Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

radostan dan

#76 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by radostan dan »

znači, znaš ćirilicu?
Pjanic15

#77 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pjanic15 »

Arsenal Royal wrote:
Pjanic15 wrote:
Pa upravo si naveo i dokaz za tu šuplju o tom slučaju posjete kralju Varninčeku, koja se prosipa po našim srednjim i visokim obrazovnim ustanovama, a pogledaj ispod izvorni latinski skript i nađi gdje je tu uopšte naziv za Bošnjake?
Opet ću vjerovati usudu Vjekoslava Klaića koji je pismo interpretirao kao riječ Bošnjak nego tebi sa druge strane ovo dole nije izvorni latinski prepis
Ignoriraš pitanje, te uzimaš kao relevantno da određene osobe uzimaju za pravo da mjenjaju i izmišljaju nazive. Nigdje u originalnoj skripti na latinskom ne postoji naziv za Bošnjake u navedenom dokumentu, nego su samo u pitanju riječi koje označavaju bosnu i bošnjane (Bossine legatio, linguam Bossinenses).
zlokruhovic

#78 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by zlokruhovic »

Lincoln-Burrows wrote:Bosančica, arvatica ili zapadna ćirilica zar je važno kako je tko zvao to je bilo jedno pismo u ovim krajevima,
vjerojatno potiče od Dubrovnika i zaleđa a koristi se i na širem području. Prvi pisani tragovi su klesani a nitko sa
sigurnošću ne može reći tko je osmislio to pismo.

Znači prihvatiti ga kao dio povijesti.
Danas imamo druga dva pisma koja su nam je službena i to je to.
To pismo ne postoji jer to je samo uprošćena brzopisna(kurzivna) ćirilica.

To je isto kao kad bi neko skupio sve sms-poruke na prostoru Bosne i nazvao to latinično pisanje "bosanska smsovača".

Ćirilica nije pravljena od strane Ćirila i Metodija za dopisivanje mladih zaljubljenih paroda već za liturgiju , i ona kao takva je tome služila.
Postoje redakcije ćirilice kao službenog liturgičkog pisma crkve iz više perioda i prostora , ali na prostoru Huma i Bosne postoji samo jedan spomenik koji je te prirode , a to je Miroslavljev Jevađelistar i iz njega proističe obična narodna ćirilica koju je svako pisao po svome nahođenju jer ona je bez kanona kojeg imaju sve ćirilice.

Treba poznavati materiju pa govoriti o tome , ovde su sve polupismeni pa nije ni čudo što lupetaju.
Lincoln-Burrows

#79 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Lincoln-Burrows »

zlokruhovic wrote:
ne bih se složio,
upiši u google bosančica i prvi rezultat će ti biti http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosan%C4%8Dica
vidjet ćeš upozorenje da su dijelovi teksta upitni zbog nedostatka izvora,
nakon toga na istoj stranici pogledaj i hrvatsku i srpsku verziju,
također ćeš za srpsku verziju koju ti ovdje zagovaraš vidjeti upozorenje da je osporena.
Tito_i_Partija

#80 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Tito_i_Partija »

radostan dan wrote:znači, znaš ćirilicu?
Slabo citam kad slusam Sabana, samo sijecem vene.
Pol_Pot

#81 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Pol_Pot »

narimari wrote:
i bosnjacima koji su sad muslimanski narod cirilica sigurno ne treba..
Realno kome treba? Osim naroda koji je tradiccionalno koriste (Srbi, Rusi, Grci...), nikome više nije potrebna (eto jedino ako u neku zabit zalutaš pa table samo na ćirilici, što ja nigdje nisam vidio, a bio sam po raznim zabitima u RS)
Ja kad sam išao u osnovnu, jednu sedmicu smo koristili latinicu, drugu ćirilicu. Naučio sam je možda i bolje od latinice, jer sam je volio. Otkako sam školu završio, koristim je vrlo rijetko, samo ponekad za čitanje, ako me kakva knjiga pogodi na ćirilici. Nisam pisao ćirilicu ima više od 20g.
Ali opet nema potrebe da je djeca ne uče u školama, neće im oduzeti nešto puno vremena da nauče slova koja se razlikuju, ako ništa za čitanje.
zlokruhovic

#82 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by zlokruhovic »

Lincoln-Burrows wrote:
zlokruhovic wrote:
ne bih se složio,
upiši u google bosančica i prvi rezultat će ti biti http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosan%C4%8Dica
vidjet ćeš upozorenje da su dijelovi teksta upitni zbog nedostatka izvora,
nakon toga na istoj stranici pogledaj i hrvatsku i srpsku verziju,
također ćeš za srpsku verziju koju ti ovdje zagovaraš vidjeti upozorenje da je osporena.
Pusti wikipediju , to je taman relevantno kao što je "bosančica" posebno pismo.

Da bi nešto tako pretenciozno nazvano "bosančica" treba imati bar svoju ustaljenu redakciju koja uređuje i pravopis i gramatiku i ortografiju i još plus prepisivačke škole , međutim to je prosto nemoguće jer upravo brzopisna ćirlica o kojoj govorimo nema ama baš ništa od toga.

