BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Amazonka27

#101 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Amazonka27 »

pOZz wrote:Neko je napisao da je bio kod dekana i da mu je on objasnio kakva se zvanja dobijaju po završetku s čime bih se složio. Nažalost, sramotno.

Ali mene interesuje druga stvar, a to su ispiti po Bolonji. Naveo bih 2 slučaja koja se primjenjuju na Ekonomskom fakultetu, pa nek' mi neko kaže koji je ispravan od ova 2 slučaja.

1. Slučaj
I parcijala + II parcijala + Finalni ispit + Popravi rok

2. slučaj
I parcijala + II parcijala (u terminu finalnog ispita) + Popravi rok

U slučaju 2, mislim da je ukraden jedan rok jer uopšte nema finalnog ispita. U prvom semestru (prva godina), bila su 2 predmeta koja su imala princip polaganja ispita kao u slučaju 1. Kod svih ostalih predmeta (3 predmeta u prvom + 4 predmeta u drugom semestru), primjenjuje se slučaj 2. Da li je to moguće ?

Lično mislim da se manipuliše sa studentima.
vecina predmeta funkcionise ovako:
Nakon 8 sedmica imas prvi test koji obuhvata gradivo predjeno za taj period. nakon toga ide drugi test koji se zove finalni i obuhvaca gradivo iz prvog i iz drugog dijela stim da je tezina na drugom dijelu. U slucaju da student nije polozio finalni test, poslije ispitnog roka (finalnog) izvodi se dopunska nastava gdje opet skupljas propustene bodove i pripremas se za popravni test. Npr. U junu imas finalni=>sredinom juna pocinje dopunska=>sredinom jula je popravni test. i to je to.
Ali, npr. Poslovno pravo ima 3 parcijale. I knjiga ima 2, a II ima 1. npr. Do decembra polazes I knjigu. Prvi rok u janurau polazes II knjigu. U slucaju da nisi polozio I knjigu tokom decembra, u januaru polazes zajedno - isti dan sve.
pOZz

#102 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by pOZz »

Ma OK je sve to. Svi rade na svoj način, kako je njima ćejf. To smo odavno utvrdili.

Medjutim, ja hoću da dobijem odgovor šta je prava Bolonja ? Na kojem principu ona funkcioniše?
Amazonka27

#103 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Amazonka27 »

funkcionise na principu da nema zajebavanja dok studiras, jer ne smijes sebi dopustiti gresku t.j. ako u jednom ispitnom roku propustis vise od jednog predmeta upitna ti je godina i nemas vremena da to ispravis. Znaci nema studiranja poprincipu - dodjes na fax samo kad su ispiti. Iz vlastitog iskustva znam, da ako jednu sedmicu iz nekog razloga (bolest,putovanje, ljenost) ne dodjem na fax, nije ni malo lahko ufatiti korak sa ovim studentima koji su bili redovni. Uvjek je zivkanje "Sta ste radili?, Imal kakvih zadaca? kada se izlazu prezentacije? Jel ove sedmice kviz?" i sl.
Nemoguce je da ce neko poloziti ispit ako ne dolazi na predavanja...
boergoat

#104 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by boergoat »

