Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Klon1989

#876 Re: Uvoz auta

Post by Klon1989 »

Puno hvala na konstruktivim savjetima, bas ovdje sam primjetio auto sa ontario tablicama koje se vrtilo par puta na temi "majstori parkiranja :D" pa mi je zbog toga sama ideja da uvezem auto u Bih "pala" na pamet.Radilo se o starijem mercedesu..
E sada jos par podpitanja, da li je iko od vas ili pak vasih prijatelja imao iskustva sa tim privatnim rental kompanijama ? Gledao sam na piku , ima ih par koji u ponudi imaju automatik vozilo a to mi je moranje, ja sam upoznat sa obicnim mjenjacom medjutim roditelji ce mi doci na par sedmica i oni bi koristili auto na par dana.Kako bi to uopste islo sa privatnikom, ima li tu kakav ugovor upopste ? Mozda pitam glupa pitanja i oprostite mi na tome jer ja nemam veze kako to funkcionise u Bosni. Znam kako ide u Kanadi, dodjes, rezervises (par dana unaprijed), das im vozacku i kreditnu ( za depozit) i picis :D Jedina iznimka za mene sto sam ispod 25 godina je da ne mozes rentati skupocjena auta i morao sam uzeti nekakvo osiguranje ali tu nisam nista platio posto kreditna kartica koju imam mi to pokriva.Ako je na duzi period mjenjas ulje i odrzavas auto i oni ti na kraju vrate novce nazad.
@mali_milojica skroz si upravu izgleda da mi je to najpametnija solucija jer tu cu naj manje novaca popusiti .Ja nisam rekao da su sva vozila neispravna nego vecina, ovo je bar iz licnog iskustva, posudio sam auto od rodjaka na par sedmica kada sam prosli put bio u Bosni i kostalo me malo bogatstvo.
A sad’ vec kada bi kupovao auto da li mi je isplatnije da to auto kupim u njemackoj mozda ? Gledao sam cijene na autoscout i cini mi se da su znatno povoljnije i puno je lakse pronaci automatika nego u Bosni.
To me dovodi do pitanja kako registrovati i osigurati auto u Njemackoj ? Da li je dopusteno da ja to radim sa Kanadskim papirima ?
goran16v

