Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#1301 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
tesko majstore, asli ce opet propozicija biti karavan, automatik, a to sve za 25 milja po komadu, khm
- ranger
#1302 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
ma mescini da je bunjo novi imamovic... posto porsche izgleda nece da se bakce sa mitomBakir1 wrote:tesko majstore, asli ce opet propozicija biti karavan, automatik, a to sve za 25 milja po komadu, khm
- Bakir1
#1303 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
eto ja nesto bas gledam te javne nabavke oko automobila, sve preko 10 kom porsche redovno uzima 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
-
530i
#1305 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Vuk dlaku mijenja, ali tal nikada.Bakir1 wrote:eto ja nesto bas gledam te javne nabavke oko automobila, sve preko 10 kom porsche redovno uzima
Premda i Guma radi posao. Poslije onih crvenih coca-cola Clio, nedavno su imali opet pun parking, ovaj put bijelih Clia...prije mjesec-dva.
- Bakir1
#1306 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
za te clije cuo sam zanimljivu pricu, lik prilikom narudzbe odabrao pogresnu nijansu boje
a kokakola i ovaj tender nisu bas isto, one su lisice mnogo prepredene
a kokakola i ovaj tender nisu bas isto, one su lisice mnogo prepredene
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1307 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nemere sa hercegovcima niko, kad je trgovina u pitanju, nemere. 
- Ned071
#1308 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
MRM Ljubuski... proguglajte malo majstore... sve u tisini a milionski poslovi
-
530i
#1309 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nisu, nisu, ali u svakom slučaju auti su prodani...Bakir1 wrote: a kokakola i ovaj tender nisu bas isto, one su lisice mnogo prepredene
-
Denis_Bo84
#1310 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ja sam ekonomista, radim sa velikim klijentima a i ljubitelj automobila. Sa stanovišta ekonomije, garantovano niti jedan prodavac automobila ne zarađuje koliko mislimo. Imaju velike promete a nikakve zarade(profit). I pitanje od prikazanog profita koliko daju za plate, mito... S druge strane, ako podjelite broj prodatih auta na broj salona, dodžete na male brojke od koje se ne može živjeti. Cips izvještaj (garantovano nema laži) prikazuje da recimo Hyundai i Kia prodaju u prosjeku mjesečno po 25-30 vozila. Ako podjelite na po 5 firmi, brojke su smješne. Porsche ima mnogo dilera...kod njih je ovo tek izraženo a ubijaju jedni druge skidanjem cijena. Reno i Opel imaju relativno velike brojke, ali strahovite male prikazane zarade. Većina vozila se prodaju kod nas u SA, pitanje kako ostali opstaju. Ima i izuzetaka ali jako malo.
- Bakir1
#1311 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sa napomenom da zadnji ima maržu 10% a prvi i do 25% i famozna odredba opreme i pdv-a
Pare su na servisu ne na salonu, kombinacija drugog bez prvog je veoma rijetka
-
gtc
#1312 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ja sto do sada imam iskustva sa dilerima su iskljucivo Opelovi Grand auto u tuzli i Berlijeta u Sarajevu.
Grand Auto pozitivno iskustvo, veoma su usluzni bili, nekoliko puta. Cak je jednom auto zavrsilo nenadano na servisu pa su i vozaca obezbijedili da se ne brinemo oko prevoza i sve.
S druge strane Betanija katastrofa. Bruka i sramota. Osim sto na servisu nisu sposobni da nauce koje dijelove koji model ima (npr. zadnje leptir staklo za Corsu on ne zna sta je nego mu moras cijelu sevisnu knjigu donijeti da on skonta koje staklo je u pitanju za vozilo koje mu je na trzistu bilo 7 godina), prodavaci extremno neljubazni i bahati, a to sto su npr podvalili neredizajnirano vozilo sa lagera nakon sto je novi model dosao na trziste i taj i narucen, i sto npr lazu da im auta imaju AFL svjetla po piku koja nemaju... pa me onda jos prave i budalom, da ne govorim....
U Betaniji nisam bio jos, ali sa akcijama vidim da se kao trude.
