B&H Airlines (Croatia airlines ili Malaysia airlines?)

Da se vi pitate kome bi prodali naseg avio-prijevoznika?

Croatia Airlines-u
23
34%
Malaysian Airlines-u
45
66%

Total votes: 68

Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

osa wrote:mislim da vlada sad-a pomaže kompanijama ali ne direktno kroz subvencije, nego kroz druge vidove pomoći, oni u principu govore da nikome ne daju subvencije ali sjećam se onog trgovinskog sukoba s eu oko čelika gdje je na vidjelo izašlo da u cijeni čelika kroz razne vidove pomoći učestvuju s čak do 30%. ali skrenuo sam s teme. moje osobno mišljenje je da bi bih avio prijevoznik imao kroz suradnju s CA dobru perspektivu za razvoj, pogotovo jer CA ima dobre aranžmane s lufthansom koje bi i bih mogla koristiti( obrazovanje pilota, mehaničara, servisiranje zrakoplova i sl.), nadalje bih i hrvatska imaju veliku dijasporu u prekomorskim zemljama, a dio te dijaspore smatra i bih i hrvatsku svojom domovinom(hrvati da se neko ne nađe uvrijeđen), mislim da CA već radi na nabavci zrakoplova za te letove i to bi mogao biti dobar i profitabilan posao. ne znam kakva je firma malasian airlines, možda dobra i možda bi više donijela bih avio prijevozniku, ali njihov način poslovanja je potpuno drukčiji a vjerovatno i interesna sfera glede tržišta. ne znam možda nisam u pravu ali nekako mi se čini da takve firma dolaze isključivo na poziv bošnjačkih političara, jer u cijeloj europi ima mnogo dobrih poslova pa ne vidim da firme iz tog kraja svijeta konkuriraju za iste i da ih dobijaju.
mislim da sam bio dovoljno jasan kada sam rekao da malaysian je zagrizao jer im treba hub u europi (po mom misljenju) vjeruj mi, oni vise gledaju na svoju guzicu... al eto bolje da nas oni kupe nego da se ovako patimo! pa fascinantno je to da npr. vlada FBIH finansira B&H airlines a ne vlada BiH i kako onda tu kompaniju nazvati drzavnu? :?
uozo

Post by uozo »

osa wrote:
uozo wrote:
osa wrote:Ako kompanija na globalnom tržištu ima perspektivu, zbog čega onda prodaja dijela kompanije, a što se tiče dijaspore ona nije samo ono što je u zadnjih 10-15 godina ošlo preko bare, hrvatska dijaspora je puno veća od bih dijaspore, iako to nije ništa pohvalno da ne bi shvatio ovo kao neko natjecanje, znaš ono "naša je veća".
Mene samo interesuje o kakvim perspektivama je rijec? Cim linija postane isplativa i pocne se zaradjivat' lovina za dva'est minuta ce doc' ryan air, easy jet ili tako nesto, koje ce za pola cijene raditi siti pos'o.
Ukratko, veoma je tesko pricati o perspektivama avio prevoznika! :roll:
nisko tarifne kompanije postoje već dugo, ali se ove da ih nazovem visokotarifne ne gase , svako ima mjesto na tržištu već prema svojoj sposobnosti, samo ne treba gristi previše da se ne ugušiš zalogajem.
Tacno, samo zaboravljas da se tada radi o kompanijama koje vec postoje i rade godinama i imaju trziste, poznaju ga, znaju kako da izbjegnu napad low cost kompanija i tome slicno. U nasem slucaju se radi o pokusaju formiranja jedne nacionalne avio kompanije, u svakom slucaju neuspjesnom. O perspektivi AIR Bosne mozes da pricas samo dok ne dopuste i drugima sto ce kad tad morati ( da su pametni uradili bi to dosad sto puta) da lete do sarajeva. Mislim na niskotarifne letove. :roll:
Ko god ih i kupi moze samo da profitira od njihovih veza sa lokalnim politicarima i nista drugo!
MRQ

