Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
emko1234

#476 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Ne znam kako ti gledaš, ali ja gledam iz svog primjera.
Vozim treći nov auto, Bogu hvala koji je u 4 godine prešao 130 000km. I sad da ja izađem iz tog auta koje je kraj 2010 i kupim kod Kramara auto od 40 000km sa 170k km na satu je meni s konja na magarca.
Poenta primjera je da će u postotcima Kramar prodat više auta ljudima koji su prije kupovine kod njega imali polovno auto, nego ljudima koji su prije njega imali novo auto. Nebitno je koje veličine i segmenta, jer većina ljudi koja jednom sjedne u novo uvijek ganja novo.
I lakše će tebi prodat bmw peticu ušminkanu kad iz tog golfa sjedneš u nju, nego meni što će prodat ušminaknu šesticu kad je iz svoje odlično utegnute četvorke sjednem u tu šesticu.
Ne zato što ja imam infracrvene kamere u očima, nego zato što je manja razlika u autima, pa će meni teže zamazat oči.
golfiista

#477 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

emko1234 wrote:Ne znam kako ti gledaš, ali ja gledam iz svog primjera.
Vozim treći nov auto, Bogu hvala koji je u 4 godine prešao 130 000km. I sad da ja izađem iz tog auta koje je kraj 2010 i kupim kod Kramara auto od 40 000km sa 170k km na satu je meni s konja na magarca.
Poenta primjera je da će u postotcima Kramar prodat više auta ljudima koji su prije kupovine kod njega imali polovno auto, nego ljudima koji su prije njega imali novo auto. Nebitno je koje veličine i segmenta, jer većina ljudi koja jednom sjedne u novo uvijek ganja novo.
I lakše će tebi prodat bmw peticu ušminkanu kad iz tog golfa sjedneš u nju, nego meni što će prodat ušminaknu šesticu kad je iz svoje odlično utegnute četvorke sjednem u tu šesticu.
Ne zato što ja imam infracrvene kamere u očima, nego zato što je manja razlika u autima, pa će meni teže zamazat oči.
E pa vidiš i ja sam vozio istog takvog audija i ova petica je za tog audija upravo brod. Vidiš nije problem ou očuvanosti, problem je u veličini ;)
Najviše me oduševio prostor jer za mojih 190 i 100 Kg ipak treba mjesta. Jednom sam sjeo u novo i vjeruj nije to ono ni blizu koliko čovjek očekuje. Ne moramo se složiti ali u samom startu rasprave postavljaš pogrešne parametre, a ta četvorka sa početnih 70k i kusur KM koliko sada vrijedi? pa pod jedan tebi?, pod dva- tržištu? razlika je očita, samo što ti ćeš teško podnijeti to što kod Kramara ima ista sa isto kilometara i sa ubjedljivo manjom cijenom, jer je kupio od nekog koga boli ona stvar za tih 50k KM, i nekoga ko je svjestan da je to tržište i može sebi priuštiti taj gubitak. pametnom dosta.
530i

#478 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

condy wrote:Kramar ne prodaje tako puno automobila zato što je pošten trgovac, već zato što ima dobar marketing.
Samo marketing je razlog njegovog uspjeha.
To je to :thumbup:
Qler

#479 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Qler »

To sam ja i napisao, ulozio covjek u reklamu, ali kod nas 99% "biznismena" reklamu vidi samo i iskljucivo kao trosak, eventualno nuzno zlo pa onda da reklamu na MTV Igman i slicno.... Koliko drugih auto kuca ima marketing plan? I za koliko drugih kuca se zna i cijeloj BiH?
Wings

#480 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Wings »

530i wrote:
condy wrote:Kramar ne prodaje tako puno automobila zato što je pošten trgovac, već zato što ima dobar marketing.
Dobar glas se daleko čuje, loš mnogo dalje. Zvuči prosto i poznato, ali pročitaj sa pažnjom i uzmi u obzir vremenski kontinuitet prodaje automobila u BiH.
condy

#481 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

golfiista wrote:
Ja sam jednom u životu kupio nov automobil i bio sam ubijeđen da isti leti po zraku, no ubrzo sm shvatio da jeto vrlo loš posao, da ne bude zabune govorim o sebi kao čovjeku kome je automobil razonoda i naravno potreba do nekih 10-15k godišnje . dakle ne i posao.
Ja nisam nikad u životu kupio nov automobil, nažalost. Međutim, nov automobil je najbolja opcija, kao i sve drugo što je novo, nov telefon, nov televizor, nov kompjuter, nov stan, novo je druže novo, a polovno je polovno... :)

