Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#1426 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ali mi nismo Italija, premda je ta praksa nakaradna, gdje god se odvijala.
Recite nam pravu pozadinu, ovako jedino što za sad ostaje je ovaj tekst.
Recite nam pravu pozadinu, ovako jedino što za sad ostaje je ovaj tekst.
- Bakir1
#1427 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nismo ali kod nas ima felicija sa euro 4 motorom hladno a do neki dan su se auta isto po prvoj registraciji krstila godistem...
Ima ovdje malo osvetoljubljivih motiva a ima malo i zelje sa guranjem sa scene...
Lik sedmicno proda 2 kamiona novih auta megamixu isporucio 40 korsi prije 2 sedmice.
Mupu zdk 10 vitara it'd..
Zna posao kupi tendere i smeta...
Nije on zlatan rekao sam vec
Ima ovdje malo osvetoljubljivih motiva a ima malo i zelje sa guranjem sa scene...
Lik sedmicno proda 2 kamiona novih auta megamixu isporucio 40 korsi prije 2 sedmice.
Mupu zdk 10 vitara it'd..
Zna posao kupi tendere i smeta...
Nije on zlatan rekao sam vec
-
530i
#1428 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
To da se upisuje u papire svašta je općepoznata stvar. U rubriku D.2. u saobraćajnoj upišu "golf" ili bilo koji drugi auto
A ovaj je bezbeli nekome ozbiljnom zasmetao. Nekih desetak bijelih Corsi je i neki dan bilo ispred salona na Alipašinom...
A ovaj je bezbeli nekome ozbiljnom zasmetao. Nekih desetak bijelih Corsi je i neki dan bilo ispred salona na Alipašinom...
- Bakir1
#1429 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Tipujem i da znam ko je insajder "teksta" ali o tom potom....
Skine guma m jednog velikog on drugog eh sada udariti na gumu m ili na njega pitanje je sada samo tvrd je i on orah garantujem...
Eh da ja istog poznajem malo duze svoju prvu platu honorarno za ekskurzije sam zaradio kod istog tamo nekad 96 i znam da nije zlatan i hoce svasta kao recimo iz jajca kupiti sleper alu felgi i na njih ljepiti opelove znakove ali pozadina price je harisov primjer to je krajnji cilj
Skine guma m jednog velikog on drugog eh sada udariti na gumu m ili na njega pitanje je sada samo tvrd je i on orah garantujem...
Eh da ja istog poznajem malo duze svoju prvu platu honorarno za ekskurzije sam zaradio kod istog tamo nekad 96 i znam da nije zlatan i hoce svasta kao recimo iz jajca kupiti sleper alu felgi i na njih ljepiti opelove znakove ali pozadina price je harisov primjer to je krajnji cilj
-
ins
#1430 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nedavno je dobio tender i za SIPA, i tu je dobio dodatne neprijatelje...
-
Seawolf
#1431 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Stožer za obranu lika i dijela Muamera Ganića ... Muamer, heroj, a ne varalica.Bakir1 wrote:Tipujem i da znam ko je insajder "teksta" ali o tom potom....
- Bakir1
#1432 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Jos plus njegova zena mi rodica pride
Odoh po dnevnicu
Odoh po dnevnicu
-
tempuser
#1433 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Bez obzira sto ces kroz kroz isplati ili kompenzaciju dobiti povrat PDV-a, sam PDV se placa prilikom uvoza. Sto je manja fakturisana vrijednost to je manji tzv ulazni PDV, a samim time i finansijska obaveza uvoznika prilikom uvoza. Iako na papiru nema razlike u praksi cini bitnu razliku sa aspekta priliva i odliva gotovine. Jbga nije isto kad prilikom uvoza treba da platis 30k i 50k PDV-a koje ce ti drzava nakon 3mj vratiti. Moze bit prevara kod izlaznog PDV-a ako su izlazne fakture zbog prevare umanjene. Kupis za za 20k KM, a prodas 29,25 k KM sa PDV-om, platis 4250 KM PDV-a i ostane ti marza od 5k KM, a kad kupis15k prodajes 23,4k KM za PDV-om ostane ti izsta marza, a drzavu si zavrn'o za 850 KM. Sad sta je tu kaznjivo i sta je dokazivo, jel se i kome se sve zamjerio itd pojma nemam...Seawolf wrote:A zašto bi bježao? Nigdje ne piše da je Muamer Ganić obmanuo kupce.Haris.ba wrote:Jesu to isti oni što su na Alipašinom? Što prodaju Opele i Suzukije? Gledam Suzuki Vitaru da uzmem. Da bježim od toga?ElRe wrote:Ako je Berlijeta = Betanija, pitanje je da li ce ovo uticati na zastupnistvo i prodaju Jaguara. A tek su poceli.