Post by MRQ »

Nisam neki veliki poznavalac aviona ali ih dosta koristim. Sa BH airlines sam letio do sada 5 puta i danas sam se vratio sa navedenom kompanijom iz Makedonije. Sto se tice aviona sasvim je OK sjedista jesu malo izhabana i hidrulika za podizanje sjedista je vec otisla ali to su sitnice koje se daju rijesiti. Avion je sasvim OK kao i sama usluga kompanije cijene su vise nego povovljne i prava je steta sto ne lete npr za Bec gdje Austija air uzima debele pare od BH gradjana. Makedonski air prevoznik kako sam vidio ima jedan Boing mali i jedan vec Airbus i posto svaki put kada sletim u Skoplje avioni su na pisti pitam taxistu dali lete ikako on kaze da ovaj manji leti dok je Airbus vise na zemlji nego u zraku. Odabir aviona je OK i fali jos jedan avion za duze puteve mada sam i sa ATRom isao u Istambul. Za kraj bih pohvalio pilote i mislim da su sto se tice pilotiranje jedni od boljih jer najudbniji let mi je sa BH airlinom a vjerute mi letim dosta u svim destinacijama u Europi.

P.S sto taxista u Skoplju rece bosanski avion je jedini avion koji ide u rikverc :-)
Agadafi

Post by Agadafi »

I ja sam letio 2 puta s B&H Airlines od Stuttgarta do Sarajevo. Stuardese su grom :). Ja cesto letim i mogu vam reci da je servis kod B&H Airlines veoma dobar. Nema niko ljepse i mladje stuardes ;)

Avioni su isto dobri, sam steta sto ne lete do amsterdama i minhena, da pokupe dijaspru.

Malejzija bi meni bolja bila, jer mogli bi napraviti Sarajevo aerodrom da je kao Hub za evropu i poveziva aziju s evropom.
osa

Post by osa »

Agadafi wrote:I ja sam letio 2 puta s B&H Airlines od Stuttgarta do Sarajevo. Stuardese su grom :). Ja cesto letim i mogu vam reci da je servis kod B&H Airlines veoma dobar. Nema niko ljepse i mladje stuardes ;)

Avioni su isto dobri, sam steta sto ne lete do amsterdama i minhena, da pokupe dijaspru.

Malejzija bi meni bolja bila, jer mogli bi napraviti Sarajevo aerodrom da je kao Hub za evropu i poveziva aziju s evropom.
nisu li malezijci bili u igri i za izgradnju koridora 5c pa vidimo kako nepreduje, za razliku od njih hrvati napraviše skoro sve što su planirali u cestogradnji.
Arminovski

Post by Arminovski »

uozo wrote:
osa wrote:Ako kompanija na globalnom tržištu ima perspektivu, zbog čega onda prodaja dijela kompanije, a što se tiče dijaspore ona nije samo ono što je u zadnjih 10-15 godina ošlo preko bare, hrvatska dijaspora je puno veća od bih dijaspore, iako to nije ništa pohvalno da ne bi shvatio ovo kao neko natjecanje, znaš ono "naša je veća".
Mene samo interesuje o kakvim perspektivama je rijec? Cim linija postane isplativa i pocne se zaradjivat' lovina za dva'est minuta ce doc' ryan air, easy jet ili tako nesto, koje ce za pola cijene raditi isti pos'o.
Ukratko, veoma je tesko pricati o perspektivama avio prevoznika! :roll:
Ne znam za druge ali ja bi placao vise bas zato sto je nase ako se ne radi o nekoj drasticnoj razlici (npr 2x veca cijena). Sa ryanair-om ne bi letio za inat. U njihovim avionima se osjecam kao u konzervi. Toliko imaju sjedista da ako si visi od 1,80 ne mozes komotno da sjedis a da ne udaras koljenima u sjediste ispred sebe.