madner wrote:
newone wrote:Ma nemoze Bachelor degree ni pod razno biti visa skola. To je VSS. Associate degree je visa skola u trajanju od samo dvije godine.
Objasni to Njemcima, ovi nasi su samo prepisali.
Samo su se budale mogle nadati da ce bachelor sa tri godine skole biti fakultet. Nikada fakultet nije trajao tri godine, a neke vise skole jesu i ranije. Jedan zastupnik u hrvatskom saboru je nedavno rekao "Bolonju su nam nametnule ekonomski jake drzave kako bi nam relativizirale skolstvo.." Izgleda da je bas tako. Ovu petljaniju oko statusa bachelora vjerovatno necemo moci rijesiti sami, pa cemo morati zvati Evropu da nam pomogne. I naravno, Evropa ce poslati svoje eksperte da nam to rijese, i oni ce to rjesavati najmanje nekoliko godina, usput primajuci vrlo visoke plate, a kada to kao rijese bice isto kao i prije nego sto su oni dosli da pomognu. Na kraju ce reci da su ulozili nekoliko stotina miliona u razvoj BiH skolstva, a nasi studenti ce i dalje biti neznalice.
Ljudi, nama Bolonja ne treba, nama treba skolski sistem koji ce proizvoditi kvalitetan i sposoban kadar. Najzalosnije je sto su u zamku o Bolonji najcvrsce uhvaceni sami studenti - kao "bice im diplome priznate u Evropi". Kakva ubleha. Pa zar je nasa mlada inteligencija tako naivna? Diplome nekih nasih fakulteta su i sada u Evropi priznate, samo ako im treba kadra (npr. arhitektura, diploma iz 2006 - informacija iz prve ruke). Ako im kadra ne treba, dzaba diploma da ti je zlatna, nikada neces dobiti posao po Bolonji ili ne. Pritisak studenata se mora usmjeriti u pravcu povecanja kvaliteta studiranja, poostravanja kriterija prijema na fakultete i polaganja ispita, a sve s ciljem sprecavanja mediokriteta da se domognu diploma jer mediokritetima nije mjesto na fakultetima. Univerziteti moraju prestati biti mjesto rjesavanja socijalnih pitanja kao sto je sklanjanje omladine sa ulice, oni jednostavno ne smiju igrati takvu ulogu inace cemo i dalje imati mediokritete sa diplomama a kvalitet nece moci biti moguce prepoznati u takvom blatu. Tu Bolonja nece pomoci. Predlazem Vam da bojkotujete sve javne tribine i rasprave na temu Bolonjskog procesa, jer, ponavljam - TO NAMA NE TREBA. Bolonja ce se prvo razbiti o glavu onima koji po tom sistemu studiraju i zavrsavaju, a nakon određenog vremena impikacije ce biti vidljive i u cijelom drustvu.

Sretno Bolonjci, i nek vam je Bog u pomoci.
shana_majka

#105 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by shana_majka »

Jesul' usmeni ispiti po Bolonji ukinuti ili....
ulpinian

#106 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by ulpinian »

boergoat wrote:
madner wrote:
newone wrote:Ma nemoze Bachelor degree ni pod razno biti visa skola. To je VSS. Associate degree je visa skola u trajanju od samo dvije godine.
Objasni to Njemcima, ovi nasi su samo prepisali.
Samo su se budale mogle nadati da ce bachelor sa tri godine skole biti fakultet. Nikada fakultet nije trajao tri godine, a neke vise skole jesu i ranije. Jedan zastupnik u hrvatskom saboru je nedavno rekao "Bolonju su nam nametnule ekonomski jake drzave kako bi nam relativizirale skolstvo.." Izgleda da je bas tako. Ovu petljaniju oko statusa bachelora vjerovatno necemo moci rijesiti sami, pa cemo morati zvati Evropu da nam pomogne. I naravno, Evropa ce poslati svoje eksperte da nam to rijese, i oni ce to rjesavati najmanje nekoliko godina, usput primajuci vrlo visoke plate, a kada to kao rijese bice isto kao i prije nego sto su oni dosli da pomognu. Na kraju ce reci da su ulozili nekoliko stotina miliona u razvoj BiH skolstva, a nasi studenti ce i dalje biti neznalice.
Ljudi, nama Bolonja ne treba, nama treba skolski sistem koji ce proizvoditi kvalitetan i sposoban kadar. Najzalosnije je sto su u zamku o Bolonji najcvrsce uhvaceni sami studenti - kao "bice im diplome priznate u Evropi". Kakva ubleha. Pa zar je nasa mlada inteligencija tako naivna? Diplome nekih nasih fakulteta su i sada u Evropi priznate, samo ako im treba kadra (npr. arhitektura, diploma iz 2006 - informacija iz prve ruke). Ako im kadra ne treba, dzaba diploma da ti je zlatna, nikada neces dobiti posao po Bolonji ili ne. Pritisak studenata se mora usmjeriti u pravcu povecanja kvaliteta studiranja, poostravanja kriterija prijema na fakultete i polaganja ispita, a sve s ciljem sprecavanja mediokriteta da se domognu diploma jer mediokritetima nije mjesto na fakultetima. Univerziteti moraju prestati biti mjesto rjesavanja socijalnih pitanja kao sto je sklanjanje omladine sa ulice, oni jednostavno ne smiju igrati takvu ulogu inace cemo i dalje imati mediokritete sa diplomama a kvalitet nece moci biti moguce prepoznati u takvom blatu. Tu Bolonja nece pomoci. Predlazem Vam da bojkotujete sve javne tribine i rasprave na temu Bolonjskog procesa, jer, ponavljam - TO NAMA NE TREBA. Bolonja ce se prvo razbiti o glavu onima koji po tom sistemu studiraju i zavrsavaju, a nakon određenog vremena impikacije ce biti vidljive i u cijelom drustvu.

