Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Citizen-X

#26 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Citizen-X »

konyan wrote:Zna li iko ista o mikro-kaisevima..

Trebam mijenjati zupcasti na twingu. U ovlastenom servisu to kosta od 750-800 KM. Zvao sam ovlasteni servis u Mostaru i covjek mi kaze da s obzirom da je auto preslo tek 65000 vjerovatno ne treba mijenjati mikro-kaiseve (iako proizvodjac to preporucuje) i tada bi to kostalo 400 KM.

Koji klinac su ti mikro-kaisevi, pa kostaju kao sve ostalo?
Preseravanje sa nazivima - mislim da je mislio na remenje razvoda, vodene pumpe, uljne pumpe, klime i kojecega jos, koji su nesto manji - uglavnom nenazubljeni - postoje zupci zbog prenosenja sile trenja na zamajcima vec gore spomenutih dijelova.

Jedino sto mi jos pada na pamet je neka "grupa" "mikro" remenja koje se nabaci na zamajce - ali nisam nikad cuo da tako nesto i postoji.
Qler

#27 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Qler »

kod mene na fiesti ima pored zupcastog i mikro remen, koji su prije zvali klinasti, koji veze servo, mislim vodenu pumpu i alernator, nisam siguran.

u glavnom 34KM remen, i jos ruke koliko majstor uzme. a zupcasti sa spanerima je oko 170KM. tako da ti je tih 600KM malo puno :) za twinga.
d2

#28 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by d2 »

malizeleni wrote:
d2 wrote:kod mene je na G2D jednom izletila jedna od opruga koja se se nalazi kod lamele, kao rezultat toga doslo je do zaglavljivanja a kao rezultat toga motor je "preskocio"... naravno posto je to najbolje auto na svijetu, samo je zamjenjena lamela, remen, motor ponovo uzubljen i idemo dalje bez ikakvih posljedica...
I sto je najbolje, odes u kneski restoran, oni koriste fritezu pravo puno sto se onih wokova i fazona tiche :D I http://uk.youtube.com/watch?v=GOFbsaNeZps
Vozis auto za po marke po litru hahaha :D
jes vidis kako znas :)
ja1977

#29 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by ja1977 »

konyan wrote:Zna li iko ista o mikro-kaisevima..

Trebam mijenjati zupcasti na twingu. U ovlastenom servisu to kosta od 750-800 KM. Zvao sam ovlasteni servis u Mostaru i covjek mi kaze da s obzirom da je auto preslo tek 65000 vjerovatno ne treba mijenjati mikro-kaiseve (iako proizvodjac to preporucuje) i tada bi to kostalo 400 KM.

Koji klinac su ti mikro-kaisevi, pa kostaju kao sve ostalo?
Bas su ti u Mostaru veliki znalci. Proizvodjac preporucuje zamjenu onako, reda radi, ali oni su pametni. Zamisli da ti nesto pukne i odes k njma i kazes "pa vi ste rekli da ne treba mjenjati". Sta mislis koji bi odgovor bio "dobrodosli, mi cemo snositi sve troskove" :lol: , ili " pa proizvodjac preporucije zamjenu, a vi je niste htjeli raditi :x "

I sta kad predjes dodatnih 10000 km. Onda treba ponovo sve rastaviti da se zamjeni ostalo remenje???
ranger

#30 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by ranger »

mikro remen, kao sto neko vec rece je onaj koji povezuje servo, vodenu pumpu i alternator i meni je za astru kostao 30 i kusur KM + ruke. ako, ne daj Boze pukne ostajes bez serva i prestaje punjenje akumulatora uglavnom nije strasno kao sto meoze biti kad zupcasti rikne al jbg... nezgodno!
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#31 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Entropio »

Nakon voznje od 2 sata stizem na odrediste, parkiram, zaustavljam auto, i odjednom cujem neko lupkanje u desnom prednjem dijelu... Auto se samo ugasi. Izadjem, kad vidim remen ispao. Citav je, nije pukao. Pogledam ispod desnog tocka, vidim visi nekakva crna traka... izgleda kao da se poderala/izlizala pa onda se prekinula.

Sta mislite da je problem? Hoce li se moci vratiti ovaj remen i to je to, ili mislite da je jos nesto otislo?
citroen xm

#32 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by citroen xm »

Vjerovatno remen kaiš skliznuo, podletio pod zupčasti i napravio havariju. To je neka moja procjena na osnovu opisanog.
Entropio

#33 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Entropio »

citroen xm wrote:Vjerovatno remen kaiš skliznuo, podletio pod zupčasti i napravio havariju. To je neka moja procjena na osnovu opisanog.
Mislis da se desila havarija? Da se nece moci samo zamijeniti kais i zupcasti i da to bude to?
topcam
Vozim: uzbrdo

#34 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by topcam »

Entropio wrote:Nakon voznje od 2 sata stizem na odrediste, parkiram, zaustavljam auto, i odjednom cujem neko lupkanje u desnom prednjem dijelu... Auto se samo ugasi. Izadjem, kad vidim remen ispao. Citav je, nije pukao. Pogledam ispod desnog tocka, vidim visi nekakva crna traka... izgleda kao da se poderala/izlizala pa onda se prekinula.

Sta mislite da je problem? Hoce li se moci vratiti ovaj remen i to je to, ili mislite da je jos nesto otislo?
Sta sad, citav ili se prekinuo?

