VW Golf all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
TheGodfather001
#851 Re: VW Golf all about
Ja ipak sam misljenja da se ovaj Passat jos uvijek kotrlja ovakav hrdjav kakav i jest, ali da Opel Kadett se definitivno ne kotrlja jer istruho tamo oko '95.
- citroen
#852 Re: VW Golf all about

frnglica ima problem sa paljenjem na minusima
- johntra
#853 Re: VW Golf all about
vidi što je vezao karambolku za masku hladnjaka....profesionalno, nema šta... 
-
frngla
#854 Re: VW Golf all about
evo smijem se, kidam se
gistro banco 
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#855 Re: VW Golf all about
Vidi ne rade mu zadnji grijači, ozeble ti ruke bolan frngla
. Trampi ovo za yugu makar ti se ruke neće mrznuti 
-
frngla
#856 Re: VW Golf all about
evo i ovog sad ahahahahhahahahhahahh 
- citroen
#857 Re: VW Golf all about
Jesi li stavio onaj grudnjak na haubufrngla wrote:evo i ovog sad ahahahahhahahahhahahh
-
frngla
#858 Re: VW Golf all about
ne vozim vau vau sto ti kazes 
-
herbert mekfjuger
#859 Re: VW Golf all about
^ jasno, upravo govorimo o tome kako ima papaka svakakvih...
- Bullet Tooth Tony
- donsedin
#861 Re: VW Golf all about
Kultura na mjestu, nema sta.mišmaš wrote:ima papaka svakakvih, al vau vau su papčine![]()
- DoradO
#862 Re: VW Golf all about
sta drugo ocekivati od seljacine iskompleksirane...donsedin wrote:Kultura na mjestu, nema sta.mišmaš wrote:ima papaka svakakvih, al vau vau su papčine![]()
![]()
volio bi da meni kazes u oci da sam papcina sto mi stari vozi VW vise nego ista na svijetu, balavac jedan
- rotor
#863 Re: VW Golf all about
Usled dokonosti na poslu, da malo osvjezim temu i ostavim pisani trag o svom bivsem golfu, naravno svjestan situacije spreman sam da trpim sve posljedice, jer kako sam skonto, nije lako stisnuti petlju i priznati da se bilo vlasnik golfa...bar za jedan dio forumasa...
Razloge zasto sam se u to vrijeme odlucio bas za golfa, i to jos sa dizel motorom je glupo i napominjati, pa da krenem redom:
Kupio sam ga 98-e, uvoz iz Austrije, godiste 85-o, troja vrata, obicni dizel. Isao sam direktno bez podsrestva raznih nakupaca i svercera i izasao me sve sa carinom i registracijom 2000 DM, to je tad bilo jako povoljno jer je takav golf na nasem trzistu u to vrijeme kostao duplo vise. Odmah da naglasim, izgledao je jadno, bio je iskuckan sa svih strana, a entrijer sve sa sjedistima totalno unisten, jedino sto je na njemu valjalo bile su dobro ocuvane BBS alu felge i mjenjac sa 5 brzina .....no dobro, koliko para toliko muzike...krecem sa sredjivanjem, tacnije dovodjenjem u normalu...
Prvo sto sam uradio bilo je zamjena prednja dva sjedista i komplet tepiha (dobio ih dzaba uz sjedista), zatim vidim da mu ne radi ni brzinomjer, nadjem na otpadu drugi, od TD sve sa obrtomjerom, medjutim ne stima, siri za dva cm, ja na kraju promjenim kompletnu instrument tablu, naravno stavim ovu od GT verzija koja je metalna pa presvucena gumom i spuzvom, ublazava vibracije i manje prenosi detonaciju. Vozio par dana onako, ajd da spojim obrtomjer, kad nema nekog „D“ izlaza na altenatoru, zamjenjim i njega, obrtomjer radi...nesto kasnije naletim na one tapacirunge vrata i nazad sa strane,bez platna, pa zamjenim i njih...Restilizacija unutra zavrsena !
