Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Autobus

#551 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

poznanik wrote:
Autobus wrote:I ja se nadam ubrzo da ću otići u Njemačku po auto. Ako sam dobro shvatio:

1. Potreban je kupoprodajni ugovor ovjeren od notara ili račun (ako već kupuješ od handlera).
2. Potreban je Eur1 obrazac koji dokazuje da je auto iz EU. Sad mi nije jasno gdje se ovo nabavlja ako kupuješ od fizičkog lica, a gdje ako kupuješ od handlera?...
U oba slučaja, EUR1 obrazac izdaje ovlašteni špediter u postupku izvoznog carinjenja vozila. Bez izvozne carinske dokumentacije nemoguće je dobiti EUR1, ili Izjavu na računu, za robu (vozila) vrijednosti do 6.000 EUR.
Hmm, sad sam se malo zbunio :-D

Znači ako kupujem auto recimo u Graz-u, odem u neki ovlašteni špediterski ured u Graz i tražim svu dokumentaciju koja je potrebna za postupak izvoza za vozilo koje sam kupio. Koliko se dugo čeka i ako znaš koja je otprilike cijena tog postupka?
poznanik

#552 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

Autobus wrote:Znači ako kupujem auto recimo u Graz-u, odem u neki ovlašteni špediterski ured u Graz i tražim svu dokumentaciju koja je potrebna za postupak izvoza za vozilo koje sam kupio.
Da, traži postupak izvoznog carinjenja. Pošto nemaš iskustva, prije kupovine bilo kojeg automobila prvo posjeti špeditera, i od njega zatraži uputstva i instrukcije.
Koliko se dugo čeka i ako znaš koja je otprilike cijena tog postupka?
Ne znam...
Autobus

#553 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

Hvala na odgovorima, svakako planiram posjetiti špeditera na dan-dva prije odlaska, htio sam provjeriti da li sam na pravom putu sa informacijama prikupljenim na internetu :)

Hvala još jednom.
messi90

#554 Re: Uvoz auta

Post by messi90 »

Pozdrav drustvo,

procitao sam takodje sve postove, ali zelim biti 100 posto siguran u proceduru.
Konkretno auto je registrovano na austrijskim tablicama i zelim da ga kupim i registrujem u BiH. Nakon kupoprodajnog ugovora, ovjerenog kod notara, kako da napisem izjavu o porijeklu? da li postoji neki unificirani obrazac ili jenostavno: ja taj i taj potvrdjuem da je vozilo porijeklom iz eu, potpis i gotovo...? trebam li i izjavu ovjeriti kod notara?

Kada to zavrsim da li mogu na postojecim tablicama povesti auto ili moram kupiti probne tablice?

Dalje kada povezem auto za BiH, znaci moram auto odjaviti na izlazu iz EU (Slovenija ili Madjarska), koje papire na toj carini trebam priloziti?

Kada dodjem na granicu BiH, trebam i tu prijaviti da zelim cariniti vozilo i kakva je tu konkrento procedura?

Zatim otici na carinski terminal i uplatiti carinu pa tek onda raditi hmologaciju ili obrnuto?

Unaprijed hvala!
poznanik

#555 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

messi90 wrote:Pozdrav drustvo,
procitao sam takodje sve postove, ali zelim biti 100 posto siguran u proceduru.
Konkretno auto je registrovano na austrijskim tablicama i zelim da ga kupim i registrujem u BiH. Nakon kupoprodajnog ugovora, ovjerenog kod notara, kako da napisem izjavu o porijeklu? da li postoji neki unificirani obrazac ili jenostavno: ja taj i taj potvrdjuem da je vozilo porijeklom iz eu, potpis i gotovo...? trebam li i izjavu ovjeriti kod notara?
Izjavu ne pišeš ti, već izvoznik ili njegov ovlašteni zastupnik - špediter.