Sretno Bolonjci, i nek vam je Bog u pomoci.
Treba tebe za ministra obrazovanja EU postaviti kad tako sve znaš
pOZz

#107 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by pOZz »

Amazonka27 wrote:funkcionise na principu da nema zajebavanja dok studiras, jer ne smijes sebi dopustiti gresku t.j. ako u jednom ispitnom roku propustis vise od jednog predmeta upitna ti je godina i nemas vremena da to ispravis. Znaci nema studiranja poprincipu - dodjes na fax samo kad su ispiti. Iz vlastitog iskustva znam, da ako jednu sedmicu iz nekog razloga (bolest,putovanje, ljenost) ne dodjem na fax, nije ni malo lahko ufatiti korak sa ovim studentima koji su bili redovni. Uvjek je zivkanje "Sta ste radili?, Imal kakvih zadaca? kada se izlazu prezentacije? Jel ove sedmice kviz?" i sl.
Ma razumijem. I ja sam u tome ;-)

Nego, da li je Bolonja ovo: I parcijala + II parcijala + Finalni ispit + Popravni rok ? Ili I parcijala + II parcijala + Popravni rok?
shana_majka wrote:Jesul' usmeni ispiti po Bolonji ukinuti ili....

Po "mojoj" Bolonji, ja nemam usmenih.
shana_majka

#108 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by shana_majka »

pOZz wrote:
Amazonka27 wrote:funkcionise na principu da nema zajebavanja dok studiras, jer ne smijes sebi dopustiti gresku t.j. ako u jednom ispitnom roku propustis vise od jednog predmeta upitna ti je godina i nemas vremena da to ispravis. Znaci nema studiranja poprincipu - dodjes na fax samo kad su ispiti. Iz vlastitog iskustva znam, da ako jednu sedmicu iz nekog razloga (bolest,putovanje, ljenost) ne dodjem na fax, nije ni malo lahko ufatiti korak sa ovim studentima koji su bili redovni. Uvjek je zivkanje "Sta ste radili?, Imal kakvih zadaca? kada se izlazu prezentacije? Jel ove sedmice kviz?" i sl.
Ma razumijem. I ja sam u tome ;-)

Nego, da li je Bolonja ovo: I parcijala + II parcijala + Finalni ispit + Popravni rok ? Ili I parcijala + II parcijala + Popravni rok?
shana_majka wrote:Jesul' usmeni ispiti po Bolonji ukinuti ili....

Po "mojoj" Bolonji, ja nemam usmenih.
Blago vama, niste ni svjesni ko'lko ste sretni....
lamija_SA

#109 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by lamija_SA »

Tačno! Ja sam završila Associate u Engleskoj i onda sam išla dalje za Bachelor. I Bachelor definitivno nije viša škola. To što ovi naši nisu znali šta bi sa sobom, nego su izmišljali riječi kako bi preveli riječ koju nije bilo ni potrebe prevoditi je njihov problem.

U svijet ćete uvijek biti prepoznati kao BA, a ovdje kod nas će ionako sve nove generacije biti BA, pa će ti biti svejedno što ti u radnoj knjižici piše " prvostupnik".

U svakom slučaju, idejna zamisao je da se nakon BA nastavi master, naravno ko je u mogućnosti.
lamija_SA

#110 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by lamija_SA »

Što se tiče tih usmenih ispita, koliko sam ja upućena nije u skladu sa bolonjskim načinom studiranja.

Usmeni ispita je podložan subjektivnosti i ostvariti pravo žalbe na rezultat je izuzetno teško s obzirom da nema odgovarajućeg traga. Ja sam sve svoje ispite polagala napismeno.
To je u neku ruku dobro jer ste sigurni da ćete dobiti fer ocjenu (sistem bodovanja je detaljno razrađen), a sa druge strane pojedini ljudi nisu naročito dobri u pismenom izražavanju, pa budu mao zakinuti.

