Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
HAVANA

#2301 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

mk ultra wrote:
HAVANA wrote: Ovo za 18000? Sa placenim carinom,pdv,homologacijom,prijavom...? I ja bi. :D Carina,pdv,homologacija i prevoz oko 6500 km,najmanje,ako ne podignu osnovicu.Da sam odes i da ti niko ne dovlaci moras kupiti za 5800 eura? Gdje? Odaj mi tajnu. Koje auto te klase uopste ima za tu cijenu sa tim kilometrima? Jebo mater te nije lada kalina sa 50000 km 2015 godina 5000 eura a ne sta drugo.
a u salonu takva astra, nova do registracije 24500...
novi i30, kia ceed, tipo, i dalje da ne nabrajam

jbt prije 5 godina si mogao kupiti pasata 7 za manje para nego danas... :skoljka:
Kakva astra? Ovo je njegov post
UmaX wrote:
sime_cipol wrote:
UmaX wrote:Malo opet sarno po piku, do nekih 18 hiljada nema auta kojeg bih kupio. Nijednog.

Da se razumijemo ne gledam nove aute, niti ikakve luksuzne stavke ili 200KS motore. Ponuda posve jadna.
Sta bi kupio da ima? :D
Znaci da je Golf klasa, benzinac od 120-150KS, da nije preso vise od 100k (pozeljno 50k), te da ima solidnu opremu, i tu ne mislim preseravanja tipa grijan volan i slicno. Da nije stariji od 4 godine. I naravno da izgleda potpuno kao nov. Eto takav bih auto. Pozeljno da je manje od 18k, jer valja uradit odmah neki servis, kupit gume, felge i slicno.

Prosli puta sam kupio sve to ali dizela, doduse bila je nesto veca kilometraza, 145k.

Ima dizela, toga se moze nac, ali benzinaca jok.

Kakvog passata si mogao kupiti jeftinije? Krajem decembra prodao 2014 godinu limuzinu sa 190000 kilometara za 22500 km do registracije.Znas koliko je to auto kostalo novo? Za 4 godine gubitak da ti se zamanta.To auto je ko neki dan bilo rabljeno 30000 i vise...Vw,audi i bmw me ne zanimaju vise apsolutno.Nose mozda 10% prometa od svih vozila.I to traje vec duzi period.Zakla drzava.Zamisli da ti kupis novo od nekih 55 do 60000 i poslije 4 godine ga prodas za 20000 i kusur.Gdje naci ta vozila ljudi,sta vam je.Na tu godinu je 6,7000 km davanja,prevoza...
UmaX

#2302 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

promaha wrote: Moja, 2016. godiste ima watts sponu i iskreno nemam nekih problema sto se tice neudobnosti ili lose upravljivosti. Auto je dovoljno udobno za svoju klasu a moze se voziti sigurno mnogo brze od dozvoljenog .

Sto se cijena tice znam da sma prije par mjeseci provjeravao i u njemackoj nisam mogao naci polovnu sa kilometrazom kao moja (cca 80k km) za onu cijenu sto sma ja platio za svoju. Jer nova auta u BiH su dosta jeftinija nego po evropi
Al koji motor? Slabiji modeli nemaju Watts sponu, samo jaci. I mislim da je VW na Golfu 6 (ili ono bi 7?) na svemu slabijem od 110KS izbacio multilink. I nisam rekao da je Astra K neudobna, ali da je nesto bas bolja od Astre J, nije. Astra J je bila predobra i sve sto su sa K uradili je olaksali je za nekih 200kg i napravili vise prostora na zadnjoj klupi.

Stednja jbg. Zato valjda svaki Ford Focus ima multilink. Oni su stedili negdje drugo, na limariji. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
UmaX

#2303 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

HAVANA wrote: Kakvog passata si mogao kupiti jeftinije? Krajem decembra prodao 2014 godinu limuzinu sa 190000 kilometara za 22500 km do registracije.Znas koliko je to auto kostalo novo? Za 4 godine gubitak da ti se zamanta.To auto je ko neki dan bilo rabljeno 30000 i vise...Vw,audi i bmw me ne zanimaju vise apsolutno.Nose mozda 10% prometa od svih vozila.I to traje vec duzi period.Zakla drzava.Zamisli da ti kupis novo od nekih 55 do 60000 i poslije 4 godine ga prodas za 20000 i kusur.Gdje naci ta vozila ljudi,sta vam je.Na tu godinu je 6,7000 km davanja,prevoza...
Moj goal je bio kupit auto koji je nov bio 35k (nasih para), za 4 godine u pola cijene. To je vec realno. Nisam nigdje spominjao Passata...
promaha

#2304 Re: Uvoz auta

Post by promaha »

UmaX wrote:
promaha wrote: Moja, 2016. godiste ima watts sponu i iskreno nemam nekih problema sto se tice neudobnosti ili lose upravljivosti. Auto je dovoljno udobno za svoju klasu a moze se voziti sigurno mnogo brze od dozvoljenog .

