voznja auta na stranim tablicama?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#101 Re: voznja auta na stranim tablicama?
janje moje sta cemo 
- Bilki
#102 Re: voznja auta na stranim tablicama?
da pokusam i i ja objasniti malo oko vozackih dozvola, sa BH vozackom i prebivalistem u BH ne smijes voziti auto sa stranim tablama, sa stranom vozackom mozes voziti auto na BH tablama do 6 mjeseci od promjene prebivalista, sa austriskom vozackom koja je dobivena na osnovu deponovane bosanske vozacke(to pise na austriskoj dozvoli), nemas pravo svrckati se okolo, nego na policiju i preuzmes bosansku dozvolu a deponujes austrisku, nama koji imamo austriske dozvole(polozeno u austriji) i stalni boravak a takodje imamo i bosansku licnu ne prave nikakve probleme cika policajci kad te zateknu na bosanskim tablama, neznam kako stoji u zakonu, ovo pisem iz iskustva meni blizih osoba, i da napomenem jos da sam bio prisutan kad je policija pisala kaznu tipu jer je vozio auto sa auastriskim tablama iako je vlasnik auta bio na suvozacevom sjedistu, sad neznam po kom je to zakonu pisao(al vjerujem da ima uporiste negdje u nekom zakonu) samo je rekao na kraju gospodo ako mislite da grijesim imate sud i tamo to rijesite
- drndalo
#103 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Mogao je samo platiti kaznu za neki prekrsaj...
-
goran16v
#104 Re: voznja auta na stranim tablicama?
U roku od 15 dana, a ne 6 mjeseci od dana promjene prebivalista si duzan da uz stranu VD podneses zahtjev za izadavanje BiH VD, a posto izdavanje traje jos 15 dana znaci u roku od 30 dana moras da izvadis BiH VD. Imas na prehodnoj strani tacan clan koji to definise.Bilki wrote:da pokusam i i ja objasniti malo oko vozackih dozvola, sa BH vozackom i prebivalistem u BH ne smijes voziti auto sa stranim tablama, sa stranom vozackom mozes voziti auto na BH tablama do 6 mjeseci od promjene prebivalista,
-
high_volume
#105 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ništa ja na ovoj temi nisam shvatio. Jedni kažu ovako, drugi drugačije.
Rođak iz Hrvatske seli u Irsku. Ostavlja mi svoj automobil, registrovan je još 10-tak mjeseci. Da li ga mogu takvog voziti u BiH sa svojom BiH vozačkom dozvolom? On bi mi potpisao punomoć u Hrvatskoj, kod notara.
Rođak iz Hrvatske seli u Irsku. Ostavlja mi svoj automobil, registrovan je još 10-tak mjeseci. Da li ga mogu takvog voziti u BiH sa svojom BiH vozačkom dozvolom? On bi mi potpisao punomoć u Hrvatskoj, kod notara.
-
530i
#106 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Po zakonu ne možeš. Ali ako si negdje zapadno od Neretve može sve, samo gas...
-
high_volume
#107 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Koji je to zakon. Imaš li link da ga pročitam?530i wrote:Po zakonu ne možeš. Ali ako si negdje zapadno od Neretve može sve, samo gas...
-
530i
#108 Re: voznja auta na stranim tablicama?
To je zakon koji se zove carinski prekršaj, gdje je kazna od 1000 maraka pa naviše i oduzimanje auta.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#109 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ulaskom u BiH moras prijaviti ulazak i vozila, jer si drzavljanin BiH i nastanjen u BiHhigh_volume wrote:Koji je to zakon. Imaš li link da ga pročitam?530i wrote:Po zakonu ne možeš. Ali ako si negdje zapadno od Neretve može sve, samo gas...
Ista procedura kao kad uvozis vozilo
-
high_volume
#110 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ima li neko drugačiji odgovor?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#111 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Vozilom registriranim u inozemstvu na cestama na teritoriju Bosne i Hercegovine više neće moći upravljati osoba koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini. Vozilom sa stranim registarskim tablicama mogu upravljati osobe koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inozemstvu do 6 mjeseci, kao i njihovi članovi uže obitelji ili osobe koja upravljaju iznajmljenim vozilima.high_volume wrote:Ima li neko drugačiji odgovor?
Član 213 Zobs 2017
(1) Motorna i priključna vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava i misijastranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini injihovog osoblja, stranih trgovačkih/trgovinskih, saobraćajnih/prometnih, kulturnih idrugih predstavništava, stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, odnosnostranaca, stalnih službenika stranih dopisništava i motorna i priključna vozilastranaca kojima je radi školovanja, specijalizacije, naučnih/znanstvenih istraživanja,zapošljavanja ili obavljanja profesionalne djelatnosti, pružanja azila ili priznavanjastatusa izbjeglog lica/osobe izdato/izdano odobrenje za privremeni boravak duži odšest mjeseci ili za stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini, kao i motorna i priključnavozila državljana Bosne i Hercegovine koji se vrate iz inostranstva/inozemstva,odnosno dođu u Bosnu i Hercegovinu da u njoj stalno ostanu, moguučestvovati/sudjelovati u saobraćaju/prometu u Bosni i Hercegovini samo ako suregistrovana/registrirana u Bosni i Hercegovini.