Usmeni ispiti se primjenjuju samo tamo gdje je to neophodno (npr. jezici), a ti usmeni ispiti se snimaju i šalju još jednom profesoru na mišljenje.
Barbra Streisand

#111 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Barbra Streisand »

A za pet godina ukupnog studiranja, PhD!!!!!
Bez objavljenih naucnih radova, ili bilo kakvih doprinosa naucno-istrazivackom fundusu drzave.
I onda mozes komotno biti "ass" na fakultetu. Ili docentica doktorica .Genderica....Mladi politicar sto prezentira Mlade koji prezentiraju Mlade za mlade u okviru integracionih mladih skupina, a sramnih mu 45 godina.
Sto bi rekli Hercegovci : " U mutnom se lovi."
lamija_SA

#112 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by lamija_SA »

Ne znam kako bi neko mogao po bolonji dobiti za 5 godina PhD. Pa samo za masters ti treba 5 godina, pa na sve to tek možeš učiti za PhD. I upravo suprotno po bolonji ti za PhD treba izuzetno mnogo i objavljenih naučnih radova i praktičnog iskustva.
Nije to sve tako lahko kao što neki misle. Bolonja je dobro osmišljena i kvalitetno se primjenjuje u Europi. Kod nas nažalost je malo ko detaljno upoznat, pogotovo studenti, pa tako nisu u stanju ni argumentovati u korist kvalitetnije primjene. Ipak, nadam se da će to izaći na svoje.
shana_majka

#113 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by shana_majka »

lamija_SA wrote:
Tačno! Ja sam završila Associate u Engleskoj i onda sam išla dalje za Bachelor. I Bachelor definitivno nije viša škola. To što ovi naši nisu znali šta bi sa sobom, nego su izmišljali riječi kako bi preveli riječ koju nije bilo ni potrebe prevoditi je njihov problem.

U svijet ćete uvijek biti prepoznati kao BA, a ovdje kod nas će ionako sve nove generacije biti BA, pa će ti biti svejedno što ti u radnoj knjižici piše " prvostupnik".

U svakom slučaju, idejna zamisao je da se nakon BA nastavi master, naravno ko je u mogućnosti.

Ili upishesh 4-tu god pa dobijesh Bachelor of.....with honours.
Nakon toga moze magistrat (1ili 2 g zavisno), docent 3 g, doktorat (PhD koji traje 2 god zasniva se na istrazivanju ili objavljivanju ).Osim toga profesionalni PhD traje 4 g. gdje imash predmete pored disertacije...
PhD mozesh (kao i magistarski) upisati odmah nakon zavrshene 4-te g.(ne morash stepenovano) :P
Eto, zato kad vidite brojne Dr. nauka i tome slicno imajte na umu da mnogi od njih su direktno nakon 4 g. zavrshili doktorat, stavili titulu ispred imena, a znanje i iskustvo (narocito)... nula.
Poenta je da se dobiju novci za istrazivanje (uglavnom veeeelike cifre) koje profesori dijele medju sobom na racun kandidata....
Naravno, nije pravilo i ne vazi za sve smjerove, studente, profesore...
Barbra Streisand

#114 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Barbra Streisand »

Naravno da ce se sve kockice sloziti nakon nekog vremena, kada i studenti i profesori nauce kako da barataju svim tim podacima i tempom koji namece taj bolonjski radni proces. U prirodi studenata je da se bune, sto je i zdravo,prema tome, neka. Ako su predlozene bilo kakve ideje koje osvjezavaju nas sistem obrazovanja,to je uvijek dobro doslo. Nas mentalitet i nasa tromost (kao rezultat egzistencijalnog opterecenja,siromastva i svekolikog stresa) uveliko doprinose bezuspjesnoj integraciji bilo kakvog novog procesa u svim sferama naseg zivota i rada. Nas mentalitet je drag i simpatican ali je u isto vrijeme (nadajmo se) trenutno,lijeno bezobrazan. Prema tome, Bologna, bez dodatnog finansiranja i ulaganja kako u laboratorije, biblioteke,kadar prije svega, ali i optimizma koji je presudan za svaki uspjeh,nece biti moguca. Naravno,ako se taj proces i provede ipak ce uvijek imati balkanski smek.
Bumbar

#115 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Bumbar »

elSaik wrote:
pOZz wrote:Neko je napisao da je bio kod dekana i da mu je on objasnio kakva se zvanja dobijaju po završetku s čime bih se složio. Nažalost, sramotno.

Ali mene interesuje druga stvar, a to su ispiti po Bolonji. Naveo bih 2 slučaja koja se primjenjuju na Ekonomskom fakultetu, pa nek' mi neko kaže koji je ispravan od ova 2 slučaja.

