TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#76 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

arman1 wrote:Bakire.
Moram se ovdje složiti sa jednom žalosnom činjenicom. Svi vole da komentarišu ono što nisu ni probali. Ja prvi svojevremeno sam se šprdao sa onima koji su nosili mobitel. Sve dok 90 i neke (čini mi se 97.) nisam kupio svoj prvi zbog posla. Od tad sam promijenio 8 ili 9 komada, a sad mi je taj isti mobitel najmanje telefon i neprihvatljivo mi je odaljit se od kuće bez moba u đepu. To me je naučilo pameti za razliku od mnogih.
Isto tako "najpametnije" komentare o gumi Tigar daju oni koji znaju sve modele GY, Mišlena, Vredeštajna i td napamet, a po vlastitim navodima nikad u životu nisu imali posla sa Tigar, Barum i sličnim niskobuđetskim gumama. Neki od njih su na drugim temema izjavili da se voze isključivo biciklom, tramvajem i sl.
Poseban biser je to što neki od njih pokušavaju da mene i one koji smo koristili Tigar gume ubjede da ne znamo šta smo imali na autu(koje gume), po kakvim smo terenima vozili, kako smo vozili i kako su nam se ponašala auta s takvim gumama. Draga gospodo takvi fazoni pale u filmu Matrix. U Stvarnosti je malo drugačije.
Oni koji 80% i više kilometraže zimi prelaze po gradu(vožnja max 50-60km/h), Koji ne mojaju da se svakodnevno da se penju na neke brijegove, visove i sl, uglavnome sve svoje potrebe mogu da zadovolje sa gumama Tigar, Barum, Sava. Oni koji uglavnom zimi voze na otvorenoj cesti van naseljenih mjesta, voze natovarena vozila i idu po svakakvim terenimaipak moraju za svoje radno sredstvo nabavit malo skuplju(i kvalitetniju) obuću.
A sta ako se u tih 20% desi da izadje dijete na cestu i treba da odluci 3-4 metra razlike u kocenju izmedju toga da li ces udariti dijete ili ne?
Lesli Eldridž

#78 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Lesli Eldridž »

Ja ne bih rizikovao i na auto stavljao gume koje nisu provjerene. Tu se zna sveti trio: Goodyear, Michelin, Pirelli. Možda još i Dunlop,a sve ostalo je neprovjereno i ne isplati se rizikovati. Razlike u cijenama su minimalne, pogotovo kad se zna da je guma jedini dio auta koji je u kontaktu sa kolovozom, pa vi sad vidite. Kupuješ gume u Savi npr. i za manje dimenzije vidiš da je tazlika u cijeni po jednoj gumi samo 5-6 KM protiv Goodyear-a, jasno je da kod pametnih ljudi sve ostale nepoznate i divlje marke nemaju šanse (Vredestein, Hankook i ostala sranja). 8-)
Bakir1

#79 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Bakir1 »

@jefferson zakasnio si malo samo par mjeseci a kako vrijeme mijenja i par godisnjih doba,tigar je bio posluzio svrsi auto se prodalo i kraj,meni je bio dobar i posluzio je,gdje sam naumio da se popnem i jesam.
za razliku od tebe o stanju na cestama svaki dan saznajem na tim istim cestama,i nisam toliko los vozac da mi marka gume znaci u donosenju misljenja o tome da li cu moci stati ili ne bilo to na bjelasnici ili u ovom gradu gdje ja zivim i gdje pjesaci idu preko ceste. :lol:
nema potrebe da trazis 3 moja posta i da pokusavas sa jeftinim provokacijama jer neces uspjeti. :-)
moj razum i logika su za mene a tvoj razum i logika su za tebe.
ako sam lud jesam lud sam :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#80 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Toto »