Ti upoređuješ svog BMW-a koji voziš koliko par mjeseci i sapređenih par hiljada, sa novim kompaktom kojeg si vozio godinama ? Upoređuj ih nakon pet godina voženje bmw-a i pređenih 100kkm, pa ćeš onda uvidjeti razliku između polovne limuzine i novog kompakta u pogledu isplativosti, rentabilnosti, pouzdanosti.
golfiista

#482 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

condy wrote:
golfiista wrote:
Ja sam jednom u životu kupio nov automobil i bio sam ubijeđen da isti leti po zraku, no ubrzo sm shvatio da jeto vrlo loš posao, da ne bude zabune govorim o sebi kao čovjeku kome je automobil razonoda i naravno potreba do nekih 10-15k godišnje . dakle ne i posao.
Ja nisam nikad u životu kupio nov automobil, nažalost. Međutim, nov automobil je najbolja opcija, kao i sve drugo što je novo, nov telefon, nov televizor, nov kompjuter, nov stan, novo je druže novo, a polovno je polovno... :)

Ti upoređuješ svog BMW-a koji voziš koliko par mjeseci i sapređenih par hiljada, sa novim kompaktom kojeg si vozio godinama ? Upoređuj ih nakon pet godina voženje bmw-a i pređenih 100kkm, pa ćeš onda uvidjeti razliku između polovne limuzine i novog kompakta u pogledu isplativosti, rentabilnosti, pouzdanosti.
Drug moj, ja upravo govorim da nisi ništa propustio. Kada saberem davanja na taj nov automobil, osiguranja, pa sikiracije, joj vidi kucnuto, ogrebano, pa prosti gubitak vrijednosti, sa onim što pruža, nije ni to neka sreća. Vidi, kakva je razlika u cijeni recimo lamele na golfu 4 ili 5 i ovog bmw? duplo u cijeni, da, ali i troduplo u osjećaju zadovoljstva, kontaš?
condy

#483 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

golfiista wrote:
condy wrote:
golfiista wrote:

Drug moj, ja upravo govorim da nisi ništa propustio. Kada saberem davanja na taj nov automobil, osiguranja, pa sikiracije, joj vidi kucnuto, ogrebano, pa prosti gubitak vrijednosti, sa onim što pruža, nije ni to neka sreća. Vidi, kakva je razlika u cijeni recimo lamele na golfu 4 ili 5 i ovog bmw? duplo u cijeni, da, ali i troduplo u osjećaju zadovoljstva, kontaš?
Takvo zadovoljstvo može biti veoma rizično, znam o čemu pričaš. Ipak, zadovoljstvo je i to da znaš da voziš auto koji prije tebe nije niko vozio i da ga koristiš na način koji tebi odgovara. Odnosno da ti iskoristiš maksimum iz tog vozila i da ga ti prodaš kad osjetiš da je vrijeme za prodaju.
emko1234

#484 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

golfiista wrote:
E pa vidiš i ja sam vozio istog takvog audija i ova petica je za tog audija upravo brod. Vidiš nije problem ou očuvanosti, problem je u veličini ;)
Najviše me oduševio prostor jer za mojih 190 i 100 Kg ipak treba mjesta. Jednom sam sjeo u novo i vjeruj nije to ono ni blizu koliko čovjek očekuje. Ne moramo se složiti ali u samom startu rasprave postavljaš pogrešne parametre, a ta četvorka sa početnih 70k i kusur KM koliko sada vrijedi? pa pod jedan tebi?, pod dva- tržištu? razlika je očita, samo što ti ćeš teško podnijeti to što kod Kramara ima ista sa isto kilometara i sa ubjedljivo manjom cijenom, jer je kupio od nekog koga boli ona stvar za tih 50k KM, i nekoga ko je svjestan da je to tržište i može sebi priuštiti taj gubitak. pametnom dosta.
Ta dva auta se neuporediva, ne veličinom nego svime ostalim.
Vidio sam tvoje auto na slikama, dok ti voziš na 16kama felgama, auto s maunelnim mjenjačem s 2.0 dizelom, ja vozim šestaka automatika koji je kao nov bio skuplji barem 10k km iako je za klasu manji. Cijena polovnog auta koje ja imam je od 40k km pa naviše i vjeruj mi da redovno pratim šta kramar ima, i neku četvorku sličnu mojoj nikad nije imao jer takvo auto se njemu ne isplati. Ko polovno prilično puno košta, a mušteriju bi ovdje za takvo auto teško našao.
Dalje, ne patim od toga da mi auto bude iz salona, ali ću prije ići na tu varijantu nego na varijantu premiuma starog preko 3-4 godine sa 150 000 na satu.
Nije stvar para, nego je stvar toga što nakon 4 godine vozanja moje auto nema toliko kilomeatara. Iako se radi o premium vozilima, nakon 150k km se u većini slučajeva vide tragovi korištenja. Ja to ne volim.
GaRGa

