Auto za početnika...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belmin_94
#1 Auto za početnika...
E ovako za 15-ak dana nadam se da cu položiti vozački ispit.
Zanima me samo da li neko ima savjet koji auto da kupim?Na raspolaganju imam oko 6000 KM- 6500 KM...
Zanima me samo da li neko ima savjet koji auto da kupim?Na raspolaganju imam oko 6000 KM- 6500 KM...
-
ibizza
#2 Re: Auto za početnika...
Golf 2,usteli se dobro,a onda poslije kupis dobru masinu.
Sretno.
Sretno.
- Alfons Kauders
#3 Re: Auto za početnika...
Fabiabelmin_94 wrote:E ovako za 15-ak dana nadam se da cu položiti vozački ispit.
-
tarikBA
#5 Re: Auto za početnika...
golf 3
peugeot 206
peugeot 307 (ako imas srece da nadjes za 6500)
alfa romeo 156
peugeot 206
peugeot 307 (ako imas srece da nadjes za 6500)
alfa romeo 156
- dingosp0
#6 Re: Auto za početnika...
golf 2.... do nekih 2000KM..
i ako ga unistis mozes prodati djelove poslje...
-
tarikBA
#7 Re: Auto za početnika...
kakvog god da kupi golfa 2 do 2000 morat ce da ulozi najmanje jos 500km , te hrdju da skloni, novi akomulator...dingosp0 wrote:golf 2.... do nekih 2000KM..
-
technoGeek
#8 Re: Auto za početnika...
Punto II, Clio, Saxo, 206, Corsa itd... benzinjare naravno. Kani se troklipasa i dizela u ovoj kategoriji jer su ovi i kao benzinci mali potrosaci.
-
SaMaster
#9 Re: Auto za početnika...
Corsa i Peugeot benzinci sigurno nisu mali potrosaci (1.2 Motori)...Druga dva ne znam...technoGeek wrote:Punto II, Clio, Saxo, 206, Corsa itd... benzinjare naravno. Kani se troklipasa i dizela u ovoj kategoriji jer su ovi i kao benzinci mali potrosaci.
-
Dendrlix
#10 Re: Auto za početnika...
Dvicugu dok se ne ustelis. Najozbiljnije.
- ankebut
#11 Re: Auto za početnika...
Što mlađe auto...
Pretpostavljam da se za taj novac može kupiti dobar Fiat punto...
Pretpostavljam da se za taj novac može kupiti dobar Fiat punto...
- Filter
#12 Re: Auto za početnika...
kakvog malog (benzin 1,1 ili 1,2) polugroba do 3,5 hiljade. nove gume, nov akumulator. ostatak zastekaj.
kad ovo slomijes do kraja, u tom ces se valjda i nauciti voziti a i upoznati majstore
kad ovo slomijes do kraja, u tom ces se valjda i nauciti voziti a i upoznati majstore
-
belmin_94
#13 Re: Auto za početnika...
a svi mi govore za tu dvojku.al ja je ne bi.ja bi ipak nesto malo mlade...a mislim da se za ove pare moze nac neki fin auto.treba mi savjet sta da kupim i da dobijem najvise za ulozeno..nesto sto je pouzdano i tako to.. 
- Filter
#14 Re: Auto za početnika...
drug.ba frisak si ko rosa i ide zima. ne ide ti nijedno u korist.belmin_94 wrote:a svi mi govore za tu dvojku.al ja je ne bi.ja bi ipak nesto malo mlade...a mislim da se za ove pare moze nac neki fin auto.treba mi savjet sta da kupim i da dobijem najvise za ulozeno..nesto sto je pouzdano i tako to..
da kupis auto od 20k ti ces ga satrati za godinu dana... isto kao i auto od 2k
-
milojicabrzi
#15 Re: Auto za početnika...
...u pravu su kolege forumasi...Idi na malog benzinca, neko gradsko auto, tipa Fiesta, Polo, Fabia benzinac se moze naci cak 2001. za te novce...
Ne trose puno, relativno su ok sa odrzavanjem. Ne obaziri se na ove savjete, da uzmes auto koje je grob, pa da se nesto kao "ustelis". Auti koji su dotrajali, imaju lose kocnice, motor na izdisaju i jos dosta toga, sto ti samo za godinu dana moze izbiti iz dzepa 1000-2000 KM, jer pocetnici vole imati auto u ok stanju.