(2)Izuzetno od stava/stavka (1) ovoga člana/članka ova vozila moguučestvovati/sudjelovati u saobraćaju/prometu iako su registrirana uinozemstvu, a najduže tri mjeseca od dana ulaska na teritorij Bosne iHercegovine. Rok za vozila koja su vlasništvo stranaca kojima je izdatoodobrenje za privremeni boravak duži od šest mjeseci ili za stalni boravak,počinje teći nakon dobivanja ovoga statusa.
- drndalo
#112 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Mozes!high_volume wrote:Ima li neko drugačiji odgovor?
P.S. Dok se nekom organu ne digne da u trenucima dosade bas na tebi demonstrira Vladavinu Prava...
-
high_volume
#113 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Možeš, ne možeš, možeš, ne možeš.... Izgleda da sve zavisi od volje pojeedinca, policajca na terenu i njegovog proizvoljnog tumačeenja propisa.
(1) Motorna i priključna vozila:
- diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini i njihovog osoblja,
- stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava,
- stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, odnosno stranaca,
- stalnih službenika stranih dopisništava i motorna i
- priključna vozila stranaca
kojima je
radi školovanja, specijalizacije, naučnih istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne djelatnosti, pružanja azila ili priznavanja statusa izbjeglog lica
izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest mjeseci ili za stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini,
kao i motorna i priključna vozila državljana Bosne i Hercegovine koji se vrate iz inozemstva, odnosno dođu u Bosnu i Hercegovinu da u njoj stalno ostanu,
mogu učestvovati u saobraćaju u Bosni i Hercegovini samo ako su registrirana u Bosni i Hercegovini.
Moje pitanje se odnosi na pravo upravljanja automobilom na teritoriji BiH stranih registarskih tablica, uz izdanu punomoć vlasnika automobila, ovjerenu kod notara strane države, u situaciji u kojoj sam ja državljanin BiH sa BiH vozačkom dozvolom.
U ovom zakonu o bezbjednosti iz 2017. godine ima o ovaj član 212.
Ovo je novinarski tekst, ispisan na linku Klixa prije donošenja ovog zakona čiji si član 213. citirao - https://www.klix.ba/vijesti/bih/novim-z ... /161018123 i više je proizvoljno mišljenje nego utemeljenje u zakonu.mk ultra wrote:[
Vozilom registriranim u inozemstvu na cestama na teritoriju Bosne i Hercegovine više neće moći upravljati osoba koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini. Vozilom sa stranim registarskim tablicama mogu upravljati osobe koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inozemstvu do 6 mjeseci, kao i njihovi članovi uže obitelji ili osobe koja upravljaju iznajmljenim vozilima.
Vidi ovo:mk ultra wrote:[Član 213 Zobs 2017
(1) Motorna i priključna vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava i misijastranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini injihovog osoblja, stranih trgovačkih/trgovinskih, saobraćajnih/prometnih, kulturnih idrugih predstavništava, stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, odnosnostranaca, stalnih službenika stranih dopisništava i motorna i priključna vozilastranaca kojima je radi školovanja, specijalizacije, naučnih/znanstvenih istraživanja,zapošljavanja ili obavljanja profesionalne djelatnosti, pružanja azila ili priznavanjastatusa izbjeglog lica/osobe izdato/izdano odobrenje za privremeni boravak duži odšest mjeseci ili za stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini, kao i motorna i priključnavozila državljana Bosne i Hercegovine koji se vrate iz inostranstva/inozemstva,odnosno dođu u Bosnu i Hercegovinu da u njoj stalno ostanu, moguučestvovati/sudjelovati u saobraćaju/prometu u Bosni i Hercegovini samo ako suregistrovana/registrirana u Bosni i Hercegovini.
(2)Izuzetno od stava/stavka (1) ovoga člana/članka ova vozila moguučestvovati/sudjelovati u saobraćaju/prometu iako su registrirana uinozemstvu, a najduže tri mjeseca od dana ulaska na teritorij Bosne iHercegovine. Rok za vozila koja su vlasništvo stranaca kojima je izdatoodobrenje za privremeni boravak duži od šest mjeseci ili za stalni boravak,počinje teći nakon dobivanja ovoga statusa.