A oko web-stranice... stvarno je naopaka i to bukvalno (npr onaj pop-up prozorcic sto se otvara na pocetku. Prvi put vidim da se x moze staviti i na lijevu stranu prozorcica u kulturi gdje se cita sa lijeva na desno :D ) No to je manji problem, ima ih vecih ali kao sto neko rece, kao da je dijete pravilo. Totalno neprofesionalno.
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

osa wrote:
Agadafi wrote:I ja sam letio 2 puta s B&H Airlines od Stuttgarta do Sarajevo. Stuardese su grom :). Ja cesto letim i mogu vam reci da je servis kod B&H Airlines veoma dobar. Nema niko ljepse i mladje stuardes ;)

nisu li malezijci bili u igri i za izgradnju koridora 5c pa vidimo kako nepreduje, za razliku od njih hrvati napraviše skoro sve što su planirali u cestogradnji.
:lol: :lol: bas njih boli neka stvarcica za 5c uostalom sto bi poceli kad bi taj autoput pravili vama? :x ja sam za 5c jedino AKO IDE DO NEUMA! a kad vec pricas o malezijcima vidi se da nemas pojma... ja sam bio u kula lumpuru i oni su ti za godinu dana izmjestili citav centar grada u skroz drugi dio samo zbog onih blizanaca koji su iradjeni u rekorndom roku, toliko o malezijcima :D

edit: pod to "vama" mislim na hrvate!
osa

Post by osa »

Lu2DJ3ak wrote:
osa wrote:

:lol: :lol: bas njih boli neka stvarcica za 5c uostalom sto bi poceli kad bi taj autoput pravili vama? :x ja sam za 5c jedino AKO IDE DO NEUMA! a kad vec pricas o malezijcima vidi se da nemas pojma... ja sam bio u kula lumpuru i oni su ti za godinu dana izmjestili citav centar grada u skroz drugi dio samo zbog onih blizanaca koji su iradjeni u rekorndom roku, toliko o malezijcima :D

trebao si otići i nekoliko kilometara izvan kuala lumpura pa da vidiš i prave malezijce.
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

osa wrote:
Lu2DJ3ak wrote:
osa wrote: nisu li malezijci bili u igri i za izgradnju koridora 5c pa vidimo kako nepreduje, za razliku od njih hrvati napraviše skoro sve što su planirali u cestogradnji.

trebao si otići i nekoliko kilometara izvan kuala lumpura pa da vidiš i prave malezijce.
i jesam... otok langkawi 8-)
fantom slobode

Post by fantom slobode »

U svakom slucaju sam za Malezijce, od njih mozda i nesto bude, a od Croatia airlinesa mozemo samo ocekivati kolonijalni odnos prema letovima u inostranstvo.Mislim da sa Malezijcima dobijamo vise direktnih letova za Evropu, bez raznih pauza na aerodromima u okolini.Sto naravno i smanjuje cijenu leta- direktna posljedica po putnike.Osim toga Malezijci su ipak veci, ne mogu se porediti sa malim avioprevoznicima kao sto je Croatia airlines.E sada ciji ce lobi dobiti, to je vec prica za sebe, rece Zeljko lijepo 10%.
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

CA ima za cilj da smanji konkurenciju... ako nas oni kupe mi smo najeb*li :roll: ...
osa

Post by osa »

nakon svih ovih napisa svesrdno se nadam da će ipak malasian airlines ipak ući na bih tržište, kako kaže većina bih forumaša ipak su oni po svemu bliži prosječnom bih čovjeku, od jezika, kulture, načina poslovanja, pozicioniranosti u europi, to ca izgleda stvarno nema šta tražiti.pa braći iz malezije sve najbolje.
bach

Post by bach »

Vidi makine. Slikano na Aerodromu U Minhenu prije mjesec i nešto dan. Ja kontam a jran sa mnom evo letimo ovim. Jeste ali malo sutra. Neudoban avioncic, pohabanih sjedista, veoma bucan tokom leta sa napadima hldnocekoja se ne mogu namjestiti kako treba. Stjuardesa koja nije nesto prica tako da je ne mogu nista razumjeti iako sam u Austriji zivio godinama.

