Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- lazarevics
#26 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Hvala drug na odgovoru,samo mi još reci ako si upućen dal se plaća vađenje povlastice.LP
-
nedzadrk
#27 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Placa oko 250 KMlazarevics wrote:Hvala drug na odgovoru,samo mi još reci ako si upućen dal se plaća vađenje povlastice.LP
-
dado_
#28 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Moze li mi neko pojasniti postupak vadjenja povlastice, gdje, sta, kako, kome se treba obratiti? Otac je bio na komisiji i procijenjena je 100%tna invalidnost, prva grupa... Na netu sam nasao info da pravo na povlasticu imaju civili sa preko 80% invalidnosti...?
-
nedzadrk
#29 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Obavi se pregled platis 250 KM u Institutu i dobijes povlasticu na ocevo ime .dado_ wrote:Moze li mi neko pojasniti postupak vadjenja povlastice, gdje, sta, kako, kome se treba obratiti? Otac je bio na komisiji i procijenjena je 100%tna invalidnost, prva grupa... Na netu sam nasao info da pravo na povlasticu imaju civili sa preko 80% invalidnosti...?
-
taja81
#30 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Da li neko zna kako izbjeci placanje poreza,
posto smo kupili na tatinu povlasticu RVI auto prije 14 mj on je nedavno umro i sad gospoda iz indirektnog oporezivanja trazi da se plati sav pdv koji se neplaca prilikom uvoza na povlasticu i naravno jos neke takse.
Culi smo da imaju neki slucajevi koji su to izbjegli al nikako da dodjemo do tih ljudi .
posto smo kupili na tatinu povlasticu RVI auto prije 14 mj on je nedavno umro i sad gospoda iz indirektnog oporezivanja trazi da se plati sav pdv koji se neplaca prilikom uvoza na povlasticu i naravno jos neke takse.
Culi smo da imaju neki slucajevi koji su to izbjegli al nikako da dodjemo do tih ljudi .
- mbenz
#31 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Interesu je me da li npr. ja mogu prelaziti granicu ako mi je auto na povlasticu i na roditelju a da on nije samom .
-
nedzadrk
#32 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Ne mozes jer Bihamk od 2008 ne izdaje punomoc za vozila na povlasticu.
-
kanaan
#33 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Nije tacno,da je tako moj brat nikad ne bi mogao preci granicu.nedzadrk wrote:Ne mozes jer Bihamk od 2008 ne izdaje punomoc za vozila na povlasticu.
-
nedzadrk
#34 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Ja samo govorim da je ja nisam mogao dati kad mi je trebalo produziti..vidio i sluzbeni dopis...isto tako ni opstine i notari je ne ovjeravaju vise
- mbenz
#35 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Ako neko ima iskustva o uvozu na invalidsku povlasticu da mi napise detalje u pm ili ovdje na forumu, znaci mama mi ispunjava uslove za povlasticu, a ja sam slabo informisan sto se tice toga. Znaci interesuje me gdje se vadi povlastica, papirologija, gdje se vadi punomoc , koliko vrijedi povlastica tj. u roku koliko mjeseci se treba iskoristiti, svaka informacija je dobro dosla. hvala unaprijed
-
Sa_u_srcu
#36 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
mbenz wrote:Interesu je me da li npr. ja mogu prelaziti granicu ako mi je auto na povlasticu i na roditelju a da on nije samom .
Bihamk, medjunarodna punomoc i ides bez problema.
-
Sa_u_srcu
#37 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
mbenz wrote:Ako neko ima iskustva o uvozu na invalidsku povlasticu da mi napise detalje u pm ili ovdje na forumu, znaci mama mi ispunjava uslove za povlasticu, a ja sam slabo informisan sto se tice toga. Znaci interesuje me gdje se vadi povlastica, papirologija, gdje se vadi punomoc , koliko vrijedi povlastica tj. u roku koliko mjeseci se treba iskoristiti, svaka informacija je dobro dosla. hvala unaprijed
Povlastica je ustvari ljekarski nalaz...