A diskutabilno je i koliko je obmanuo UIO, jer znamo (u stvari, čini se da neki ne znaju) da količina naplaćenog PDV-a zavisi od ukupne prodajne vrijednosti vozila prema krajnjim kupcima, a ne od nabavne vrijednosti vozila prema uvozniku.
Niti General Motors se sigurno ne osjeća pretjerano zakinutim, jer je dobro zaradio na vozilima koje je fakturisao Berlijeti. Nijedan dobavljač neće odobravati specijalne kondicije fakturisanja, ako pri tome neće dobro zarađivati na količini vozila.
- drndalo
#1434 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Koliko ja znam isti je gazda sada i Vibi u TZ...tempuser wrote:Imas Vibu u Tz.Haris.ba wrote:Jesu to isti oni što su na Alipašinom? Što prodaju Opele i Suzukije? Gledam Suzuki Vitaru da uzmem. Da bježim od toga?ElRe wrote:Ako je Berlijeta = Betanija, pitanje je da li ce ovo uticati na zastupnistvo i prodaju Jaguara. A tek su poceli.
-
Seawolf
#1435 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Svi koji se bave ovlaštenom prodajom novih vozila i ovlaštenjim servisiranjem vozila sa prodajom originalnih rezervnih dijelova, imaju veći izlazni PDV od ulaznog PDV-a u skoro svakom obračunskom periodu, tako da se ne radi o iznosu PDV-a koji ti država vraća za 3 mjeseca nego o predporezu, za koji se umanjuje izlazni PDV koji se uplaćuje do 10-og narednog mjeseca i onda sve dođe na svoje.tempuser wrote:Bez obzira sto ces kroz kroz isplati ili kompenzaciju dobiti povrat PDV-a, sam PDV se placa prilikom uvoza. Sto je manja fakturisana vrijednost to je manji tzv ulazni PDV, a samim time i finansijska obaveza uvoznika prilikom uvoza. Iako na papiru nema razlike u praksi cini bitnu razliku sa aspekta priliva i odliva gotovine. Jbga nije isto kad prilikom uvoza treba da platis 30k i 50k PDV-a koje ce ti drzava nakon 3mj vratiti.Seawolf wrote: A zašto bi bježao? Nigdje ne piše da je Muamer Ganić obmanuo kupce.
A diskutabilno je i koliko je obmanuo UIO, jer znamo (u stvari, čini se da neki ne znaju) da količina naplaćenog PDV-a zavisi od ukupne prodajne vrijednosti vozila prema krajnjim kupcima, a ne od nabavne vrijednosti vozila prema uvozniku.
Niti General Motors se sigurno ne osjeća pretjerano zakinutim, jer je dobro zaradio na vozilima koje je fakturisao Berlijeti. Nijedan dobavljač neće odobravati specijalne kondicije fakturisanja, ako pri tome neće dobro zarađivati na količini vozila.
Vjerovatnije je da za 29.250,00 KM ne bi ni prodao vozilo (koje može prodati za 23.400,00 KM), pa ga ne bi ni naručivao (za 20.000,00 KM nabavne cijene), i onda ne bi bilo nikakvog PDV-a.tempuser wrote:Moze bit prevara kod izlaznog PDV-a ako su izlazne fakture zbog prevare umanjene. Kupis za za 20k KM, a prodas 29,25 k KM sa PDV-om, platis 4250 KM PDV-a i ostane ti marza od 5k KM, a kad kupis15k prodajes 23,4k KM za PDV-om ostane ti izsta marza, a drzavu si zavrn'o za 850 KM. Sad sta je tu kaznjivo i sta je dokazivo, jel se i kome se sve zamjerio itd pojma nemam...