Tigar gume su ko pravi tigar.
Malo malo pa riknu. Imao sam dva losa iskustva sa Tigrom. I pored ovih iskustava nastavio sam da ih koristim. Ali samo kao rezervnu gumu. I mogu vam se pofalit da su izvrsno pokazale - kao rezervna guma.
Kad sam poceo svoja kola koristiti za potrebe firme: firma mi je zamjenula sve 4 gume. Stavili su sve 4 tigraste jer su imali takav ugovor sa servisom. Onda mi se desilo da mi je skoro nova guma eksplodirala pri voznji. Osim gume imao sam i neke druge stete na kolima ali sam se i najeo straha dok sam smirio auto i zavrsio na ledini umjesto u jezeru. Nisam mogao sa sigurnoscu utvrditi sta je bio pravi razlog eksplozije gume i ostala je sumnja da je moglo biti i do kvaliteta gume. Obicno sam kao rezervu koristio neku staru gumu koja je mogla posluziti. Kad sam otisao kod majstora da provjerim stetu i opravim stargano zamjenio sam obje prednje i kupio one za koje mi je vulkanizer rekao da su po njemu najbolje. Spadale su u red najskupljih ali sam se vodio onim strahom kojeg sam se najeo. Skont'o sam da je moja glava vrijednija od najskupljih guma. Tad sam onu jednu novu od Tigra ostavio kao rezervu.
Narednih par godina sam bio dosta na drumu i nastavio sam koristiti one gume koje mi je vulkanizer preporucio. Nisam imao losih iskustava sa gumama.
Kad sam se kutariso tih kola, kupio ih je moj rodjak. Rodjo je na njih stavio Tigra i kad sam mu ja ispricao moja iskustva on mi je replocirao vrlo prihvatljivom racunicom. On je ta kola koristio samo za odlazak na posao 10-20 km dnevno i za odlazak u vikendicu gdje je imao par km loseg makadama. Imali su troja kola u kuci. Dvoja su bila samo za posao i na njima je rodjo demonstrirao ekonomicnost i ugradjivao najjeftinije i reciklirane gume i sav ostali potrosni materijal. Treca su bila napucana i markom i kvalitetom.
Ako provodite dosta kilometara i sati na drumu investirajte u kvalitet i soptvenu bezbjednost - ako vam finaicijska mogucnost daja imalo prostora za ovakvu racunicu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#81 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by corolla02 »

@jefferson zakasnio si malo samo par mjeseci a kako vrijeme mijenja i par godisnjih doba,tigar je bio posluzio svrsi auto se prodalo i kraj,meni je bio dobar i posluzio je,gdje sam naumio da se popnem i jesam.
za razliku od tebe o stanju na cestama svaki dan saznajem na tim istim cestama,i nisam toliko los vozac da mi marka gume znaci u donosenju misljenja o tome da li cu moci stati ili ne bilo to na bjelasnici ili u ovom gradu gdje ja zivim i gdje pjesaci idu preko ceste.
nema potrebe da trazis 3 moja posta i da pokusavas sa jeftinim provokacijama jer neces uspjeti.
ako sam lud jesam lud sam
:thumbup:
Last edited by corolla02 on 03/05/2009 12:21, edited 2 times in total.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#82 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by corolla02 »

Ja ne bih rizikovao i na auto stavljao gume koje nisu provjerene. Tu se zna sveti trio: Goodyear, Michelin, Pirelli. Možda još i Dunlop,a sve ostalo je neprovjereno i ne isplati se rizikovati. Razlike u cijenama su minimalne, pogotovo kad se zna da je guma jedini dio auta koji je u kontaktu sa kolovozom, pa vi sad vidite. Kupuješ gume u Savi npr. i za manje dimenzije vidiš da je tazlika u cijeni po jednoj gumi samo 5-6 KM protiv Goodyear-a, jasno je da kod pametnih ljudi sve ostale nepoznate i divlje marke nemaju šanse (Vredestein, Hankook i ostala sranja). 8-)
A kako to, Fijata ti tvog!?
:D
Ja ih mogu barem 10 nabrojati koji prave vrhunske gume
edoze

#83 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by edoze »

BF goodrich ocito ne spadaju u "svetu trojku" :-)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
al sta znaju ljudi koji su zivot posvetili trkama
slicno je i sa recimo bridgestone gumama
Lesli Eldridž

#84 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Lesli Eldridž »

Ne spadaju. Nekad su bile vrhunske gume Semperit, ali ih danas skoro i nema u prodaji... :D
jefferson

#85 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:@jefferson zakasnio si malo samo par mjeseci a kako vrijeme mijenja i par godisnjih doba,tigar je bio posluzio svrsi auto se prodalo i kraj,meni je bio dobar i posluzio je,gdje sam naumio da se popnem i jesam.
za razliku od tebe o stanju na cestama svaki dan saznajem na tim istim cestama,i nisam toliko los vozac da mi marka gume znaci u donosenju misljenja o tome da li cu moci stati ili ne bilo to na bjelasnici ili u ovom gradu gdje ja zivim i gdje pjesaci idu preko ceste. :lol:
nema potrebe da trazis 3 moja posta i da pokusavas sa jeftinim provokacijama jer neces uspjeti. :-)
OK super! Tvoja logika je extra! Problem u tvojoj logici sto ovo nije bila zadnja zima!
Drugo, i ja mislim da Tigar guma moze STATI samo je pitanje za koliko metara!
Trece, imam iskustva s istim proizvodjacem!
Ali eto, nego na cemu ljeti vozis?
jefferson

#86 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

BF goodrich ocito ne spadaju u "svetu trojku
hehe, ne spadaju!
BH Goodrich gume koje vidis su ustvari Michelin!
Michelin kao vlasnik BF Goodricha je odlucio da ubaci ime BF Goodrich na trke umjesto Michelin da bi ih ucinio prepoznatljivijima na trzistu evrope!
Bakir1

