60k na 4 godine sa 5% kamatom 1350 KM/mj
Ko je ovdje lud
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Itekako je glupo i neisplativo. Jeftinije je auto uzeti na kredit nego leasing.milojicabrzi wrote: ↑04/09/2025 15:38 Ma nema tu merhametluka i "godišnjih rata".
Auto na kraju platiš najmanje 60% više nego da si platio odmah.
Eno i Mercedes sa Reiifiesen leasingom sve napravili program, na 5 godina rata, 1200 KM, učešće 43-44 hiljade KM, a kad leasing završi - ostatak vrijednosti koji moraš platiti cca 40-ak hiljada KM.
https://mercedes-benz-starcentar.ba/e-k ... s-uspjeha/
Možda sam ja ekonomski glup, ali po meni je ovo "alanfordovski" i totalno neisplativo![]()
![]()
Kupiti novo auto i neosigurati ga kasko je najveća glupost.milojicabrzi wrote: ↑04/09/2025 13:30 Rekoh ja...nadmašili su sami sebe![]()
![]()
![]()
Leasing bi trebao da bude opcija slična kreditu... leasing je još opterećivalo to što je obavezan kasko cijelo vrijeme, ali obično su u proteklim godinama, kako sam pratio, leasing i kredit bili tu negdje što bi narod rekao " u pet deka"![]()
E ne znam.milojicabrzi wrote: ↑05/09/2025 01:10 Druže Zoome- nije tačno.
Moguća izloženost bez hipoteke je do 50 000 KM U JEDNOJ BANCI.
Ako imaš platu od 2,5-3 hiljade KM, možeš se u dvije-tri banke zadužiti kreditno, tako da stižeš ti do nekog iznosa od 80-100 hiljada KM bez problema.
Leasing ulazi u registar kredita, tako da ako si ti domaćine prezadužen, nema tebi ni leasinga ni kredita![]()
Naravno, svako će kasko osigurati novo auto, sigurno godinu-dvije, ali ne mora baš 5 koliko te leasing kuća tjera.
Da sad ne pričam o negativnim iskustvima, gdje te primoravaju da polise auto osiguranja i kaska, uzimaš kod njihovih kuća, po basnoslovnim cijenama (nema da ti biraš osiguranje), pa te i tu lupaju po ušima.
Elem, po mom mišljenju, isplativ leasing je onaj koji je blizu kredita, sa nekim olakšicama za krajnje korisnike.
Zbog toga je i broj leasing kuća sa nekih 10-ak od prije 10 godina (svaka je banka maltene imala svoje leasing preduzeće), spao na samo 1 ili 2 bankarske kuće koje rade leasing![]()
![]()
![]()
Ne znadoh to.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑05/09/2025 08:05 Moze se u vise banaka podici po 50.000 KM, ako ti to plata dopusta.
Može se plaćati u mjesečnim ratama, ako je nekome tako lakše.milojicabrzi wrote: ↑05/09/2025 14:35 Ok, a da li se godišnji iznosi dijele na 12 mjesečnih rata (anuiteta).
Doda se kasko, koji je cca 120 KM mjesečno.
Ako je tako, onda je solidna ponuda (maltene beskamatno kreditiranje) koju nisu znali dobro promovisati i prodati.![]()