Dakle ne radi se ni o kakvom obmanjivanju UIO. Ako je PDV ispravno obračunat na prodajnu cijenu prema krajnjem kupcu i na vrijeme plaćen, onda je sve O.K. Zakon o PDV-u ne počiva na principu šta bi bilo kad bi bilo.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1436 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne ulazeci kakav je Ganic covjek,ali kako se meni cini,on nije isao da prevari drzavu.
Drzava je dobila PDV za koliko je auto prodat. To po koliko je on dobio auto,a koliko ga je prodao i na njemu zaradio ostaje da rijese Opel,on i musterija.
Drzava je dobila PDV za koliko je auto prodat. To po koliko je on dobio auto,a koliko ga je prodao i na njemu zaradio ostaje da rijese Opel,on i musterija.
- Bakir1
#1437 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ti kada bi znao po koliko se nabavljaju svi auti i kako se rabat obracunava sjeo bi i plakao ko maksum
- mali_milojica
#1438 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
2001 godine tetak kupio novu Hyundai Elantru.Bakir1 wrote:Ti kada bi znao po koliko se nabavljaju svi auti i kako se rabat obracunava sjeo bi i plakao ko maksum
Izasla ga oko 30-31k KM.
Cijena po kojoj je obracunata carina 12 000 KM.
-
Seawolf
#1439 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
A ne vjerujem ni da je mušterija nešto nezadovoljna što je platila automobil 20% manje nego što piše u cjenovniku (ako ćemo upotrijebiti ovaj primjer koji je Goran prikazao).mali_milojica wrote:Ne ulazeci kakav je Ganic covjek,ali kako se meni cini,on nije isao da prevari drzavu.
- mad_max_ba
#1440 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne carina, porez koji se tada plačao 20% smijem ruku staviti.mali_milojica wrote:2001 godine tetak kupio novu Hyundai Elantru.Bakir1 wrote:Ti kada bi znao po koliko se nabavljaju svi auti i kako se rabat obracunava sjeo bi i plakao ko maksum
Izasla ga oko 30-31k KM.
- mali_milojica
#1441 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Carina na 12 000 KM (auto nije proizveden u EU),onda porez na cijenu sa carinom.mad_max_ba wrote:Ne carina, porez koji se tada plačao 20% smijem ruku staviti.mali_milojica wrote:2001 godine tetak kupio novu Hyundai Elantru.Bakir1 wrote:Ti kada bi znao po koliko se nabavljaju svi auti i kako se rabat obracunava sjeo bi i plakao ko maksum
Izasla ga oko 30-31k KM.
-
Seawolf
#1442 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Tada se porez na promet proizvoda (20%) i porez na promet usluga (10%) nisu obračunavali i plaćali prilikom uvoza (poput PDV-a) nego prilikom prodaje.mali_milojica wrote:Carina na 12 000 KM (auto nije proizveden u EU),onda porez na cijenu sa carinom.mad_max_ba wrote:Ne carina, porez koji se tada plačao 20% smijem ruku staviti.mali_milojica wrote: 2001 godine tetak kupio novu Hyundai Elantru.
Izasla ga oko 30-31k KM.
Dakle prodajna cijena vozila bez poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga je bila 22.727 KM (ako je prodajna cijena sa oba poreza bila 30.000 KM).
Nabavna vrijednost vozila je bila 13.920 KM (sa carinom od 16%).
Nekad bilo, sad se spominjalo.
- mad_max_ba
#1443 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Do 2008 carina se plačala na sva vozila u iznosu od 15+1% bez obzira na zemlju porjekla vozila + PDV koji je od 2006 17%,
Al hajde ništa ne reci za ove...
Al hajde ništa ne reci za ove...
-
tempuser
#1444 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
@seavolf
Kao sto napisah povrat ide ili isplatom ili kompnenzacijom izlaznog PVD-a, ali to ne mjenja cinjenjenicu da ti treba gotovina prilikom uvoza i da nije isto kad kehnes 20 ili 30k KM bez obzira sto ce ti biti vraceno tj kompenzirano. Istovremeno UIO tim parama vrti i od njih vrsi povrate.
