Zamjena motora - legalno
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jasko__
#1 Zamjena motora - legalno
NIsam našao sličnu temu...ako se ko razumije..
Ako kupim polovan motor na otpadu, koji ima sve papire (tako mi kažu na otpadu, mada se ja ne razumijem na šta se tu misli), na koji način ga mogu ugraditi legalno, tj upisati u saobraćajnu...i koliko otprilike košta to zadovoljstvo??
Ako kupim polovan motor na otpadu, koji ima sve papire (tako mi kažu na otpadu, mada se ja ne razumijem na šta se tu misli), na koji način ga mogu ugraditi legalno, tj upisati u saobraćajnu...i koliko otprilike košta to zadovoljstvo??
- drndalo
#2 Re: Zamjena motora - legalno
Ugradis ga, sa papirima na tehnicki, oni zavrse papirologiju za MUP, sacekas saobracajnu...
-
jasko__
#3 Re: Zamjena motora - legalno
A postoje li neke dodatne zavrzlame vezano za ateste i slično..jer želim da sve bude OK i da se slaže, da ga danas sutra mogu bez problema "udat"...
-
esso_sa
#4 Re: Zamjena motora - legalno
Ovo ti je procedura za legalnu ugradnju motora (licno prosao kroz istu)
1. Motor koji kupujes mora imati porijeklo.
- Ako je motor izvadjen iz auta registrovanog u BiH, moras imati kopiju saobracajne tog auta i da u njoj stoji da je taj motor odjavljen, plus kupoprodajni ugovor za motor (slican kao i za auto) ili racun sa otpada (ako kupujes na otpadu koji je taj motor izvadio iz nekog auta na BiH tablama)
- Ako je motor uvezen u BiH (najcesci scenario na otpadima), moras za njega imati carinsku deklaraciju, potvrdu o carinjenju i ovjeren racun sa otpada gdje si kupio motor. To ti na otpadu sve trebaju dati
2.Kad sve ove papire prikupis i motor ugradis, ides sa autom i papirima na tehnicki pregled-atest koji se, sto se tice Sarajeva, radi na Masinskom fakultetu ili Hidrogradnja tehnicki pregled u Bacicima/Rajlovac (kod zeljeznickog nadvoznjaka, gdje se nalazi cuveni "Drvosjeca")
Oni ti pregledaju svu tu dokumentaciju, pregledaju instalaciju motora i jel sve ispravno ugradjeno i izdaju potvrdu o atestu.
3. Sa tom potvrdom i svim ostalim papirima, ides u MUP i predas zahtjev da ti se odjavi stari te upise novi motor u saobracajnu i to bi bilo to
Cijela zavrzlama izadje na oko 350-400 KM. Ja sam ovo radio prije 2 godine, ne znam jel se mozda jos sta promjenilo u medjuvremenu
- Ako je motor izvadjen iz auta registrovanog u BiH, moras imati kopiju saobracajne tog auta i da u njoj stoji da je taj motor odjavljen, plus kupoprodajni ugovor za motor (slican kao i za auto) ili racun sa otpada (ako kupujes na otpadu koji je taj motor izvadio iz nekog auta na BiH tablama)
- Ako je motor uvezen u BiH (najcesci scenario na otpadima), moras za njega imati carinsku deklaraciju, potvrdu o carinjenju i ovjeren racun sa otpada gdje si kupio motor. To ti na otpadu sve trebaju dati
2.Kad sve ove papire prikupis i motor ugradis, ides sa autom i papirima na tehnicki pregled-atest koji se, sto se tice Sarajeva, radi na Masinskom fakultetu ili Hidrogradnja tehnicki pregled u Bacicima/Rajlovac (kod zeljeznickog nadvoznjaka, gdje se nalazi cuveni "Drvosjeca")
Oni ti pregledaju svu tu dokumentaciju, pregledaju instalaciju motora i jel sve ispravno ugradjeno i izdaju potvrdu o atestu.
3. Sa tom potvrdom i svim ostalim papirima, ides u MUP i predas zahtjev da ti se odjavi stari te upise novi motor u saobracajnu i to bi bilo to
Cijela zavrzlama izadje na oko 350-400 KM. Ja sam ovo radio prije 2 godine, ne znam jel se mozda jos sta promjenilo u medjuvremenu
-
jasko__
#5 Re: Zamjena motora - legalno
Hvala ti puno..al još da te samo pitam...otkud toliko da košta...šta se to plaća najviše...atest možda??esso_sa wrote:Ovo ti je procedura za legalnu ugradnju motora (licno prosao kroz istu)
-
GaRGa
#6 Re: Zamjena motora - legalno
pola grada vozi sa "tudjim" motorima
u saobracajnoj 1.8 a pod haubom 3.0 mada nisam cuo da kod nas to iko kontrolise uopste...
u saobracajnoj 1.8 a pod haubom 3.0 mada nisam cuo da kod nas to iko kontrolise uopste...
