Zupčasti remen-zamjena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
crni100
#1 Zupčasti remen-zamjena
Kad izvršiti zamjenu zupčastog remena?
Nakon koliko godina ili pređenih kilometara?
Evo npr. Golf IV 1.9 TDI 66 kw
Nakon koliko godina ili pređenih kilometara?
Evo npr. Golf IV 1.9 TDI 66 kw
- ElRe
#2 Re: Zupčasti remen-zamjena
nakon cca 100000 km ako je kvalitet dobar (Continental, Dayton...) za ostale 60-80k km.
-
crni100
#3 Re: Zupčasti remen-zamjena
Poslije kupnje prodavac mi je rekao da mu je brat prije nego sto je auto poslao za Bosnu pomjenjao sve,zupcasti i ostalo.
Napravio sam 50 000 km sa njim.Covjek sto mi prodao zivi sad u Italiji nedostupan je za bilo koju informaciju.
Prica mi covjek zamjenuo remen u Bosni i pukao na 5000km.
Kad trebas mjenjati svi kao daju garanciju a kad stvar bude kazu to je zbog toga i toga.
Morao bi tuziti pa ganjati se.
Racun malo koji da ce imati pecat kad mjenjas.
Mislim da je ovdje pravo rizik mjenjati zupcasti.
Napravio sam 50 000 km sa njim.Covjek sto mi prodao zivi sad u Italiji nedostupan je za bilo koju informaciju.
Prica mi covjek zamjenuo remen u Bosni i pukao na 5000km.
Kad trebas mjenjati svi kao daju garanciju a kad stvar bude kazu to je zbog toga i toga.
Morao bi tuziti pa ganjati se.
Racun malo koji da ce imati pecat kad mjenjas.
Mislim da je ovdje pravo rizik mjenjati zupcasti.
- ElRe
#4 Re: Zupčasti remen-zamjena
Dobro si smio voziti na casnu rijec 50000 km.
Ja sam prije mjesec kupio Lybru JTD i covjek kaze zupcasti promijenjen 15000 km. Nisam htio da mu vjerujem ne znam kakve dokaze da mi daje i zamijenim sve. Ti stari dijelovi su imali bar 100000 km iz sebe i zupcasti je mogao da pukne svakog casa.
Fino kupim dijelove (zupcasti, vodena, spaneri...) u ACF-u, kod majstora i on zamijeni.
Posto vidim da vozis Golfa otidju kod najblizeg ovlastenog servisera i tu kupi sve sto ti teba, bices siguran sto se kvaliteta tice.
Zamjenu moze obaviti (skoro) svaki majstor.
Ja sam prije mjesec kupio Lybru JTD i covjek kaze zupcasti promijenjen 15000 km. Nisam htio da mu vjerujem ne znam kakve dokaze da mi daje i zamijenim sve. Ti stari dijelovi su imali bar 100000 km iz sebe i zupcasti je mogao da pukne svakog casa.
Fino kupim dijelove (zupcasti, vodena, spaneri...) u ACF-u, kod majstora i on zamijeni.
Posto vidim da vozis Golfa otidju kod najblizeg ovlastenog servisera i tu kupi sve sto ti teba, bices siguran sto se kvaliteta tice.
-
milojicabrzi
#5 Re: Zupčasti remen-zamjena
...zupcasti remen se mijenja prema specifikaciji i preporuci proizvodjaca. Za navedeni motor 1,9 tdi, zamjena je najbolja na cca 90 000 km. Moze on preci i vise, ali bolje je ne rizikovati.
Inace, ako se tvrdi od strane prodavca da je zupcasti mijenjan prije cca 10 000 KM, dobar majstor to moze vidjeti i potvrditi, ali ipak, najbolje je kad sam zamijenis, da ne razmisljas...