Sta bi bilo kad bi bilo... Kad, uslovno receno prevarom, kupis auto po niskoj ili nerealno niskoj ulaznoj cijenu u prilici si da obracunas veliku marzu uz mali izlazni PDV pri cemu je PDV ispravno obracunat, a drzava direktno ostecena. Za drzavu u tom dijelu uopste nije uopste bitno da li je dobavljac prevarom ostecen ili je u talu sa uvoznikom frizirao fakture, samo je pitanje kome sve idu prijave. Hoces li naruciti i prodati drzavu ne interesuje.
Kao sto napisah povrat ide ili isplatom ili kompnenzacijom izlaznog PVD-a, ali to ne mjenja cinjenjenicu da ti treba gotovina prilikom uvoza i da nije isto kad kehnes 20 ili 30k KM bez obzira sto ce ti biti vraceno tj kompenzirano. Istovremeno UIO tim parama vrti i od njih vrsi povrate.
Sta bi bilo kad bi bilo... Kad, uslovno receno prevarom, kupis auto po niskoj ili nerealno niskoj ulaznoj cijenu u prilici si da obracunas veliku marzu uz mali izlazni PDV pri cemu je PDV ispravno obracunat, a drzava direktno ostecena. Za drzavu u tom dijelu uopste nije uopste bitno da li je dobavljac prevarom ostecen ili je u talu sa uvoznikom frizirao fakture, samo je pitanje kome sve idu prijave. Hoces li naruciti i prodati drzavu ne interesuje.
- mad_max_ba
#1445 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Prijatelju nisi u pravu, autokuće nemaju pravo povrata nikakvog PDV-a ni po kom osnovu,tempuser wrote:@seavolf
ono kako je seawolf objasnio tako je.
-
tempuser
#1446 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Gledas sa pogresne strane, musterija je tu uslovno receno kolateralni dobitnik nakon sto su 2 strane obmanjene/prevarene. Karikiram, to je isto kao da kupis jaknu od lopova u 1/2 cijene ili svercera koji je prosverao preko grane za 3/4 cijene i kazes da je to ok jer si ti dobro prosao.Seawolf wrote: A ne vjerujem ni da je mušterija nešto nezadovoljna što je platila automobil 20% manje nego što piše u cjenovniku (ako ćemo upotrijebiti ovaj primjer koji je Goran prikazao).
-
tempuser
#1447 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Znaci da plate PDV prilikom uvoza i nemaju pravo na povrat nego PDV plate 2 x, ulazni kad uvezu i izlazni kad prodaju auto?mad_max_ba wrote:Prijatelju nisi u pravu, autokuće nemaju pravo povrata nikakvog PDV-a ni po kom osnovu,tempuser wrote:@seavolf
Jesi li siguran da se razumijes u ovo???????
- Bakir1
- mad_max_ba
#1449 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ček sad malo hajmo to kroz cifre da vidimo ko se razumije ili ne:tempuser wrote:Znaci da plate PDV prilikom uvoza i nemaju pravo na povrat nego PDV plate, 2 x ulazni kad uvezu i izlazni kad prodaju auto?mad_max_ba wrote:Prijatelju nisi u pravu, autokuće nemaju pravo povrata nikakvog PDV-a ni po kom osnovu,tempuser wrote:@seavolf
Jesi li siguran da se razumijes u ovo?
Ulazna vrijednost xy robe je 10.000 KM koju prodavac plati dobavljaču.
Prilikom uvoza robe (da sada ne pišem transporti i drugi zavisni troškovi) u državu bih se plača 17% PDV u iznosu od 1.700 KM.
Ulazna cijena xy Robe je 11.700 KM. Ulazna
Prodavac prodaje xy robu za 11.900 KM te državi plača izlazni PDV na Dodatnu vrijednost koja je 200 KM tj cca 25 KM-a.
Trgovac zaradio na transakciji 175 KM.
U sistemu PDV-a ne postoji duplo oporezivanje.
- Magarece_godine
#1450 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Kakve veze za drzavu ima to po kojoj je cijeni auto uvezen? Veca cijena na ulaznoj fakturi znači veći ulazni pdv, ali ruc je u tom slucaju manji samim tim manji je i porez na dobit.... U ovom slucaju jedino je opel gubitnik....