E sad pitanj da li neko zna ko je vlasnik Betanije?! Jer ja koliko znam pricalo se da je vlasnik tih prostora vlasnik Berlijete, pa kontam mozda je samo sad uzeo drugo ime jer mu vise niko ziv nije htio da ide u salon kad su skontali kakvi su lopovi?!
Grand Auto pozitivno iskustvo, veoma su usluzni bili, nekoliko puta. Cak je jednom auto zavrsilo nenadano na servisu pa su i vozaca obezbijedili da se ne brinemo oko prevoza i sve.
S druge strane Betanija katastrofa. Bruka i sramota. Osim sto na servisu nisu sposobni da nauce koje dijelove koji model ima (npr. zadnje leptir staklo za Corsu on ne zna sta je nego mu moras cijelu sevisnu knjigu donijeti da on skonta koje staklo je u pitanju za vozilo koje mu je na trzistu bilo 7 godina), prodavaci extremno neljubazni i bahati, a to sto su npr podvalili neredizajnirano vozilo sa lagera nakon sto je novi model dosao na trziste i taj i narucen, i sto npr lazu da im auta imaju AFL svjetla po piku koja nemaju... pa me onda jos prave i budalom, da ne govorim....
U Betaniji nisam bio jos, ali sa akcijama vidim da se kao trude.
E sad pitanj da li neko zna ko je vlasnik Betanije?! Jer ja koliko znam pricalo se da je vlasnik tih prostora vlasnik Berlijete, pa kontam mozda je samo sad uzeo drugo ime jer mu vise niko ziv nije htio da ide u salon kad su skontali kakvi su lopovi?!
- ranger
#1313 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
ovo mogu da potvrdim, uvoznik ima cca 20% marzu.Bakir1 wrote:Sa napomenom da zadnji ima maržu 10% a prvi i do 25% i famozna odredba opreme i pdv-a![]()
- Bakir1
#1314 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
ma nije niko lud da se ukljuci u taj posao da je to tako mrsavo, generalni najbolje prolazi, radio ne radio svira radio, po mome misljenju realno bi bilo da generalni ne moze biti i maloprodaja, ali sta je to realno
- helpdesk1
#1315 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Tako je, zarada je na 'postprodaji'Bakir1 wrote:Sa napomenom da zadnji ima maržu 10% a prvi i do 25% i famozna odredba opreme i pdv-a![]()
-
Seawolf
#1316 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Generalni zastupnik/uvoznik najbolje prolazi, ali je onih pravih generalnih, koji fakture za vozila dobijaju direktno od proizvođača, u BIH ostalo malo. Mogu se prebrojati na prste jedne ruke: Porsche BIH, Hyundai Auto BIH, KIA, Auto Commerce/Fiat i Market Auto/Fiat. Moguće da sam nekoga zaboravio, pa me ispravi.Bakir1 wrote:ma nije niko lud da se ukljuci u taj posao da je to tako mrsavo, generalni najbolje prolazi, radio ne radio svira radio, po mome misljenju realno bi bilo da generalni ne moze biti i maloprodaja, ali sta je to realno
U svim ostalim slučajevima, veleprodajna zarada distributera/zastupnika ostaje izvan BIH.
- Bakir1
#1317 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
vidis, i glupost zvana prvi medju jednakima, pa probleme delegira neko treci a svi se igraju posrednika.............
nije rijetko, da neki od drugih medju jednakima isposluje bolju cijenu od prvog
nije rijetko, da neki od drugih medju jednakima isposluje bolju cijenu od prvog
-
530i
#1318 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Zar Kia ne ide preko Slovenaca, kao i uvijek? Kia motors Adria Group...isti folovi kod svih sa otkupom i preprodajom polovnih auta.Seawolf wrote: Generalni zastupnik/uvoznik najbolje prolazi, ali je onih pravih generalnih, koji fakture za vozila dobijaju direktno od proizvođača, u BIH ostalo malo. Mogu se prebrojati na prste jedne ruke: Porsche BIH, Hyundai Auto BIH, KIA, Auto Commerce/Fiat i Market Auto/Fiat. Moguće da sam nekoga zaboravio, pa me ispravi.
U svim ostalim slučajevima, veleprodajna zarada distributera/zastupnika ostaje izvan BIH.
Tomić ne uzima direktno od BMW-a!? Iako je, u principu, to hrvatska firma.