1. Slučaj
I parcijala + II parcijala + Finalni ispit + Popravi rok

2. slučaj
I parcijala + II parcijala (u terminu finalnog ispita) + Popravi rok

U slučaju 2, mislim da je ukraden jedan rok jer uopšte nema finalnog ispita. U prvom semestru (prva godina), bila su 2 predmeta koja su imala princip polaganja ispita kao u slučaju 1. Kod svih ostalih predmeta (3 predmeta u prvom + 4 predmeta u drugom semestru), primjenjuje se slučaj 2. Da li je to moguće ?

Lično mislim da se manipuliše sa studentima.
Pazi ove Bolonje...
1. Slučaj
I parcijala + II parcijala + Finalni ispit + Popravni rok [ne moraš na finalni ako se polože obe parcijale]

2. Slučaj
Predrok + I parcijala (u terminu Finalnog ispita) + II parcijala (u terminu Popravnog roka) [možeš izaći integralno umjesto parcijale]

3. Slučaj
Predrok + Finalni ispit + Popravni rok

4. Slučaj
Finalni ispit + Popravni rok

:mrgreen: Kako se fino Bolonja provodi na Pravu, malo je reći. :mrgreen:
I parcijala (hajd prevedimo midterm tako) + II parcijala (moze biti jedna, dvije ili tri zavisno od profesora) + testovi (zavisno od profesora koliko ih je) + finalni ispit (ako ne izadjes na finalni padas...na finalnom se radi cijelo gradivo od pocetka)...popravnog nema...
Comrad

#116 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Comrad »

Na ekonomiji također postoji i nekoliko predmeta koji imaju program da ukoliko ne polozite odnosno ne skupite 60 bodova tokom semestra (testovi, seminarski radovi) imate julski rok, ali u tom julu vam se sve ponistava (dakle dzaba ste dolazili na predavanja, vjezbe, testove, radili seminarske) i polazete cijelu knjigu. I jos cu reci da tih 60 bodova nije bas lako sakupiti, npr. profesor je namjestio da se moze dobiti max 15 bodova za prezentaciju, mislite da neko dobije tih 15 bodova, dobije al u panjevima, max dobijes 10, mozda se desi da neko dobije i 12, jer et niko valjda ne uradi prezentaciju i seminarski kako profa hoce. I tako te zakine i asistent, i bez obzira koliko se trudio "ukradu" ti tamo bod, ovamo bod i sreze se onih 100 bodova veoma brzo.

Ja sam cuo da se PhD dobije tako da nakon one 3 godine nakon sto zavrsis 3+2, radis kao asistent, zatim objavljujes radove, lagano obavljas praksu, vrsis istrazivanaj i pises doktorat. Naravno te tri godine nema nikakvih predavanja i sl.
pOZz

#117 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by pOZz »

Comrad wrote:Na ekonomiji također postoji i nekoliko predmeta koji imaju program da ukoliko ne polozite odnosno ne skupite 60 bodova tokom semestra (testovi, seminarski radovi) imate julski rok, ali u tom julu vam se sve ponistava (dakle dzaba ste dolazili na predavanja, vjezbe, testove, radili seminarske) i polazete cijelu knjigu. I jos cu reci da tih 60 bodova nije bas lako sakupiti, npr. profesor je namjestio da se moze dobiti max 15 bodova za prezentaciju, mislite da neko dobije tih 15 bodova, dobije al u panjevima, max dobijes 10, mozda se desi da neko dobije i 12, jer et niko valjda ne uradi prezentaciju i seminarski kako profa hoce. I tako te zakine i asistent, i bez obzira koliko se trudio "ukradu" ti tamo bod, ovamo bod i sreze se onih 100 bodova veoma brzo.
Možeš li reći ovdje ili na PP o kojem se predmetu radi ?
drrea

#118 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by drrea »

Zadnja informacija koju ja imam, a proizišla je iz usta prodekana polj preh fakulteta jeste ta da se + 2 placaju i to po 500 eura semestar! Naravno to važi za sve fakultete i cijena nece biti ista,tako da vi na ekonomiji mozete slobodno ocekivat i vise :)

Pitam se, zasto Vi i ja, koje niko nije pitao hocu li bolonju, moram platiti 4000KM da bi me na kraju balade isto tretirali kao dipl.ing koji studira po starom procesu dzaba.