Na tvom mjestu, niposto ne bih uzimao, neko auto vise klase, staro 15 ili vise godina. Diesela, uz duzno postovanje tvojoj ustedjevini, ne mozes dobrog naci za te pare.
Zato, i moj ti je savjet, ganjaj Fabiu, Pola, Fiestu, Peugeot 206, Punta u dobrom stanju, sa malim benzinskim motorima, koji trose oko 7-8 litara, sto je podnosljivo i za dzep.
Ovih auta moci ces se i rijesiti za koju godinu, jer ce ih opet neko htjeti kupiti, dok se groba neces sale kotarisat, pa ce biti, "nit registruj, niti kuci vodi
" Pozdrav i sretno!
Ne trose puno, relativno su ok sa odrzavanjem. Ne obaziri se na ove savjete, da uzmes auto koje je grob, pa da se nesto kao "ustelis". Auti koji su dotrajali, imaju lose kocnice, motor na izdisaju i jos dosta toga, sto ti samo za godinu dana moze izbiti iz dzepa 1000-2000 KM, jer pocetnici vole imati auto u ok stanju.
Na tvom mjestu, niposto ne bih uzimao, neko auto vise klase, staro 15 ili vise godina. Diesela, uz duzno postovanje tvojoj ustedjevini, ne mozes dobrog naci za te pare.
Zato, i moj ti je savjet, ganjaj Fabiu, Pola, Fiestu, Peugeot 206, Punta u dobrom stanju, sa malim benzinskim motorima, koji trose oko 7-8 litara, sto je podnosljivo i za dzep.
Ovih auta moci ces se i rijesiti za koju godinu, jer ce ih opet neko htjeti kupiti, dok se groba neces sale kotarisat, pa ce biti, "nit registruj, niti kuci vodi
- testovi3
#16 Re: Auto za početnika...
prvo se skontaj sta ti treba da li si neko zeljan foliranja kao moj drug koji je polozio i kupio bmw koji mu vise stoji nego sto ga voza jer ima nekiproblema sa njim a cijena odrzavanja je skupa
da li si zaposlen i hoces li sam placat odrzavanje svog auta
ako imas dobra primanja onda mozes i bmw uzet
golf 2 ako kupis ukrasce ti ga
i d ali si glup pa da ti treba auto da se stelis vozio si polozices i mozes vozis bilo sta ako budes zapamtio sta te instruktor ucio i ako budes htio to da primjenis
al za te pare sto imas bolje od ovog ispod ne mozes kupit
http://www.pik.ba/artikal/4415411/automobil-fiat-punto/
http://www.pik.ba/artikal/4406833/fiat- ... gistrovan/
http://www.pik.ba/artikal/3566505/fiat-punto/
http://www.pik.ba/artikal/3944306/fiat-punto/
http://www.pik.ba/artikal/3142375/fiat-punto-2004-god/
ja sam licno prezadovoljan sa svim i cijenom odrzavanja i svim ostalim
motor benzin 1.2 8v ventila
44kw
60ks
zimi pali kao i ljeti malo auto lako mu pronac parking jeftini dijelovi i odrzavanje izgled auta moderan nije zastario
i godiste lijepo 2003/04
od opreme imaju sve
mirno ces spavat jer ih ne kradu
na ove gore oglase mozes skinut cijenu 200 do 500km
svi sa ogalsa su ti punto mk2b ta b verzija je sa velikim farovima i oni pocinju od 2003g
i d ali si glup pa da ti treba auto da se stelis vozio si polozices i mozes vozis bilo sta ako budes zapamtio sta te instruktor ucio i ako budes htio to da primjenis
44kw
60ks
zimi pali kao i ljeti malo auto lako mu pronac parking jeftini dijelovi i odrzavanje izgled auta moderan nije zastario
i godiste lijepo 2003/04
od opreme imaju sve
svi sa ogalsa su ti punto mk2b ta b verzija je sa velikim farovima i oni pocinju od 2003g
-
citroen xm
#17 Re: Auto za početnika...
Punto MK2 u dobrom stanju za nekih 5000 KM i da se navozaš, a i ostaviš u šteku razliku. Za 5000 se može naći odličan 2002-03. god 1.2 8V benzinac.
