Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kabal1337 wrote: ↑08/01/2025 14:05
ako ostavis nesto u usb utaknuto a ima led lampicu hoce svuc.
Meni je tako mis ostao utaknut
Samo moras izmjeriti nekih 30s poslije jer tek onda ode u sleep radio.
Za lampicu treba dosta duze vremena da svuce. Imam jednu od OBD2 adaptera. Sve je to sitno. Adapter ide u sleep mode uredno i testirano. Vgate iCar je, nije neka kopija.
Malo sam se pozabavio detaljnije ovako teorijski prije zahvata, evo slike fabrickog i kineskog konektora. Vidi se da ACC 12V postoji ali nije ozicen. Ne znam sto to ne rade kinezi po defaultu.
I ne znam da li sam rekao, s vremena na vrijeme obd2 adapter dijagnostiks izbaci neku gresku, nesto Intersystems CAN, u opisu se nesto spominje awake, nisam slikao. Jos jedan dokaz da vjerovatno Canbus brlja dok je ugaseno auto.
kabal1337 wrote: ↑08/01/2025 18:09
ma taj canbus dekoder ocito ne dogovara tvom vozilu, pa brljavi.
Ugl. ako imas kriverc kameru sad ces morati povezati signal sa rikverc svjetla jer vise nece imati info preko canbusa kad je u R-u.
Jos sam kupio novi kao bolji canbus hiworld misleci da cu sve rijesiti (neke stvari i jeste), bio je raise po defaultu. To su ta dva za ova francuska auta. Nemam trece opcije. Probao i u settingsu vise profila, nasao na kome i stepene sa klime pokazuje tacno.
Kako nece imati signal za reverse, ne bi trebalo nista od funkcija da narusava. Reverse detection canbus salje multimediji, da prebaci video input, a napajanje kamere ide svakako sa backup light. Mislim probacu (da li u rikvercu prebacuje iako svakako nemam kameru) ali ne vidim razlog da to ne radi a da rade ostali outputi sa canbusa.
kabal1337 wrote: ↑08/01/2025 18:09
ma taj canbus dekoder ocito ne dogovara tvom vozilu, pa brljavi.
Ugl. ako imas kriverc kameru sad ces morati povezati signal sa rikverc svjetla jer vise nece imati info preko canbusa kad je u R-u.
Jos sam kupio novi kao bolji canbus hiworld misleci da cu sve rijesiti (neke stvari i jeste), bio je raise po defaultu. To su ta dva za ova francuska auta. Nemam trece opcije. Probao i u settingsu vise profila, nasao na kome i stepene sa klime pokazuje tacno.
Kako nece imati signal za reverse, ne bi trebalo nista od funkcija da narusava. Reverse detection canbus salje multimediji, da prebaci video input, a napajanje kamere ide svakako sa backup light. Mislim probacu (da li u rikvercu prebacuje iako svakako nemam kameru) ali ne vidim razlog da to ne radi a da rade ostali outputi sa canbusa.
ali ti vise neces imati canbus decoder ( ona bukvalno vuce podatke sa canbus mreze, prevodi ih da ih headunit moze prepoznati, ujedino je i prevodila kada je kontakt dat- i tako se palila multimedia). Poenta napona sa kutije je da zaobidjes canbus decoder.
Preko canbusa daje signal za rikverc.
Sada ces morati onu taknu zicu spojiti na 12+ tj. uzet struju sa rikverca.
Ako ti je to vec bilo tako 12+ sa rikverca+ canbus ne znam kako nisi imao smetnji na prikazu.
Kako necu imati canbus decoder?! Poenta je izbaciti stalni plus sa akumulatora koji dolazi na canbus, kako ne bi bio stalno pod naponom i brljao kada je ugaseno auto. Bice pod naponom samo kada je dat kontakt na kljucu i postaje operativan. Nikakve funkcije se ne gube niti nesto treba prepravljati ostalo ostaje kako i jeste. Pa dosta ljudi pise o tome po internetu.
