Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tutku
#651 Re: Uvoz auta
Procitao sam par zadnjih stranica, saznao sam dosta stvari koje me interesuju, mene interesuje da li postoje neke beneficije i kakve su ako uvozim na firmu, vjerovatno neke beneficije u vezi porezu
-
goran16v
#652 Re: Uvoz auta
Nema nikakvih povlastica.tutku wrote:Procitao sam par zadnjih stranica, saznao sam dosta stvari koje me interesuju, mene interesuje da li postoje neke beneficije i kakve su ako uvozim na firmu, vjerovatno neke beneficije u vezi porezu
-
Frutek
#654 Re: Uvoz auta
Zna li neko kakva je procedura ako je situacija sljedeća:
- Auto je novo kupljeno u BiH, izveze se u inostranstvo i nakon odredjenog vremena (2-5 godina) se auto vraća u BiH.
Ima li kakvih posebnih detalja na koje valja obratit paznju u tom poduhvatu?
- Auto je novo kupljeno u BiH, izveze se u inostranstvo i nakon odredjenog vremena (2-5 godina) se auto vraća u BiH.
Ima li kakvih posebnih detalja na koje valja obratit paznju u tom poduhvatu?
- Optimist
#655 Re: Uvoz auta
Da i ja priupitam nesto. Procitao sam sta je sve potrebno oko papirologije i procedure oko uvoza i tu nemam dileme.
E sad ono sto mene zanima je da li da odmah po kupovini auta ( u Swici) uzmem coll tablice te da prijavim ulazak u BiH na granici ili mogu da ovdje dovezem auto na vec postojecim tablicama te da ga odjavim kad dodjem na odrediste i zapocnem proces carinjenja? Da li u drugom slucaju mogu da auto samo prijavim u mjestu prebivalista ili moram sa njim ponovo da se vracam na granicu?
Da li postoji povrat poreza u Swicarskoj ako se kupuje od neke autokuce kao sto postoji u Njemackoj npr? Ovo pitam iz razloga sto CH nije EU.
Hvala
E sad ono sto mene zanima je da li da odmah po kupovini auta ( u Swici) uzmem coll tablice te da prijavim ulazak u BiH na granici ili mogu da ovdje dovezem auto na vec postojecim tablicama te da ga odjavim kad dodjem na odrediste i zapocnem proces carinjenja? Da li u drugom slucaju mogu da auto samo prijavim u mjestu prebivalista ili moram sa njim ponovo da se vracam na granicu?
Da li postoji povrat poreza u Swicarskoj ako se kupuje od neke autokuce kao sto postoji u Njemackoj npr? Ovo pitam iz razloga sto CH nije EU.
Hvala
-
tutku
#656 Re: Uvoz auta
Ja sam citao ovo vezano za porez i taj neki katalog sta li na osnovu kojeg oni naprave tu procjenu.. kako to sce ide, i postoji li mogucnost da ja sad znam otprilike koliko bi ga oni procijenili, u pitanju je audi a6 2009 god.
- Optimist
#657 Re: Uvoz auta
Optimist wrote:Da i ja priupitam nesto. Procitao sam sta je sve potrebno oko papirologije i procedure oko uvoza i tu nemam dileme.
Hvala
Niko?
- Bakir1
#658 Re: Uvoz auta
mislim da ch nema export tablica, da ces morati voziti auto na postojecim.
za mwst imas ovdje nekih odgovora
http://www.mehrwertsteuerrechner.com/me ... isbar.html
- Optimist
#659 Re: Uvoz auta
Bakir1 wrote:mislim da ch nema export tablica, da ces morati voziti auto na postojecim.
Hvala ti na ovome linku, ovo sam uglavnom i znao. Mene zanima koja je procedura nakon sto dovezem auto ovdje na vec postojecim tablicama, tj da li se ona razlikuje od procedure prijave vozila na coll tablama?
I da li postoji povrat poreza ako se kupuje od autokuce i ako da, koliki je porez kod njih? Naletio sam negdje na forumima da iznosi 16 %. Da li je to tacan podatak?
- Bakir1
#660 Re: Uvoz auta
ako je suditi po ovome
http://konsumentenschutz.ch/files/pdfs/ ... gewinn.pdf
8% mwst
mislim da auto na stalnim tablicama prijavljujes za uvoz ali ne mozes nista dok ga ne odjavis u ch
8% mwst
mislim da auto na stalnim tablicama prijavljujes za uvoz ali ne mozes nista dok ga ne odjavis u ch
- Optimist
#661 Re: Uvoz auta
Bakir1 wrote:ako je suditi po ovome
8% mwst
Da, prijavljuje se na ulazu i duzan je biti pod carinskim nadzorom dok se proces odjave ne zavrsi u maticnoj zemlji. To moze potrajati nekoliko dana. Za to vrijeme auto stoji na carini i placa se lezarina. Pronasao sam starije postove forumasa @poznanik na ovoj temi koji su mi uveliko pomogli i razjasnili neke stvari. Jedno veliko hvala i njemu a i tebi Bakire na linkovima.