Sljedece dvije godine sem redovnog odrzavanja, nisam nista posebno radio, a prelazio sam bruku kilometara, sve do kvara na motoru (crkla uljna pumpa), dok smo mi nasli sta je, rastavili cijeli motor i tad ujedno zamijenim karike (laicki receno mala generalka motora), ali tu nisam bio zadovoljan, cilindri su bili dosta potroseni, sa novim karikama radio je losije nego prije rastavljanja....vozio sam do prvog veceg mraza i onda je usledila prava generalka motora, masinska obrada bloka, radilice, glave, sve novi dijelovi unutra, dihtunzi i semerinzi ....od tada vise nikakvih problema sa motorom...
Jedne prilike okrenem se na poledici i od udara zadnjim tockom od trotoar iskrivim zadnji most, tu iskoristim priliku pa nadjem most od GTI-a, sve sa zadnjim kocionim celjustima i diskovima, uz manje prepravke dobio sam jednog od rijetkih dizel golfova dvojki sa disk kocnicama na sva cetiri tocka i perfektnom rucnom.
Karoseriju sa vana nista nisam dirao, bez obzira sto je bila sva iskuckana, sve dok nisam dozivio manji udes, nisam bio kriv pa naplatim od osiguranja neku lovu....doturim para pa ofarbam golfa cijelog, ali prije toga iskoristim priliku pa napravim restilizaciju i sa vana (vw je to uradio 88-e a ja 2002-e, nikad nije kasno) golf sad dobija vrata bez leptir stakala, novije retrovizore sa stelovanjem iznutra, komplet siroke lajsne i naprijed masku sa duplim farovima.....
Ima tu jos radova, ne mogu sad da se sve sjetim, poput gasnih amortizera koji su bili neunistivi, zadnje opruge od vw santane (mnogo jace), hidraulicni nosaci motora, pa jos jedna zamjena prednjih sjedista, sad vec lijezu sjedista od golfa trojke, monogo su kvalitetnija, pa razni kvalitetniji seleni, itd..
U medjuvremenu, kako to vec biva, dobio je i vucnu kuku pa se i prikolice nateglio, i kod mene i kod drugih...valja napraviti kucu..
Na kraju, posle ravno deset godina koristenja i predjenih 150 000 km prodam ga za nevjerovatnih 3200 KM, to kod nas samo golf moze, vozis deset godina i prodas za 60% veci iznos nego si ga platio...
Razloge zasto sam se u to vrijeme odlucio bas za golfa, i to jos sa dizel motorom je glupo i napominjati, pa da krenem redom:
Kupio sam ga 98-e, uvoz iz Austrije, godiste 85-o, troja vrata, obicni dizel. Isao sam direktno bez podsrestva raznih nakupaca i svercera i izasao me sve sa carinom i registracijom 2000 DM, to je tad bilo jako povoljno jer je takav golf na nasem trzistu u to vrijeme kostao duplo vise. Odmah da naglasim, izgledao je jadno, bio je iskuckan sa svih strana, a entrijer sve sa sjedistima totalno unisten, jedino sto je na njemu valjalo bile su dobro ocuvane BBS alu felge i mjenjac sa 5 brzina .....no dobro, koliko para toliko muzike...krecem sa sredjivanjem, tacnije dovodjenjem u normalu...
Prvo sto sam uradio bilo je zamjena prednja dva sjedista i komplet tepiha (dobio ih dzaba uz sjedista), zatim vidim da mu ne radi ni brzinomjer, nadjem na otpadu drugi, od TD sve sa obrtomjerom, medjutim ne stima, siri za dva cm, ja na kraju promjenim kompletnu instrument tablu, naravno stavim ovu od GT verzija koja je metalna pa presvucena gumom i spuzvom, ublazava vibracije i manje prenosi detonaciju. Vozio par dana onako, ajd da spojim obrtomjer, kad nema nekog „D“ izlaza na altenatoru, zamjenjim i njega, obrtomjer radi...nesto kasnije naletim na one tapacirunge vrata i nazad sa strane,bez platna, pa zamjenim i njih...Restilizacija unutra zavrsena !