Izgleda da cu ja zaobici komplet ovu multimediju i vratiti na fabriku.
Isprovjeravao sam neke stvari. ACC-a nemam na fabrickom konektoru. Posle par minuta od gasenja auta uredno ukine +12V na zutoj zici sa akumulatora, tako da nema efekta od dovodjenja acc umjesto zutog napona.
Vidim da je stalno prisutan DC napon neki na CAN H i CAN L na fabrickom konektoru.
Izvadio sam Canbus da vidim kakvo ce stanje biti sutra, ali nesto sumnjam da ce biti ok, jer i dalje postiji neka struja curenja, sudeci po kljestima.
Sve je dobro i ispravno oziceno, nije stvar u napajanjima, stvar je izgleda u toj CAN (VAN) mrezi, i vjerovatno nema pomoci, izgleda da se ne moze zaobici. Nemam ideja...
Nije napajanje problem, uredno se sve pogasi sto se tice +12V. Problem su izgleda ovi CAN High i CAN Low kontakti, i na njima je prisutan napon, Pin 10 i 13 na fabrickom konektoru, a dolaze na Pin 3 i 4 na Canbusu.
Kao da je kolo otvoreno...
Mislim, da se ovo nazalost ne moze srediti i da mora ici fabrika.
Kontaktirao sam proizvodjaca Canbusa (Hiworld) da nemaju mozda noviji update. To je zadnja nada.
nagibSA wrote: ↑09/01/2025 18:28
Ma neka genericka kineska, preko AE nekad uzeo. Vjerovatno odbrojava svoje poslednje sate. Bitniji mi je pun i pouzdan akumulator, nego ovo.
Uglavnom, bacen novac, a sve sebi govorim kinesko nista komplikovano ne uzimaj.
Vidi, realno canbus mrezi ne bi trebalo to da pravi smetnju.
Ti mozes prikacit na canbus mrezu dodatni uredjaj.
Npr. imas kabal od can hi, i can low i zelis da dodas neki uredjaj mozes se spojiti na taj provodnik i sve je ok.
U tvom slucaju, ako budes i dalje imao problem. ( Ne znam kako je na citroenu i francuzima ali mozda postoji opcija da iskodiras kao da uopste nemas radio uredjaj.
Pokusaj na nekom francuskom forumu protraziti drugo misljenje.
Pozdrav svima ako moze pomoc kupio sam multimediju dzek ne odgovara kupio sam iso konektor spojio ali multimedija ne dsje znakove zivota primjetio sam da na konektoru ima par zica koje nisu spojene da li je u njima problem ima li neko rijesenje ?
konektovan wrote: ↑10/01/2025 14:18
Preporuka za prodavnicu ili neki specijalizovani servis za audio opremu. Jedan zvucnik u vratima poceo "malo" da krci..pa bih to zamenio?!
takone97 wrote: ↑10/01/2025 21:45
Pozdrav svima ako moze pomoc kupio sam multimediju dzek ne odgovara kupio sam iso konektor spojio ali multimedija ne dsje znakove zivota primjetio sam da na konektoru ima par zica koje nisu spojene da li je u njima problem ima li neko rijesenje ?
mora ti biti spojeno acc na 12v i gnd na masu. pogledaj uputstvo od radija
Preporuka za prodavnicu ili neki specijalizovani servis za audio opremu. Jedan zvucnik u vratima poceo "malo" da krci..pa bih to zamenio?!
Komel?
Izgleda da su oni jedini specijalizovani servis.
Nekad davno bio muha na vracama, caraudio...on se tim bavio, ali vise ne..
To mozes i sam uz malo dobre volje. Obicno torx i plastike za tapacirung (zabice). Ja bas mijenjao za Peugeot 207, pocijepala se mambrana od zvucnika. I onda vidis koji je zvucnik pa trazis polovan na OLX.