( prica nema veze sa vandrendnim studiranjem da ne bi ko upitao da li to vazi za tu grupaciju)

Ko je ovdje lud!! :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
MUNAFIK

#119 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by MUNAFIK »

drrea wrote:Zadnja informacija koju ja imam, a proizišla je iz usta prodekana polj preh fakulteta jeste ta da se + 2 placaju i to po 500 eura semestar! Naravno to važi za sve fakultete i cijena nece biti ista,tako da vi na ekonomiji mozete slobodno ocekivat i vise :)

Pitam se, zasto Vi i ja, koje niko nije pitao hocu li bolonju, moram platiti 4000KM da bi me na kraju balade isto tretirali kao dipl.ing koji studira po starom procesu dzaba.

( prica nema veze sa vandrendnim studiranjem da ne bi ko upitao da li to vazi za tu grupaciju)

Ludi smo mi studenti, koji smo obicna stoka, masa bez glasa... ispijaci kafa i kafica...
drrea

#120 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by drrea »

MUNAFIK wrote:
drrea wrote:Zadnja informacija koju ja imam, a proizišla je iz usta prodekana polj preh fakulteta jeste ta da se + 2 placaju i to po 500 eura semestar! Naravno to važi za sve fakultete i cijena nece biti ista,tako da vi na ekonomiji mozete slobodno ocekivat i vise :)

Ludi smo mi studenti, koji smo obicna stoka, masa bez glasa... ispijaci kafa i kafica...
slazem se, a Oni eksperimentisu nad nama kao nad misevima!
Comrad

#121 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Comrad »

Pa plus dva na ekonomiji je:
MBA - 9000 KM
MSc - 18000 KM.
Energični leptir

#122 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by Energični leptir »

E pa eto dragi studenti - tražili ste, gledajte. A sada svi na svoje kafe i kukajte kako vam je teško.
McDizdar

#123 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by McDizdar »

Eh evo ga sad dragi moji četiri godine studirate pravo i onda budete taj bachelor i imate ISTO zvanje kao neko ko je ekonomiju studirao 3 godine. I naravno svi će vas hebat u zdrav mozak da pravnicima za zvanje magistra treba jedna a ekonomistima dvije godine. Sad se postavlja logično pitanje, ako sa četiri godine prava više nisam diplomirani pravnik nego taj bachelor prava, koji je sad to klinac i kako se sad to odnosi na moje stručno usavršavanje van univerziteta? Recimo neću da budem magistar, hoću da budem advokat pa po Zakonu o advokaturi nakon završenog pravnog fakulteta moram raditi izvjesno vrijeme i onda polagati stručni ispit. Kako? Gdje? Ove pametne glave u rektoratu misle da će stvar riješiti donošenjem nekakvog akta o promjeni akademskih zvanja i zdravo đaci. Jes klinac, ali vidiš, sad će se morati mijenjati i Zakon o advokaturi i to je problem jer ga pametne glave neće moći riješiti nekim dekretom ili kantonalnim zakonom jer je taj zakon na federalnom nivou, dakle prijedlog o izmjenama i dopunama mora na federalni parlament a kako tamo stvari stoje svima nam je dobro poznato.

I tu sad nastaje škripac, do sada je trebalo zvanje diplomirani pravnik + pripravnički + pravosudni, ako sad uvedu da treba bachelor + pripravnički + pravosudni onda znači da su izjednačili diplomirani pravnik i bachelor prava. Ako su izjednačili diplomirani pravnik i bachelor prava onda je izjednačeno i diplomirani ekonomista i bachelor ekonomije.

Ako bi pametnim glavama naumpalo da je potrebno master + pripravnički + pravosudni, to je onda silovanje u zdrav mozak.

Sve u svemu, od dana kad se prva generacija bolonjaca upisala do danas imali su skoro TRI pune godine da kontaju o tim zvanjima, kud, šta i kako dalje. Sad su se dotjerali par mjeseci pred kraj i uhvatili se za glavu aj pomagaj.

