mozda ovo moje "jah" nisi najbolje skontao...Better Man wrote:Eto ja sam glupan sto svaki dan daje 4 Km na autoput i sto za ove tri godine i par mjeseci koliko ima kako sam kupio auto nemam nikakvih problema sa njim, nikakvih kvarova i sto se mogu opustiti i voziti bez razmisljanja na koju cu rupu da naletim, gdje me ceka patrola da me pegla za brzinu, maglenke i sl. Dakle klasicno uzivanje u opustenoj voznji i dobroj muzici. Dok su pametni oni koji voze starom cestom i svaki dan ulijecu u razne rupe po cesti koje dovode do ostecenja na autu, non stop su pod pritiskom da im ko ne uleti u makazice, barem jednom mjesecno ih zaustavi policija i napise im kaznu zbog brzine, preticanja na punoj, pogresnog prestrojavanja u Ilijasu itd. I sad mi pametnjakovicu reci koje veci glupan i ko vise para potrosi? Prosle godine zbog rekonstrukcije mosta na vogoscanskoj petlji sam bio primoran da idem od Podlugova starom cestom i mogu reci da je ono horor od ceste, posebno mislim na Podlugove gdje najgora cesta, kao i cesta kad se od Donje Vogosce penje i spusta prema Semizovcu. Cesto sam znao kuci s posla na Buca potok, pa preko Rajlovca na autoput samo da ne vozim onom horor cestom. Voznja je uglavnom bila takva da izbjegavas rupe, a gdje ih ne mozes izbjeci usporis maksimalno i polako preko iste. Stara cesta se nikad nece napraviti, jer kad bi to uradili svi bi se vozili starom cestom i mogli bi komotno proglasiti bankrot ili bi morali uvesti za one koji svaki dan idu godisnju vinjetu po nekoj razumnoj cijeni.kurty wrote:Jah...neki wrote:a glupani plate svaki dan po dvije marke u oba pravca
ako pogledas par ovih "novonastalih" tema koje se otvaraju povodom autoputa, vidjet ces da sam kontantno pricao o boljoj strani autoputa... i ja licno kad posudim auto idem autoputem, zbog milion i jednog faktora...
inace, jos nesto, pricao nam je profesor o terminu "sindrom seljaka" koji je nastao u Madjarskoj, zbog autoputeva, gdje su ljudi (vecinom seljaci*) isli cestama nizeg razreda zbog toga sto nisu htjeli placati putarinu...
Otvorena cesta, bolja cesta, sigurnija cesta...i opet nekom smeta putarina... a sto je specificno, zale se oni koji najvise voze autoputem, a plate isto kao i ja koji idem 11km...
sindrom seljaka* - ovo seljak...u Madjarskoj pola stanovnistva zivi u glavnom gradu, a pola na selima...