- testovi3
#18 Re: Auto za početnika...
moze do 2003 godine i verziju mk2a verzija A sa onim manjim farovima sa socivimacitroen xm wrote:Punto MK2 u dobrom stanju za nekih 5000 KM i da se navozaš, a i ostaviš u šteku razliku. Za 5000 se može naći odličan 2002-03. god 1.2 8V benzinac.
i oni su predobri
al nemoj gledat da kupis najjeftiniji koji nađes
ima dovoljno fiata pogledaj oglase koji ti se svidi preko slika otiđi i pogledaj ga licno pa ako se tebi od oka sviđa
pogodi cijenu i ako pogodis cijenu koja ti odgovara onda odfurate do nekog servisa da ga majstor na dizalici pregleda i ako je sve uredu imas auto
ja nepreporucujem da uzimas ako ima plin ne fiat nego bilo koje auto
- Alfons Kauders
#19 Re: Auto za početnika...
Ja samo ne kontam sto bezze nafuravate momka da ce podrobiti auto za godinu dana.
Pa ne mora znacit da je medjed ako je pocetnik. Ja sam vise pazio i mazio krs koji sam vozio s 20 godina nego svoj autic danas, jebiga bilo mi to nesto novo, furka. Sad me boli kita.
@belmin
Licno tipujem na Fabiu, 206, eventualno i Ibizu prezadnje generacije ako ti se moze uklopiti u te pare (sumnjam). Definitivno benzin... A idealno bi bilo ako naletis na nesto da nije bas osnovni motor... Razlika u potrosnji i troskovima odrzavanja je zanemariva, a dosta znaci na otvorenom putu.
Dobro je imati makar mrvicu vise snage za preticanje, jebiga pocetnik si, ako nekog budes morao uzimati sa 55 ili 60ks pod haubom, treba ti brdo prostora i muda, a sa 70-80 se lakse dise. Jedini problem je sto ces u tim parama vjerovatno moci naci Fabiu sa Skodinim 1.4 motorom koji je slab, a puno trosi - tj. ne isplati se. Ako ikako mozes ubosti 1.4 16V na konju si. 206 je isto pravo fin autic, Punto moze proci takodjer, ali Fabia ce bolje drzati cijenu i za nijansu je veca... Ali zato se krade. Jebiga to je vec do tebe.
I dobro kazu kolege, nemoj se zalijetati i ganjati nesto vece, samo ces bezveze baciti vise para na odrzavanje, registraciju, gorivo, gume. Obavezno baci sve fino na papir, koliko ce te sta kostati narednih 3-4 godine i skontaj sta mozes priustiti. Npr. ogromna je razlika ako moras uzeti set guma za 206 ili Fabiu, ili set 16tki za neki veci auto. Kad saberes osiguranje, servis, gume itd. kroz nekoliko godina, onda na toj razlici hladno mozes ustediti hiljadarku ili vise, da se nadje za novi autic.
@belmin
Licno tipujem na Fabiu, 206, eventualno i Ibizu prezadnje generacije ako ti se moze uklopiti u te pare (sumnjam). Definitivno benzin... A idealno bi bilo ako naletis na nesto da nije bas osnovni motor... Razlika u potrosnji i troskovima odrzavanja je zanemariva, a dosta znaci na otvorenom putu.
Dobro je imati makar mrvicu vise snage za preticanje, jebiga pocetnik si, ako nekog budes morao uzimati sa 55 ili 60ks pod haubom, treba ti brdo prostora i muda, a sa 70-80 se lakse dise. Jedini problem je sto ces u tim parama vjerovatno moci naci Fabiu sa Skodinim 1.4 motorom koji je slab, a puno trosi - tj. ne isplati se. Ako ikako mozes ubosti 1.4 16V na konju si. 206 je isto pravo fin autic, Punto moze proci takodjer, ali Fabia ce bolje drzati cijenu i za nijansu je veca... Ali zato se krade. Jebiga to je vec do tebe.
I dobro kazu kolege, nemoj se zalijetati i ganjati nesto vece, samo ces bezveze baciti vise para na odrzavanje, registraciju, gorivo, gume. Obavezno baci sve fino na papir, koliko ce te sta kostati narednih 3-4 godine i skontaj sta mozes priustiti. Npr. ogromna je razlika ako moras uzeti set guma za 206 ili Fabiu, ili set 16tki za neki veci auto. Kad saberes osiguranje, servis, gume itd. kroz nekoliko godina, onda na toj razlici hladno mozes ustediti hiljadarku ili vise, da se nadje za novi autic.