Sto se cijena tice znam da sma prije par mjeseci provjeravao i u njemackoj nisam mogao naci polovnu sa kilometrazom kao moja (cca 80k km) za onu cijenu sto sma ja platio za svoju. Jer nova auta u BiH su dosta jeftinija nego po evropi
Al koji motor? Slabiji modeli nemaju Watts sponu, samo jaci. I mislim da je VW na Golfu 6 (ili ono bi 7?) na svemu slabijem od 110KS izbacio multilink. I nisam rekao da je Astra K neudobna, ali da je nesto bas bolja od Astre J, nije. Astra J je bila predobra i sve sto su sa K uradili je olaksali je za nekih 200kg i napravili vise prostora na zadnjoj klupi.

Stednja jbg. Zato valjda svaki Ford Focus ima multilink. Oni su stedili negdje drugo, na limariji. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
1.4 turbo (150 ks)

a sto se tice poredjenja sa j (barem sa sedan) K je dosta udobnije.

Posto u porodici imam J sedan i cesto je vozim tako da ne znam sta je razlog, jel samo kilaza ili sta al K je dosta direktnije za voziti iako ima elektricni volan, udobnije i pruza bolji osjecaj stabilnosti
UmaX

#2305 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Ovisi i koji je ovjes npr. kod mene je sportski i auto jest mrvicu tvrdje, ali ne i neudobno - ipak su gume vece visine, iste dimenzije kakve idu na Insigniju.

Astra K je sigurno agilnija jer je 200kg laksa, a eto posto imas tog turbaka, tu je i Watts spona, sto nije na nivou multilinka, ali blizu je.
HAVANA

#2306 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

ElRe wrote:
Optimist wrote:
Ima evo i Astra samo dizel.

https://www.olx.ba/artikal/32604316/prv ... dti-136ks/
Ne valja motor, problem sa lancem, razvodom... Ni za MY2018 problemi nisu otklonjeni. Mijenja se HDI motorima.
E jebi je,ja sebi kupio astru k.Vidicemo kad dodje.90000km,sta ce joj bit. :twisted:
milojicabrzi

#2307 Re: Uvoz auta

Post by milojicabrzi »

Gledao i pratio dosta oglasa, tacno je da se dobro auto staro 4-5 godina, sa <100 000 km na satu, moze povoljnije naci kod nas kupljeno i vozano, nego iz uvoza.

Ima sada i u BiH klasa ljudi, koja mijenja auta za nova svakih 4-5 godina, naročito se moze naci po ovlastenim zastupnicima, kada ih mijenjaju staro za novo (jest da onda u preprodaji nabijaju cijenu), ali generalno, moze se naci provjerenije i sigurnije auto kupljeno u BiH, nego sto ce izaci ako se uvozi.

Vecina EU zemalja, ima neke trosarine i akcize, tako da su auta dosta skuplja 1000-2000 KM kao novonabavna (evo na stranici dacia.hr, vidi se razlika solidnih 10-20 % u cijeni između BiH i Cro, na nova auta iz salona).

Kad se tu doda prijevoz, carinjenje itd. mislim da je za ova auta do 5 godina starosti, povoljnije traziti u BiH, ovi stariji, kojima rapidno pada cijena u inozemstvu, mozda se mogu naci u nekoj prihvatljivoj finansijskoj konstrukciji, ali sad je nabaviti auto u BiH, postalo dosta lakse, nego prije 10-15 godina....Opet kazem, to je moje subjektivno misljenje.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2308 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

ElRe wrote:
Optimist wrote:

Ne valja motor, problem sa lancem, razvodom... Ni za MY2018 problemi nisu otklonjeni. Mijenja se HDI motorima.
Ja mislio oni napokon napravili dizel kako treba, kad citam pun djavo problema na 1.6 CDTI :-)
UmaX

#2309 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

milojicabrzi wrote:Gledao i pratio dosta oglasa, tacno je da se dobro auto staro 4-5 godina, sa <100 000 km na satu, moze povoljnije naci kod nas kupljeno i vozano, nego iz uvoza.