Kad malo razmislim zapitam se kojeg je vraga nama trebalo sve ovo? Je li se to naše tržište naglo promijenilo i prilagodilo evropskim standardima pa mu moramo nuditi evropski kadar? Jesu li to naša ljudska prava i slobode zaštićeni u skladu sa evropskim principima pa nam treba evropski kadar? Je li to naša država funkcioniše kao pravna država u skladu sa evropskim principima pa joj treba evropski kadar? Nšta od toga, apsolutno NIŠTA, ovo je samo zadrkavanje driblanje i iživljavanje, totalno nepotrebno, totalno glupo i promašeno, ajde da i mi imamo evropsko obrazovanje pa kako god. Pravo balkanski, sve me ovo podsjeća na dobro našminkanog golfa dvojku, seljo tuning, spojleri, basovi, udri me mehmede a kad stisne na gas ugušiš se od smrada. Eh tako ti je i kod nas, evropski univerzitet, evropski kadar, evropska zvanja a kad malo dublje zaroviš jad i bijeda.

Obrazovni sistem je samo jedna karika u lancu usvajanja evropskih standarda. Hajdemo jednostavno, obrazovanje služi da bi se proizveo kvalitetan kadar, kadar se proizvodi da bi zadovoljio potrebe tržišta rada. I odakle treba krenuti? Pa od tržišta, tu se kockice trebaju posložiti, sve uskladiti sa evropskim standardima sa izvjesnim posebnostima naših prilika i tek za tako formirano evropsko tržište se proizvodi evropski kadar koji će zadovoljiti svim njegovim potrebama. Za stabilo tržište je između ostalog potrebna i stabilna politička situacija, a šta kod nas rade, pa idu naopako, prvo proizvode kadar a tržišta ni na vidjelu. Uz to je politička scena pusti me da vrisnem, najosnovniji uslovi za evropsko tržište ne postoje a mi smo već u završnoj fazi njegove izrade i već proizvodimo evropski kadar. :-)

Na razne načine pokušavam da zavolim ovu našu mrtvaju ali što se više napinjem sve mi se više gadi.
shana_majka

#124 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by shana_majka »

McDizdar wrote:Eh evo ga sad dragi moji četiri godine studirate pravo i onda budete taj bachelor i imate ISTO zvanje kao neko ko je ekonomiju studirao 3 godine. I naravno svi će vas hebat u zdrav mozak da pravnicima za zvanje magistra treba jedna a ekonomistima dvije godine. Sad se postavlja logično pitanje, ako sa četiri godine prava više nisam diplomirani pravnik nego taj bachelor prava, koji je sad to klinac i kako se sad to odnosi na moje stručno usavršavanje van univerziteta? Recimo neću da budem magistar, hoću da budem advokat pa po Zakonu o advokaturi nakon završenog pravnog fakulteta moram raditi izvjesno vrijeme i onda polagati stručni ispit. Kako? Gdje? Ove pametne glave u rektoratu misle da će stvar riješiti donošenjem nekakvog akta o promjeni akademskih zvanja i zdravo đaci. Jes klinac, ali vidiš, sad će se morati mijenjati i Zakon o advokaturi i to je problem jer ga pametne glave neće moći riješiti nekim dekretom ili kantonalnim zakonom jer je taj zakon na federalnom nivou, dakle prijedlog o izmjenama i dopunama mora na federalni parlament a kako tamo stvari stoje svima nam je dobro poznato.

I tu sad nastaje škripac, do sada je trebalo zvanje diplomirani pravnik + pripravnički + pravosudni, ako sad uvedu da treba bachelor + pripravnički + pravosudni onda znači da su izjednačili diplomirani pravnik i bachelor prava. Ako su izjednačili diplomirani pravnik i bachelor prava onda je izjednačeno i diplomirani ekonomista i bachelor ekonomije.

Ako bi pametnim glavama naumpalo da je potrebno master + pripravnički + pravosudni, to je onda silovanje u zdrav mozak.

Sve u svemu, od dana kad se prva generacija bolonjaca upisala do danas imali su skoro TRI pune godine da kontaju o tim zvanjima, kud, šta i kako dalje. Sad su se dotjerali par mjeseci pred kraj i uhvatili se za glavu aj pomagaj.

Kad malo razmislim zapitam se kojeg je vraga nama trebalo sve ovo? Je li se to naše tržište naglo promijenilo i prilagodilo evropskim standardima pa mu moramo nuditi evropski kadar? Jesu li to naša ljudska prava i slobode zaštićeni u skladu sa evropskim principima pa nam treba evropski kadar? Je li to naša država funkcioniše kao pravna država u skladu sa evropskim principima pa joj treba evropski kadar? Nšta od toga, apsolutno NIŠTA, ovo je samo zadrkavanje driblanje i iživljavanje, totalno nepotrebno, totalno glupo i promašeno, ajde da i mi imamo evropsko obrazovanje pa kako god. Pravo balkanski, sve me ovo podsjeća na dobro našminkanog golfa dvojku, seljo tuning, spojleri, basovi, udri me mehmede a kad stisne na gas ugušiš se od smrada. Eh tako ti je i kod nas, evropski univerzitet, evropski kadar, evropska zvanja a kad malo dublje zaroviš jad i bijeda.