#877 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

Klon1989 wrote:Puno hvala na konstruktivim savjetima, bas ovdje sam primjetio auto sa ontario tablicama koje se vrtilo par puta na temi "majstori parkiranja :D" pa mi je zbog toga sama ideja da uvezem auto u Bih "pala" na pamet.Radilo se o starijem mercedesu..
E sada jos par podpitanja, da li je iko od vas ili pak vasih prijatelja imao iskustva sa tim privatnim rental kompanijama ? Gledao sam na piku , ima ih par koji u ponudi imaju automatik vozilo a to mi je moranje, ja sam upoznat sa obicnim mjenjacom medjutim roditelji ce mi doci na par sedmica i oni bi koristili auto na par dana.Kako bi to uopste islo sa privatnikom, ima li tu kakav ugovor upopste ? Mozda pitam glupa pitanja i oprostite mi na tome jer ja nemam veze kako to funkcionise u Bosni. Znam kako ide u Kanadi, dodjes, rezervises (par dana unaprijed), das im vozacku i kreditnu ( za depozit) i picis :D Jedina iznimka za mene sto sam ispod 25 godina je da ne mozes rentati skupocjena auta i morao sam uzeti nekakvo osiguranje ali tu nisam nista platio posto kreditna kartica koju imam mi to pokriva.Ako je na duzi period mjenjas ulje i odrzavas auto i oni ti na kraju vrate novce nazad.
@mali_milojica skroz si upravu izgleda da mi je to najpametnija solucija jer tu cu naj manje novaca popusiti .Ja nisam rekao da su sva vozila neispravna nego vecina, ovo je bar iz licnog iskustva, posudio sam auto od rodjaka na par sedmica kada sam prosli put bio u Bosni i kostalo me malo bogatstvo.
A sad’ vec kada bi kupovao auto da li mi je isplatnije da to auto kupim u njemackoj mozda ? Gledao sam cijene na autoscout i cini mi se da su znatno povoljnije i puno je lakse pronaci automatika nego u Bosni.
To me dovodi do pitanja kako registrovati i osigurati auto u Njemackoj ? Da li je dopusteno da ja to radim sa Kanadskim papirima ?
Ako mislis na srebrenog mercedesa C klase taj auto se po Sa na neki nacin vozi vise od 10 god, nekad bio u vlasnistvu Promdei Banke.
Sto se rentala tice nije ovdje nikakva dzungla, ovdje i privatni rentali funcionosu na isti nacin kao i tamo, vozila podjeljena u kategorije, jedna od njih je automatik. Rezervises, pripremis pasos, platis ili kako vec idu uslovi placanja, dobijes ugovor o najmu sa kojim vozis bez ogranicenja s tim sto moras imati vazecu vozacku 2 god i nema daljih ogranicenja osim sto neka vozila ne idu bez vozaca. Ovdje komplet odrzavanje na teret rentala, tvoje je uzeti i vratiti cist auto pun goriva i bez ostecenja navedenih u ugovoru.
Sto se tice kupovine u Njemackoj, jest tamo jeftinije ali prije svega ti ga ne mozes registrovati i osigurati u Njemackoj sa kanadskim papirima. Da bi ga kupio auto u Njemackoj i dovezao ovdje moras ga uvesti. Za to ti prije svega ti je potrebna nasa licna karta i stalno prebivaliste u BiH, onda moras da platis PDV - VAT i spediterske usluge + troskovi prevoza i egistraciju pa to onda vise nije cijena u Njemackoj. Ako nemas nasu LK i prebivaliste onda ne mozes uvesti i registrovati auto na svoje ime.
530i

#878 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Najjednstavnije ti je iznajmiti ovdje, kao što goran kaže ima sasvim regularnih rent-a-car agencija i ovamo. Možda bi te uvoz iz Kanade ili Njemačke i došao štagod jeftinije, ali računaj koliko bi tu izgubio i vremena i živaca...tako da ti se to naprosto ne isplati...
goran16v

#879 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

530i wrote:Najjednstavnije ti je iznajmiti ovdje, kao što goran kaže ima sasvim regularnih rent-a-car agencija i ovamo. Možda bi te uvoz iz Kanade ili Njemačke i došao štagod jeftinije, ali računaj koliko bi tu izgubio i vremena i živaca...tako da ti se to naprosto ne isplati...
Svaka rent-a-car agencija je regularna po pitanju papira, ugovora itd samo je pitanje kakav je izbor i kvalitet auta koji nude. Nekom je Vectra iz 2000. godine sa 300k km na sebi za 30 KM dnevno idealno rjesenje za duzi najam, dok je neko zbog godina, kilometraze i sigurnosti ne bi ni pogledao.
U zavisnosti od prebivalista, dokumenata i drzavljanstva pitenje je uopste ima li on zakonsku osnovu da registruje ili uveze i registruje auto na svoje ime. Ako nema jedina opcija je na nekog od rodbine pa vozi na punomoc, ali sve to samo dodatno komplikuje stvar.
mduric

#880 Re: Uvoz auta

Post by mduric »

jeli ko uvezo auto iz USA , u ovoj godini , jel se sta promjenilo !? ja sam uvezo prije 2-3 godine bez ikakvih problema , samo me zanima da nije kakav novi zakon izasao u medjuvremenu , i imal ko broj telefona od homologacija servisa u Tuzli ili okolini
drndalo

#881 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

http://www.remis.ba/kontakt

Pa potrazi lokaciju po zelji.
Dinis

#882 Re: Uvoz auta

Post by Dinis »

Molim vas za informaciju. Rodjak iz Holandije zeli da mi uveze polovan auto Volkswagen Golf Variant 1.9 74 kW TDI Oxford! 2003. Auto tamo kosta 3000 eura. Interesuje me kada auto dodje do granice BiH, koliko bih odprilike trebao da dam jos do registracije. Molim vas za pomoc, prvi puta kupujem auto i nemam iskustva u tome.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#883 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