-
Krone
#20 Re: Auto za početnika...
fiat puntobelmin_94 wrote:E ovako za 15-ak dana nadam se da cu položiti vozački ispit.
škoda fabia
golf 1, 2
ford fiesta
peugeot 206
renault clio
i samo sto vise vozi kada polozis, ali po propisima, ne jurcaj, ne pravi kamikaza poteze, lagano i opusteno ....
-
belmin_94
#21 Re: Auto za početnika...
Alfons Kauders wrote:Ja samo ne kontam sto bezze nafuravate momka da ce podrobiti auto za godinu dana.Pa ne mora znacit da je medjed ako je pocetnik. Ja sam vise pazio i mazio krs koji sam vozio s 20 godina nego svoj autic danas, jebiga bilo mi to nesto novo, furka. Sad me boli kita.
![]()
@belmin
i ja puno razmisljam bas o tome sta poslije nakon kupovine..tako da i trazim nesto jeftino za odrzavanje..da kupujem auto iz neke vece klase ne ide..a sto kazes za snagu auta naravno da si upravu..ipak fino je kad ima bar 80 KS...
-
belmin_94
#22 Re: Auto za početnika...
a znam za pare koje ja imam i nema bas nekog extra izbora...ali nace se valjda neko manje auto evo tipa PUNTO.IBIZA.nista vece mi i ne treba jer nemam potrebe za njim..sva moja voznja bazirat ce se na gradskoj...testovi3 wrote:prvo se skontaj sta ti treba da li si neko zeljan foliranja kao moj drug koji je polozio i kupio bmw koji mu vise stoji nego sto ga voza jer ima nekiproblema sa njim a cijena odrzavanja je skupa
44kw
60ks
i godiste lijepo 2003/04
od opreme imaju sve
- fole13
#23 Re: Auto za početnika...
Ja nekako imam averziju prema ovom puntu. Nekako covjek ima osjecaj da je lim los, sto vjerovatno i jest tako. Talijani su sminkeri i sve to izgleda na oko ok, ali brate ne dao Bog udesa. Ja bih prije uzeo, Fabiu, Ibizu pa i 206 ali Fiat ni pod razno. Opet ovo je samo moje misljenje i ne osporavam nicije pravo da razmislja drugacije.
-
530i
#24 Re: Auto za početnika...
I Milan Tarot tako ima osjećaje...
Punto je korektan auto, ali sva ta auta imaju skoro deset godina i najbitnije je naći auto u što bolje stanju. Ja bih oko bacio na Fabiju, iako nije udobna, ima preloša sjedišta i taj osnovni motor 1.4 MPI solidno troši. Naime, Fabie su se dobro prodavale kao nove u BiH i postoji mogućnost da kupiš taj auto od prvog vlasnika, garažiran, sa manjom kilometražom, poznatom servisnom historijom itd. A to su sve dobre stvari. I ne zaboravi barem 500KM još na ime servisa, guma, akumlatora plus ako se šta pokvari...
Punto je korektan auto, ali sva ta auta imaju skoro deset godina i najbitnije je naći auto u što bolje stanju. Ja bih oko bacio na Fabiju, iako nije udobna, ima preloša sjedišta i taj osnovni motor 1.4 MPI solidno troši. Naime, Fabie su se dobro prodavale kao nove u BiH i postoji mogućnost da kupiš taj auto od prvog vlasnika, garažiran, sa manjom kilometražom, poznatom servisnom historijom itd. A to su sve dobre stvari. I ne zaboravi barem 500KM još na ime servisa, guma, akumlatora plus ako se šta pokvari...
-
belmin_94
#25 Re: Auto za početnika...
vala i jesi upravu.punto izgleda kao djecija igracka kao da je napravljen od najtanjeg lima..ne znam ali 206 me privlaci a gledao sam po piku ima ih stvarno dobrih za pare koje ja imam..samo ima li iko iskustva sa P 206 ?..da mi napise koje su mu mane i cijena odrzavanja..fole13 wrote:Ja nekako imam averziju prema ovom puntu. Nekako covjek ima osjecaj da je lim los, sto vjerovatno i jest tako. Talijani su sminkeri i sve to izgleda na oko ok, ali brate ne dao Bog udesa. Ja bih prije uzeo, Fabiu, Ibizu pa i 206 ali Fiat ni pod razno. Opet ovo je samo moje misljenje i ne osporavam nicije pravo da razmislja drugacije.