Ima sada i u BiH klasa ljudi, koja mijenja auta za nova svakih 4-5 godina, naročito se moze naci po ovlastenim zastupnicima, kada ih mijenjaju staro za novo (jest da onda u preprodaji nabijaju cijenu), ali generalno, moze se naci provjerenije i sigurnije auto kupljeno u BiH, nego sto ce izaci ako se uvozi.

Vecina EU zemalja, ima neke trosarine i akcize, tako da su auta dosta skuplja 1000-2000 KM kao novonabavna (evo na stranici dacia.hr, vidi se razlika solidnih 10-20 % u cijeni između BiH i Cro, na nova auta iz salona).

Kad se tu doda prijevoz, carinjenje itd. mislim da je za ova auta do 5 godina starosti, povoljnije traziti u BiH, ovi stariji, kojima rapidno pada cijena u inozemstvu, mozda se mogu naci u nekoj prihvatljivoj finansijskoj konstrukciji, ali sad je nabaviti auto u BiH, postalo dosta lakse, nego prije 10-15 godina....Opet kazem, to je moje subjektivno misljenje.
Ma yebo to kad im je standard 2x ili 10x veci. Nek su skuplji auti, i trebaju bit.

Ipak, cijene polovnjaka vise padnu tamo nego ovdje. Ovdje generalno vazi pravilo - ako je auto dobro, ne prodaje se, na prodaju ide samo sto ne valja. Ima toga sto kazes, ipak i u BiH postoje ljudi koji kupe novo auto pa ga voze 4-5 godina, svaka cast ko moze.
sime_cipol wrote:
ElRe wrote:
Optimist wrote:

Ja mislio oni napokon napravili dizel kako treba, kad citam pun djavo problema na 1.6 CDTI :-)
Dugo oni nisu imali svoj dizel motor, jos od 1.7 sa ravno 1700 kubika. Taj je bio uzas, zato su kasnije koristili iskljucivo Isuzu, SAAB, te Fiat dizele - doduse neki Fiat motori su bili modificirani u VM-u, tacnije pogorsani.
HAVANA

#2310 Re: Uvoz auta

Post by HAVANA »

Ma dobro kad bi se covjek ravnao po internetu,nista ne valja.Ukucaj boli me desno rame,ispasce ti da ces preselit u cetvrtak.
Throttle

#2311 Re: Uvoz auta

Post by Throttle »

HAVANA wrote:Ma dobro kad bi se covjek ravnao po internetu,nista ne valja.Ukucaj boli me desno rame,ispasce ti da ces preselit u cetvrtak.
:lol: :lol: :lol: oplaka
muamer1777

#2312 Re: Uvoz auta

Post by muamer1777 »

Hvala svima na odgovorima!
nepass1

#2313 Re: Uvoz auta

Post by nepass1 »

UmaX wrote:
sime_cipol wrote:
UmaX wrote:Malo opet sarno po piku, do nekih 18 hiljada nema auta kojeg bih kupio. Nijednog.

Da se razumijemo ne gledam nove aute, niti ikakve luksuzne stavke ili 200KS motore. Ponuda posve jadna.
Sta bi kupio da ima? :D
Znaci da je Golf klasa, benzinac od 120-150KS, da nije preso vise od 100k (pozeljno 50k), te da ima solidnu opremu, i tu ne mislim preseravanja tipa grijan volan i slicno. Da nije stariji od 4 godine. I naravno da izgleda potpuno kao nov. Eto takav bih auto. Pozeljno da je manje od 18k, jer valja uradit odmah neki servis, kupit gume, felge i slicno.

Prosli puta sam kupio sve to ali dizela, doduse bila je nesto veca kilometraza, 145k.

sto bise reklo da se jebes a da ti ne unidje
UmaX

#2314 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

nepass1 wrote:
UmaX wrote: Znaci da je Golf klasa, benzinac od 120-150KS, da nije preso vise od 100k (pozeljno 50k), te da ima solidnu opremu, i tu ne mislim preseravanja tipa grijan volan i slicno. Da nije stariji od 4 godine. I naravno da izgleda potpuno kao nov. Eto takav bih auto. Pozeljno da je manje od 18k, jer valja uradit odmah neki servis, kupit gume, felge i slicno.