-
Seawolf
#1319 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Mislim da KIA BiH dobija fakture direktno od proizvođača, mada vlasnik firme jeste iz Slovenije.530i wrote:Zar Kia ne ide preko Slovenaca, kao i uvijek? Kia motors Adria Group...isti folovi kod svih sa otkupom i preprodajom polovnih auta.Seawolf wrote: Generalni zastupnik/uvoznik najbolje prolazi, ali je onih pravih generalnih, koji fakture za vozila dobijaju direktno od proizvođača, u BIH ostalo malo. Mogu se prebrojati na prste jedne ruke: Porsche BIH, Hyundai Auto BIH, KIA, Auto Commerce/Fiat i Market Auto/Fiat. Moguće da sam nekoga zaboravio, pa me ispravi.
Tomić ne uzima direktno od BMW-a!? Iako je, u principu, to hrvatska firma.
Tomić BiH dobija fakture od BMW Tomić Hrvatska, tako da veleprodajna zarada ostaje izvan BiH. Zbog toga ne postoji mreža nezavisnih ovlaštenih dilera i servisera BMW u BiH, mimo onoga što je u vlasništvu Tomića.
- ElRe
#1320 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Autokomerc u BiH je dio Avto Triglava iz BiH, a Market Auto dio FASa tako da ni FCA u BiH nema diretno cijene iz fabrika vec preko posrednika.
-
Seawolf
#1321 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Za Autocommerce BiH ne mogu ništa 100% tvrditi, jer oni su misterija i sami sebi. Uostalom, možda ima neko na forumu ko je kupio novog Fiata, putničkog ili teretnog, u novije vrijeme iz njihove ovlaštene mreže, pa da nam pročita sa kopije fakture ino-dobavljača, šta je tamo napisano.ElRe wrote:Autokomerc u BiH je dio Avto Triglava iz BiH, a Market Auto dio FASa tako da ni FCA u BiH nema diretno cijene iz fabrika vec preko posrednika.
Što se tiče firme Market Auto d.o.o, njihov vlasnik je državljanin i rezident BiH i znam sigurno da im i vozila i rezervne dijelove fakturišu iz Italije.
-
ins
#1322 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
FIAT je jedini proizvodjac koji tržište BiH dijeli na FBiH i RS, to jest po entitetskoj granici. Sve zaslugom cetnika-pocetnika Jadrana Soldica, koji je 20-ak godina u centrali FIAT vodio prodaju za SFRJ.
Kod nas FIAT grupa ima status na tržištu kakav i zaslužuju, i to tako treba da ostane sve dok se oni ne promjene u odnosu prema BiH
Kod nas FIAT grupa ima status na tržištu kakav i zaslužuju, i to tako treba da ostane sve dok se oni ne promjene u odnosu prema BiH
-
ins
#1323 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Pomjesao si lončiće, nikakve veze taj Grand nema sa Fordom već su oni Mercedes biliElRe wrote:Fiat, Ford, Peugeot su bez ozbiljnog zastupnika i djelovanja u BiH.
Ford u BiH je djelovao preko Srbije (Grand Motors, Brenina firma) i kada je Grand Motors propao tj zapao u probleme prekinula i se ta veza i sa BiH.
FORD u ex-Yu (bez SLO) je bio u vlasništvu Filipeca iz Zagreba, u početku se zvao Auto Filipec a kasnije Motus grupa, koji je propao kao kauč prije nekoliko godina. F-AC je od Filipec Auto centar
Koliko znam, Hastor je sada zastupnik Forda za BiH, ali mora sačekati istek nekog roka u kojem se po ugovoru sa Porsche Holdingom ne smije baviti prodajom auta.
-
quarterback
#1324 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
zna li neko ko je i sta je connecta?
cime se ti ljudi bave ?
@ins - hvala na dobrim vijestima za ford
cime se ti ljudi bave ?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1325 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Mensecini ljizingom se bave, a neko je ovdje spominjao da su u ovoj tranziciji, preuzeli servisiranje novih ford vozila od f-auto centra, dok se ne pojavi neko ozbiljniji.quarterback wrote:zna li neko ko je i sta je connecta?
cime se ti ljudi bave ?