Dinis wrote:Molim vas za informaciju. Rodjak iz Holandije zeli da mi uveze polovan auto Volkswagen Golf Variant 1.9 74 kW TDI Oxford! 2003. Auto tamo kosta 3000 eura. Interesuje me kada auto dodje do granice BiH, koliko bih odprilike trebao da dam jos do registracije. Molim vas za pomoc, prvi puta kupujem auto i nemam iskustva u tome.
Ako imas EUR1 papir i neku stelicu na carini negdje oko 1500-2000 KM max
Dinis

#884 Re: Uvoz auta

Post by Dinis »

Moze li mi neko reci da li mi je pametan izbor ovakvog automobila? Zelim auto za svoju porodicu, ne bas ekstra brzu voznju.
drndalo

#885 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

A sto ne bi bio pametan ? Mislis da je prebrz ? Brz je onoliko koliko ga ti budes tjerao... Ako je ispravan, i ako ga zastitis da ne bude tudji nego tvoj, sa srecom !
Dinis

#886 Re: Uvoz auta

Post by Dinis »

Hvala, drndalo. Koju bi mi zastitu automobila preporucili? Sta je najpouzdanije?
Dinis

#887 Re: Uvoz auta

Post by Dinis »

Pozdrav, mali_milojica. Hvala na odgovoru. Koju zastitu automobila bi ste mi preporucili? Sta je najpouzdanije?
mali_milojica

#888 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

Dinis wrote:Pozdrav, mali_milojica. Hvala na odgovoru. Koju zastitu automobila bi ste mi preporucili? Sta je najpouzdanije?
Pozdrav. Ja bih licno isao na Zeder ili Hudiny. Vise od toga ti nije potrebno. Je li ti taj Golf provjeren,dobar,koliko je presao? Malo je poskup. Izaci ce te ovdje preko 8000 KM.
mduric

#889 Re: Uvoz auta

Post by mduric »

Dinis wrote:Pozdrav, mali_milojica. Hvala na odgovoru. Koju zastitu automobila bi ste mi preporucili? Sta je najpouzdanije?
mislim najpouzdanije je ako nabavis pistolj, i spavas u autu ... za ostale nisam bas siguran :skoljka:
drndalo

#890 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Dinis wrote:Hvala, drndalo. Koju bi mi zastitu automobila preporucili? Sta je najpouzdanije?
Idi na neku kombinaciju alarma i zakljucavanja volana kao sto je Zeder ili Hudini... Obicno je takva fizicko-elektronska zastita dovoljna.
Harisinjo

#891 Re: Uvoz auta

Post by Harisinjo »

Pozdravljam sve i izvinjavam se unaprijed ako cu biti dosadan tj. ako je neko od mojih pitanja vec bilo prije ali idem za 15-ak dana u Njemacku po auto i imam jos par stvari koje mi nije jasno a nisam nasao na forumu odgovor pa ako neko zna volio bih da mi odgovori.
Helem, citajuci dosadasnje postove haman sam odustao od toga da idem :) ali posto je u pitanju kombinacija ugodno s korisnim (idem u posjet familiji) kontam zasto ne iskorisiti.
1. Carina (spedicija, homologacja, pdv) - Da li moram ja da se javljam na granici da se prijavim da uvozim auto ili to isto mogu uraditi i kad dodjem kuci u Sarajevo (posto ce biti porodica sa mnom volio bih izbjeci bezpotrebno zadrzavanje na granici) pa da odem u Halilovice na carinu i tamo sve zavrsim???
2. Euro1 obrazac - vezano za oslobadjanje od carine??? Koja je procedura, odnosno koji mi papir treba za ovo? Neko je spominjao "dva potpisa, dva pecata" itd. Gdje? Na fakturi prilikom kupovine? Ko to izdaje? Je neka institucija u Njemackoj ili neko drugi, treci?
3. Da li vazi nasa vozacka dozvola u EU ili i to moram vaditi kao "medjunarodna vozacka" ili nesto slicno???
Nadam se da ce neko ko stvarno zna odgovore na moja pitanja (neko sa iskustvom) sto prije da mi odgovori ili da me uputi kome da se obratim (mozda da odem u Halilovice do nekog speditera i da zatrazim strucnu pomoc)
U svakom slucaju HVALA :)
drndalo