Svi zapisi na tzv.bosansčici su poslovni ugovori pisani na jednoj stranici , i jedini liturgički spis je Miroslavljevo jevanđelje koji je primer starijeg oblika staroslovenske ćirilice nastao na prostoru Zete i Huma(vreme od Ćirila do bosanskihvladara je celih 500 godina).

U srpskoj srednjovekvnoj državi postojalo je bar 5 redakcija ćirilice , pitaj boga koliko tih brzopisnih ćirilica , jer svaki vladar je po svome(zavisno od pisara) radio povelje.
U Bosni je takođe prisutna i jedna od raških redakcija tj.pisari bana Ninoslava su bili očito iz Raške što se i vidi u određenim mometnima , ali to je opet brzopisna ćirilica i ništa više.
Onda imaš spise despota Stefana Lazarivića gde se vidi prisustvo bosanskog uticaja tj.bosanskog pisara , pa eto ispade da je Stefan Lazarević bio ikavac u dobrom delu teksta. :-D
Reisova

#83 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Reisova »

Ja nemam averziju i generalno mislim da treba sve znati, jeste lakše citati čak sam uvjerena i u Srbiji.

Sent from my iPhone using Tapatalk
daxon

#84 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by daxon »

narimari wrote:rusi,srbi,grci,bugari,ukrajinci,moldavci,gruzijanci,bjelorus.,makedonci,,
pa to je povrsinski jedna trecina cijele zemaljske kugle..
Čečeni, Dagestanci, Kazahstan koji je sam veličine Europe, ima ih još ali ih se ne mogu sjetiti
insomnia78

#85 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by insomnia78 »

Sama svjetska krema :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
insomnia78

#86 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by insomnia78 »

I od kad to Grci pisu cirilicom?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Prolaznik

#87 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 17:15, edited 1 time in total.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#88 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by japin_mutapi »

meni je čirilica kao i latinica i nikakve averzije nemam niti ljudi koje poznajem
jes da nisam pisao od osnovne i bilo bi problema da pišem sada pogotovu pisana slova

мени је чирилица као и латиница и никакве аверзије немам нити људи које познајем
јес да нисам писао од основне и било би проблема да пишем сада поготову писана слова
Sezam

#89 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Sezam »

radostan dan wrote:znači, znaš ćirilicu?
:lol:
radostan dan

#90 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by radostan dan »

Image
Better Man

#91 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Better Man »

Za mene svako onaj ko živi na prostorima ex YU, tj. dolazi sa tih prostora, a ne zna ćirilicu nepismen...

Sent from my iPhone using Tapatalk
iz zadnje klupe

#92 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by iz zadnje klupe »

Imam blagu averziju prema cirilici, ali iz razloga sovinizma pravoslavnih naroda koji ih koriste, jer Arapi, Jevreji, Tajlanđani, Kinezi, Japanci, Gruzini i ostali koji imaju svoje nelatinično pismo nemaju problem stavljanja tabli sa dva pisma (svog i medjunarodno najzastupljenijeg-latinicnog) na putevima, bolnicama,
dok [i]Bugari, Rusi, Republikosrpsci[/i] boli ona stvar za ostatak svijeta nek se *ebe neki Holanđanin, ili Indijac koji navrati, gdje je bolnica ili autobuska stanica, nek nauci cirilicu da ga citav svet razume :lol:
res publica

#93 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by res publica »

Kao nebošnjak, na osnovu jednostavnog posmatranja, mogu reći na Bošnjaci generalno NEMAJU izraženu bilo kakvu vrstu jezičkih kompleksa. Kao Hrvati npr. :D
Hrvati sitničavo paze da ne upotrijebe neku riječ koja vuče na srbizam, a problem ćirilice, kako se može vidjeti, uzdigli su na nivo odbrane nacionalnih interesa. Kod Bošnjaka nema ni blizu nečeg takvog. Bošnjacima se zna omaći čak i neka riječ na ekavici. To se može vidjeti npr. u intervjuima Alije Izetbegovića ili Ejupa Ganića na youtube. Prije par dana na vijestima na klix portalu korišćena riječ "ćutati" umjesto "šutjeti". Primjera je dakle mnogo u kojima se vidi da Bošnjaci nemaju tu vrstu kompleksa.

Meni je interesantna druga stvar i volio bih da mi to neko objasni. Mostarski Bošnjaci npr. kažu "opština", a tuzlanski i sarajevski "općina". Iako bi prirodnije bilo da je obrnuo. Zašto je to tako?