#485 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by GaRGa »

TheHound

#486 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by TheHound »

golfiista wrote:
:thumbup:
Emko tvrdi da neko ko je jednom kupio novo auto vise nikad nece kupiti polovno, a evo ti mu prije toga dao licni primjer.
Kod ovog Emke se svaka diskusija svodi na to da se on pohvali da je kupio novog audija i ubjedjuje sve okolo (pokusavajuci ubjediti sebe) da se nije zeznuo.

Argumenti su mu nula, izmislja stvari i donosi zakljucke umjesto drugih ljudi. Upravo si mu rekao da si s tim polovni autom zadovoljniji nego s novim ko kod njega i on se ne moze pomiriti s tim pa ti sad govori kako ti ne znas sta je tebi bolje. On zna :D :D :D

Sve mu se na kraju opet svede (pogledaj njegov zadnji komentar) na to kako ti vozis ovo i ono a on vozi bolje i tako u nedogled.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#487 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

Kod mene je kolega dugo vozio Ibizu,koja je imala 13 god kad ju je prodao. Upravo je tada nekad zavrsio sa nekim vitalnim stvarima,pa je sa suprugom odlucio kupiti nov auto.
Odluka je pala na Polo. Placen 25k KM. Niko sretniji od njega. Novo je novo. Nakon 4 god kaze sad da se izradio. Da vise nikada nece kupiti nov auto. Zanimljivo je to,lijepo je to,nije do gubitka vrijednosti,ali kaze da jednostavno od sada kupuje auta 3 god starosti vozi 3-4 i tjeraj dalje. A mozda to sve ima do ljudske prirode.
Svi znamo ljude koji auta mjenjaju svake godine ili dvije,a znam ljude koji voze jedan auto 14 god,imaju i mogu,ali jednostavno ih to ne zanima.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#488 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

530i wrote:
Pored marketinga koji he razlog br 1 dodao bih raznovrsnost ponude. Mislim da niko na stanju nema ponudu od 250-300 auta,tako da svako moze da nadje nesto za sebe.
emko1234

#489 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

The Hound, Kramarov forumski potrčko :lol: :lol: :lol:
golfiista

#490 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

emko1234 wrote:
golfiista wrote:
Ta dva auta se neuporediva, ne veličinom nego svime ostalim.
Vidio sam tvoje auto na slikama, dok ti voziš na 16kama felgama, auto s maunelnim mjenjačem s 2.0 dizelom, ja vozim šestaka automatika koji je kao nov bio skuplji barem 10k km iako je za klasu manji. Cijena polovnog auta koje ja imam je od 40k km pa naviše i vjeruj mi da redovno pratim šta kramar ima, i neku četvorku sličnu mojoj nikad nije imao jer takvo auto se njemu ne isplati. Ko polovno prilično puno košta, a mušteriju bi ovdje za takvo auto teško našao.
Dalje, ne patim od toga da mi auto bude iz salona, ali ću prije ići na tu varijantu nego na varijantu premiuma starog preko 3-4 godine sa 150 000 na satu.
Nije stvar para, nego je stvar toga što nakon 4 godine vozanja moje auto nema toliko kilomeatara. Iako se radi o premium vozilima, nakon 150k km se u većini slučajeva vide tragovi korištenja. Ja to ne volim.
To što je manuelni mjenjač, i manje kubika, a približno snage, ne mijenja na stvari. Tvrditi da je u startu skuplji a ne znati cijenu oba, malo je neozbiljno. No to nije ni važno. Ja imam iskustvo sa oba ta automobila, dok ti to nemaš, dakle nisi relevantan da daješ ocjenu, objektivnu, paušalno možeš. Taj audi A4 B8 je dobar auto, kvalitetan, lijep, ali MALI. Automobil koji nov košta cca 70 - 100 k KM, a da se ne možeš pošteno okrenuti u njemu,e jbg...
condy