#892 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

1. Moras na granici prijaviti auto za carinjenje, svakako ces biti na carinskim tablama, pa ce te vidjeti svakako.
2. Reci ce neko upuceniji
3. Vazi ti tvoja vozacka dozvola, posebno u Njemackoj.

I da, otidji svakako prije do speditera ovdje, da ti sve ovo bolje kazu jer imaju svakodnevnu praksu.
Harisinjo

#893 Re: Uvoz auta

Post by Harisinjo »

drndalo wrote:1. Moras na granici prijaviti auto za carinjenje, svakako ces biti na carinskim tablama, pa ce te vidjeti svakako.
2. Reci ce neko upuceniji
3. Vazi ti tvoja vozacka dozvola, posebno u Njemackoj.

I da, otidji svakako prije do speditera ovdje, da ti sve ovo bolje kazu jer imaju svakodnevnu praksu.

Hvala ti puno.
runhas

#894 Re: Uvoz auta

Post by runhas »

uvozim mercedesa e220 2004 godiste, cijena 3.700 eura. Koliko bi me kostao pdv i ostale dazbine, s tim da cu ga uvuci preko "stele" ?
mduric

#895 Re: Uvoz auta

Post by mduric »

Neznam jeli se sta mjenjalo u zakonu zadnjih par godina , naime ako dodjem na granicu sa autom na USA tablicama , koje je registrovano uredno u USA , jeli mogu bez problema uci u bih (naravno imam pogranicno osiguranje na strana vozila) i USA vozacku dozvolu.. u 2011 sam bez ikakvih problema prelazio granicu , zanima me da se sta nije u medjuvremenu promjenilo.
ako je ko imao iskustva u ovoj godini , puno bi mi pomoglo :thumbup:
drndalo

#896 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

To ne bi trebao biti nikakav problem, kao ni ranije.
neednolog

#897 Re: Uvoz auta

Post by neednolog »

Pozdrav,

Molio bih za pomoc nekoga ko ima iskustva sa uvozom auta iz EU u BiH.

Naime pronasao sam auto na oglasima mobile.de stupio u kontakt i dobio korektni cijenu.

Auto ima fabricki plin, 2010 godiste, prešao 50000 KM. Šta mi od papira treba da isti nesmetano uvezem i koliko će to koštati do registracije za auto od 136 HP (100 kW)?

Inace vozilo se nalazi u Nizozemskoj.

POz i hvala
drndalo

#898 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Za pocetak ce ti trebati veliki-bajonet adapter za sipanje plina na nasim pumpama...

Potrazi malo na ovih par tema o uvozu, sve je pisano 100x. Trebaju ti racuni, dok. od auta, EUR1 obrazac o porijeklu proizvodnje auta, i furaj. Prijavis na granici, carinis u svojoj carinarnici, platis sve, homologaciju, PDV, i vozis. Raspitaj se kod speditera za konkretan model kako se krecu procjene carine, te na osnovu toga se placa uvoz...
mali_milojica

#899 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

Mene isto zanima,kakva je procedura oko uvoza auta poput ovog gore koje koristi plin. Treba li neka posebna dokumentacija u vezi plinske instalacije i sl.
drndalo

#900 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Kod uvoza sigurno ne treba, to carinu nije briga. Kod registracije i homologacije bi trebali traziti atest. Bez papira o toj opremi unutra tesko da mozes dobiti atest plinske instalacije. Pazi se, velika vecina tih holandskih sistema ovdje nema gdje da se odrzava. Pocev od filtera, pa preko membrana, dizni, software-a za sisteme kojih ovdje nema...
Post Reply