(1) Motorna i priključna vozila:
- diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini i njihovog osoblja,
- stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava,
- stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, odnosno stranaca,
- stalnih službenika stranih dopisništava i motorna i
- priključna vozila stranaca
kojima je
radi školovanja, specijalizacije, naučnih istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne djelatnosti, pružanja azila ili priznavanja statusa izbjeglog lica
izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest mjeseci ili za stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini,
kao i motorna i priključna vozila državljana Bosne i Hercegovine koji se vrate iz inozemstva, odnosno dođu u Bosnu i Hercegovinu da u njoj stalno ostanu,
mogu učestvovati u saobraćaju u Bosni i Hercegovini samo ako su registrirana u Bosni i Hercegovini.
Moje pitanje se odnosi na pravo upravljanja automobilom na teritoriji BiH stranih registarskih tablica, uz izdanu punomoć vlasnika automobila, ovjerenu kod notara strane države, u situaciji u kojoj sam ja državljanin BiH sa BiH vozačkom dozvolom.
U ovom zakonu o bezbjednosti iz 2017. godine ima o ovaj član 212.
Je li ovaj član mogu koristiti u mom slučaju?Član 212.
Motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji mogu učestvovati u saobraćaju na teritoriji Bosne i Hercegovine samo ako imaju važeću potvrdu o registracji vozila i registarske tablice koje je izdao nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo registrirano, kao i međunarodnu oznaku zemlje registracije.
- drndalo
#114 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Kao sto smo ti rekli, ne moze legalno ! To sto si naveo je uslov da se auto vozi po BiH, ne i ko ga moze voziti...
Ti kao domicilni ovdje potpadas tu pod Carinski zakon... Ako ne vjerujes, pitaj upravu za indirektno oporezivanje...
Potpuno isto kao sto tvoj rodjak u HR ne bi mogao voziti tvoj automobil sa BiH tablicama po HR na tvoju punomoc...
Ali ti uvijek mozes probati. Demokracija...
Ti kao domicilni ovdje potpadas tu pod Carinski zakon... Ako ne vjerujes, pitaj upravu za indirektno oporezivanje...
Potpuno isto kao sto tvoj rodjak u HR ne bi mogao voziti tvoj automobil sa BiH tablicama po HR na tvoju punomoc...
Ali ti uvijek mozes probati. Demokracija...
-
530i
#115 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Kod nas još tu u nekim krajevima tolerišu...tipa uz granicu sa Hrvatskom u Hercegovini ili uz granicu u Krajini za auta sa slovenačkim tablicama, ali to ne znači da je legalno. Premda se i to smanjuje pomalo.
-
tempuser
#116 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ovaj clan definise koje uslove vozilo reg. u stranoj zemlji mora da ispunjava, a ne vozac koji ga vozi.high_volume wrote:
U ovom zakonu o bezbjednosti iz 2017. godine ima o ovaj član 212.Je li ovaj član mogu koristiti u mom slučaju?Član 212.
Motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji mogu učestvovati u saobraćaju na teritoriji Bosne i Hercegovine samo ako imaju važeću potvrdu o registracji vozila i registarske tablice koje je izdao nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo registrirano, kao i međunarodnu oznaku zemlje registracije.
Tebe kao vozaca ne bi kaznili po ZOBS-u da se primjenjuje ovaj clan, nego zbog carinskog prekrsaja!
-
high_volume
#117 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Aha, shvatio sam.tempuser wrote:Ovaj clan definise koje uslove vozilo reg. u stranoj zemlji mora da ispunjava, a ne vozac koji ga vozi.high_volume wrote:
U ovom zakonu o bezbjednosti iz 2017. godine ima o ovaj član 212.Je li ovaj član mogu koristiti u mom slučaju?Član 212.
Tebe kao vozaca ne bi kaznili po ZOBS-u da se primjenjuje ovaj clan, nego zbog carinskog prekrsaja!
Imaš li možda link na taj zakon, na taj član koji mi zabranjuje da upravljam automobilom stranih tablica, ili ga ime neko drugi?
- mayab
#118 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Drug, te stvari niko ne dozvoljava, niti jedna država!
Možeš ti čak to i vozikati a da ne uradis prekršaj i nikad te policija ne zaustavi, ali ako ideš preko granice velike su šanse da ti traže da vide i papire od auta i tu garantovano sve "puca", ovaj na granici ti neće oprostiti....
Slično ti je i vožnja bez vozačkem na, primjer , ko ti brani, ali ako se šta desi, ili upadneš u kontrolu, a ovi se ne daju podmititi, gotovo je
Možeš ti čak to i vozikati a da ne uradis prekršaj i nikad te policija ne zaustavi, ali ako ideš preko granice velike su šanse da ti traže da vide i papire od auta i tu garantovano sve "puca", ovaj na granici ti neće oprostiti....