Sljedece dvije godine sem redovnog odrzavanja, nisam nista posebno radio, a prelazio sam bruku kilometara, sve do kvara na motoru (crkla uljna pumpa), dok smo mi nasli sta je, rastavili cijeli motor i tad ujedno zamijenim karike (laicki receno mala generalka motora), ali tu nisam bio zadovoljan, cilindri su bili dosta potroseni, sa novim karikama radio je losije nego prije rastavljanja....vozio sam do prvog veceg mraza i onda je usledila prava generalka motora, masinska obrada bloka, radilice, glave, sve novi dijelovi unutra, dihtunzi i semerinzi ....od tada vise nikakvih problema sa motorom...
Jedne prilike okrenem se na poledici i od udara zadnjim tockom od trotoar iskrivim zadnji most, tu iskoristim priliku pa nadjem most od GTI-a, sve sa zadnjim kocionim celjustima i diskovima, uz manje prepravke dobio sam jednog od rijetkih dizel golfova dvojki sa disk kocnicama na sva cetiri tocka i perfektnom rucnom.
Karoseriju sa vana nista nisam dirao, bez obzira sto je bila sva iskuckana, sve dok nisam dozivio manji udes, nisam bio kriv pa naplatim od osiguranja neku lovu....doturim para pa ofarbam golfa cijelog, ali prije toga iskoristim priliku pa napravim restilizaciju i sa vana (vw je to uradio 88-e a ja 2002-e, nikad nije kasno) golf sad dobija vrata bez leptir stakala, novije retrovizore sa stelovanjem iznutra, komplet siroke lajsne i naprijed masku sa duplim farovima.....
Ima tu jos radova, ne mogu sad da se sve sjetim, poput gasnih amortizera koji su bili neunistivi, zadnje opruge od vw santane (mnogo jace), hidraulicni nosaci motora, pa jos jedna zamjena prednjih sjedista, sad vec lijezu sjedista od golfa trojke, monogo su kvalitetnija, pa razni kvalitetniji seleni, itd..
U medjuvremenu, kako to vec biva, dobio je i vucnu kuku pa se i prikolice nateglio, i kod mene i kod drugih...valja napraviti kucu..
Na kraju, posle ravno deset godina koristenja i predjenih 150 000 km prodam ga za nevjerovatnih 3200 KM, to kod nas samo golf moze, vozis deset godina i prodas za 60% veci iznos nego si ga platio...
-
udrch
#864 Re: VW Golf all about
Ja sam kupio 1999. godine, TD dvicu, godište 1990..platio 5900,00 KM...kad sam je kupio prešla 226 000 km..dvaput sam mijenjao onaj kilometarsat..godišnje sam prelazio u prosjeku između 50 000 i 60 000 km zbog specifičnog posla..prodao ga 2007. za 4400 KM..garantiram da je prešao preko 650 000 kilometara, nisam to ni krio kad sam ga prodavao..na uljepšavanje nikad nisam marke dao ni unutra ni vani, tako da je izgledao prilično iskucan kad sam ga prodao, ali sam dobro održavao trap i ostalo..generalku nikad nisam radio..neki dan ga vidio kod poznanika kojem sam prodao..čovjek prezadovoljan..
- respo
#865 Re: VW Golf all about
ovi golfisti ne mogu da shvate da svu slavu koju golf i danas nosi je stekao na dvici al prije 30 godina
dvica nije vise kao sto je bila a ni danasnji golfovi nisu sto je dvica bila u ono doba
u tome je sva poenta
al jok oni i dalje golf je golf
eto vam golf mozda nekad vidite od drveta sumu
dvica nije vise kao sto je bila a ni danasnji golfovi nisu sto je dvica bila u ono doba
u tome je sva poenta
-
frngla
#866 Re: VW Golf all about
@ respo
ja fakat ne vidim sta je toliko lose ili ruzno na ovom autu pa ga ti i slicni tebi toliko pljujete

ja bi presretan bio da posjedujem jednog ovakvog 1.4 TSI
ja fakat ne vidim sta je toliko lose ili ruzno na ovom autu pa ga ti i slicni tebi toliko pljujete

- drndalo
#867 Re: VW Golf all about
Evo da ti ja dam svoje misljenje, i ja bih ga rado vozio, da mi ga neko pokloni, ili da jako povoljno...