-
safran
#662 Re: Uvoz auta
Evo još jedno pitanje, izvinjavam se ako je već bilo ali ne vidjeh. Na koji način se dokazuje porijeklo vozila, kojim dokumentom? Naime, EUR 1. nismo uzeli pri izvozu vozila iz Njemačke. Na carini su nam rekli da se taj formular može dostaviti u roku od godinu dana i ostvariti povrat dijela poreza. Stupili smo u kontakt sa carinarnicom i sad, zahtjev može podnijeti opunomoćeno lice ali traže potvrdu o porijeklu. Auto je francusko. Ko izdaje potvrdu o porijeklu vozila?
- Erzsebet
#663 Re: Uvoz auta
Na mjestu gdje si kupio auto trebaš to tražiti. Ako si auto kupio u Njemačkoj, onda tamo, samo moraš imati neki dokad da su tablice nekad bile njemačke... Auto može biti proizvedeno i u Turskoj ako je francusko, i onda nemaš pravo na povrat carine.safran wrote:Evo još jedno pitanje, izvinjavam se ako je već bilo ali ne vidjeh. Na koji način se dokazuje porijeklo vozila, kojim dokumentom? Naime, EUR 1. nismo uzeli pri izvozu vozila iz Njemačke. Na carini su nam rekli da se taj formular može dostaviti u roku od godinu dana i ostvariti povrat dijela poreza. Stupili smo u kontakt sa carinarnicom i sad, zahtjev može podnijeti opunomoćeno lice ali traže potvrdu o porijeklu. Auto je francusko. Ko izdaje potvrdu o porijeklu vozila?
-
safran
#664 Re: Uvoz auta
Hvala na odgovoru ali toliko sam i sama znala. Pitanje je "ko izdaje potvrdu".
- Erzsebet
#665 Re: Uvoz auta
Ako si kupila preko dilera, tj. u prodavnici, onda ti to oni mogu srediti, jer su pravno lice. Ako si kupila auto od privatnika, onda sam čuo da to ne možeš dobiti u Njemačkoj.safran wrote:Hvala na odgovoru ali toliko sam i sama znala. Pitanje je "ko izdaje potvrdu".
-
safran
#666 Re: Uvoz auta
Hvala - to mi je trebalo.Erzsebet wrote:Ako si kupila preko dilera, tj. u prodavnici, onda ti to oni mogu srediti, jer su pravno lice. Ako si kupila auto od privatnika, onda sam čuo da to ne možeš dobiti u Njemačkoj.safran wrote:Hvala na odgovoru ali toliko sam i sama znala. Pitanje je "ko izdaje potvrdu".
- SONY_91
#667 Re: Uvoz auta
ukoliko netko zna neka pomaže, da li se ovo auto može uvesti u BiH i reg. i sve to http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... gn=Listing Ukoliko da, šta mislite koliko bi me sve koštalo
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#668 Re: Uvoz auta
Vjerovatno bi trebalo da moze,ali bez broja sasije i provjere kod zastupnika i ako ne budes 100 % siguran,ni ne pokusavaj.
Ulazni papiri 150 KM,homologacija 250 KM,ako imas EUR1 papir oslobođen si carine,ako nemas 15% od procjene,PDV 17% na procjenjen auto (ako nemas EUR1 PDV 17% na procjenu auta+15% carine). Po mojoj nekoj racunici,racunaj sa troskovima od 1000-1500 KM bez registracije.
Nisam racunao put gore,odjava auta,Zoll table,put nazad,gubitak vremena,umaranje,peglanje na granici itd itd.
P.S. Za te pare se moze i ovdje naci.
Ulazni papiri 150 KM,homologacija 250 KM,ako imas EUR1 papir oslobođen si carine,ako nemas 15% od procjene,PDV 17% na procjenjen auto (ako nemas EUR1 PDV 17% na procjenu auta+15% carine). Po mojoj nekoj racunici,racunaj sa troskovima od 1000-1500 KM bez registracije.
Nisam racunao put gore,odjava auta,Zoll table,put nazad,gubitak vremena,umaranje,peglanje na granici itd itd.
P.S. Za te pare se moze i ovdje naci.
Last edited by mali_milojica on 19/04/2013 19:35, edited 1 time in total.
- SONY_91
#669 Re: Uvoz auta
hvala na pojašnjenjumali_milojica wrote:Vjerovatno bi trebalo da moze,ali bez broja sasije i provjere kod zastupnika i ako ne budes 100 % siguran,ni ne pokusavaj.