Nije ni BiH Airlines ni CCa nsu ni mkedonci

Lufthansa!

I plus im je avion kasnio ihi hi [img][img]http://img222.imageshack.us/img222/6162/img2272hy9.th.jpg[/img][/img]
Lu2DJ3ak

Post by Lu2DJ3ak »

osa wrote:nakon svih ovih napisa svesrdno se nadam da će ipak malasian airlines ipak ući na bih tržište, kako kaže većina bih forumaša ipak su oni po svemu bliži prosječnom bih čovjeku, od jezika, kulture, načina poslovanja, pozicioniranosti u europi, to ca izgleda stvarno nema šta tražiti.pa braći iz malezije sve najbolje.
ti ocigledno ne kontas ili neces da skontas da CA hoce da ugasi nasu kompaniju! ne zele konkurenciju barem ne na ovim nasim prostorima! :x
newone

Post by newone »

Sto se tice stuardesa najbolje i najljepse su na letovima Virgin Atlantic-a. Ni ove iz Cathay Airlines-a su ko grom.
newone

Post by newone »

Mislim da BH Airlines nece niko kupiti. Nece to biti ni CA ni tamo Malezijci niti bilo ko drugi.
Zasto???
Zato sto niko nece da kupi neki procenat kompanije, pa bilo to da je avio kompanija ili neka druga kompanija, a da ostatak vlasnistva ima "drzava".
Ovo je sve ujdurma domacih vlastodrzaca i politickih elita i bacanja magle u havu u maniru eto ko mi se prodajemo ali nece niko da nas kupi, pa onda sta cemo neka ostane kako je.
Ma dajte ljudi get serious! Ista se sema privatizacije primjenjuje i za BHT.
Niko normalan nece kupiti nesto sto jednim dijelom pripada DRZAVI.
I informacija da je Deutsche Telekom drzavna kompanije je potpuno netacna. Ne znaci da ako ima u imenu kompanije i ime drzave da je to kompanija sa drzavnim vlasnistvom. Nije vezano za temu ali je neko izbacio ovdje post spominjuci ovo.
Fair Life

Post by Fair Life »

Maraschino wrote:
Da se vi pitate kome bi prodali naseg avio-prijevoznika?
nasima :D
dakle , hrvatima ( i to po kratkom postupku)
jer sve drugo sto se desi izpolitizovat ce se :D kao i sa auto-putem
Nikako "nasima"... Hrvatskoj.

Treba se drzati nasih Malezijaca isto kao sto se Kuba drzala svojih Rusa.

Vidis koliko su izdrzali... eheeeeej.

PS Djekna jos nije umrla...
Den

Post by Den »

-Trebali mujo, Hrvat i Srbin da odluce koju ce boju uzeti za zajednicku nacionalnu boju drzave.
-Kaze Hrvat:"Ma uzmimo plavi brate. Vidite kako je ovaj nas Jadran plav i kakva je to Ljepota, ovakvog plavog mora nema nigdje."

-Na to ce Srbin. "Uzmimo Crvenu, to je karakteristicno za jake narode koji se bore protiv jacega :-) i potom krvare, zaista jaka boja."

-A Mujo, zadnji:" Ma uzmimo zelenu."

-"Zasto Mujo zelenu?" Upitase ga ova dvojca sa cudenjem.