Njemačka verzija:

Der Ausführer (Ermächtigter Ausführer; Bewilligungs-Nr. ..(1).) der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht, erklärt, dass diese Waren, soweit nicht anderes angegeben, präferenzbegünstigte ...(2) Ursprungswaren sind.

Prevod na naš jezik i sadržaj Izjave

I Z J A V A
Ja, dolje potpisani, izjavljujem da je roba navedena u ovom dokumentu .........................(1) porijeklom
iz ................................(2) i da zadovoljava pravila o porijeklu koja upravljaju preferencijalnom
trgovinom sa..........................(3).
Obavezujem se da ću carinskim organima, na njihov zahtjev, obezbijediti svu potrebnu
dokumentaciju.
......................................................(4)
......................................................(5)
......................................................(6)

(1) Ukoliko je u pitanju samo određena vrsta robe navedene u dokumentu, takva roba mora biti jasno naznačena i
obilježena, te ova napomena unesena u izjavu mora glasiti: ‘’…..navedena u ovom dokumentu i
označena…….porijeklom je iz……..’’
(2) Država porijekla
(3) Država partner
(4) Mjesto i datum
(5) Ime i prezime i pozicija u kompaniji
(6) Potpis

Kada to zavrsim da li mogu na postojecim tablicama povesti auto ili moram kupiti probne tablice?
Postojeće tablice su tablice kojom je automobil registriran kao vlasništvo te države. Da bi uredno obavio proceduru izvoza automobila iz te države, policija te države mora ti izdati druge - privremene tablice, sa rokom trajanja na onoliko vremena koliko ti je potrebno da obaviš proceduru uvoznog carinjenja u svojoj državi.
Dalje kada povezem auto za BiH, znaci moram auto odjaviti na izlazu iz EU (Slovenija ili Madjarska), koje papire na toj carini trebam priloziti?
Da.
Kupoprodajni ugovor, ovjeren kod notara, original vlasničku i saobraćajnu knjižicu, police osiguranja i zeleni karton, svoj pasoš kao vozača tog automobila.
Kada dodjem na granicu BiH, trebam i tu prijaviti da zelim cariniti vozilo i kakva je tu konkrento procedura?
Na ulazu u BiH moraš odmah policajcu i cariniku prijaviti vozilo za carinjenje u BiH i predati im svu dokumentaciju koju si imao na izvozu. Tu ćeš morati angažirati špeditera, koji će ti dalje obaviti sve potrebne radnje - prijaviti automobil za carinjenje na tom graničnom prelazu (ne može na svakom...), ili te uputiti u carinsku ispostavu po tvojoj želji.
Zatim otici na carinski terminal i uplatiti carinu pa tek onda raditi hmologaciju ili obrnuto?
Prvo homologacija, pa onda postupak uvoznog carinjenja...

P.S.
Sve odgovore imao si već na brojnim temama ovdje. Čitajte malo, prije nego samo postavite pitanja, postaje besmisleno odgovarati na svaki pojedinačni upit odgovorima koji su već davno napisani... :cry:
messi90

#556 Re: Uvoz auta

Post by messi90 »

Hvala poznanik,

puno si pomogao, vidjeo sam vecinu ogovora ali sam htio biti potpuno siguran, a mislim da ce i drugima koristiti tvoji odgovori jer si u jednom postu obuhvatio sve odgovore od pocetka do kraja procedure...

Jos jednom puno hvala :-D
ElRe

#557 Re: Uvoz auta

Post by ElRe »

Ako hocu da uvezem auto iz EU (GER, ITA) koje je u

1. voznom stanju
2. udareno

ali necu da ga registrujem vec ce mi sluziti kao izvor rezervnih dijelova za moje auto, da li tada treba da placam PDV i carinu?
530i

#558 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Nema zvaničnog uvoza bez plaćanja dadžbina, bez obzira o kakvoj se robi radi.
Cafe Camargue

