Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#851 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by arman1 »

drndalo wrote:
ElRe wrote:Juce sam saznao da je novi Fiat salon u Sarajevu imao razocaravujuci avgust i da ako ne bude pomaka u septembru i oktobru ide zatvaranje. Navodno, za putnickim automobilima bukvalno ne vlada nikakav interes, a ni prodaja teretnog programa nije zadovoljavajuca, posebno modela Doblo.

Ovako nesto je manje-vise i ocekivano. Punto mora da kosta maksimalno do 15000 KM do registracije sa klimom u pocetnom nivou opreme, Panda isto tako. 500L je svakako nezanimljiv, a 500X je realno preskup i morao bi da bude jeftiniji od Captura.
Ja bih za pocetak naglasio da je spoznaja o tome da je salon UOPSTE otvoren limitirana na komsiluk istog, te 26 ucesnika ove teme koji su pregledali slike sa otvaranja na klixu... Toliko o marketingu... Pa onda formiranje cijena i modela... Koje je opet vjerovatno ne bas najsretnije rijeseno.
Fiat je u BiH totalno fulio i taktiku i strategiju.Znamo šta je gnjolf i megane, ali i znamo šta je punto. Ako ga ovdje ne možeš prodati kill yourself.
johntra

#852 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by johntra »

Ja sam vidio da je bio samo jedan reklamni pano na Skenderiji i to na fotkama sa onih protesta pred Parlamentom FBiH... :D
malo Facebook kampanje i to je to...slabo je to, ako mislie raditi nešto...
ipak, pohvalno je uređenje salona i servisa...mislim da je prerano davati neke ocjene sada, jer je malo vremena prošlo, ali moraju se još marketinški zadati, ako misle početi prodavati...
530i

#853 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

drndalo wrote:
ElRe wrote:Juce sam saznao da je novi Fiat salon u Sarajevu imao razocaravujuci avgust i da ako ne bude pomaka u septembru i oktobru ide zatvaranje. Navodno, za putnickim automobilima bukvalno ne vlada nikakav interes, a ni prodaja teretnog programa nije zadovoljavajuca, posebno modela Doblo.

Ovako nesto je manje-vise i ocekivano. Punto mora da kosta maksimalno do 15000 KM do registracije sa klimom u pocetnom nivou opreme, Panda isto tako. 500L je svakako nezanimljiv, a 500X je realno preskup i morao bi da bude jeftiniji od Captura.
Ja bih za pocetak naglasio da je spoznaja o tome da je salon UOPSTE otvoren limitirana na komsiluk istog, te 26 ucesnika ove teme koji su pregledali slike sa otvaranja na klixu... Toliko o marketingu... Pa onda formiranje cijena i modela... Koje je opet vjerovatno ne bas najsretnije rijeseno.

Slažem se.
Izgleda da nemaju ozbiljne strategije po pitanju prodaje. Nije to samo otvoriti salon, napraviti web stranicu i stranicu na facebooku.

Šta rade prodavači? Kako se i kome reklamiraju? Jer izgleda da samo sjede u salonu. Šta je sa flotnim nabavkama i državi i privatnicima? Popust taksistima npr.
Kod nas se vidi tek poneki Fiat 500, ostalo je Stilo ili starije...zašto nisu dovezli par komada 500X da se vozaju po gradu ili da su negdje postavljeni uživo? Kako to jedna Kia ili Hyundai rade...malo malo negdje stoji reklami i30 ili ceed, odeš u salon, cijena je 27 hiljada, ali odmah nudimo 4 hiljade popusta i slično. Otkud dva bijela Punta Evo kod Bunje na prodaju..nova glanc!?
Nisu obišli ni druge salone da pokupe njihove folove i fazone, a hoće uspjeh... Eto, nemam veze u životu sa ekonomijom a bolje bih posao radio...
basicm

#854 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by basicm »

U pravu ste sve, ja bih dodao da ja ni u ludilu ne bih kupio auto sklepano u Srbiji po cijenu normalnog auta. Neka smanje cijenu i bice prodaje
ElRe

#855 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

basicm wrote:U pravu ste sve, ja bih dodao da ja ni u ludilu ne bih kupio auto sklepano u Srbiji po cijenu normalnog auta. Neka smanje cijenu i bice prodaje
To je trenutno najmodernija fabrika u cijeloj FCA grupaciji. U toku je obnova Tofasove fabrike u Izmiru koja ce preuzeti tu titulu kada sve bude spremno za proizvodnju Fiat Egea-e.
Sodom1

#856 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Sodom1 »

Dzaba fabrika,masine ,sve, btni su radnici ,il bar tu neko da nadgleda,kakav stranac
basicm

#857 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by basicm »

Sodom1 wrote:Dzaba fabrika,masine ,sve, btni su radnici ,il bar tu neko da nadgleda,kakav stranac
:thumbup:
Nabucco

#858 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Nabucco »

Ja još nikakvu reklamu nisam vidio. Meni se cini da nisu u stanju ni putokaz staviti, mozda bi neko i pogledao. :roll:
bach

#859 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by bach »

FIAT u cijeloj regiji vode amateri

Pa ti kupi Fiat...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#860 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

Fiat i jeste auto za amatere. :D za par godina, prije cemo dinosaurusa na cesti vidjeti, nego fiat vozilo. :-)
ElRe