#491 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

mali_milojica wrote:
530i wrote:
Pored marketinga koji he razlog br 1 dodao bih raznovrsnost ponude. Mislim da niko na stanju nema ponudu od 250-300 auta,tako da svako moze da nadje nesto za sebe.
Svakako da Kramar ima veću ponudu od bilo kojeg drugog trgovca ali on nema ni blizu toliko vozila na stanju. U pitanju je optička varka, sa marketiškom pozadinom. Kada odeš na njegovu web stranicu, i potražiš neki model vozila, prikazat će ti veliki broj tih vozila. Međutim, od svih tih prikazanih vozila, minimalno njih 50% je već prodano, što u većini piše, a kod mnogih i nema nikakve obavjesti jer namjerno kasne i do dvije sedmice da bi ažurirali stanje, i to da bi izgledalo da imaju veliku ponudu i da što više ljudi privuku da dođe u njihov autosalon.

Kada odeš u Ljubuški ili pogotovo ovdje u Sarajevo, vidiš da to i nije toliko velika ponuda u stvarnosti, kao na internetu.
emko1234

#492 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

@Golfista, već mi djeluješ ko da češ se uvrijediti.
Prvo snage im nisu ni približne, 177ks i 240ks, razlika je trećina snage bmw-a. To je znači ni blizu.
Drugo, imam dovoljno iskustva s E60 da bi mogao dat relevantno mišljenje o tom vozilu. Ne sa tim motorom, nego s jačim dizelima i to od prvih serija do facelifta koji je u Sarajevo došao 2007 god s Bmw Roadshowom za koji sam dobio pozivnicu od Tomića gdje sam imao prilike prvi put da vozim 535d ko najjači dizel u tom autu.
Dakle što se tiče auta, odlično znam kakav je i ručni mjenjač i automatik, i koliko je auto prostrano i šta sve može.
Meni je recimo neozbiljno da ti porediš bmw 520d s audijem A4 3.otdi s haman top opremom koji je manje prešao, prva sam ruka i mladji je više od godine.
Wings

#493 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Wings »

U jednom se možemo složiti, serija 5 i a4 su neuporedivi automobili.
Last edited by Wings on 02/02/2015 15:28, edited 2 times in total.
goran16v

#494 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

Kupac mora paziti kad kupuje vozilo, ali ako kupac ne pazi, ili je neupućen ne zna mnogo o vozilima, i kupi mačka u vreći, koliko vidim po mnogima je kupac kriv, a ne Kramar ? To je za mene neprihvatljivo, i prosto me čudi da tako neki razmišljaju.
Kad kupujemo vozilo od trgovca, i kad za njega dajemo novac, i to visok novčani iznos koji se dugo štedi ili se kredit podigne, prodavac je dužan da mi proda stvar u ispravnom stanju, i to da mi proda vozilo u stanju koje odgovara njegovoj cijeni. Niko od nas ne kupuje auto sa manom, niko ne daje novac za vozilo sa skrivenim kvarom, za izraubovano vozilo, pregažeo vozilo, po cijeni maženog i paženog vozila, već očekuje da dobije za dati novac vozilo u stanju koje odgovara cijeni vozila. Dakle, obaveza prodavca je da ti preda stvar u onom stanju, u kojem je navodeno prilikom prodaje, i u onom stanju koje odgovara njegovoj cijeni. Primjera radi, kupuješ vozilo od 25 K KM kod Kramara i dobiješ vozilo sa ćelavim gumama ? I mnoge druge stvari, loše amortizere i sl. Mene ne interesuje " uljepšavanje pred udaju ", već da za dati novac dobijem auto koje odgovara njegovoj cijeni. Sve drugo je klasična prevara trgovca.
Nije marketing carobni stapic koji rjesava sve! Jedan kiks, jedan slucaj prevare i mozes se popisat na marketing sve da je ko Coca-Colin, prop'o si dok si rek'o sta bi!
Ovo boldirano je apsurd. Trgovci zive od zarade i trgovac ima pravo da zacjeni svoju robu koliko hoce, a kupac ima pravo da je kupi ili ne i svako od te 2 strane snosi posljedicu za svoj dio, prodavac ako precjeni pa ne proda, kupac ako se ne raspita pa preplati. Nema tu nikakve prisile, otvori oci i gledaj, raspitaj se, skontaj isplati li se, mozes li bolje za istu cifru ili isto za manju cifru.. Prevara je ako ti pridaje auto sa vracenom kilometrazom, ako precuti, ako pogasi greske motora bez popravke, a zna za znatnu havariju, ako ti kaze da je uradje veliki servis a nije, ako ti izvadi nov, a ubaci star akulumator, felge, gume kad preuzmes auto. Kupovina polovnog auta je macak u vreci, kako za trgovca, tako za krajnjeg kupca. Ako hoces da kupis auto koji odgovara svojoj cijeni onda budes efendija pa kupis nov.
goran16v