Obrazovni sistem je samo jedna karika u lancu usvajanja evropskih standarda. Hajdemo jednostavno, obrazovanje služi da bi se proizveo kvalitetan kadar, kadar se proizvodi da bi zadovoljio potrebe tržišta rada. I odakle treba krenuti? Pa od tržišta, tu se kockice trebaju posložiti, sve uskladiti sa evropskim standardima sa izvjesnim posebnostima naših prilika i tek za tako formirano evropsko tržište se proizvodi evropski kadar koji će zadovoljiti svim njegovim potrebama. Za stabilo tržište je između ostalog potrebna i stabilna politička situacija, a šta kod nas rade, pa idu naopako, prvo proizvode kadar a tržišta ni na vidjelu. Uz to je politička scena pusti me da vrisnem, najosnovniji uslovi za evropsko tržište ne postoje a mi smo već u završnoj fazi njegove izrade i već proizvodimo evropski kadar. :-)

Na razne načine pokušavam da zavolim ovu našu mrtvaju ali što se više napinjem sve mi se više gadi.

Pravo i uze specijalizacije nisu jednaki na svim Univerzitetima tako da imash razlicite kurseve, zvanja, kao i nacine na koje dolazish do istih. Ogranicavam se na anglo-saksonski pristup i moguce varijacije (pored navedenih) tako da ne brinesh jer cesto ni oni nisu sigurni, shta i kako...
Uproshteno, koliko mogu:
Neki Univerziteti , traze pred-uslov, morash imati vec zavrshen fakultet bez obzira koji smjer, da bi mogao upisati pravo (isto kao medicina)...
Drugi, bez pred-uslova, pored "cistog" prava nude i "duple" diplome kao: Business Law; Corporate and Commercial Law; Forensics Law; International Trade Law; Jurisprudence; Law; Legal Science; Philosophy,.. kursevi traju obicno 5 g .
"Bachelor of law" je 3 godine ali po tro- semestarskom sistemu + praksa (obicno radish "pro bono" minimum 13 sedmica) za neku organizaciju ili advokatsku firmu...
Tako da ce (vjerovatno) problem nastojati da rijeshe uvodjenjem "duplih" diploma, ako to vec nije uradjeno (?)
Za advokata, pored magistarskog koji traje 2 semestra ,morash da polozish najmanje 4 obavezna predmeta u specijalizaciji, koji ne ukljucuju predmete sa magistarskog (minimum 1 semestar) i najmanje 26 sedmica prakse u oblasti....
Eto, ako ti je ishta jasnije... :)
WizzardFromBOZ

#125 Re: BACHELOR = VIŠA ŠKOLA

Post by WizzardFromBOZ »

McDizdar wrote: Eh evo ga sad dragi moji četiri godine studirate pravo i onda budete taj bachelor i imate ISTO zvanje kao neko ko je ekonomiju studirao 3 godine. I naravno svi će vas hebat u zdrav mozak da pravnicima za zvanje magistra treba jedna a ekonomistima dvije godine. Sad se postavlja logično pitanje, ako sa četiri godine prava više nisam diplomirani pravnik nego taj bachelor prava, koji je sad to klinac i kako se sad to odnosi na moje stručno usavršavanje van univerziteta? Recimo neću da budem magistar, hoću da budem advokat pa po Zakonu o advokaturi nakon završenog pravnog fakulteta moram raditi izvjesno vrijeme i onda polagati stručni ispit. Kako? Gdje? Ove pametne glave u rektoratu misle da će stvar riješiti donošenjem nekakvog akta o promjeni akademskih zvanja i zdravo đaci. Jes klinac, ali vidiš, sad će se morati mijenjati i Zakon o advokaturi i to je problem jer ga pametne glave neće moći riješiti nekim dekretom ili kantonalnim zakonom jer je taj zakon na federalnom nivou, dakle prijedlog o izmjenama i dopunama mora na federalni parlament a kako tamo stvari stoje svima nam je dobro poznato.
trebas ti jos uciti...jer ne znas ni najosnovnije pojmove razluciti.
Post Reply