Koja su vaša iskustva sto se tice ovog osiguranja (ako ste imali) ili drugih? Koliko vremena ste cekali na naplatu stete?
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Slikaj ti sve stvari koje su jos otisle i spremi ih za slanje... Koje je tvoje osiguranje ? Nedavno je bio oglas da su neka osiguranja (ne sva) potpisala ugovor o medjusobnoj saradnji kod isplate steta. Ideja je da ako si osiguranik jedne od njih, a stetnik iz drugog osiguranja iz sporazuma, sve mozes zavrsiti sa svojim osiguranjem, a oni ce se medjusobno prebijati...Nadjoh statistiku agencije za nadzor osiguranja, tabela ocito pokriva prvih 10 mjeseci 2014 god. Radi se o % isplate (likvidacije) prijavljenih steta iz nezivotnih osiguranja.
ASA jeste, DUNAV ocito (jos) nije...Ja mislim da Dunav i Asa nisu potpisale taj sporazum, jer mi ovaj u mom osiguranju nista ne spominje o tome i kaže da ne zna on o tome nista.

triglav (kasko) je pristao meni u dva navrata praviti cesiju sa asa pva (iako je skoda nisu pristali na pss) jer sa njima imaju neki ugovor pa izadje jeftinije nego kad od tog istog servisa fizicko lice trazi predracun... prvi put auto bilo staro godinu i nesto, drugi put staro skoro tri godine... ali jesu me ispeglali sa hodanjem i papirologijom osiguranje-servis...mahalas505 wrote:Ima li problema sa osiguravajucim kucama kad dodjes sa pristupom, ne interesuju me pare, hocu da mi se auto koliko toliko vrati u prvobitno stanje i to u ovlastenom. Znaci da se sva komunikacija oko stete i placanja odvija na relaciji ovlasteni servis - osiguranje, a ja da uopste ne vidim pare?
dva autadrndalo wrote:Uh, *ebem ti, pa ti ko da si Pobesneo Max-ubica auta...?
Nisma znao da to moze?! Isao sam ja odma majstoru, posto mi se posle udesa culo neko lupkanje na lijevoj strani. Pregledao i utvrdio da je od udesa, barem on tako kaze, poluosovina stradala. Tako on meni barem kaže.tempuser wrote:Uradis prijavu i procjenu stete u ASA Osiguranju.
Kad odvezes majsttoru da rastavi i popise sta je osteceno zovi ih da ti uradi nadopunu zapisnika u kojem ce biti uneseno sve ono sto se nije vidjelo prilikom prve procjene.
Zasto ne bi trazio da ti popravi ovlasteni servis? Moze osiguranje da izabere bilo koji ovlasteni u tvojoj okolini.Aethaercyn wrote:Danas aBd-a radim auto kod svog majstora. Rekao sam mu da nakon što rastavi auto sve slika. Da imam dokaze. Najgore je sto čitam na drugim forumima da je moguće da oni ponude da auto radim kod njih, u njihovom servisu. To ne želim nikako posto sit sam svakakvih jalijaša. Jednom sam tako nakon udesa dao auto i NIKAD VIŠE. Čisto ti našminkaju auto, par dana sve je ok nakon toga kao da ništa nije rađeno. Nakon 3 mjeseca farba na autu je počela sama da spada.
Ne kontam ovo gore naglaseno nikako, kakve veze imaju godine starosti sa ovlastenim servisom? Zato nam je sve i naopako u drzavi. Ako nisam kriv za nesrecu hocu da mi se auto popravi kako treba sa orginalnim djelovima. Nema potreba da nesto muljam sa predracunima, a da vamo pravim na desetom mjestu.530i wrote:S obzirom da auto ima desetak godina i ne moraš u ovlašteni. Iako nisam siguran na koji način oni gledaju to što ćeš raditi bez dogovora sa njima. Barem gledaj da ti taj majstor izda i fiskalni račun i radni nalog, pored fotodokumentacije. A što se tiče njihovog servisa u tom slučaju - mislim da dobro rezonuješ, oni plaćaju to i jedino im je mjerilo da popravka ispadne što jeftinija.
OK moze se tako posmatrati ali... Uzmimo hipoteticki, imas auto 10 god star i neko te udari u vrata. Kolika je trzisna vrijednost tih vrata bila prije ostecenja? Koliko vrijede polovna vrata stara 10 god na autu?mahalas505 wrote:Ne kontam ovo gore naglaseno nikako, kakve veze imaju godine starosti sa ovlastenim servisom? Zato nam je sve i naopako u drzavi. Ako nisam kriv za nesrecu hocu da mi se auto popravi kako treba sa orginalnim djelovima. Nema potreba da nesto muljam sa predracunima, a da vamo pravim na desetom mjestu.530i wrote:S obzirom da auto ima desetak godina i ne moraš u ovlašteni. Iako nisam siguran na koji način oni gledaju to što ćeš raditi bez dogovora sa njima. Barem gledaj da ti taj majstor izda i fiskalni račun i radni nalog, pored fotodokumentacije. A što se tiče njihovog servisa u tom slučaju - mislim da dobro rezonuješ, oni plaćaju to i jedino im je mjerilo da popravka ispadne što jeftinija.
Ne samo amortizacija i isplativnost popravka u ondnosu na vrijednost auta nego i sam pojam sta znaci "vratiti u prvobitno stanje". Ako ti neko osteti 10 god stara vrata popravak auta novim vratima u ovl. servisu nije bas vracanje u prvobitno stanje, ali popravak 10 god starim vratima jeste!530i wrote:Na to sam i mislio...zbog amortizacije upitna je vrijednost, tj. procjena koštanja.
ja imao udes u novembru, policija napravila zapisnik, 100% kriv lik koji me udario.Aethaercyn wrote:Prije desetak dana imao sam udes, čovjek je se zapucao u moju lijevu stranu te mi nanio oštečenja na lijevim vratima (auto sa dvoja vrata), na stubu. Vrata se moraju druga ubaciti. Onda sjediste mi je sa bočne strane otišlo takodjer. Brava lijevih vrata, zaptivna guma na vratima i na pragu. Prije dva dana došao lik iz osiguranja da obavi uviđaj na autu. Par stvari slikao i to je to. Ja mu govorio za sjediste, za zaptivne gume, čovjek ne reaguje na to. Lik koji je skrivio udes je reg. svoje auto u ASA osiguranja.
Koja su vaša iskustva sto se tice ovog osiguranja (ako ste imali) ili drugih? Koliko vremena ste cekali na naplatu stete?