Malo ljudi zna, da zupcasti remen skoro nikada ne puca zbog dotrajalosti (za nuzdu bi oni mogli i 150 - 200 hiljada bez problema), najcesci uzrok pucanja je dolazak stranog tijela (kamencic i sl) u podrucje zupcastog, zatim blokiranje nekog od lezaja (npr. vodena pumpa) i sl, a najmanje je to da se remen istrosi, stanji i pukne....
Inace, ako se tvrdi od strane prodavca da je zupcasti mijenjan prije cca 10 000 KM, dobar majstor to moze vidjeti i potvrditi, ali ipak, najbolje je kad sam zamijenis, da ne razmisljas...
Malo ljudi zna, da zupcasti remen skoro nikada ne puca zbog dotrajalosti (za nuzdu bi oni mogli i 150 - 200 hiljada bez problema), najcesci uzrok pucanja je dolazak stranog tijela (kamencic i sl) u podrucje zupcastog, zatim blokiranje nekog od lezaja (npr. vodena pumpa) i sl, a najmanje je to da se remen istrosi, stanji i pukne....
-
crni100
#6 Re: Zupčasti remen-zamjena
Pitao sam ga za remen nakon mjesec dana ga sreo i rekoh jeli mozda mjenjan kaze bgm jes sve originalno zamjenjeno svi remenovi i nabroji mi ne sjecam se jos nesto.ElRe wrote:Dobro si smio voziti na casnu rijec 50000 km.
Znaci nije imao razloga muljati jer je puno prije auto bilo isplaceno tako da sam vjerovao na riječ.
-
LeKo
#7 Re: Zupčasti remen-zamjena
Koliko te te sve koštalo? Ja uskoro planiram zamjenu (Isti auto 1.9)ElRe wrote:Dobro si smio voziti na casnu rijec 50000 km.
- ElRe
#8 Re: Zupčasti remen-zamjena
Zupčasti, vodena, španeri, Selenia TD 10W40 5l - 420 KM plus 110 KM za ruke.
-
don_refoni
#9 Re: Zupčasti remen-zamjena
Pozdrav!
Gdje mogu kvalitetno u Sarajevu da zamijenim zupcasti remen i vodenu pumpu.
Radi se o vozilu Dodge Caliber 2.0 CRD, koji ima ugradjen 2.0 TDI Motor of VW-a. Dijelove potrebne za zamijenu (remen i vodenu pumpu) cu sam nabaviti, samo je pitanje gdje u Sarajevu se to moze kvalitetno odraditi?
Hvala unaprijed na prijedlozima.
Pozdrav,
Refa
Gdje mogu kvalitetno u Sarajevu da zamijenim zupcasti remen i vodenu pumpu.
Radi se o vozilu Dodge Caliber 2.0 CRD, koji ima ugradjen 2.0 TDI Motor of VW-a. Dijelove potrebne za zamijenu (remen i vodenu pumpu) cu sam nabaviti, samo je pitanje gdje u Sarajevu se to moze kvalitetno odraditi?
Hvala unaprijed na prijedlozima.
Pozdrav,
Refa
-
don_refoni
#10 Re: Zupčasti remen-zamjena
Zar nema niko ko zna nekog dobrog Automehanicara u Sarajevu???
- HB_BHF
#11 Re: Zupčasti remen-zamjena
Zna li ko kako se kreće cijena zamjene zupčastog remena za Passat B6 ?
- Koshpa
#12 Re: Zupčasti remen-zamjena
Ja sam mjenjao zupcasti kod Sandora na motoru JTD i evo sad trebam opet da mjenjam i opet cu kod Sandora, prosli put me sve izasno cca 550 km sa rukama
- drndalo
#13 Re: Zupčasti remen-zamjena
@don_refoni
Bilo koji ozbiljan majstor bi trebao da moze posteno odraditi, posebno ako nema problem nabavke dijelova, kojih mozda nema svuda na trzistu... Budi spreman da ih obidjes par komada sa autom, jer od lokacije vodene pumpe moze zavisiti i kolicina potrebnog rada oko toga, time i vremena, time i para...