Drugo, kad sam bio u nekad prije 5 godina u Sarajevu. Ljudi se pozdravljaju sa "selam alejkum-alejkum selam". Naravno, nikakvu neprijatnost neće dožvjeti onaj ko pozdravi sa "dobar dan". Pitanje je, da li se odmah zna da onaj ko kaže "dobar dan" nije musliman?
Drinski

#94 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Drinski »

Better Man wrote:Za mene svako onaj ko živi na prostorima ex YU, tj. dolazi sa tih prostora, a ne zna ćirilicu nepismen...
:thumbup: :thumbup:
i da dodam: ne misli nam dobro.
Drinski

#95 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Drinski »

res publica wrote: Pitanje je, da li se odmah zna da onaj ko kaže "dobar dan" nije musliman?
Ehe, vjeruj mi da i mene to zanima.
JThomas

#96 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by JThomas »

bar u sarajevu, zdravo i dobar dan su i dalje ubjedljivo najčešći pozdravi bez obzira na naciju/vjeru.
Bodkin

#97 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Bodkin »

JThomas wrote:bar u sarajevu, zdravo i dobar dan su i dalje ubjedljivo najčešći pozdravi bez obzira na naciju/vjeru.
I ja mislim ali su me skoro ubjedjivali, a i na forumu je bila priča, da je dobar dan komunistički pozdrav koji nije poželjan :D

Sent from my iPad using Tapatalk
ranger

#98 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by ranger »

islam je moja vjera;
ćirilicu znam, učio je u ratnoj školi 1994.godine, ponosan sam što je znam i doživljavam je kao svoje pismo, i za mene je majmun svako ko je bosanac a ne zna je (nešto tolerantniji sam prema ljudima koji su završili škole po inostranstvu)
pozdravljam se sa dobar dan i zdravo kad sam na poslu, u opštini/općini, sudu i svim državnim institucijama.
sa vjerskim pozdravima pozdravljam hodže, popove, fratre, dede, nene, kad sam u džamiji, na selu, kad sam kod/sa ljudima za koje znam da su religiozni i td...
ko me pozdravi sa selamom, pomoz-Bog, bok, odgovorim svakome... u pozdravu ne vidim apsolutno ništa loše!
Hadzi Lojo

#99 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by Hadzi Lojo »

Ja poznajem tri ucitelja iz Hrvatske koji ne znaju ciririlicu, a skolu su zavrsili mnogo prije 92.
Osobno nemam averziju, jer je bogatsvo znati sto vise i jezika i pisama, medjutim ne koristim cirilicu svakodnevno osim sto kad citam knjige pisane istom ili kad sam na cetnickim forumima.
kanaan

#100 Re: Averzija Bošnjaka prema ćiriličnom pismu

Post by kanaan »

res publica wrote:Kao nebošnjak, na osnovu jednostavnog posmatranja, mogu reći na Bošnjaci generalno NEMAJU izraženu bilo kakvu vrstu jezičkih kompleksa. Kao Hrvati npr. :D
Hrvati sitničavo paze da ne upotrijebe neku riječ koja vuče na srbizam, a problem ćirilice, kako se može vidjeti, uzdigli su na nivo odbrane nacionalnih interesa. Kod Bošnjaka nema ni blizu nečeg takvog. Bošnjacima se zna omaći čak i neka riječ na ekavici. To se može vidjeti npr. u intervjuima Alije Izetbegovića ili Ejupa Ganića na youtube. Prije par dana na vijestima na klix portalu korišćena riječ "ćutati" umjesto "šutjeti". Primjera je dakle mnogo u kojima se vidi da Bošnjaci nemaju tu vrstu kompleksa.

Meni je interesantna druga stvar i volio bih da mi to neko objasni. Mostarski Bošnjaci npr. kažu "opština", a tuzlanski i sarajevski "općina". Iako bi prirodnije bilo da je obrnuo. Zašto je to tako?

Drugo, kad sam bio u nekad prije 5 godina u Sarajevu. Ljudi se pozdravljaju sa "selam alejkum-alejkum selam". Naravno, nikakvu neprijatnost neće dožvjeti onaj ko pozdravi sa "dobar dan". Pitanje je, da li se odmah zna da onaj ko kaže "dobar dan" nije musliman?
Kako koja sredina,tako i razliciti obicaji. Konkretno,u mojoj mahali u kojoj zive muslimani u vecini,pozdravlja se sa Selam Alejkum ili turskim Merhaba. Kod starijih ljudi,postoji ta odredjena zbunjenost ili ti ga averzija prema dobar dan,da te ne lazem. Meni licno ne smeta,smatram ga jednakim pozdravom k'o i druge. Medjutim,primjer iz jedne druge sredine je drugaciji. Konkretno u Gracanici,u jednoj mahali u kojoj zive muslimani vecinom i iz koje je moja supruga,ljudi se pozdravljaju sa dobar dan,dobro jutro i gotovo uopste ne koriste pozdrave sa Selam,merhaba. Opet druga mahala malo dalje,koristi se Selam,merhaba.

Jos samo da dodam vezano za cirilicu,da nemam nikakvu averziju prema njoj,smatram je ravnopravnom latinici a musliman i Bosnjak sam,mozes zamíslit?!:-D . Ucio sam je u skoli,a i dalje je uce u sredini u kojoj ja zivim.
Post Reply