#559 Re: Uvoz auta

Post by Cafe Camargue »

molim vas, trebala bi mi pomoć oko uvoza

naime, želim uvesti auto koje imam u francuskoj, euro 3 je norma, kupljen je nekad davno tako da nemam kupoprodajni ugovor, već imam saobraćajnu dozvolu koja glasi na moje ime

to auto želim uvesti u BIH, platit porez carinu i registrovat ga.

molio bih nekoga ko je upućen u proceduru, da me uputi koje sve korake trebam preduzeti prilikom uvoza, na granici, koja mi je papirologija neophodna, koji je iznos carine koji ću morat platiti ?

kako se mogu upoznati sa kataloškom vrijednosti svog vozila ?

unaprijed hvala :bih:
poznanik

#560 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

Cafe Camargue wrote:molim vas, trebala bi mi pomoć oko uvoza
naime, želim uvesti auto koje imam u francuskoj, euro 3 je norma, kupljen je nekad davno tako da nemam kupoprodajni ugovor, već imam saobraćajnu dozvolu koja glasi na moje ime
to auto želim uvesti u BIH, platit porez carinu i registrovat ga.
molio bih nekoga ko je upućen u proceduru, da me uputi koje sve korake trebam preduzeti prilikom uvoza, na granici, koja mi je papirologija neophodna, koji je iznos carine koji ću morat platiti ?
kako se mogu upoznati sa kataloškom vrijednosti svog vozila ?
unaprijed hvala :bih:
Na ovoj temi i na temi Carina u BiH (pdf. ekonomija) ja sam već nekoliko puta pisao odgovore na slična pitanja. Potraži ih, i ako ti ne bude jasno, onda ponovo pitaj ovdje.

Katalošku vrijednost vozila zaboravi, samo će te dezavuisati...
poznanik

#561 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

ElRe wrote:Ako hocu da uvezem auto iz EU (GER, ITA) koje je u

1. voznom stanju
2. udareno

ali necu da ga registrujem vec ce mi sluziti kao izvor rezervnih dijelova za moje auto, da li tada treba da placam PDV i carinu?
Da. Bez obzira što je automobil vidno i znatno oštećen, on je i dalje automobil, i prilikom određivanja carinske osnovice primjenjuju se pravila i propisi kao i za sve ostale proizvode, s tim što mu je ipak moguće utvrditi nižu osnovicu, u skladu sa iskazanom vrijednosti automobila srazmjerno procentu oštećenja.

Nakon carinjenja i plaćanja obaveza carine i pdv, nisi u obavezi automobil prijaviti za registraciju kod policije, možeš ga odmah rastaviti na dijelove.
Autobus

#562 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

Kakva je procedura sa Slovenskom granicom, da li tu trebam nešto posebno raditi (kad sam već kupio auto i krenuo za BiH) ili samo pravac do naše granice gdje prijavljujem automobil?
drndalo

#563 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Slovenija je izlazak iz EU, zar tu ne bi trebalo na carini ovjeriti papire koje nosis od auta, da oni kao carina potvrde da je taj auto napustio granice EU...?
Autobus

#564 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

drndalo wrote:Slovenija je izlazak iz EU, zar tu ne bi trebalo na carini ovjeriti papire koje nosis od auta, da oni kao carina potvrde da je taj auto napustio granice EU...?
Znam da ima neka caka sa Slovenijom, zato pitam :D
illuminated

#565 Re: Uvoz auta

Post by illuminated »

Imao bih jedno relevantno pitanje:

Imam auto u BIH na stranim tablama. Moram platiti carinu i porez i registrovati ga.
Moze li mi neko napisati kakva je procedura. Auto moram prije bilo cega odjaviti u Njemackoj ili ne?
Nije mi jasno kako cu auto odvuci na carinjenje ili tehnicki ako ga odjavim i vratim tablice...a vjerujem da ga moram odjaviti prije carinjenja...
Moze li se auto ocariniti i platiti porez a da se ne pomjera (dakle prema podacima iz papira)?
Autobus

#566 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

Imam još jedno pitanje..

