nebitno q5, q7, otprilike ista konstrukcijska rjesenja, i takodje iste sposobnosti van ceste. A odgovorno tvrdim i dalje da je Jeep (grand, kockica nebitno) bolji od svih tih evropskih nazovi terenaca koje pominjete (q5, q7, x5, x3, touareg, yeti), i to ne malo bolji. To je mozda tesko shvatiti tako iz fotelje, ali zasto na hrvatskim i srpskim off road susretima godinama unazad prva mjesta uzimaju bas Jeepovi (Koceljevci iz Valjeva - Wrangler i Ciro, Misa BG - Ciro, Boske BG - Grand i Wrangler, Krota Buzet - Wrangler, momci Pekoč - Ciro, Vujosevici Grand ZJ itd itd). A ko se ikad vozio u ovim vozilima po cesti, zna da uopste nemas osjecaj da se vozis u autu koje je jako mocno van terena, o tom kompromisu govorim, i o motoru iskljucivo 4.0 koji to bez poteskoca podnosi, 4.7 u grandu ima vise snage, ali zna imati problema sa grijanjem na jako dugim iskoristavanjima. Posto nikad niste prisustvovali ovakvim dogadjajima da se uvjerite u stvarnu snagu i kako sve to funkcionise, a kamoli se vozili barem kao suvozaci, otidjite na schnee ili srbija4x4 pa preletite barem fotografije. Takodje i noviji grand (wk) malo zaostaje za pomenutim, a po cesti se bolje snalazi. Ne razumijem zasto zvati q7, x5 i slicne terencima itd, SUV vozilima, 4x4 nebitno, zasto ce im uopste 4x4 pogon? I da je kojim slucajem dobro rijesen (a nije), ne bi se mogli istjerati van ceste zbog izuzetno neprilagodjene mehanike i neelasticnosti, sve terenske osobine su unistene na ustrb mogucnosti po cesti. Cemu onda tako vece vozilo ako ne moze uraditi nista vise od obicnog putnickog automobila?
EDIT: da za neke stvari ova evropska vozila jesu smece, tj. guraju se u segment u kojem nemaju nikakve mogucnosti, i prodaju muda pod bubrege. Ja bih se osjecao prevaren kad bi mi neko prodao q7, jer eto broji se kao 4x4 vozilo, a sta imam od toga ako je on svrstan u tu kategoriju ako golf 2 vise od njega odradi van asfalta. I da, ko je pomeuo Hummera u ovom kontekstu. H2 i H3 je ogromno smece bas kao i pomenuti evropljani. Vrijeme H1 i njihovih dizela je bilo ono vazno pomena, a ovo danas pih.
@Kiberluskoni ma eto vidim ja da nema svrhe, ali eto da se pise barem

Mislim te neke stvari su cinjenice, a to sto neko ne moze shvatiti i ubijedjen je da je q7 bolji terenac od Granda jer ima bolje maglenke i led svjetla, tu ne mogu pomoci.