-"Ma nako brate" odgovori Mujo.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
osa

Post by osa »

Lu2DJ3ak wrote:
osa wrote:nakon svih ovih napisa svesrdno se nadam da će ipak malasian airlines ipak ući na bih tržište, kako kaže većina bih forumaša ipak su oni po svemu bliži prosječnom bih čovjeku, od jezika, kulture, načina poslovanja, pozicioniranosti u europi, to ca izgleda stvarno nema šta tražiti.pa braći iz malezije sve najbolje.
ti ocigledno ne kontas ili neces da skontas da CA hoce da ugasi nasu kompaniju! ne zele konkurenciju barem ne na ovim nasim prostorima! :x
otprilike kao što je mol ugasio, jer ne želi konkuranciju na ovim prostorima, a nije ugasio nego se ulaže 500 000 000 dolara u modernizaciju siska i rijeke, pa onda malo kupuju u bih, pa će možda i u srbiji i na kraju ina kroz suradnju s molom postaje veća, jača i bolja kompanija.
jefferson

Post by jefferson »

osa wrote:
Lu2DJ3ak wrote:
otprilike kao što je mol ugasio, jer ne želi konkuranciju na ovim prostorima, a nije ugasio nego se ulaže 500 000 000 dolara u modernizaciju siska i rijeke, pa onda malo kupuju u bih, pa će možda i u srbiji i na kraju ina kroz suradnju s molom postaje veća, jača i bolja kompanija.
Zato nestoji ona tvoja tvrdnja MI,Vi, Vlasi i bosnjaci.
CA uopce nije kompanija tog kalibra da moze preuzeti nekoga tek tako, pa bio to i BH airlines. Normalno je da bi CA htjela da preuzme trziste, sto je i logicno ako imaju priliku. Ovdje treba gledati ko je najbolji ponudjac i ko ima najvece izglede da nesto napravi.
Porediti CA sa Malesyan airlinesom je stvarno smijesno.
Ali sve je to supljak, jer niko nece da kupi 49% dionica firme nad kojom Nedzad Brankovic ima kontrolu!
visby

Post by visby »

Ako treba prodati onda Croatia Airlinesu. Ti malezijci su sigurno iz Bosmal ekipe :D
visby

Post by visby »

Hajde ti misli da nisu :zzzz:
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

TGSTK wrote:
Agadafi wrote:
seiko22 wrote: A, znas li, da ces morati mijenjati prefix, mislim oznaku na avionu T9 ??
Kakav je to avion, "T9".
nije nikakav tip aviona T9 nego je to pocetni dio registracije u bh avio saobracaju :D
Pa nije valjda, da "dizajner" ne zna sta znaci ono T9 na avionu, a pogotovo da ne zna, na koji nacin je Ministar Bozo Ljubic, provodeci "ljetni puch" :D (to, ono znas, kad su svi drugi na odmoru - ti donosis izmjene :D :D ) zatrazio promjenu prefixa!!
Agadafi

Post by Agadafi »

seiko22 wrote:
TGSTK wrote:
Agadafi wrote: Kakav je to avion, "T9".
nije nikakav tip aviona T9 nego je to pocetni dio registracije u bh avio saobracaju :D
Pa nije valjda, da "dizajner" ne zna sta znaci ono T9 na avionu, a pogotovo da ne zna, na koji nacin je Ministar Bozo Ljubic, provodeci "ljetni puch" :D (to, ono znas, kad su svi drugi na odmoru - ti donosis izmjene :D :D ) zatrazio promjenu prefixa!!
Drugi put formuliraj recenicu malo bolje, pa ce biti jasno sta pricas :). A uvezi tog Boza, nisam bas u toko s politikom.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Agadafi wrote:
seiko22 wrote:
TGSTK wrote: nije nikakav tip aviona T9 nego je to pocetni dio registracije u bh avio saobracaju :D
Drugi put formuliraj recenicu malo bolje, pa ce biti jasno sta pricas :). A uvezi tog Boza, nisam bas u toko s politikom.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , "dizajneru", moram ovako da pocnem, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa, bolan, sta ti je onda "jaca strana"??
Al, evo da ti pomognem! Ovo ti je Ministar Bozo Ljubic, k'o sto vidis, "co'ek" je doktor po profesiji, ali sta ces, kazu u Bosni "doktor zna sve" pa nije cudo, da on kao profesionalac u medicinskoj struci, "obnasa" (joooj, taj meni toliko "omiljeni" izraz :D :D ) funkciju Ministra Komunikacija i Saobracaja!!
Prof. dr. med. sci. Božo Ljubić