Kad se vozilo uvozi na ime lica sa invaliditetom, rečeno mi je da se carina i PDV ne plaćaju. Da li je ovo istina? I drugo pitanje, da li automobil mora biti prilagođen invalidnim licima ili može 'normalno' auto? Ako mora biti prilagođen, šta to znači u praksi? Ima li neko primjer prilagođenog auta?
poznanik

#567 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

Autobus wrote:Imam još jedno pitanje..

Kad se vozilo uvozi na ime lica sa invaliditetom, rečeno mi je da se carina i PDV ne plaćaju. Da li je ovo istina?

Da, upravo tako, s tim da korisnik povlastice mora imati svu dokumentaciju urednu, usklađenu s propisima.

I drugo pitanje, da li automobil mora biti prilagođen invalidnim licima ili može 'normalno' auto? Ako mora biti prilagođen, šta to znači u praksi? Ima li neko primjer prilagođenog auta?
Ukoliko je invalidno lice bez donjih ekstremiteta, ili jednog od gornjih, komande za upravljanje m/v vozilom moraju biti prilagođene osobinama takvog vozača. U tom slučaju, takvo lice je 100% invalidno.
Potpuno oslobađanje od plaćanja carine i pdv dozvoljava se i nižeprocentnim invalidnim licima, do 70% , a ukoliko korisnik ima manji procenat invalidnosti (ispod 70%), u srazmjeru tog procenta se i oslobađa, a razliku plaća....
poznanik

#568 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

illuminated wrote:Imao bih jedno relevantno pitanje:

Imam auto u BIH na stranim tablama. Moram platiti carinu i porez i registrovati ga.
Moze li mi neko napisati kakva je procedura. Auto moram prije bilo cega odjaviti u Njemackoj ili ne?
Nije mi jasno kako cu auto odvuci na carinjenje ili tehnicki ako ga odjavim i vratim tablice...a vjerujem da ga moram odjaviti prije carinjenja...
Moze li se auto ocariniti i platiti porez a da se ne pomjera (dakle prema podacima iz papira)?
Na ovoj temi ili temi Carina u BiH, nađi moj post koji detaljno opisuje i odgovara na ovakva pitanja.
Autobus

#569 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

Još jedno pitanje.

Koliko je neophodno da se ugovor o kupoprodaji ovjeri kod notara? Kontaktirao sam svog špeditera i rekao mi je da nema potrebe za tim. Dovoljno je ispuniti ugovor, potpisati se i napisati kontakt osobe od kojeg se automobil kupuje.

Ne želim da dam notaru 50 ili 100 Euro bez potrebe.
azdralovic

#570 Re: Uvoz auta

Post by azdralovic »

Je li istina da ovi nasi spediteri mogu za odredjenu naknadu dovuci auto iz inostranstva i obaviti kompletan proces carinjenja, prakticno kao da kupujes auto u BiH... navodno je 500€ njihova tarifa s tim da ukoliko nisi zadovoljan autom tj nije to to sto si trazio imas pravo da odustanes...

Kolega mi je pricao o ovome ali na internetu ne mogu nista da nadjem...
530i

#571 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Naravno da nećeš naći na internetu nego isključivo u direktnom, ličnom kontaktu sa kakvim špediterom.
Autobus

#572 Re: Uvoz auta

Post by Autobus »

...greška...
addem

#573 Re: Uvoz auta

Post by addem »

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ukida-s ... -voce-meso

Dal je istina da ce biti ovako. Znaci sve ce isplativije biti uvesti auto iz inostranstva.
nula37

#574 Re: Uvoz auta

Post by nula37 »

mene zanima auto do 1500 eura koliko ce poslje nove godine kad ukinu porez iznositi uvoz auta do ove cijene? ako mi neko moze objasniti stavku po stavku hvala?
dottore

#575 Re: Uvoz auta

Post by dottore »

addem wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ukida-s ... -voce-meso

Dal je istina da ce biti ovako. Znaci sve ce isplativije biti uvesti auto iz inostranstva.
pa i do sad je bila 3%
Post Reply