Za slicnu cijenu ovog modela koji si "okacio", ja licno bih radije kupio npr. Citroen C5... Zasto ? Zato sto je to puno vise "auta" za isto para...
Kao da mi npr. neko nudi za slicnu lovu da vozim npr. Auris, kad mi npr. VW daje velicinu Passata...
To je opet moje misljenje, i ne mora se slagati s drugima...
Ono sto mene primarno nervira kod "Golfasa" je to sto je taj automobil pojam svemirske tehnologije i jebitacno-istancanog Talijanskog dizajna... I nema na svijetu nista bolje od njega (a malo je ko od onih koji se kunu samo u njega ikada probao ista bolje...), posebno ako je TDI... Ni Aston Martin, ni Rollce-Royce, ni Ferrari... "Allaham' 80 oko Vijecnice smotam" sindrom...
Naravno da je ovo zadnje jedna velika generalizacija, ali i jeftino odrzavanje Golfa zapamceno od Golfa 2 sa dupljak dijelovima je jedna velika urbana legenda... Koja se stalno provlaci...
Za slicnu cijenu ovog modela koji si "okacio", ja licno bih radije kupio npr. Citroen C5... Zasto ? Zato sto je to puno vise "auta" za isto para...
Kao da mi npr. neko nudi za slicnu lovu da vozim npr. Auris, kad mi npr. VW daje velicinu Passata...
To je opet moje misljenje, i ne mora se slagati s drugima...
Ono sto mene primarno nervira kod "Golfasa" je to sto je taj automobil pojam svemirske tehnologije i jebitacno-istancanog Talijanskog dizajna... I nema na svijetu nista bolje od njega (a malo je ko od onih koji se kunu samo u njega ikada probao ista bolje...), posebno ako je TDI... Ni Aston Martin, ni Rollce-Royce, ni Ferrari... "Allaham' 80 oko Vijecnice smotam" sindrom...
Naravno da je ovo zadnje jedna velika generalizacija, ali i jeftino odrzavanje Golfa zapamceno od Golfa 2 sa dupljak dijelovima je jedna velika urbana legenda... Koja se stalno provlaci...
-
Cafe Camargue
#868 Re: VW Golf all about
golf je cijenjen svugdje u svijetu, ne drži on tako dobro cijenu samo kod nas.. premalo smo mi tržište da bi tu imali bilo kakav uticajrespo wrote:ovi golfisti ne mogu da shvate da svu slavu koju golf i danas nosi je stekao na dvici al prije 30 godina
u tome je sva poenta
nije sigurno bez razloga razlika u cijeni novog golfa i novog megana bar 20%
a ta razlika je još izraženija kod polovnih vozila
eno po piku, megan 04-05 godište imaš ih po 9-10.000 maraka... golfa tog godišta ne možeš naći ispod 15-16 hiljada
ps. golf je slavu stekao sedamdesetih, kada je definisao novi segment automobila
- respo
#869 Re: VW Golf all about
ma niko ne kaze da je golf lose autofrngla wrote:@ respo
danas slabo mozes naci lose auto osim onih kineza geely shu zhu fu itd
kazem samo da golf zivi na staroj slavi posebno na slavi dvice o izdrzljivosti i sipanju bilo cega i on ide
danas je golf sto se tice toga kao i ostali proizvodjaci
traje 10 godina i onda truba moze komotno i na otpad sto za dvicu ne mozes reci
i sami to vidimo
vjerujem da i danas ima dvica (koje se normalno koriste) koje su bolje od bilo koje trice o cetvorkama ista prica
prica o izgledu je nebitna jer o ukusima se ne raspravlja
nekome se ferari ne svidja pa makar napravili savrseno auto u pravom smislu te rijeci mehanicki i po udobnosti
evo mi u firmi imamo 3 6-ice 2.0 tdi kod jednog je full oprema
peticu 2.0tdi
passat B6 3.2 fsi 4motion sa dsg mjenjacem unutra full oprema svojevremeno najskuplje placeni vw u asi ikad
i svi su oni udobni idu fazoni al ti govorim koliko dugo ce to trajati u tome je sva prica
shvatas o cemu pricam?