Datum rođenja: 30.09.1949.
Nacionalnost: Hrvat
Državljanstvo: BiH
Bračno stanje: Oženjen, dvoje djece

Školovanje:
1968. Gimnazija, Široki Brijeg, BiH|
1973. Medicinski fakultet, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1980.Specijalizacija ortopedske kirurgije, Ortopedska klinika Sarajevo
1985.Doktorat znanosti, Univerzitet u Sarajevu

Strani jezici:
Engleski: Aktivno znanje (čita, piše, govori)
Njemački: Pasivno znanje (čita, razumije)

Kompjutor:
Microsoft Office,Word, Excel, Power Point, Internet...

Sadašnja pozicija:

Izvanredni profesor i šef Katedre za bolesti i ozljede lokomotornog sustava, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru
Voditelj i predavač na predmetu Zdravstveni menadžment na poslijediplomskom studiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru
Specijalist ortoped u Kliničkoj bolnici Mostar
Predsjednik Nastavno-stručnog vijeća Centra za zdravstveni menadžment F BiH
Profesionalna karijera:

Liječnik, Stanica za hitnu pomoć, RMC Mostar
Specijalizacija Ortopedske kirurgije, Sarajevo
1980-1993 Specijalist ortoped, Ortopedska klinika Sarajevo
Zamjenik direktora Ortopedske klinike UMC Sarajevo
Šef Ortopedske klinike Sarajevo
Politička karijera:
1994-1996 Član vlade i ministar zdravstva Republike i Federacije BiH
1996-2001 Član Vlade i ministar zdravstva Federacije BiH
1998-2000 Potpredsjednik HDZ BiH
2006- Predsjednik HDZ 1990
2007- Ministar komunikacija i prometa BiH

Međunarodno iskustvo:

Član Stalnog Komiteta Regionalnog komiteta za Europu Svjetske zdravstvene organizacije(WHO)
2004- Savjetnik-Ekspert za planiranje zdravstva, Projekt Svjetske banke SOCIAL INSURANCE TECHNICAL ASSISTANCE PROJECT(SITAP)-„Racionalizacija zdravstvenih službi u BiH“
2005- Savjetnik-Ekspert za financiranje zdravstva, Projekt Svjetske banke SOCIAL INSURANCE TECHNICAL ASSISTANCE PROJECT(SITAP) – “Razvoj okvirne politike financiranja zdravstva u BiH”
Predavao na Sveučilištima u inozemstvu:Queens University,(Kingston, Canada),Boston University (Boston, USA), Komazawa University, (Tokyo, Japan)

Projekti:
2004-2005 Član Međunarodnog konzorcija Tempus-Cards projekta Europske komisije: Razvoj integralnog kurikuluma dodiplomskog studija na medicinskim fakultetima u BiH

Kao ministar zdravstva Republike i Federacije BiH pokrenuo, pripremio i vodio projekte:

„Strateški plan za reformu sustava zdravstvene zaštite F BiH“
„Jačanje primarne zdravstvene zaštite“
„Rehabilitacija žrtava rata“
„Osnovne bolničke službe“
„Osnovno zdravstvo“
Članstvo u profesionalnim tijelima:
Supredsjedatelj Udruženja Ortopeda i traumatologa BiH
Član Europske Federacije ortopeda i traumatologa(EFORT)
Član Komisije za zdravstvenu zaštitu Medicinskog odjela ANUBiH

Područja od posebnog interesa:Strateški menadžment, Zdravstvena politika i planiranje, Menadžment kvalitete, Ortopedija
eto, "dizajneru", malo sam "pomog'o", pa kad procitas, ako si raspolozen, nastavicemo razgovor o promjeni prefixa T9. :D :D
Post Reply