I vadis je, raspitaj se, ne znam jel isto za sve opcine...
odes u njemacku, izaberes auto i sve papire knjizis na ime nosioca povlastice, ti nosis samo punomoc obicnu, da mozes auto uvesti na njegovo ime...
Kad udjes u bih ides na carinu, ako si u sarajevu u halilovice i tada prilazes taj ljekarski nalaz, koji sa dokimentima ide u upravu za indirektno oporezivanje, za 10 dana dobijad odgovor da si oslobodjen svega...
Ides u mup i registujes, nakon 3 god. Auto prebacujes na sebe... Svakih 5 mozes opet iskoristiti povlasticu. Eto to ti je to.
-
trktamo
#38 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
koliko se para kreću te povlastice?
isplati li se dati 2000KM za povlasticu od 100% RVI?
isplati li se dati 2000KM za povlasticu od 100% RVI?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#39 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Sve zavisi koliko kosta auto koje zelis kupiti.
Meni se cini da je to malo skupo. Ja licno se ne bih upustao u te avanture.
Meni se cini da je to malo skupo. Ja licno se ne bih upustao u te avanture.
-
mirela dizdarevic
#40 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
imam cerku sa cerebralnom paralizom dakle 80 postotni invalid...medjutim jos je maloljetna pa me zanima da li bi mogla na osnovu toga uvesti auto...
- Optimist
#41 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Mislim da nazalost ne zadovoljavas uslove za povlasticu...
-
Mlad i Nevin
#42 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Stari mi je gluha osoba, dakle potpuno ostecen sluh. Da li moze dobiti povlasticu?
-
530i
#43 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Prvo doktor pa komisija pa ćeš onda znati...ali znam za žensku osobu sa 90% oštećenjem vida i imala je povlasticu za uvoz automobila.Mlad i Nevin wrote:Stari mi je gluha osoba, dakle potpuno ostecen sluh. Da li moze dobiti povlasticu?
-
Dujma1701
#44 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Pozz ljudi!
Mislio sam auto uzeti na povlasticu ... Da li mogu s tim autom prelazit granicu iako nije na meni auto, ako mogu sta sve moram uradit? Hvala
Mislio sam auto uzeti na povlasticu ... Da li mogu s tim autom prelazit granicu iako nije na meni auto, ako mogu sta sve moram uradit? Hvala
- ranger
#45 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
i mene ovo zanima..Dujma1701 wrote:Pozz ljudi!
- muha_sa
#46 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
valjda punomoc od onog cije je ime u saobracajnoj i vozdraranger wrote:i mene ovo zanima..Dujma1701 wrote:Pozz ljudi!
- Bakir1
#47 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
nije to bas tako, kod vozila sa povlasticom ima niz ogranicenja do toga da vlasnik tj imaoc povlastice mora biti prisutan u vozilu....
ja ga ne bih dzaba
ja ga ne bih dzaba
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#48 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
Stari mi je RVI. Nije 70 %. Manje je to u pitanju. Mislim 40% invalid jel moze on dobiti povlasticu?
- Optimist
-
broi01
#50 Re: Uvoz vozila na invalidsku povlasticu
pozdrav drustvo
Sve je receno i lijepo objasnjeno.
Ali mene interesuje koja vozila se mogu uvest na povlasticu i do koliko kubika i KW?
Vrlo jednostavno sam nasao za Srbiju ali za nas nema nigdje nista napisano. Nije valjda da nema ogranicenja ?
Sve je receno i lijepo objasnjeno.
Ali mene interesuje koja vozila se mogu uvest na povlasticu i do koliko kubika i KW?
Vrlo jednostavno sam nasao za Srbiju ali za nas nema nigdje nista napisano. Nije valjda da nema ogranicenja ?