- respo
#870 Re: VW Golf all about
govorim za sindrom nasih golfista a ne u svijetu tako da je slavu ovdje stekao 80-ihCafe Camargue wrote:golf je cijenjen svugdje u svijetu, ne drži on tako dobro cijenu samo kod nas.. premalo smo mi tržište da bi tu imali bilo kakav uticajrespo wrote:ovi golfisti ne mogu da shvate da svu slavu koju golf i danas nosi je stekao na dvici al prije 30 godina
u tome je sva poenta
nije sigurno bez razloga razlika u cijeni novog golfa i novog megana bar 20%
a ta razlika je još izraženija kod polovnih vozila
eno po piku, megan 04-05 godište imaš ih po 9-10.000 maraka... golfa tog godišta ne možeš naći ispod 15-16 hiljada
ps. golf je slavu stekao sedamdesetih, kada je definisao novi segment automobila
takodje i u svijetu je sve zbog tradicije i zbog stare slave i na osnovu keca i dvice
ali je to prije 20-30 godina
i da u tom vremenu pisemo nikad ne bi prigovorio kad neko kaze golf dvica je najbolja
al to pominjati sada? da nije zalosno bilo bi smjesno a moze i obrnuto
kolega s posla do neki dan vozio dvicu sada kupio audija 4 2004-a godina ma ne moze se nacuditi sta sada vozi i sta je vozio prije
-
frngla
#871 Re: VW Golf all about
ta prica da je sada kao nekvalitetan pada u vodu, jeste skuplji od ostalih auta iz svoje klase (vecine njih, ne racunajuci audi, merc, alfu i sl. vozila visoke klase ) al je daleko kvalitetnija zavrsna obrada, sami kvalitet koristenih materijala od konkurentskih auta tipa renault megane, ford focus, te chevrolete i ta korejsko-americko-njemacka auta ne smatram autima
...
- respo
#872 Re: VW Golf all about
niko i ne govori da je nekvalitetno nego da je precjenjen u odnosu na konkurenciju posebno kod nasfrngla wrote:ta prica da je sada kao nekvalitetan pada u vodu, jeste skuplji od ostalih auta iz svoje klase (vecine njih, ne racunajuci audi, merc, alfu i sl. vozila visoke klase ) al je daleko kvalitetnija zavrsna obrada, sami kvalitet koristenih materijala od konkurentskih auta tipa renault megane, ford focus, te chevrolete i ta korejsko-americko-njemacka auta ne smatram autima...
i da je precjenjen u odnosu na dvicu svojedobno
-
frngla
#873 Re: VW Golf all about
to je vec druga prica, tacnije cejfrespo wrote:niko i ne govori da je nekvalitetno nego da je precjenjen u odnosu na konkurenciju posebno kod nas
i da je precjenjen u odnosu na dvicu svojedobno
- respo
#874 Re: VW Golf all about
pa to je to
al dizanje u zvjezde golfa mora biti teski mazohizam
al dizanje u zvjezde golfa mora biti teski mazohizam
- corsa
#875 Re: VW Golf all about
frngla wrote:ta prica da je sada kao nekvalitetan pada u vodu, jeste skuplji od ostalih auta iz svoje klase (vecine njih, ne racunajuci audi, merc, alfu i sl. vozila visoke klase ) al je daleko kvalitetnija zavrsna obrada, sami kvalitet koristenih materijala od konkurentskih auta tipa renault megane, ford focus, te chevrolete i ta korejsko-americko-njemacka auta ne smatram autima...