#861 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Sodom1 wrote:Dzaba fabrika,masine ,sve, btni su radnici ,il bar tu neko da nadgleda,kakav stranac
Kompletan medadzment fabrike je iz ITA, pocevsi od najmanjeg sefa proizvodnje. Radna snaga je samo iz Srbije.
tempuser

#862 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tempuser »

Svako ko je ikad imao posla sa talijanima i njihovim odnosm prema radu zna da to i nije bas velika prednost!
johntra

#863 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by johntra »

Naravno...baš kroz prizmu nekoliko ljudi, treba gledati čitavu naciju...dajte još onu, nikad vojnika od Talijana, taman da bude potpun doživljaj... :D
tempuser

#864 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tempuser »

Ne patim od stereotipa te vrste, ali nema potrebe da branis neodbranjivo. Ne radi se o nekolicini ljudi nego o njihovoj karakteristicnoj radnoj etici po kojoj su postali poznati.

http://www.nytimes.com/2010/07/23/busin ... .html?_r=0
Last edited by tempuser on 05/09/2015 21:53, edited 1 time in total.
karanana

#865 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by karanana »

pomjesaj talijanski mindzament i srpsku radnu snagu i dobit ces savrsenu kombinaciju.

nikad vojnika od talijana. kad su neki njemacki oficiri wermachta saznali da ce im italija biti glavni saveznik, odmah su na samom pocetku rata su znali da ce zijaniti.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#866 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Nisu radnici kao Nijemci ili Japanci,ali kad hoce i kad im se da,ono sto rade rade najbolje na svijetu.
Simptomaticno je da svi koji zabusavaju su sa juga,oni koji rade i koji hoce su sa sjevera. Par prijatelja koji su radili sa sjevernjacima,a imam i rodbine u sjevernom dijelu Italije kazu da su ljudi veliki radnici,posteni i posveceni poslu,ravni Svabama.
Fiatov trenutni menadzment je odlican. Otkako je dzemper sve tu preuzeo,ide to dobro.
Fiatova fabrika u KG je jedna od najsavremenijih u Evropi,mislim da su ulozili preko 1.5 milijardi € u nju. Preko 95% procesa proizvodnje je manje vise automatizovan,ljudska greska je svedena na minimum. Tako reci njihovo je samo da gotov auto izvuku iz fabrike i stave ga na voz za Bar :D
tempuser

#867 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tempuser »

Ljudi u Lombardiji ili Venetu jesu i bogatiji i veci radnici u odnosu na centralnu, a pogotovo juznu Italiju, ali generalno lezeran odnos prema radu i obavezama je jednostavno sastavni dio temperamenta, kulture i nacina na koji talijani zive. To je tako kako je, po tome su poznati i zato nema potrebe ni braniti, ni poricati pricom da je to zapravo nekolicina koja daje pogresnu sliku nacije. U nekim stvarima jako smo im slicni, radni dan u podne kafane pune, bitnije je kako izgledas nego kako zivis. Taj hedonizam nosi i dobre i lose strane, s jedne strane radna etika koja bitno zaostaje u odnosu na sjevernu Europu, ali s druge strane sve sto ima veze sa strascu je puno intenzivnije zato su im dizajn, sportski automobili i kuhinja vrhunski!
530i

#868 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Al' opet to nema veze sa našim tržištem. Koliko sam upratio Marketauto solidno radi, posebno sa dostavnim vozilima...
ElRe

#869 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Sa dostavnim autima solidno rade u RS-u. Prodali su i nesto Pandi, 500L MTELu. Putnicki program lose ide. Na pik-u isti modeli stoje i po godinu.
530i

#870 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

ElRe wrote:Sa dostavnim autima solidno rade u RS-u. Prodali su i nesto Pandi, 500L MTELu. Putnicki program lose ide. Na pik-u isti modeli stoje i po godinu.

Iste su im slike, ako mislimo na Marketauto. Auta su skoro sva prodali, osim par polovnjaka koji su bili kao testni modeli...za razliku od njih ACI nema nalog ni na pik-u. :-)
AdnanSA

#871 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by AdnanSA »

I kakvo je stanje u Porscheu? Jesu li napravili kakav tržišni boom od kada preuzeše poslovanje. Ja još nisam vidio više od jedne nove Fabije dnevno na cesti. I to obično ista auta srečem.
530i

#872 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Zajebali su stranice...nigdje cjenovnika, konfigurator ako se i uspije pokrenuti pokreće se hrvatska verzija... Mislio sam da će to biti na jednom puno boljem nivou od asa auta, ali za sad baš i ne...
tempuser

#873 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tempuser »

Insajderska informacija da Porcshe nije prihvatio Coca-Coline uslove za, ako sam dobro upratio 80 i nesto auta svake 2 god, i da prelaze valjda na Renault.
drndalo

#874 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Hm, evo mi se srce cJepa nad njihovom tuznom sudbinom... :mrgreen:
ranger

#875 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ranger »

tempuser wrote:Insajderska informacija da Porcshe nije prihvatio Coca-Coline uslove za, ako sam dobro upratio 80 i nesto auta svake 2 god, i da prelaze valjda na Renault.
zaplakat ce porse za asom? :-)
Post Reply