#87 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Bakir1 »

jefferson wrote:
Bakir1 wrote:@jefferson zakasnio si malo samo par mjeseci a kako vrijeme mijenja i par godisnjih doba,tigar je bio posluzio svrsi auto se prodalo i kraj,meni je bio dobar i posluzio je,gdje sam naumio da se popnem i jesam.
OK super! Tvoja logika je extra! Problem u tvojoj logici sto ovo nije bila zadnja zima!
Drugo, i ja mislim da Tigar guma moze STATI samo je pitanje za koliko metara!
Trece, imam iskustva s istim proizvodjacem!
Ali eto, nego na cemu ljeti vozis?
taj bezvezni auto je prodan ;-)
trenutno vozim na 31x10,5 goodyear Wrangler AT/R,vozim na bf winter slalom 235/75 R15 i vozim na goodyear Excellence 195/65 R15 zadovoljan?
eto imao sam i ja iskustva sa istim proizvodjacem u autu koje je imalo nepunih 60 atmosferskih dizelskih KS i pri tome imalo suhu masu od 1300 kg dobro su se ponasale cak sta vise odlicno ;-)
redikul

#88 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by redikul »

MA TIGAR GUMU NEMOJTE NI NA PRIKOLICU STAVLJAT....ETO KAKVA JE
Lesli Eldridž

#89 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Lesli Eldridž »

redikul wrote:MA TIGAR GUMU NEMOJTE NI NA PRIKOLICU STAVLJAT....ETO KAKVA JE
:lol: :thumbup:
jefferson

#90 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

redikul wrote:MA TIGAR GUMU NEMOJTE NI NA PRIKOLICU STAVLJAT....ETO KAKVA JE
Nemoj sad ti zezat. Moj stari imao na prikolici super se ponasale :lol:
ado-šampion

#91 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by ado-šampion »

Nemojte se ofirat i stavljat Bridgestone u drugu ligu, jer je posve ravan Pirelliju, GoodYearu i (da ne govorim) Michelinu. :shock:
Lesli Eldridž

#92 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:Nemojte se ofirat i stavljat Bridgestone u drugu ligu, jer je posve ravan Pirelliju, GoodYearu i (da ne govorim) Michelinu. :shock:
Ma jah, mog'o si ti staviti i Kumho, Nokian, Trayal, Uniroyal,... :-)
jefferson

#93 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Lesli Eldridž wrote:
ado-šampion wrote:Nemojte se ofirat i stavljat Bridgestone u drugu ligu, jer je posve ravan Pirelliju, GoodYearu i (da ne govorim) Michelinu. :shock:
Ma jah, mog'o si ti staviti i Kumho, Nokian, Trayal, Uniroyal,... :-)
Do sada najbolje ljetne koje sam imao: Bridgestone Turanza!
Better Man

#94 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Better Man »

Da, u jednakoj su ravni sa Pirellijem, Good Yearom i Michelinom i cijena im nije ništa manja od navedenih, čak je i veća (zavisno od modela i dimenzije gume). A da ne spominjem upotrebu Bridgestone guma u formuli 1.
Qler

#95 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Qler »

meni su na sluzbenom brdigestone gume ljetne a zimske pirelli, i stvarno sam prezadovoljan performansama i jednih i drugih. sa kilometrazom koju prelazi sluzbeno auto tigar gume bi se morale mijenjati poslije pola godine...
edoze

#96 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by edoze »

po meni,nema boljih od bridgestone,ljetnih
vozao potenzu dugo,nit ih mozes poderat,nit mozes dobro skripat ni nista...pri kocenju ne klizu,na suhom,fino se ponasaju...a bf goodrich winter slalom koristim na terencu,235/75-15 i ne ih mijenjao ni za jedne...posebno jer je 205KM komad (michelin su skoro 400 :-) )
izasle su gdje jedino traktori po zimi izlaze,i ja happy :zjev: :run:
aMeR_BH

#97 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by aMeR_BH »

Ko je ovlasteni diler Tigra u Sarajevu (istocnom ili Lukavici)
I gdje vrijedi ona akcija ako se uzmu 3 gume da se 4 dobije gratis?
EUROBIH

#98 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by EUROBIH »

aMeR_BH wrote:Ko je ovlasteni diler Tigra u Sarajevu (istocnom ili Lukavici)
I gdje vrijedi ona akcija ako se uzmu 3 gume da se 4 dobije gratis?
platiš 4 a voziš na 3 točka:lol:
:lol:
Aurea Mediocritas

#99 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Aurea Mediocritas »

Takođe, nemam dobro misljenje o Tigar gumama.
Ja ih osobno nisam koristio, ali znam ljude koji jesu i nisu zadovoljni. Uglavnom su ih kupovali zbog cijene i više NE.
aMeR_BH

#100 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by aMeR_BH »

Zna li neko gdje u Sarajevu (naj)jeftinije uzeti Tigar gume?
Post Reply