Slično ti je i vožnja bez vozačkem na, primjer , ko ti brani, ali ako se šta desi, ili upadneš u kontrolu, a ovi se ne daju podmititi, gotovo je
-
tempuser
#119 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Aha, shvatio sam.high_volume wrote:Ovaj clan definise koje uslove vozilo reg. u stranoj zemlji mora da ispunjava, a ne vozac koji ga vozi.tempuser wrote:
Je li ovaj član mogu koristiti u mom slučaju?
Imaš li možda link na taj zakon, na taj član koji mi zabranjuje da upravljam automobilom stranih tablica, ili ga ime neko drugi?[/quote]
Mora biti negdje zakon na nwtu, proguglaj pojmove tipa carnski zakon i sl.
Nema potrebe da trizs, povjeruj sta ti pisu, voznja auta na stranim tablama je bila nekada prekrsaj, pa je ispustena iz zakona, a onda su je nedavno opet definisali kao prekrsaj, zato je svima to "svjeza" materija.
-
UmaX
#120 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Smijes voziti jedino auto sa tablama iz iste drzave u kojoj ti lijeze plata, odnosno u kojoj placas porez. Sve ostalo je ilegalno.
-
ado-šampion
#121 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Ni jedna drzava to ne dopusta. Ja sam imao obrnut slucaj (voznja auta BH tablica u drugoj drzavi), u biti nece te niko dirati mjesec dana, ali po zakonu si duzan prijaviti auto na carinu cim prije. To se zove klasicni uvoz auta. Da si ti rezident u HR i tamo placas porez to je nesto drugo. Nego ti sad ko frilenseri pravi se lud, pitaj dje zakon a onda posle pitaj sto retroaktivno. 
- hopi
#122 Re: voznja auta na stranim tablicama?
A šta je s ovom situacijom
Ja sam recimo vozio auto od firme iz hr, i auto je dakako na hr tablama, samo lokalno po Sarajevu.
Ja sam recimo vozio auto od firme iz hr, i auto je dakako na hr tablama, samo lokalno po Sarajevu.
- pustopoljina
#123 Re: voznja auta na stranim tablicama?
citam i razmisljam i jednostavno ne kontam zasto bi to bio problem i prekrsaj?sanaman wrote:Tipicno bosanko razmisljanje...samo kod nas se moze povuci pitanje da li vozilo koje je stranim tablicama bh drzavljanin, koji nema veze sa drzavom gdje je vozilo registrovano, mozda moze voziti u BiH. Naravno da nijedan normalna drzava to ne dozvoljava. Al sta je BiH normalno.
Registracija i sve dazbine se placaju u jednoj drzavi a vozilo koristis u drugoj, probaj kao Bosanc dugorocno voziti BH vozilo u Njemackoj, znas koji je to djelo? Utaja poreza, jer u Njemackoj placas porez na vozilo (sto ce u dogledno vrijeme doci i kod nas).
Dalje Njemacka ne poznaje obavezu punomoci, sama cinjenica da ti neko dao vozilo na upotrebu je dovoljna, ukoliko neko stmatra da je vozilo ukradeno moze provjeriti policija.
Al u Bosni mozes drzavu zaobici jos da judi kazu da je to ok i normalno. Obaveze placenje u Njemackoj a drnda autom po BosniPorez za osiguranje vozila otisao Njemackoj drzavi a on po Bosni, itd.
Bosna, zemlja nevjerovatnh mogucnosti.
P.S kao sto neko rece, pa svi uvozili auta na njemackim tablicama i kao takve ih prodavali...al u Bosni se sve dovodi do apsurda pa tako i ovo.
nije tvoje auto, tudje je...imas punomoc vlasnika auta (vazecu), zasto ne bi smio voziti to auto?
naravno da je auto osigurano tamo gdje je registrovano i gdje mu je vlasnik. zasto bi bilo zabranjeno voziti auto, ako je osoba koja je vlasnik auta pri punoj svijesti dozvolila da uzmes njegovo auto na koristenje?
jel' regisstrovano? jest
je li osigurano? jest
imas li vozacku? imas
imas li punomoc? imas
ne kontam zasto se ne bi smjelo?
- pustopoljina
#124 Re: voznja auta na stranim tablicama?
ako si ti VLASNIK auta.ado-šampion wrote:Ni jedna drzava to ne dopusta. Ja sam imao obrnut slucaj (voznja auta BH tablica u drugoj drzavi), u biti nece te niko dirati mjesec dana, ali po zakonu si duzan prijaviti auto na carinu cim prije. To se zove klasicni uvoz auta. Da si ti rezident u HR i tamo placas porez to je nesto drugo. Nego ti sad ko frilenseri pravi se lud, pitaj dje zakon a onda posle pitaj sto retroaktivno.
a sta ako nisi?
-
530i
#125 Re: voznja auta na stranim tablicama?
Fakat, ne znam ni ja zašto ljudi bezveze plaćaju carinu i PDV, kad mogu uz punomoć vozit bez problema. Ja levata majko