Jebi se ti, pa vidi hocel' unic'. :lol:

Ja vec vozim takvo auto, ali dizela. Hocu benzinca. Ali ih nema, nije stvar cijene ili neceg drugog.
L u c i f e r

#2315 Re: Uvoz auta

Post by L u c i f e r »

UmaX wrote:
nepass1 wrote:
UmaX wrote: Znaci da je Golf klasa, benzinac od 120-150KS, da nije preso vise od 100k (pozeljno 50k), te da ima solidnu opremu, i tu ne mislim preseravanja tipa grijan volan i slicno. Da nije stariji od 4 godine. I naravno da izgleda potpuno kao nov. Eto takav bih auto. Pozeljno da je manje od 18k, jer valja uradit odmah neki servis, kupit gume, felge i slicno.

Jebi se ti, pa vidi hocel' unic'. :lol:

Ja vec vozim takvo auto, ali dizela. Hocu benzinca. Ali ih nema, nije stvar cijene ili neceg drugog.
A zašto benzinca...? :)
Optimist

#2316 Re: Uvoz auta

Post by Optimist »

UmaX wrote:
Nije stvar cijene a postavio si limit 18500 KM.
Neke stvari nisu skupe, vec mi generalno nemamo para. :)
UmaX

#2317 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Optimist wrote:
UmaX wrote:
Nije stvar cijene a postavio si limit 18500 KM.
Neke stvari nisu skupe, vec mi generalno nemamo para. :)
Ma nema ni kad dignem limit, ili se pojavi jedno ili dva auta. Jednostavno nema benzinaca.

To je ono na sto ukazujem.

@Lucifer, jednostavno, ne volim dizel, puno mi vise leze benzinci. Ne volim nacin na koji dizel razvija snagu, grub rad, vibracije, ruzan zvuk, smrdi, cadi, i kad imas DPF cesto te zatekne da radi regeneraciju bas kad ne treba, imas skuplje odrzavanje - stoji da su moderni benzinci sve kompleksniji ali jos to nije to, te su u prosjeku vise presli od usporedivih benzinaca.
Last edited by UmaX on 17/02/2019 17:09, edited 2 times in total.
emmir1

#2318 Re: Uvoz auta

Post by emmir1 »

HAVANA wrote:Ma dobro kad bi se covjek ravnao po internetu,nista ne valja.Ukucaj boli me desno rame,ispasce ti da ces preselit u cetvrtak.

Dobar ti onaj mercedes 2011

Može li se šta dogovarati sa zamjenom
sale07

#2319 Re: Uvoz auta

Post by sale07 »

Imal ko da koga preporuci za uvoz auta, interesuje me prevoz i sredjivanje papira
sLLayer

#2320 Re: Uvoz auta

Post by sLLayer »

jel istina da od prvog maja samo euro 5 se uvozi?
amar1994

#2321 Re: Uvoz auta

Post by amar1994 »

jeste ako izadje u novinama,ako ne izadje nikom nista..

da je kako ukinut neispravne aute,to bi bilo lijepo,ove zabrane su notorna glupost,recimo u HR mozes sve uvesti ali placas penale na osnovu CO2 i jos nekih stavki :)
sale07

#2322 Re: Uvoz auta

Post by sale07 »

amar1994 wrote:jeste ako izadje u novinama,ako ne izadje nikom nista..

da je kako ukinut neispravne aute,to bi bilo lijepo,ove zabrane su notorna glupost,recimo u HR mozes sve uvesti ali placas penale na osnovu CO2 i jos nekih stavki :)

Pa ja mislim da samo u BiH ima da pri registraciji ako ti je vozilo mlade od 7 godine vise placas :izet:
Barem je u Sarajevu tako.
UmaX

#2323 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Jest jest, vise se placa na mladje aute, s tim da ima nesto sitno manje za ekologiju, pa se to popegla.
NediM17

#2324 Re: Uvoz auta

Post by NediM17 »

I 25% skuplja putarina za dodatni pogon na LPG ili struju. I nikakva olaksica na eko taksu :bih: .
vauvau

#2325 Re: Uvoz auta

Post by vauvau »

Normalno da je skuplje, treba ovima što voze na plin uvesti dodatne takse da se izjednače s dizelima.
Post Reply