Eh evo ga sad dragi moji četiri godine studirate pravo i onda budete taj bachelor i imate ISTO zvanje kao neko ko je ekonomiju studirao 3 godine. I naravno svi će vas hebat u zdrav mozak da pravnicima za zvanje magistra treba jedna a ekonomistima dvije godine. Sad se postavlja logično pitanje, ako sa četiri godine prava više nisam diplomirani pravnik nego taj bachelor prava, koji je sad to klinac i kako se sad to odnosi na moje stručno usavršavanje van univerziteta? Recimo neću da budem magistar, hoću da budem advokat pa po Zakonu o advokaturi nakon završenog pravnog fakulteta moram raditi izvjesno vrijeme i onda polagati stručni ispit. Kako? Gdje? Ove pametne glave u rektoratu misle da će stvar riješiti donošenjem nekakvog akta o promjeni akademskih zvanja i zdravo đaci. Jes klinac, ali vidiš, sad će se morati mijenjati i Zakon o advokaturi i to je problem jer ga pametne glave neće moći riješiti nekim dekretom ili kantonalnim zakonom jer je taj zakon na federalnom nivou, dakle prijedlog o izmjenama i dopunama mora na federalni parlament a kako tamo stvari stoje svima nam je dobro poznato.
I tu sad nastaje škripac, do sada je trebalo zvanje diplomirani pravnik + pripravnički + pravosudni, ako sad uvedu da treba bachelor + pripravnički + pravosudni onda znači da su izjednačili diplomirani pravnik i bachelor prava. Ako su izjednačili diplomirani pravnik i bachelor prava onda je izjednačeno i diplomirani ekonomista i bachelor ekonomije.
Ako bi pametnim glavama naumpalo da je potrebno master + pripravnički + pravosudni, to je onda silovanje u zdrav mozak.
Sve u svemu, od dana kad se prva generacija bolonjaca upisala do danas imali su skoro TRI pune godine da kontaju o tim zvanjima, kud, šta i kako dalje. Sad su se dotjerali par mjeseci pred kraj i uhvatili se za glavu aj pomagaj.
Kad malo razmislim zapitam se kojeg je vraga nama trebalo sve ovo? Je li se to naše tržište naglo promijenilo i prilagodilo evropskim standardima pa mu moramo nuditi evropski kadar? Jesu li to naša ljudska prava i slobode zaštićeni u skladu sa evropskim principima pa nam treba evropski kadar? Je li to naša država funkcioniše kao pravna država u skladu sa evropskim principima pa joj treba evropski kadar? Nšta od toga, apsolutno NIŠTA, ovo je samo zadrkavanje driblanje i iživljavanje, totalno nepotrebno, totalno glupo i promašeno, ajde da i mi imamo evropsko obrazovanje pa kako god. Pravo balkanski, sve me ovo podsjeća na dobro našminkanog golfa dvojku, seljo tuning, spojleri, basovi, udri me mehmede a kad stisne na gas ugušiš se od smrada. Eh tako ti je i kod nas, evropski univerzitet, evropski kadar, evropska zvanja a kad malo dublje zaroviš jad i bijeda.
Obrazovni sistem je samo jedna karika u lancu usvajanja evropskih standarda. Hajdemo jednostavno, obrazovanje služi da bi se proizveo kvalitetan kadar, kadar se proizvodi da bi zadovoljio potrebe tržišta rada. I odakle treba krenuti? Pa od tržišta, tu se kockice trebaju posložiti, sve uskladiti sa evropskim standardima sa izvjesnim posebnostima naših prilika i tek za tako formirano evropsko tržište se proizvodi evropski kadar koji će zadovoljiti svim njegovim potrebama. Za stabilo tržište je između ostalog potrebna i stabilna politička situacija, a šta kod nas rade, pa idu naopako, prvo proizvode kadar a tržišta ni na vidjelu. Uz to je politička scena pusti me da vrisnem, najosnovniji uslovi za evropsko tržište ne postoje a mi smo već u završnoj fazi njegove izrade i već proizvodimo evropski kadar.
Na razne načine pokušavam da zavolim ovu našu mrtvaju ali što se više napinjem sve mi se više gadi.