I koji automobil uopste?
topcam

#35 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by topcam »

citroen xm wrote:Vjerovatno remen kaiš skliznuo, podletio pod zupčasti i napravio havariju. To je neka moja procjena na osnovu opisanog.
Na kojem modelu je to moguce?
citroen xm

#36 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by citroen xm »

Na mnogo modela se može desiti da remen kaiš podleti pod zupčasti.
topcam

#37 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by topcam »

Ako ti kazes, moze.

Zubcasti je obicno "zasticen" i nema sanse da tu sta podleti ili uleti.
klaki

#38 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by klaki »

najbolja opcija: nista
veoma dobra opcija: do pola ventila mrtvo
srednje: svi ventili otisli
zadnje: klipovi rip

mislim za mene ovo nisu havaerije, za mene je havarija kada ti klipnjaca probije blok motora ili radilica pocne lupat ili se iskriivna glava ili pukne blok i tako nesto. eto sve zavisi od srece. auto kad se popravi bit ce kao novo sto se tog dijela motora tice (ako se dobro uradi) stas ga onda mijenjat ako si ga popravi? popravio ga za nekog drugog?

edit: ja padobranac tek sad viidm datumteme
topcam

#39 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by topcam »

ima i motora sa "slobodnim radom", i nista se ne desi kad pukne zubcasti remen.
topcam

#40 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by topcam »

klaki wrote:najbolja opcija: nista
veoma dobra opcija: do pola ventila mrtvo
srednje: svi ventili otisli
zadnje: klipovi rip

mislim za mene ovo nisu havaerije, za mene je havarija kada ti klipnjaca probije blok motora ili radilica pocne lupat ili se iskriivna glava ili pukne blok i tako nesto. eto sve zavisi od srece. auto kad se popravi bit ce kao novo sto se tog dijela motora tice (ako se dobro uradi) stas ga onda mijenjat ako si ga popravi? popravio ga za nekog drugog?

edit: ja padobranac tek sad viidm datumteme
jok, refresh tema :mrgreen:
Entropio

#41 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Entropio »

topcam wrote:
Entropio wrote:Nakon voznje od 2 sata stizem na odrediste, parkiram, zaustavljam auto, i odjednom cujem neko lupkanje u desnom prednjem dijelu... Auto se samo ugasi. Izadjem, kad vidim remen ispao. Citav je, nije pukao. Pogledam ispod desnog tocka, vidim visi nekakva crna traka... izgleda kao da se poderala/izlizala pa onda se prekinula.

Sta sad, citav ili se prekinuo?

I koji automobil uopste?
Zupcasti je citav i ispao je skroz, a neka traka se prekinula i visi lijevo od desnog tocka. Citroen XM je objasnio o cemu se radi.

Nadam se da nije nista opasno... Vidjecu sutra pa cu javit'. :D
Bakir1

#42 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Bakir1 »

@topcam pajero ima veliki remen i mali, mali se vrti kontra od velikog i pocesto se desi da ode pod veliki
MOSALJOZE

#43 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by MOSALJOZE »

Ja nedavno radio veliki servis,i kad sam ostavio auto,govori mehaničar sačekaj da vidimo stanje mikro remena bio je dotrajao,i rekao mi isto što i kolega forumaš citroen,tako da...
530i

#44 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by 530i »

Uglavnom ne pali motor ni pod razno dok ne provjeriš šta je. Moguće je da je mikro remen spao i da nije napravio nikakvu havariju, ali moguće i da jeste.
Entropio

#45 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Entropio »

530i wrote:Uglavnom ne pali motor ni pod razno dok ne provjeriš šta je. Moguće je da je mikro remen spao i da nije napravio nikakvu havariju, ali moguće i da jeste.
Nadam se da nije havarija. :D

Neću paliti... ide šlep do servisa.
Optimist

#46 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Optimist »

Cim se tebi sam ugasio nakon toga, nesto je bilo. Da je spao samo mikroremen, upalila bi ti se lapica od akumulatora, motora i mozda jos neka, ali se motor ne bi sam od sebe ugasio.
timezone

#47 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by timezone »

Koji auto je u pitanju? Zubcasti kais i dapukne nemoze da viri ispod auta tako da se vjerovatno radi o mikroremenu i padu napona kao uzroka gasenja motora. Postoji mogucnod i da je remenica na radilici losa i da je poderala kais.
basicm

#48 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by basicm »

Joj nema mi mrze teme :twisted:
Sve nastranu, ali zupcastifobija mi je najgora.
citroen xm

#49 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by citroen xm »

Ne treba da imaš fobiju. Poštuješ servisni interval i radiš servis kod majstora koji zna svoj posao. Nikada nećeš imati problema.
Entropio

#50 Re: Zupcasti Remen !!! Sta kad pukne?!?

Post by Entropio »

timezone wrote:Koji auto je u pitanju? Zubcasti kais i dapukne nemoze da viri ispod auta tako da se vjerovatno radi o mikroremenu i padu napona kao uzroka gasenja motora. Postoji mogucnod i da je remenica na radilici losa i da je poderala kais.
To je bilo to. Nije bio zupcasti nego neki remen koji ide na alternator koji se poderao, i onda on izbacio remen od serva. Uglavnom, zamijenjeno i sve okej. Zupcasti provjeren i kazu da je okej.

Hvala svima na komentarima.
Post Reply