P.S. Za te pare se moze skoro i ovdje naci.
- Optimist
#670 Re: Uvoz auta
Da napisem iskustvo oko uvoza auta iz Svicarske, mozda nekome bude od pomoci.
Svicarska ima coll tablice, koje su uzete prilikom prevoda vozila. Posto je auto uzeto od privatnog lica nismo uspjeli izganjati EUR1 obrazac (postojala je mogucnost da se on izvadi ali se na njega trebalo cekati 15 dana) a mi nismo imali toliko vremena.
Na kraju se ispostavilo da sve i da smo imali taj obrazac, on nam ne bi bio uvažen jer Swica nije u EU. Placena su puna davanja, 15% carine i 17% PDV-a. U konačnici je to izaslo malo skuplje nego smo ocekivali, ali auto je tu, zasad sve uredu sa njim. Ipak je uvezeno da posluzi par godina, nije u pitanju preprodaja.
Edit: Uvezena je Renault Laguna II, ph.2. 2007.god. 1.9 dci, 96 kw, euro4.
Svicarska ima coll tablice, koje su uzete prilikom prevoda vozila. Posto je auto uzeto od privatnog lica nismo uspjeli izganjati EUR1 obrazac (postojala je mogucnost da se on izvadi ali se na njega trebalo cekati 15 dana) a mi nismo imali toliko vremena.
Na kraju se ispostavilo da sve i da smo imali taj obrazac, on nam ne bi bio uvažen jer Swica nije u EU. Placena su puna davanja, 15% carine i 17% PDV-a. U konačnici je to izaslo malo skuplje nego smo ocekivali, ali auto je tu, zasad sve uredu sa njim. Ipak je uvezeno da posluzi par godina, nije u pitanju preprodaja.
Edit: Uvezena je Renault Laguna II, ph.2. 2007.god. 1.9 dci, 96 kw, euro4.
Last edited by Optimist on 24/04/2013 09:16, edited 1 time in total.
-
goran16v
#671 Re: Uvoz auta
Kako nije mogao pomoci EUR1, zar nije najbitnija upravo zemlja porijekla, odnosno da su rabljeni auti proizvedeni u EU oslobodjeni carine bez obzira iz koje drzave se uvoze????Optimist wrote:Da napisem iskustvo oko uvoza auta iz Svicarske, mozda nekome bude od pomoci.
Edit: Uvezena je Renault Laguna II, ph.2. 1.9 dci, 96 kw, euro4.
- Optimist
#672 Re: Uvoz auta
goran16v wrote:Kako nije mogao pomoci EUR1, zar nije najbitnija upravo zemlja porijekla, odnosno da su rabljeni auti proizvedeni u EU oslobodjeni carine bez obzira iz koje drzave se uvoze????Optimist wrote:Da napisem iskustvo oko uvoza auta iz Svicarske, mozda nekome bude od pomoci.
Edit: Uvezena je Renault Laguna II, ph.2. 1.9 dci, 96 kw, euro4.
I meni to nije jasno, uglavnom ne priznaju EUR1 sve i da smo ga posjedovali. Vjerovatno jer je vozilo prodano u Swici i pri tome su sve dadzbine placene u toj zemlji, a ona kao sto znamo nije EU.
- drndalo
#673 Re: Uvoz auta
EUR1 nema ceze sa placanjem dadzbina nekoj drzavi, nego sa zemljom porijekla robe, dakle proizvodnja...
-
goran16v
#674 Re: Uvoz auta
Pa u tome i jeste fol, zar vozila proizvedena iz EU tj ako imaju EUR1 nisu oslobodjena carine bez obzaira odakle ih uvozis, isto kao sto vozila bez EUR1 nisu oslobodjena carine cak i ako ih uvozis iz EU?drndalo wrote:EUR1 nema ceze sa placanjem dadzbina nekoj drzavi, nego sa zemljom porijekla robe, dakle proizvodnja...
-
goran16v
#675 Re: Uvoz auta
Laicki gledano, jesi li dazbine placene u SUE iloi nisu ne bi trebalo imati nikakve veze s nasim zaonom o oslobodjenju carine.Optimist wrote:goran16v wrote: Kako nije mogao pomoci EUR1, zar nije najbitnija upravo zemlja porijekla, odnosno da su rabljeni auti proizvedeni u EU oslobodjeni carine bez obzira iz koje drzave se uvoze????
I meni to nije jasno, uglavnom ne priznaju EUR1 sve i da smo ga posjedovali. Vjerovatno jer je vozilo prodano u Swici i pri tome su sve dadzbine placene u toj zemlji, a ona kao sto znamo nije EU.