#495 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:Kod mene je kolega dugo vozio Ibizu,koja je imala 13 god kad ju je prodao. Upravo je tada nekad zavrsio sa nekim vitalnim stvarima,pa je sa suprugom odlucio kupiti nov auto.
Odluka je pala na Polo. Placen 25k KM. Niko sretniji od njega. Novo je novo. Nakon 4 god kaze sad da se izradio. Da vise nikada nece kupiti nov auto. Zanimljivo je to,lijepo je to,nije do gubitka vrijednosti,ali kaze da jednostavno od sada kupuje auta 3 god starosti vozi 3-4 i tjeraj dalje. A mozda to sve ima do ljudske prirode.
Svi znamo ljude koji auta mjenjaju svake godine ili dvije,a znam ljude koji voze jedan auto 14 god,imaju i mogu,ali jednostavno ih to ne zanima.
Da se nov auto nikome ne isplati ko bi nam prodavao 3-4 god stara auta? Nov auto se isplati onome ko moze da ga plati, vozi odrzava i poslije x god opet kupi novo i tu je kraj price. Ljudi svjesno idu da gubitkom na cijenu eliminisu faktor prevare i macka u vreci.
TheHound

#496 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by TheHound »

emko1234 wrote:The Hound, Kramarov forumski potrčko :lol: :lol: :lol:
Emko, bosanski kabadahija koje se svaki drugi post svodi na to kako je on kupio novog Audia i niko drugi nista ne zna o autima osim Emke. Da si toliko zadovoljan autom ne bi trubio po forumu toliko.
emko1234

#497 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

TheHound wrote:
emko1234 wrote:The Hound, Kramarov forumski potrčko :lol: :lol: :lol:
Emko, bosanski kabadahija koje se svaki drugi post svodi na to kako je on kupio novog Audia i niko drugi nista ne zna o autima osim Emke. Da si toliko zadovoljan autom ne bi trubio po forumu toliko.
Kramare, jesi li to ti munare ti? :lol: :lol: :lol:
530i

#498 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

mali_milojica wrote:
530i wrote:

Marketing sa svim svojim folovima...imaju možda i najbolje slike od svih trgovaca. Plasiraju istu priču na svakom autu, te nabrajanje opreme, te new modell, te redizajn modell, te garancija na kilometre i porijeklo, te fol sa cijenom bez PDV-a i sl. Nisam nikad bio u Ljubuškom kod njih, ali vjerovatno su i uživo ok sa nastupom...malo malo vidim neko auto izljepljeno njihovim logotipima...ljude jednostavno kupi takav nastup i online i uživo i potroše pare. S druge strane imaš tipa koji dila Megane i koji se sam sa sobom ne može dogovoriti da li se zove Jure, Jura ili Jurko.
goran16v

#499 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

I sav marketing pada u vodu nakon prve otkrivene prevare.
530i

#500 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Prevare sa papirima i kilometrima vjerovatno nema, a sad da li se i kako uspije neko dogovoriti ako su gume loše ili amortizeri ili nešto....pitanje je. Ali, slažem se, nek jednom skine kilometre ili slično propast će mu reputacija koju ima.
Locked