadatke koji su laksi i koje rade bolonjci, i cini mi se da je rezultat bio da su taj ispit polozila jedan ili dva studenta.
Mjeris studente koji 4 i 5 godine vuke te ispite sa sobom? Nije niko rekao da se ne moze.
Novi predmeti su? Evo ti jednacina, ako smo mi imali 60 sati predavanja i vi imate 30 sati predavanja, a isti su profesori, kako se prode duplo vise?nivla wrote: Nemoj mi prosipati pricu da su mi popolovili predmete, samo na mom smjeru su uveli neke nove a neke su potpuno preslikali(u ovom semestru zajedno sa ABovcima slusam jedan predmet), a na drugoj godini neki od kolega sa starijih godina dolaze da slusaju dva predmeta( i to samo na mom smjeru RI). Predmeti su potpuno identicni i rade se duplo manje vremena, ocekuje se da se zna kao da sam po starom sistemu. O predmetima koji me cekaju na master studiju necu ni da govorim.
Koji predmeti te cekaju na master studiju?
Da, hocu rec da je lakse. Naravno da je napornije i vise vas tjeraju da radite tokom godine, ali sigurno je lakse. Imali smo i mi prije zadace, seminarske i druge projekte, samo se uglavnom nije pikalo za ispit. Radis cijelu godinu i onda dođe rok.nivla wrote: Nemoj mi reci da mi je lakse kad za jedan predmet imam jedan rok + popravni rok, kad moram svakodnevno dolaziti na predavanja, kad ako ne predam jednu zadacu rizikujem da ne polozim predmet, jer mi bas tih 1-2 poena trebaju da bih uopste mogao izaci na usmeni ispit. Po starom sistemu ste ako nista imali 4-8 rokova (zajedno sa onim "socijalnim").
Dobro, recimo da je tako. Samo mi objasni zasto njemci koriste isti sistem?nivla wrote: Sto se tice ovog izjednacenja Bachelor=Visa skola, ono je neutemeljeno i malo je glupo o tome diskutovati. Ovo dvoje se nikako ne moze porediti i zahtijeva novi zakon koji ce jasno definisati koji je stepen Bachelor, kako bi babini sinovi mogli bez problema "raditi" u drzavnim firmama i na osnovu koeficijenta(a ne znanja) dobijati platu. Sto se tice kolega koji ne studiraju po bolonji zelim im da sto prije zavrse fakultet jer se predmeti po starom planu i programu mogu polagati do kraja akademske 2013./20014.
- Alhemicarkaa
#75 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA
Hmh, isla po starom sistemu:nivla wrote: Nemoj mi reci da mi je lakse kad za jedan predmet imam jedan rok + popravni rok, kad moram svakodnevno dolaziti na predavanja, kad ako ne predam jednu zadacu rizikujem da ne polozim predmet, jer mi bas tih 1-2 poena trebaju da bih uopste mogao izaci na usmeni ispit. Po starom sistemu ste ako nista imali 4-8 rokova (zajedno sa onim "socijalnim").
- morala biti redovna na predavanjima (potpisivali se ili u svesku, ili nas profesor prozivao)
- za svaku vjezbu sam morala imati pripremu napisanu i nacrtanu,
- prije pristupa radu morala sam znati opisati aparaturu i sta radim
- svaku vjezbu koju odradim sam morala kolokvirati (inace nista od potpisa)
Sve to samo da bih izasla na ispit. Koji se sastojao iz dva djela, pismenog i usmenog. A nekad ti usmeni daju pismeno, pa onda jos malo popricas o tome sto si napisao. Morala sam odjednom da drzim u glavi i po hiljadu strana, rijetko sta smo mogli parcijalno polagati, i tad su nam pustali samo pismene parcijalisati. Bila od jutra do mraka na fakultetu.
Nema lakog sticanja diplome, stolica se mora zagrijati, podocnjaci se moraju steci, puno toga se moras odreci. Onima kojima je problem dolaziti na predavanja neka pogledaju znacenje rijeci fakultet, hint: fakultativno. Nista se ne mora, ako neces. Fakultet zavrsavaju oni koji zele i koji su uporni. I koji dolaze na fakultet, pa makar i obnavljali godinu.