-
esso_sa
#7 Re: Zamjena motora - legalno
Takse, ugovori, atest, vanredni tehnicki, nova saobracajna... Nakupi se tojasko__ wrote:Hvala ti puno..al još da te samo pitam...otkud toliko da košta...šta se to plaća najviše...atest možda??esso_sa wrote:Ovo ti je procedura za legalnu ugradnju motora (licno prosao kroz istu)
I ovo ti je procedura ako postojeci motor mijenjas sa istim (znaci identicna zapremina, snaga, vrsta goriva, proizvodjac itd).
Ako ugradjujes neki jaci motor ili, jos gore, motor koji nikad fabricki nije dolazio u tom autu (npr u Golfa 2 ugradis motor iz Golfa 4) atest je jos rigorozniji jer se tada ispituje kocioni sistem, nosaci motora itd... Mora sve biti prilagodjeno novom, jacem motoru
-
jasko__
#8 Re: Zamjena motora - legalno
A koje su eventualne posljedice ako se vozi sa "tuđim motorom", kako neko iznad napisa...ako se ne odradi ta "legalizacija"...
-
esso_sa
#9 Re: Zamjena motora - legalno
Kako Garga spomenu, masa raje se voza sa raznim motorima "onako" ugradjenim u auta...
Kod nas motore slabo ko kontrolise ali uvijek postoji rizik da naletis na nekog pedantnog policajca koji ce pozeliti da provjeri i motor a onda se mozes naci u problemu, da ti npr oduzmu auto dok se situacija ne raspetlja itd...
U stvari, ovo ti se vrlo lako moze desiti na prelasku granice, ako odlucis sa takvim autom ici van BiH. Granicna policija, pored provjere papira, jako cesto i vizuelnom inspekcijom provjerava brojeve motora/sasija. Posebno ako se radi o nekom autu koji je cesta meta lopova
Jedino kod nas se taj famozni broj motora jos vodi u papirima, na zapadu broj motora ne postoji... Postoje samo podaci o zapremini,snazi,vrsti goriva koje trosi...Motor se na zapadu smatra potrosnom robom, podloznom zamjenama...
Kod nas motore slabo ko kontrolise ali uvijek postoji rizik da naletis na nekog pedantnog policajca koji ce pozeliti da provjeri i motor a onda se mozes naci u problemu, da ti npr oduzmu auto dok se situacija ne raspetlja itd...
U stvari, ovo ti se vrlo lako moze desiti na prelasku granice, ako odlucis sa takvim autom ici van BiH. Granicna policija, pored provjere papira, jako cesto i vizuelnom inspekcijom provjerava brojeve motora/sasija. Posebno ako se radi o nekom autu koji je cesta meta lopova
Jedino kod nas se taj famozni broj motora jos vodi u papirima, na zapadu broj motora ne postoji... Postoje samo podaci o zapremini,snazi,vrsti goriva koje trosi...Motor se na zapadu smatra potrosnom robom, podloznom zamjenama...
Last edited by esso_sa on 03/09/2014 12:41, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#10 Re: Zamjena motora - legalno
Koliko znam u SBK nije ni obavezno da se unosi broj motora u sabraćajnu jer se motor vodi kao potrošna roba (što u stvari i jeste)
-
esso_sa
#11 Re: Zamjena motora - legalno
Ma generalno, na nivou BiH je to jako neuredjeno... Pored SBK, ni ZH kanton nije upisivao broj motora a drugi kantoni npr jesu.O'zone wrote:Koliko znam u SBK nije ni obavezno da se unosi broj motora u sabraćajnu jer se motor vodi kao potrošna roba (što u stvari i jeste)
I cesto su se ljudi nalazili u problemima kada tako u dugom kantonu kupe auto bez upisanog broja motora pa krenu da ga registruju u kantonu gdje se broj motora evidentira ko da je svetinja...
-
jasko__
#12 Re: Zamjena motora - legalno
Jbg kod nas u ZDK se upisuje u saobraćajnu...tako da mi ta finta ne bi prošla..a apsolutno se slažem, motor je potrošna roba..mada bih ja mijenjao samo "goli motor", bez turbine, dizni , pumpe, alternatora.. samo motor
-
esso_sa
#13 Re: Zamjena motora - legalno
Sve ovo sto si nabrojao mozes zamjeniti bez papira, ukljucujuci i glavu motora. Samo blok motora ne mozes jer na njemu je famozni brojjasko__ wrote:Jbg kod nas u ZDK se upisuje u saobraćajnu...tako da mi ta finta ne bi prošla..a apsolutno se slažem, motor je potrošna roba..mada bih ja mijenjao samo "goli motor", bez turbine, dizni , pumpe, alternatora.. samo motor
-
530i
#14 Re: Zamjena motora - legalno
Ne gledaju možda brojeve, al' kad jednom pogledaju jebaji ga. Ne vrijedi ta strepnja ni tih 4 stoje ako već mijenjaš motor i ulažeš u auto...meni su npr. jednom prilikom gledali brojeve na granici Slovenija-Hrvatska, doduše nikakav ozbiljan pregled, samo vizuelno...
-
tap3ah75
#15 Re: Zamjena motora - legalno
Je li ova procedura kad mjenjam motor (vjerovatno će biti za neki sa otpada) i dalje ista?