Bilo koji ozbiljan majstor bi trebao da moze posteno odraditi, posebno ako nema problem nabavke dijelova, kojih mozda nema svuda na trzistu... Budi spreman da ih obidjes par komada sa autom, jer od lokacije vodene pumpe moze zavisiti i kolicina potrebnog rada oko toga, time i vremena, time i para...
-
don_refoni
#14 Re: Zupčasti remen-zamjena
Hvala na odgovorima!!
Kao sto sam rekao, dijelove cu sam nabaviti iz njemacke, tako da ne bi trebalo biti problema oko toga, vec se meni postavlja pitanje GDJE posteno i dobro u Sarajevu to odraditi.. Jer je jedan poznanik radio u ASA Autu servis svog Passata (godiste 2007) i oni su mu garantovali da su mijenjali ulje i filter na automatskom mjenjacu, medjutim kad je radi rutinskog pregleda u drugoj mehanicarskoj radnji pustio da se pregleda to ulje ustanovilo se da se ulje nije mijenjalo.. Sad je problem sto je taj poznanik nije iz SA i ne isplati mu se prelaziti tu cijelu relaciju da bi se peglao sa majstorima iz ASA-e..
A pogotovo kad se radi o motoru auta ne zelim da prepustam nekome ko ce reci da ce dobro odraditi, jer za razliku od gore navedenog ulja, filter i ulje se daju "lahko" promijeniti, ali kad se zajebe nesto kod zupcastog mozes vrlo vjerovatno motor baciti..
A gdje se nalazi taj Sandor?
Ima li jos neko nekog dobrog majstora ili preporuke da se ode?
Hvala!
Pozz
Kao sto sam rekao, dijelove cu sam nabaviti iz njemacke, tako da ne bi trebalo biti problema oko toga, vec se meni postavlja pitanje GDJE posteno i dobro u Sarajevu to odraditi.. Jer je jedan poznanik radio u ASA Autu servis svog Passata (godiste 2007) i oni su mu garantovali da su mijenjali ulje i filter na automatskom mjenjacu, medjutim kad je radi rutinskog pregleda u drugoj mehanicarskoj radnji pustio da se pregleda to ulje ustanovilo se da se ulje nije mijenjalo.. Sad je problem sto je taj poznanik nije iz SA i ne isplati mu se prelaziti tu cijelu relaciju da bi se peglao sa majstorima iz ASA-e..
A pogotovo kad se radi o motoru auta ne zelim da prepustam nekome ko ce reci da ce dobro odraditi, jer za razliku od gore navedenog ulja, filter i ulje se daju "lahko" promijeniti, ali kad se zajebe nesto kod zupcastog mozes vrlo vjerovatno motor baciti..
Hvala!
Pozz
-
Leftist
-
bomba
#16 Re: Zupčasti remen-zamjena
Sad vidjeh da ti je 2.0 TDI motor u autu. Kod Sandora mijenjat zupcasti niposto !don_refoni wrote:Hvala na odgovorima!!
Hvala!
Pozz
Ako hoces da ti se zupcasti zamjeni kako treba, otidji kod Laude (blizu Pionirske doline kad ides prema Nahorevu)
Covjek radi bukvalno po tvornickim pravilima, sa originalnim specijalnim alatima za "zakljucavanje" motora koji su potrebni prilikom zamjene remena, posten je i stvarno zna posao !
Broj telefona je 033/445-839
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#17 Re: Zupčasti remen-zamjena
Po meni je to puno para,moze to jeftinije dosta. Jedino ako si usput mjenjao i ulje i sve filtere onda je to OK cijenaKoshpa wrote:Ja sam mjenjao zupcasti kod Sandora na motoru JTD i evo sad trebam opet da mjenjam i opet cu kod Sandora, prosli put me sve izasno cca 550 km sa rukama